|

Hammel Torskelaug af 1877 har afholdt sin 138 års generalforsamling på Lyngaahus

Formanden Stig Andersen, Overtorsk – bød velkommen og aflagde beretning til generalforsamlingen – den kommer her

 

Hammel Torskelaug har afholdt sin 138 års generalforsamling på Lyngaahus

 

Hammel, den 19. februar 2015

 

Allerede inden sidste års generalforsamling havde vi i bestyrelsen besluttet os for at holde Hammel Torskelaugs 138. generalforsamling her i Lyngåhus.

 

For at være sikker på, at vores torskevært Jørgen Pedersen ikke kom til at arrangere et eller andet på den næstsidste torsdag i februar, fik vi ham til at underskrive et dokument, som bekræftede at denne aften var reserveret til Hammel Torskelaug. Også i år har vi bedt Jørgen Pedersen om at underskrive en bekræftelse på, at Torskespisningen afholdes torsdag den 18. februar 2016. Der skal være orden i sagerne og nu kan medlemmerne allerede sætte et kryds i kalenderen for næste år.

 

Vores kompromisløse ”torskekok” Jørgen har lovet at diske op med de sædvanlige lækre råvarer til vores torskespisning.

 

Bestyrelsen vil naturligvis gøre alt for at sikre at generalforsamling og spisning bliver fejret efter laugets traditionelle dagsorden, taler og sange efterfulgt af gemytlige indslag fra laugets medlemmer.

 

På denne generalforsamling har vi for første gang fået musikalsk ledsagelse til vores sange af Axel Boel, som deltog sidste år og som vederlagsfrit tilbød at tage sit anlæg med og spille til vores sange. Skal vi give Axel en stor hånd?

 

Vi er sikre på, at generalforsamlingen igen i år bliver festlig.

 

Menuen

Torskespisningen skal være en gourmet oplevelse. Kokken garanterer, at der serveres det hvide kogte torskekød, torskerogn – også kaldet bukser – samt torskelever med i alt 15 slags tilbehør med forskellige saucer, sennep, krydderier og grøntsager. Alt sammen i rette temperatur og mængde.

 

Medlemmerne

Enhver myndig mand, der har tilknytning til Favrskov Kommune og som sætter pris på en god omgang kogt torsk med det hele er velkommen i Hammel Torskelaug. Ud over deltagere fra Hammel er der efterhånden også mange fra Lyngaa, Hadsten og Hinnerup, som har lyst til at deltage.

 

Uanset om du har været med tidligere eller er en ny torskeyngel er du velkommen til at deltage i generalforsamling og torskespisning.

 

 

Internettet og Medierne

Hammel Torskelaug har sin egen hjemmeside på Facebook, hvor billeder fra tidligere års generalforsamlinger kan findes. Derudover lægger vi relevante beskeder ud, som kan læses af medlemmerne og ofte bliver gengivet i dagspressen.

 

Tidligere har dagspressen skrevet meget om, at vi var ude med krogen for at fiske efter nye medlemmer. Det var også korrekt dengang. I dag er situationen en ganske anden, idet vi nu er kommet i den situation, at Hammel Torskelaugs torskespisning er blevet så populært, at vi måtte melde om fuldt hus allerede for 9 dage siden! Sådan var det ikke for 10 år siden.

 

Kigger man de gamle protokoller kan man læse, at der endda har været nogle år, hvor torskespisningen simpelthen har været aflyst pga. manglende tilslutning. Hammel Torskelaugs bestyrelse tager tilslutningen som udtryk for, at vores torskepolitik er rigtig.

 

Nogle kvindelige journalister har beskrevet vores generalforsamling og torskespisning meget kulørt og malerisk med f.eks. at nu smider torskelauget igen bukserne og lever! Hvordan kan de vide det? Kvinderne har jo ikke adgang til denne fest.

 

Overtorskens årsberetning har altid haft stor bevågenhed i medierne. Allerede nu har flere nationale og internationale dagblade bedt om at modtage denne beretning. Jeg vil naturligvis benytte lejligheden til at takke pressen for denne  interesse og for en sober og årvågen behandling af Hammel Torskelaugs aktiviteter.

