|

Han kæmpede for Danmark

En af de store modstandsmænd er gået bort.

Aksel Sørensen i første række ved frihedskæmpernes parade på Randers Stadion maj 1945.

 

Tekst:    Ove Rosenkvist

 

Aksel Sørensen, Vinterslevvej 63 i Hadsten er død, 97 år gammel.Når vi mødtes i Kvickly, hilste vi og udvekslede nogle ord om udviklingen og historiens gang.

Han er en af de sidste rigtige modstandsmænd.

Randers Amtsavis havde i 1981 en fin artikel skrevet af Viggo Torstensson, der selv havde oplevet krigen og onsdag 13. marts i år fortalte Knud Mogensen om Aksel Sørensen. Oplysningerne herfra, samt mine samtaler med Aksel er baggrunden for denne 9. april mindeartikel på PingvinNyt.

Modstanden vokser

Da modstanden tog fart i 1943, blev Aksel aktiv og var det lige til 1945. Efter værnepligt i marinen kom han til Randers, hvor han mødte Sven Johannesen og Oluf Kroer, der manglede en mand til deres gruppe. De to var senere med til at sprænge jernbanebroerne i Langå. De blev taget af tyskerne og henrettet på Skæring Hede ved Aarhus 2. december 1943.

Sidste jeg talte med Aksel er nogle år siden. Vi var til et møde på Hadsten Højskole,Hvor Henning Tjørnhøj fortalte om modstandskampen. Hans hovedsynspunkt var at Danmark ikke var i krig med Tyskland, for der var ikke udstedt en krigserklæring.

Det udsagn fik Aksel til at fnyse: ”Han ved ikke hvad modstandskampen var”.

Vi fulgtes ad fra Højskolen og på vejen fortalte Aksel om nogle af sine oplevelser som aktiv modstandsmand.

Aktivt liv

Aksel var født i Fjellerup, men familien flyttede til Randers. Hans far var skibsfyrbøder og som 15-årig stod Aksel også til søs. Her opnåede han halvanden døgn i en redningsbåd for at blive reddet af en spansk fiskerbåd.

Aksel fortsatte nu som sømand med fødevarer fra Randers til Tyskland og kul med hjem. Aksel Sørensen var aktiv kommunist hele livet. I 1943 blev han kontaktet af en partifælle, der ville have ham med i en modstandsgruppe i Randers. Gruppen hed A/S. Det betød ikke aktieselskab, men Aktive Sabotører!

Han var med til flere sabotageaktioner mod den jyske længdebane, men han var ikke med ved sprængningen af Langåbroerne, da han skulle danne en modstandsgruppe i Hobro. Han gik under jorden, da han ikke vidste, hvad de, der blev pågrebet fra Langåsprængningen kunne have røbet.

Flere dæknavne

Aksel fortalte, han havde haft flere dæknavne som sømanden, Kai, Knud, Bent og da han kom til Hjørring stod der Jens Olsen, vognmand i Hjørring på hans falske legitimationskort.

Han blev i øvrigt arresteret – ikke af tyskerne – men af det danske politi 5. maj 1945 i Hjørring og sat i arrest, anklaget for tyveri af rationeringsmærker i Randers. Anklagen var ubegrundet og efter frigivelsen blev han vagtchef for modstandsbevægelsen på Hotel Randers.

Efter krigen arbejdede han hos en svoger ved Randers Budcentral og senere 13 år ved en radiohandler.

Huskede kammeraterne

Da han fyldte 60, gik han på efterløn. De seneste år var præget af en tiltagende demens.

Hvert år betalte Aksel Sørensen til frihedskampens mindedage, ud af sin livsvarigeydelse fra Frihedsfonden, blomster og kranse i modstandsbevægelsens blå-rød og hvide farver til mindesmærket for faldne modstandsfolk på Nordre Kirkegård i Randers.

Familien vil føre denne tradition videre.

Aksel Sørensen var en af de sidste fra den generation af modstandsfolk, der reddede Danmarks ære.

 

 

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Hvor svært kan det være?

Hvor svært kan det være?

Hver fjerde ældre sygehuspatient bliver genindlagt kort tid efter udskrivelsen. Men et nyt forskningsprojekt fra Aarhus Universitetshospital viser, at man både kan halvere antallet af genindlæggelser og samtidig forkorte de ældres indlæggelsestid ... læs mere
Indbrud i Hinnerup

Indbrud i Hinnerup

Østjyllands Politi ... læs mere
Socialdemokratisk minister trækker stikket på Favrskov-skoles frihedsprojekt

Socialdemokratisk minister trækker stikket på Favrskov-skoles frihedsprojekt

Af Birgit Liin, byrådsmedlem og borgmesterkandidat for Venstre i Favrskov, formand for Børne- og Skoleudvalget ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 429.

Ugens naturbilleder nr. 429.

Idag kommer du med til Grenå og omegn på dage med skønt sommervejr ... læs mere
Elbiler og elcykler skal gøre transporten i Favrskov grønnere og nemmere

Elbiler og elcykler skal gøre transporten i Favrskov grønnere og nemmere

I de kommende måneder sætter Favrskov Kommune nye projekter i søen, der skal få flere til at køre i elbil og på elcykel ... læs mere
Indbrud i Hadsten

Indbrud i Hadsten

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
annonce : TAG PROPPEN AF

annonce : TAG PROPPEN AF

Besøg vinhandler Peter Aschelund i Søndergade i Hadsten og få et godt tilbud ... læs mere
Politiets indsats mod spirituskørsel hen over sommeren 2019

Politiets indsats mod spirituskørsel hen over sommeren 2019

I perioden fra fredag den 21. juni til og med tirsdag den 30. juli gennemførte politiet landet over en målrettet indsats mod spirituskørsel. Indsatsen var koordineret med Rådet for Sikker Trafiks kampagne Stop Spirituskørsel ... læs mere
Tilskud skal få landmænd med på at bytte jordarealer

Tilskud skal få landmænd med på at bytte jordarealer

Landmænd kan nu søge om til tilskud til at bytte arealer med andre landmænd gennem jordfordeling. Det kan spare tid på landevejen og penge for landmanden ... læs mere
Indvielse af Røde Kors PLUS EN - mere genbrug af byggematerialer

Indvielse af Røde Kors PLUS EN – mere genbrug af byggematerialer

Kom til indvielsen lørdag den 10. august klokken 10.00. Borgmesteren klipper den røde snor, der er kaffe og kage og mulighed for at være kreativ ... læs mere
Magisk realisme: Særudstilling hos Hinnerup Bibliotek & Kulturhus

Magisk realisme: Særudstilling hos Hinnerup Bibliotek & Kulturhus

Den 15. august åbner udstilling fra Galleri V58 i Uhresalen hos Hinnerup Bibliotek & Kulturhus ... læs mere
Loading...