|

Han kæmpede for Danmark

En af de store modstandsmænd er gået bort.

Aksel Sørensen i første række ved frihedskæmpernes parade på Randers Stadion maj 1945.

 

Tekst:    Ove Rosenkvist

 

Aksel Sørensen, Vinterslevvej 63 i Hadsten er død, 97 år gammel.Når vi mødtes i Kvickly, hilste vi og udvekslede nogle ord om udviklingen og historiens gang.

Han er en af de sidste rigtige modstandsmænd.

Randers Amtsavis havde i 1981 en fin artikel skrevet af Viggo Torstensson, der selv havde oplevet krigen og onsdag 13. marts i år fortalte Knud Mogensen om Aksel Sørensen. Oplysningerne herfra, samt mine samtaler med Aksel er baggrunden for denne 9. april mindeartikel på PingvinNyt.

Modstanden vokser

Da modstanden tog fart i 1943, blev Aksel aktiv og var det lige til 1945. Efter værnepligt i marinen kom han til Randers, hvor han mødte Sven Johannesen og Oluf Kroer, der manglede en mand til deres gruppe. De to var senere med til at sprænge jernbanebroerne i Langå. De blev taget af tyskerne og henrettet på Skæring Hede ved Aarhus 2. december 1943.

Sidste jeg talte med Aksel er nogle år siden. Vi var til et møde på Hadsten Højskole,Hvor Henning Tjørnhøj fortalte om modstandskampen. Hans hovedsynspunkt var at Danmark ikke var i krig med Tyskland, for der var ikke udstedt en krigserklæring.

Det udsagn fik Aksel til at fnyse: ”Han ved ikke hvad modstandskampen var”.

Vi fulgtes ad fra Højskolen og på vejen fortalte Aksel om nogle af sine oplevelser som aktiv modstandsmand.

Aktivt liv

Aksel var født i Fjellerup, men familien flyttede til Randers. Hans far var skibsfyrbøder og som 15-årig stod Aksel også til søs. Her opnåede han halvanden døgn i en redningsbåd for at blive reddet af en spansk fiskerbåd.

Aksel fortsatte nu som sømand med fødevarer fra Randers til Tyskland og kul med hjem. Aksel Sørensen var aktiv kommunist hele livet. I 1943 blev han kontaktet af en partifælle, der ville have ham med i en modstandsgruppe i Randers. Gruppen hed A/S. Det betød ikke aktieselskab, men Aktive Sabotører!

Han var med til flere sabotageaktioner mod den jyske længdebane, men han var ikke med ved sprængningen af Langåbroerne, da han skulle danne en modstandsgruppe i Hobro. Han gik under jorden, da han ikke vidste, hvad de, der blev pågrebet fra Langåsprængningen kunne have røbet.

Flere dæknavne

Aksel fortalte, han havde haft flere dæknavne som sømanden, Kai, Knud, Bent og da han kom til Hjørring stod der Jens Olsen, vognmand i Hjørring på hans falske legitimationskort.

Han blev i øvrigt arresteret – ikke af tyskerne – men af det danske politi 5. maj 1945 i Hjørring og sat i arrest, anklaget for tyveri af rationeringsmærker i Randers. Anklagen var ubegrundet og efter frigivelsen blev han vagtchef for modstandsbevægelsen på Hotel Randers.

Efter krigen arbejdede han hos en svoger ved Randers Budcentral og senere 13 år ved en radiohandler.

Huskede kammeraterne

Da han fyldte 60, gik han på efterløn. De seneste år var præget af en tiltagende demens.

Hvert år betalte Aksel Sørensen til frihedskampens mindedage, ud af sin livsvarigeydelse fra Frihedsfonden, blomster og kranse i modstandsbevægelsens blå-rød og hvide farver til mindesmærket for faldne modstandsfolk på Nordre Kirkegård i Randers.

Familien vil føre denne tradition videre.

Aksel Sørensen var en af de sidste fra den generation af modstandsfolk, der reddede Danmarks ære.

 

 

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Musikgudstjeneste i Vissing Kirke

Musikgudstjeneste i Vissing Kirke

Sommerkirke søndag d. 30. juni kl. 19.00 ... læs mere
Glædelig midsommer-jul

Glædelig midsommer-jul

I dag den 24. juni er vi nøjagtig lige langt fra juleaften 2018 og juleaften 2019. Man kan med andre ord ikke komme på længere afstand af julen. Men i Hadsten har julen varet helt frem til ugen før Sankthans ... læs mere
Opfølgning på branden i Hinnerup

Opfølgning på branden i Hinnerup

Opfølgning på branden i Hinnerup, som nu er under efterslukning ... læs mere
Brand på Kløvervej i Hinnerup

Brand på Kløvervej i Hinnerup

østjyllands Opliti oplyser ... læs mere
Stor tilfredshed med kultursatsning

Stor tilfredshed med kultursatsning

Mere end 2300 deltagere gæstede teaterforestillingen ”Spådommen om Høje Stene”. En forestilling, der gav deltagerne en unik oplevelse og samtidig formidlede Favrskovs historie midt i den grønne natur ... læs mere
DØDSFALD

DØDSFALD

Fhv. rektor Jørgen Christiansen ... læs mere
Favrskov Kommune skal have en borgervenlig hjemmeside

Favrskov Kommune skal have en borgervenlig hjemmeside

Af Birgit Liin, medlem af Favrskov Byråd og borgmesterkandidat for Venstre ... læs mere
annonce : Sand betyder professionel, grundig og nærværendende

annonce : Sand betyder professionel, grundig og nærværendende

Erik Sand er 45 år gammel, familiemenneske og assurandør for GF forsikring. Han har flere års erfaring med at sælge forsikringer men synes at fundet et godt professionelt og personligt match hos GF forsikring ... læs mere
Tre etaper når Banedanmark  skal modernisere i Hadsten

Tre etaper når Banedanmark skal modernisere i Hadsten

Når Banedanmark holder informationsmøde i Sløjfen i Hadsten mandag 24. juni, så bliver det nok uden de fleste af byens handlende ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 422.

Ugens naturbilleder nr. 422.

Midsommer står for døren og dagens længde er nu 17 timer og 42 minutter. Nyd de lyse timer, allerede fra på søndag er dagens længde aftagene ... læs mere
Loading...