|

Hele Djursland nærmest summede af luftkølede Folkevogne

Kæmpe folkevognsstævne, som motorredaktør Jørgen Kjær selvfølgelig deltog i og som han fortæller om i denne artikel

Når jeg efter en travl af arbejdsdag, sætter mig ud i folkevognen, slår kalechen ned og så kører hjemad af de små veje, tænker jeg ofte ”det her er livet”, fortæller Lotte Hertz fra Aidt ved Thorsø, der sammen med sin samlever Ivan Pedersen solgte begge deres motorcykler for at have en hobby, de kunne nyde sammen. I år har Ivan netop færdiggjort en tidstypisk ældre campingvogn, de boede i under træffet på Djursland.

Hele Djursland nærmest summede af luftkølede Folkevogne

 Jørgen Kjær

Tekst og fotos : Jørgen Kjær

I weekenden lige før årets Sankt Hans nærmest summede hele Djursland af den letgenkendelige lyd af luftkølede Folkevogne, idet der blev afholdt ikke mindre end tre forskellige træf, der forenedes til en stor fest om søndagen.

VW-Veteranklub Danmark afholdt nemlig deres årlige træf ved Grenå samtidig med Volkswagen Classic Meet Grenå med den danske Volkswagen-importør og den lokale VW-forhandler i ryggen. Søndag stødte den danske Dansk Karmann Ghia Klub til i Grenå, og satte prikken over det hele med hele 88 udgaver af den spændende bil. Sidstnævnte klub fejrede deres 35 års fødselsdag og Karmann Ghia-modellens 60 år med et velbesøgt internationalt træf i netop Grenå.

Flemming Storm Mortensen vandt 1.præmien på  træffet i Grenå med sin vw Karmann Ghia type 14 Coupe fra 1965. Den har en motor på 1200 cc, der yder 34 hk. Det er en såkaldt US-model 

 Fem mænd fra Sjælland har gjort det til en fælles tradition at deltage i VW-Veteranklub Danmarks sommertræf i deres folkevognsbus fra 1953.


Patrick Liebetanz, produktchef ved Volkswagen vedligeholder ”Ingeborg” fra 1966 sammen med et dusin andre frivillige.

Folkevognen blev en hobby og livsstil for hele familien

At køre ”Boble” eller ”Rugbrød” er for mange blevet en livsstil og familiehobby, hvor flere generationer kan være fælles om glæden ved at køre i ældre udgaver af den bilmodel, der for alvor var med til at motorisere danskerne og faktisk en stor del af verden efter afslutningen af anden verdenskrig.

Ved VW-Veteranklub Danmarks træf møder VeteranPosten Lotte Hertz og hendes samlever Ivan Pedersen, der udgør et par af klubbens omkring 800 medlemmer. De fortæller under opholdet på Mejlgård Slot:

-Vi købte vores VW 1300 cabriolet fra 1969 for 4 år siden, og vi har ikke et eneste øjeblik fortrudt vores valg af veteranbil.  At få så mange tilkendegivelser fra alle mulige mennesker er bare så dejligt. Børn kommer, som børn jo er, og udtrykker deres uforbeholdne mening ”nej hvor er den flot” – og så kan man jo ikke andet end at blive rigtig glad og ja stolt.

-At have en bil, som rigtig mange kan huske, gør at vi snakker med rigtig mange mennesker, når vi kører rundt i det ganske land. Mange har en mening og en historie som oftest lyder ”jeg kan huske som barn, at vi var fem på vej på ferie og jeg sad bag ved bagsædet i vores folkevogn, og det gik jo rigtig godt ”, smiler Lotte og Ivan, der bruger deres VW flittigt i sommersæsonen.

Poul Sejer Sørensen fra Kjellerup er klubbens specialist indenfor cabriolet-modellerne, og han har været ejer af sin cabriolet, som han selv har restaureret, i 35 år. Poul Sejer er ejer af et bredt udvalg af de luftkølede Folkevogne – både busser og bobler.

-Vi har nok gennem de mange år kørt omkring 90.000 km i den på ture i både Danmark, Norge, Sverige og Tyskland, fortæller Poul Sejer, hvis interesse for de luftkølede Folkevogne er smittet så meget af på datteren Lone Sprogø, at hun også deltager i træffet i sin egen Folkevogn sammen med børnene Ditte Marie og Asger.

-Jeg har været med mine forældre på utallige ture i de gamle Folkevogne, siden jeg var blot 8 år, smiler Lone Sprogø.

 

Formanden for VW-VeteranKlub Danmark Steen Rode-Møller var rigtig godt tilfreds med deltagelsen i træffet og forløbet af det.

-Ved ethvert udendørs arrangement er vejret af afgørende betydning. Heldigvis tilsmilede vejrguderne vores træf på gunstigste vis både fredag, lørdag og søndag. Da vi så skulle pakke fortelt sammen mandag, blev det til gengæld i silende regnvejr. Men det gjorde ikke noget, for man bliver jo altid tør igen. For klubbens vedkommende var dette træf lidt anderledes på den måde, at det blev holdt i samarbejde med VW-forhandleren i Grenaa. Her havde man sammen med Scandinavisk Motor Co. og Dansk Karmann Ghia Klub lavet et stort arrangement, hvor der om søndagen blev holdt et stort fælles møde hos VW-forhandleren. Det blev et meget fint arrangement, som VW i Grenaa kun kan være stolte af. Samarbejdet med SMC var forbilledligt, og jeg er sikker på, at alle, der deltog, følte sig både meget velkomne og havde en dejlig dag med de mange Karmann Ghia, samt de allerfleste af vores klubs træfdeltagere og en del fra VW’s egen Camp, fortæller Steen Rode-Møller, og lover at klubben allerede er gået i gang med planlægningen af næste års træf, som bliver afholdt på Sjælland.