 

Vores traditioner og torskespisning bliver fulgt og kommenteret flere steder i landet og endda så lagt væk som i USA. Nogle steder har der været planer om at starte et torskelaug op.

 

Men som gammel overtorsk ved jeg, at uden fader torsk til at holde traditionerne i hævd, vil en ukontrolleret tilstrømning af torskeyngel gå helt i fisk.

 

Sponsorer

Laugets kassetorsk Anders G. Larsen har igen i år sørget for sponsorstøtte til afholdelse af generalforsamlingen fra en række af kommunens førende næringsdrivende. Det siger vi naturligvis mange gange tak for.

 

Hvis ikke medlemmerne er klar over det er Anders’ arbejde med sponsorerne årsagen til, at vi heller ikke i år og næste år opkræver nogen kontingent for at være medlem af Hammel Torskelaug. Beløbet, der betales i aften går udelukkende til dækning af det, der bliver serveret på bordet.

 

 

 

 

 

 

 

Torskebestanden og detailpriserne

 

I Hammel Torskelaugs formålsparagraf står der, at vi vil værne om torskebestanden, vandkvaliteten i de danske farvande, fiskeripolitikken og i det hele taget forhold, som kan være truende for Hammel Torskelaugs eksistens og fortsatte virke.

 

Derfor er det naturligt for medlemmerne og bestyrelsen at følge med i disse vigtige emner og deltage i debatten for at forhindre truslerne i at opstå.

 

Det er derfor glædeligt at læse følgende i Fiskeritidende den 9. juni 2014:

I de senere år har der været fisket stigende mængder torsk i Barentshavet som følge af stigende kvoter. De stigende mængder og dermed større udbud på de Europæiske markeder, har de danske fiskere kunnet mærke gennem lavere priser.

 

Vi skal dog ikke regne med, at der kommer færre torsk på markedet fra Barentshavet i den nærmeste fremtid, for bestanden har aldrig haft det bedre. Det viser en ny statusrapport fra det norske Havforskningsinstitut, som netop er offentliggjort.

 

– Torskebestanden er en af de bestande, vi har data længst tilbage på. Vi snakker om hundrede år, og det er længe når det gælder systematiske målinger. Historisk har det aldrig set bedre ud, siger havforsker Geir Ottersen.

 

Havforskeren giver tre grunde til det. Den ene er at Norge og Rusland sammen har formået at skabe en god og langsigtet plan for Barentshavet, der er bæredygtig i forhold til bestandene. 

 

Den anden er, at man har fået bugt med det store ulovlige fiskeri, som var et stort problem for bare ti år siden.

 

Den tredje beskriver han som et element af held, at havet er blevet varmere. Flere af vore vigtigste fiskebestande trives meget godt med det og især torsken, siger Geir Ottersen.

 

 


 

Historie og kultur:

Om vores historie kan jeg nævne, at vores skrivertorsk Bill Holmgaard har lavet et stort stykke arbejde med at registre alle deltagere i Hammel Torskelaug siden 1980, hvor vi har deltagerlister.

 

I gamle referater fra 1970 kan vi læse, at sognefoged Nic. Andersen kunne fejre 25 års jubilæum som deltager i Hammel Torskelaug. Jeg er ikke vidende om, at andre har deltaget flere gange.

 

Desværre var Nicolai syg på dagen, hvorfor torskemedlemmerne indsamlede penge til en flaske snaps, som senere blev overbragt Nicolai af overtorsk frisørmester Aksel Christensen med ønsket om god bedring.

 

Bill Holmgaard er i øvrigt vores nutidige torsk emeritus, idet han i år har deltaget i 20 gange.

 

 

Hammel Torskelaugs historie og kultur lægger også mange medlemmer på sinde.

 

Således fik jeg et brev fra Eli Lehmann Mikkelsen, som havde fundet en torskevise skrevet af Jeppe Aakjær. (Han levede i perioden 1866 – 1930 og kunne i teorien således godt have deltaget i Hammel Torskelaug, hvis han havde boet det rigtige sted og ikke på Skive egnen)

 

Desværre kender vi ikke melodien, men versene lyder sådan:

 

Der går vist tusind Torsk i Fjorden

Og tusind-tusind Torsk på jorden.

