|

HAN REJSTE EN HØJSKOLE

For godt og vel 120 år siden gik en foretagsom mand en tur ad Østergade. Det fik langtrækkende betydning for såvel Hadsten som det øvrige kongerige…

HAN REJSTE EN HØJSKOLE

Af: Kurt Villy Svendsen

Det var i forsommeren 1897, at lederen af Hadsten Ungdomsskole – H. C. Nielsen-Svinning – gik en spadseretur sammen med syv elever. Ruten fulgte det nuværende Østergade, og Nielsen-Svinning havde netop diskuteret med et par af eleverne, at pladsforholdene var for trange i den gamle skole på Nørregade. Det var tiden at bygge nyt og flytte.

På en lyngklædt bakkeskråning med knejsende bøgetræer gjorde selskabet holdt, og pludselig udbrød en af eleverne:

-Her burde den ny skole bygges!

Nielsen-Svinning følte, at den unge kvinde havde ret og svarede: -JA – hvis grunden er til at købe på rimelige vilkår, vil jeg flytte skolen herud!

Pladsen tilhørte mejeriejer Thomsen i Ødum, og allerede den 1. august stod Nielsen-Svinning med skødet i hånden, knap 1½ td. land jord og en gæld på 1.000 kr. – samtidig med at han traf aftale om at få bygget en skole til 17.000 kr.

Altså med andre ord: Svinning manglede stadig 18.000 kr.!

Det lykkedes straks skolelederen at få tegnet 2.000 kr. i 25-kroners aktier med en række borgere i Hadsten, og arbejdet gik i gang. Nielsen-Svinning var selv bygherre og arkitekt og fortæller i sine erindringer:

-Jeg købte mursten af to lokale teglværker – røde håndstrøgne sten – købte tømmer ved et lokalt savværk, valgte svære bjælker og lod dem skære igennem og lod dem anbringe forholdsvis tæt.

I de to skolefløje fik bjælkerne lov at springe halvvejs frem, og både bjælkerne og de stafferede nederste brædder mellem dem blev ferniserede – et arbejde, jeg selv udførte i løbet af vinteren.

En dag, medens Nielsen-Svinning stod højt til vejrs på en stige med en malerpotte i den ene hånd og en pensel i den anden, kom en mand forbi og spurgte om et eller andet. Nielsen-Svinning vendte sig omkring for at svare, og i det samme gled stigen.

Som gammel atlet gjorde skolelederen et smukt, gymnastisk sidespring og kom ned med en nydelig knæbøjning. Dette gjaldt imidlertid ikke malerbøtten. Med et hårdt bump sprøjtede den røde maling ud over Nielsen-Svinning og gjorde den brave skolemand rød fra top til tå. Fru Svinning kom til, og ved fælles hjælp fik de gnedet det meste af, hvorpå arbejdet blev genoptaget.

Hadsten Højskole er uden sammenligning den lokalitet, som har lagt motiv til flest postkort i stationsbyens historie. Og der er mange forskellige, hvilket vi kan glæde os over i dag.

Billederne viser øverst Højskolen kort efter opførelsen i 1897. På det næste billede er vi nået 10 år frem, og i 1907 er de forskellige lærervillaer og håndværkerafdelingens første bygning kommet på plads, ligesom skolens udsigtstårn knejser på bakken.

Foto: Peder Olsen, Hadsten St. Postkortet solgt fra J. B. Aastrups Boghandel.

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Kæmpe fastelavnsris
10. feb. 2018

Kæmpe fastelavnsris

Valentinsdag
12. feb. 2018

Valentinsdag

Pandekagedag
13. feb. 2018

Pandekagedag

Loading...

Læserbrev fra fhv. byrådsmedlem Eva Bonke Damgaard , Dansk Folkeparti

Læserbrev fra fhv. byrådsmedlem Eva Bonke Damgaard , Dansk Folkeparti

Den Socialdemokratiske gruppe må give Dansk Folkeparti ret ... læs mere
Imdbrud i Favrskov

Imdbrud i Favrskov

poliyiet i Østjylland oplyser 0m private indbrud ... læs mere
Sat på Spidsen

Sat på Spidsen

Lidt har da også ret… ... læs mere
Teenager havde narko på sofabordet

Teenager havde narko på sofabordet

Østjullands Politi oplyser ... læs mere
Sat på Spidsen

Sat på Spidsen

Fake News ... læs mere
BOKSNINGENS ÆDLE KUNST

BOKSNINGENS ÆDLE KUNST

Et par gamle postkort blev til en lille historie, som fortæller Kurt Villy, at det altid er godt at kunne slå fra sig. Hermed et højrehåndskryds til fredagen ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 349

Ugens naturbilleder nr. 349

Årstiden hedder vinter. Det er bare sådan, at vejret aldrig når længere, end til vinterligt - og det er jo både til noget og ingenting ... læs mere
Med bogen i centrum

Med bogen i centrum

Den første lørdag i hver måned er der anbefalelsesværdige bøger på menuen på Hadsten Bibliotek ... læs mere
NYT fra Kræftens Bekæmpelse

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Ny blodprøve kan finde otte forskellige kræftformer ... læs mere
Kroatien Osijek

Kroatien Osijek

Osijek er den fjerdestørste by i Kroatien. Byen er meget besøgt på grund af sine mange huse i barokstil. Her kan man også bese Tvrdja-borgen og deltage i vinsmagning, ledsaget af lækre lokale delikatesser ... læs mere
Sat på Spidsen

Sat på Spidsen

Kulturens byrde… ... læs mere
Christian er danmarksmester i tækning

Christian er danmarksmester i tækning

Christian er i lære som tækkemand og elev på Den jydske Haandværkerskole ... læs mere
Loading...