Tekst og fotos : Eigil Jacobsen
Omkring 90 ”torskehoveder” var mødt op til generalforsamling og torskespisning torsdag aften i Lyngaahus. Dermed var der stort set fuldt hus.
Det blev en festlig aften, som Deres udsendte deltog i for anden gang, hvilket indebærer ret til at kalde sig rigtig torsk! Sidste år var jeg blot ”torskeyngel”.
Efter velkomst af ”overtorsk” Stig Andersen blev der sunget med musikledsagelse af ”spilletorsk” Axel Boel.
Herefter gik man over til ”torskekok”Jørgen Pedersens uovertrufne torskemenu.
Tilbehøret, som bestod af ristede baconterninger, peberrod, hakkede rødbeder, hakket persille, hakkede løg, hakkede æg, sennep, fiskesennepssovs og kartofler – fyldte godt på tallerkenerne, så der næsten ikke var plads til de kæmpestore stykker kogt torsk, rogn og torskelever. Men hvor der er vilje, er der en vej…
Og det er jo også vigtigt, at torsken får lov til at svømme i øl og snaps.
Før selve generalforsamlingen blev ”Torskevisen” afsunget – igen til akkompagnement af ”spilletorsken”. Sangen var forfattet af ”overtorsken”.
Folketingskandidat og ”torsk” Anders G. Christensen blev enstemmigt ikke valgt, men udpeget til dirigent og overgav ordet til ”overtorsken”, som aflagde beretning.
I korte træk kan det konstateres, at det går godt for det 140 årige Torskelaug.
Årsagen skal findes i to ting:
For det første skal torskemenuen være i topklasse.
For det andet skal vedtægterne respekteres og holdes i hævd.
I vedtægterne står, at Hammel Torskelaug vil fremme selskabelighed, kammeratskab og den danske kultur gennem afsyngelsen af passende sange og indslag af humoristiske historier, optræden mm.
Torskelauget behøver ikke at være ude med hverken snøre eller garn for at kroge nye medlemmer. Når salen på Lyngaahus er fyldt op, er der ikke plads til flere ”torskehoveder”. Og torsdag aften var der kun plads til 7 ekstra torsk – og kun fordi alle 7 havde fået forfald. Om de var svømmet ud på de 7 have forlød der intet om.
Laugets ”kassetorsk”, Anders G. Larsen aflagde derefter regnskab. Det blev muligvis godkendt. Der var vistnok en, der råbte skål, hvorefter ”dirigenttorsken” slog med halen og godkendte på forsamlingens vegne.
Historie og kultur
At Hammel Torskelaugs historie og kultur rækker langt ud over sognegrænsen, vidner en torskevise, som Jeppe Aakjær har forfattet, om.
Han levede i perioden 1866 – 1930 og kunne således i teorien også have været medlem af Hammel Torskelaug, hvis bare han havde boet det rigtige sted og ikke oppe på Skiveegnen.
Desværre er melodien gået tabt, men versene lyder således:
Der går vist tusind Torsk i Fjorden
Og tusind-tusind Torsk på Jorden.
Og Danmark er et lidet Land,
og Torsken har kun lidt forstand.
Og derfor går vort Lykkespin
i Torskebugter ud og ind.
Og derfor smælder Torskehalen
i Bondens Gård og Rigsdagssalen.
I Skolens rum, ved Smedens esse
på Prædkestolen i vor Presse.
Og snart er Danmarks Faneklud
en torskehale, foldet ud.
De Nordmænd overnorsker os
men ingen overtorsker os!
(Jeppe Aakjær, 1866 – 1930)
Fra generalforsamling på Lyngaahus