|

HAN REJSTE EN HØJSKOLE

For godt og vel 120 år siden gik en foretagsom mand en tur ad Østergade. Det fik langtrækkende betydning for såvel Hadsten som det øvrige kongerige…

HAN REJSTE EN HØJSKOLE

Af: Kurt Villy Svendsen

Det var i forsommeren 1897, at lederen af Hadsten Ungdomsskole – H. C. Nielsen-Svinning – gik en spadseretur sammen med syv elever. Ruten fulgte det nuværende Østergade, og Nielsen-Svinning havde netop diskuteret med et par af eleverne, at pladsforholdene var for trange i den gamle skole på Nørregade. Det var tiden at bygge nyt og flytte.

På en lyngklædt bakkeskråning med knejsende bøgetræer gjorde selskabet holdt, og pludselig udbrød en af eleverne:

-Her burde den ny skole bygges!

Nielsen-Svinning følte, at den unge kvinde havde ret og svarede: -JA – hvis grunden er til at købe på rimelige vilkår, vil jeg flytte skolen herud!

Pladsen tilhørte mejeriejer Thomsen i Ødum, og allerede den 1. august stod Nielsen-Svinning med skødet i hånden, knap 1½ td. land jord og en gæld på 1.000 kr. – samtidig med at han traf aftale om at få bygget en skole til 17.000 kr.

Altså med andre ord: Svinning manglede stadig 18.000 kr.!

Det lykkedes straks skolelederen at få tegnet 2.000 kr. i 25-kroners aktier med en række borgere i Hadsten, og arbejdet gik i gang. Nielsen-Svinning var selv bygherre og arkitekt og fortæller i sine erindringer:

-Jeg købte mursten af to lokale teglværker – røde håndstrøgne sten – købte tømmer ved et lokalt savværk, valgte svære bjælker og lod dem skære igennem og lod dem anbringe forholdsvis tæt.

I de to skolefløje fik bjælkerne lov at springe halvvejs frem, og både bjælkerne og de stafferede nederste brædder mellem dem blev ferniserede – et arbejde, jeg selv udførte i løbet af vinteren.

En dag, medens Nielsen-Svinning stod højt til vejrs på en stige med en malerpotte i den ene hånd og en pensel i den anden, kom en mand forbi og spurgte om et eller andet. Nielsen-Svinning vendte sig omkring for at svare, og i det samme gled stigen.

Som gammel atlet gjorde skolelederen et smukt, gymnastisk sidespring og kom ned med en nydelig knæbøjning. Dette gjaldt imidlertid ikke malerbøtten. Med et hårdt bump sprøjtede den røde maling ud over Nielsen-Svinning og gjorde den brave skolemand rød fra top til tå. Fru Svinning kom til, og ved fælles hjælp fik de gnedet det meste af, hvorpå arbejdet blev genoptaget.

Hadsten Højskole er uden sammenligning den lokalitet, som har lagt motiv til flest postkort i stationsbyens historie. Og der er mange forskellige, hvilket vi kan glæde os over i dag.

Billederne viser øverst Højskolen kort efter opførelsen i 1897. På det næste billede er vi nået 10 år frem, og i 1907 er de forskellige lærervillaer og håndværkerafdelingens første bygning kommet på plads, ligesom skolens udsigtstårn knejser på bakken.

Foto: Peder Olsen, Hadsten St. Postkortet solgt fra J. B. Aastrups Boghandel.

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

Sct. Georgs Gildets forårstur for besøgsmodtagere og besøgsvenner.

Sct. Georgs Gildets forårstur for besøgsmodtagere og besøgsvenner.

Sct. Georgs Gildet i Hadsten havde traditionen tro inviteret Ældre Sagens besøgsmodtagere og besøgsvenner på den årlige forårstur ud i naturen omkring Hadsten ... læs mere
Danmark ligger i bund, når det gælder frivilligt arbejde

Danmark ligger i bund, når det gælder frivilligt arbejde

Selv om Danmark i særklasse bryster sig af at være et foreningsland, så bliver vi overhalet af en række europæiske lande, når det gælder medlemmernes vilje til at yde en frivillig indsats ... læs mere
Hadsten-opgøret i Formel 5

Hadsten-opgøret i Formel 5

2. afd af Danmarksmesterskabet er kørt på Jyllandsringen ... læs mere
Når Danmark er smukkest

Når Danmark er smukkest

En dejlig dag med høj sol og masser af varme ... læs mere
NYT fra Kræftens Bekæmpelse

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Genetiske fingeraftryk viser kræftcellers svage punkter ... læs mere
Sara Kjærsgaard skifter til ligaklub

Sara Kjærsgaard skifter til ligaklub

Stregspilleren Sara Kjærsgaard kom til Hadsten Håndbold fra TTH Holstebro i ligaen og nu forlader hun efter fire sæsoner klubben, til fordel for en ligaklub igen ... læs mere
Der er brug for dig i Røde Kors Butikken i Hadsten!

Der er brug for dig i Røde Kors Butikken i Hadsten!

Vores gode butik i Hadsten har ledige frivillige jobs​!​ ... læs mere
Mandag er fiskedag i Hadsten

Mandag er fiskedag i Hadsten

FISK ER SUNDT - Besøg JJ-Fisk fra midt formiddag foran Kvickly i Hadsten ... læs mere
HADSTENS FREJDIGE SØMAND

HADSTENS FREJDIGE SØMAND

Fundet af et gammelt postkort ledte Kurt Villy på sporet af en saftig sømandshistorie. Fra dengang, skibene var af træ og mændene af jern ... læs mere
Racertalentet fra Volstrupvej

Racertalentet fra Volstrupvej

Martin Harritz Nielsen kører Formel 5 ... læs mere
SPORTS-skribenter søges af PingvinNyt

SPORTS-skribenter søges af PingvinNyt

Er det dig/jer vi mangler ? du behøver nødvendigvis ikke selv at kunne skrive, da størstedelen af arbejdet er, at indsamle og formidle allerede skrevne artikler om sporten i. Du er måske allerede idag medlem af en klub, som du ... læs mere
Royal Run

Royal Run

Vær med til at fejre Kronprins Frederik med hans 50 års fødsesldag ... læs mere
Loading...