|

Han kæmpede for Danmark

En af de store modstandsmænd er gået bort.

Aksel Sørensen i første række ved frihedskæmpernes parade på Randers Stadion maj 1945.

 

Tekst:    Ove Rosenkvist

 

Aksel Sørensen, Vinterslevvej 63 i Hadsten er død, 97 år gammel.Når vi mødtes i Kvickly, hilste vi og udvekslede nogle ord om udviklingen og historiens gang.

Han er en af de sidste rigtige modstandsmænd.

Randers Amtsavis havde i 1981 en fin artikel skrevet af Viggo Torstensson, der selv havde oplevet krigen og onsdag 13. marts i år fortalte Knud Mogensen om Aksel Sørensen. Oplysningerne herfra, samt mine samtaler med Aksel er baggrunden for denne 9. april mindeartikel på PingvinNyt.

Modstanden vokser

Da modstanden tog fart i 1943, blev Aksel aktiv og var det lige til 1945. Efter værnepligt i marinen kom han til Randers, hvor han mødte Sven Johannesen og Oluf Kroer, der manglede en mand til deres gruppe. De to var senere med til at sprænge jernbanebroerne i Langå. De blev taget af tyskerne og henrettet på Skæring Hede ved Aarhus 2. december 1943.

Sidste jeg talte med Aksel er nogle år siden. Vi var til et møde på Hadsten Højskole,Hvor Henning Tjørnhøj fortalte om modstandskampen. Hans hovedsynspunkt var at Danmark ikke var i krig med Tyskland, for der var ikke udstedt en krigserklæring.

Det udsagn fik Aksel til at fnyse: ”Han ved ikke hvad modstandskampen var”.

Vi fulgtes ad fra Højskolen og på vejen fortalte Aksel om nogle af sine oplevelser som aktiv modstandsmand.

Aktivt liv

Aksel var født i Fjellerup, men familien flyttede til Randers. Hans far var skibsfyrbøder og som 15-årig stod Aksel også til søs. Her opnåede han halvanden døgn i en redningsbåd for at blive reddet af en spansk fiskerbåd.

Aksel fortsatte nu som sømand med fødevarer fra Randers til Tyskland og kul med hjem. Aksel Sørensen var aktiv kommunist hele livet. I 1943 blev han kontaktet af en partifælle, der ville have ham med i en modstandsgruppe i Randers. Gruppen hed A/S. Det betød ikke aktieselskab, men Aktive Sabotører!

Han var med til flere sabotageaktioner mod den jyske længdebane, men han var ikke med ved sprængningen af Langåbroerne, da han skulle danne en modstandsgruppe i Hobro. Han gik under jorden, da han ikke vidste, hvad de, der blev pågrebet fra Langåsprængningen kunne have røbet.

Flere dæknavne

Aksel fortalte, han havde haft flere dæknavne som sømanden, Kai, Knud, Bent og da han kom til Hjørring stod der Jens Olsen, vognmand i Hjørring på hans falske legitimationskort.

Han blev i øvrigt arresteret – ikke af tyskerne – men af det danske politi 5. maj 1945 i Hjørring og sat i arrest, anklaget for tyveri af rationeringsmærker i Randers. Anklagen var ubegrundet og efter frigivelsen blev han vagtchef for modstandsbevægelsen på Hotel Randers.

Efter krigen arbejdede han hos en svoger ved Randers Budcentral og senere 13 år ved en radiohandler.

Huskede kammeraterne

Da han fyldte 60, gik han på efterløn. De seneste år var præget af en tiltagende demens.

Hvert år betalte Aksel Sørensen til frihedskampens mindedage, ud af sin livsvarigeydelse fra Frihedsfonden, blomster og kranse i modstandsbevægelsens blå-rød og hvide farver til mindesmærket for faldne modstandsfolk på Nordre Kirkegård i Randers.

Familien vil føre denne tradition videre.

Aksel Sørensen var en af de sidste fra den generation af modstandsfolk, der reddede Danmarks ære.

 

 

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.NYT fra VELAS

NYT fra VELAS

Kvægnyt skifter udseende og afsender ... læs mere
Personlige opråb hjælper andre

Personlige opråb hjælper andre

Sammenholdet i arbejdet for et liv uden kræft er stort. En del af sammenholdet er bl.a., at kræftpatienter deler deres personlige historier ... læs mere
Å vil have fast ø-læge på Anholt

Å vil have fast ø-læge på Anholt

Af Rasmus Foged, Regionsrådsmedlem for Alternativet, Region Midtjylland og Folketingskandidat for Alternativet, Storkreds Østjylland ... læs mere
Borgerservice genåbner

Borgerservice genåbner

Borgerservice genåbner fra torsdag 28. maj 2020. Der opfordres til brug af tidsbestilling her på hjemmesiden, på borger.dk eller via telefon 89 64 10 10 ... læs mere
Ny direktør på Den jydske Haandværkerskole

Ny direktør på Den jydske Haandværkerskole

Den 1. juni tiltræder Jesper Kofoed Petersen stillingen som ny direktør på Den jydske Haandværkerskole (DjH). Jesper Kofoed Petersen kommer fra en stilling som områdeleder i elafdelingen på DjH, og er derfor et velkendt ansigt på skolen ... læs mere
Pressemeddelelse

Pressemeddelelse

Virksomhederne er meget tilfredse med Jobcenter Favrskovs virksomhedsservice ... læs mere
Søren Frandsen er blevet radikal.

Søren Frandsen er blevet radikal.

Socialistisk Folkepartis byrådsmedlem i Favrskov Kommune, Søren Frandsen, har inden for kort tid haft to læserbreve i medierne om trinbrættet i Laurbjerg ... læs mere
annonce : Lej en PØLSEVOGN med "DET HELE"

annonce : Lej en PØLSEVOGN med “DET HELE”

Lej en komplet pølsevogn med alt hvad der hører sig til. Inklusiv en pølsemand/kvinde ... læs mere
Loading...