 

Og Danmark er et lidet land,

Og torsken har kun lidt forstand.

 

Og derfor gaar vort lykkespin

i torskebugter ud og ind.

 

Og derfor smælder torskehalen

I bondens gård og rigsdagssalen.

 

I skolens rum, ved smedens esse

På prædkestolen i vor presse.

 

Og snart er Danmarks faneklud

En torskehale, foldet ud.

 

De nordmænd overnorsker os

Men ingen overtorsker os!

 

Jeppe Aakjær, 1866-1930

Afslutning

Jeg vil slutte af med at ønske alle torsk og torskeyngel en rigtig hyggelig aften og et godt år for Hammel Torskelaug i 2015.

 

Samtidigt vil jeg takke mine bestyrelsesmedlemmer for et godt samarbejde i det forgangne år.

 

På vegne af Hammel Torskelaug af 1877

Stig Andersen

Overtorsk

Så blev der sagt SKÅL adskillige gange

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Litterær lørdagsquiz - med et strejf af jul

Litterær lørdagsquiz – med et strejf af jul

Lørdag d. 8. december kl. 10.30 er sidste chance i år for at deltage i Hadsten Biblioteks underholdende litterære lørdagsquiz ... læs mere
Julekoncert i Retroworld, Lerbjerg

Julekoncert i Retroworld, Lerbjerg

Med Miriam Mandipira og bandet venter der en oplevelse på højde med de bedste internationale stjerner! ... læs mere
BØRNENE VED KILDEN

BØRNENE VED KILDEN

Den 5. december tager vi med skomagerdatteren Mathea fra Søndergade og besøger Hadsten Afholdshotels køkkenregioner, hvor Annine Egestad regerer ... læs mere
Voldum får besøg af Madcirkus

Voldum får besøg af Madcirkus

Et madcirkus med fællesspisning kommer til Voldum torsdag 13. og fredag 14. december ... læs mere
Anders G. Christensen bliver formand i Sundhedshuset Hadsten A/S

Anders G. Christensen bliver formand i Sundhedshuset Hadsten A/S

Byrådsmedlem og folketingskandidat for Venstre er blevet ny formand for selskabet bag SUNDHEDSHUSET HADSTEN A/S ... læs mere
Orgelbrus og korsang i Sct. Pauls Kirke

Orgelbrus og korsang i Sct. Pauls Kirke

Mandag inviterede Hadstens to voksenkor, Hadsten Sangforening og Hadsten blandede Kor,til en velbesøgt julekoncert ... læs mere
Hadstens børn leger håndbold

Hadstens børn leger håndbold

Det startede med to håndboldtossede veninder, der savnede hallen, der savnede fælleskab og savnede foreningsliv. I dag er det 100 glade børn, der hver lørdag fylder vestjyskBANK Arena ... læs mere
5 biler involveret i sammenstød

5 biler involveret i sammenstød

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
JULEMÆRKE NUMMER 50

JULEMÆRKE NUMMER 50

Det er den 4. december, og dagens jubilæumsjulemærke bringer os omkring Lerbjerg ... læs mere
Influenzavaccine kan forhindre indlæggelser

Influenzavaccine kan forhindre indlæggelser

I vintermånederne ender alt for mange ældre med at blive indlagt med luftvejssygdomme, der er fremkaldt af influenza. Favrskov Kommuner opfordrer derfor borgere over 65 år til at blive vaccineret mod sygdommen ... læs mere
Futtog i Danmark taber millioner af kunder – hele 4 mio. på bare 5 år...

Futtog i Danmark taber millioner af kunder – hele 4 mio. på bare 5 år…

Årtiers fejlslagne trafikpolitik og en statsejet operatør, der har hovedkontor ”på månen”, gør jernbanedrift i Danmark til noget, som selv borgere i det fattigste U-land ville være flove over… ... læs mere
Glaspartikler i øl

Glaspartikler i øl

Carlsberg Danmark tilbagekalder Carlsberg pilsner, da der er risiko for glaspartikler og rester af etikette-papir i øllet ... læs mere
Loading...