Originale reservedele

Scandinavisk Motor Co. introducerede samtidig med træffet ved forhandleren i Grenå deres nye tiltag –  VW Classic Parts, som nu sælges via VW-forhandlerne i Danmark og ikke kun fra moderfabrikken i Wolfsburg. Der er mere end 40.000 reservedelsnumre på hylderne, og der kommer stadig flere til. VW Classic Parts er en underafdeling af hovedfabrikken, og her har man heldigvis ifølge Steen Rode-Møller, fået øjnene op for det store marked, der er for reservedele til både veteran- og klassiske biler. Der kommer ugentlig nyproducerede dele til – dele, der får det officielle VW stempel på. Det garanterer kvalitet og pasform nøjagtig som de originale dele, der kom på, da bilerne var nye.

Med ”Ingeborg” og veteranklubben til træf

Mange husker måske Folkevognscamperen fra 1966 – flot restaureret og med original Westphalia campingindretning, som VW udloddede til en heldig vinder, der dog hellere ville have præmien udbetalt i kontanter? Denne præmie har tidligere været omtalt i VeteranPosten, og den indgår nu i VW-importørens egen samling af klassiske køretøjer. Den gamle camper har fået navnet ”Ingeborg”, og bruges nu til forskellige arrangementer og udlånes til TV- og filmoptagelser. Senest har vi kunne opleve den i serien ”Danmarks skønneste sommerhus”. Den havde naturligvis også fundet vej til VW-træffene på Djursland

-Vi har flere gamle Folkevogne i samlingen, fortæller Patrick Liebetanz, der er produktchef ved Volkswagen importøren. Han kan også fortælle, at de har en lille veteranklub med omkring 12 medlemmer, der servicerer og holder de gamle Folkevogne kørende. Samlingen består udover Ingeborg af flere bobler, jagtvogne og en ældre Polo.

-Vi arbejder helt på frivillig basis med de gamle biler på importørens værksted. Vi både restaurerer bilerne og servicerer dem efterfølgende. Når bilerne lånes ud, kan der efterfølgende godt være lidt ekstra vedligeholdelsesarbejder, men det gør nu ikke noget. Det er dejligt de gamle biler bliver brugt, smiler Patrick Liebetanz.

Dansk ejet Karmann Ghia vandt præmien som den flotteste på træffet

Den danske Karmann Ghia Klub afholdt som nævnt samme weekend et internationalt træf i Grenå, hvor ikke mindre end 88 Karmann Ghia fra 9 nationer deltog, og man afholder naturligvis ikke sådan et træf uden at udpege den flotteste og mest originale. Danske Flemming Storm Ottesen fra Holmegaard vandt førstepræmien med den flotteste af samtlige deltagende Karmann Ghia`er. Han fortæller:

-Bilen er restaureret i USA i 2002. Der er aldrig blevet svejst i den, og den er kun restaureret af originale dele, og den står derfor i dag 100 % original med certifikat fra VW.

-Bilen er importeret fra Californien i 2011 af Hindsgaul Classic med henblik på at blive udstillet på deres museum. Jeg fik med møje og besvær lov at købe bilen i 2012, mod at den fik et godt hjem, og det mener jeg, den nu har fået. Bilen har fået 3 første præmier i USA i 2005 – 2006 – 2007 og i København ved Historic Classic i 2012 fik den første præmie som den meste originale og så nu igen i Grenå i 2015, smiler en stolt Flemming Storm Ottesen.

Fælles møde i Grenå

De forskellige VW-træf på Grenå-egnen sluttede med et fælles møde ved VW-forhandleren i Grenå, som arrangørerne kan blive en årlig tradition.

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Nye kartofler og friske røde jordbær i Selling

Nye kartofler og friske røde jordbær i Selling

Jordbær skal du selv plukke da Jens Torp og hans kone har meget travlt ... læs mere
NY FACADE

NY FACADE

Har du benmærket den nye facade på Kommune Kontoret på Egevej i Hadsten ? ... læs mere
Jobinformationsmøde hos politiet i Aarhus

Jobinformationsmøde hos politiet i Aarhus

Mød os og få et indtryk af politiets uddannelser og hverdagen i politiskjorten. Ridderstræde 1, 8000 Aarhus Mandag 24. august kl. 19.00 - 21.00 ... læs mere
- Vi behøver ikke at søge ud af kommunen for at udvikle os

– Vi behøver ikke at søge ud af kommunen for at udvikle os

Holdet har alle fået gode lederegenskaber med i rygsækken ... læs mere
20 nye boliggrunde solgt i Hadsten på kort tid

20 nye boliggrunde solgt i Hadsten på kort tid

Det går strygende med grundsalget i Favrskov Kommune, hvor corona-pandemien heldigvis ikke har lagt en dæmper på byggelysten ... læs mere
De mange hussalg tvinger udbud i bund

De mange hussalg tvinger udbud i bund

Udbuddet af villaer og rækkehuse har ikke været lavere i de sidste 10 år, end det er nu. Det viser nye udbudstal fra Boligsiden ... læs mere
Åbningstider i sommeren 2020

Åbningstider i sommeren 2020

Se her kontaktmuligheder og åbningstider i Borgerservice, administrationen, bibliotekerne, hørevejlederne og tandplejen ... læs mere
Ny fællessti i Foldby, Korsholm og Norring

Ny fællessti i Foldby, Korsholm og Norring

Fortov og tynde cykelstrimler på vejbanen er blevet omdannet til brede fællesstier, som giver mere plads og større tryghed for fodgængere og cyklister ... læs mere
Er du klar til sommerferie?

Er du klar til sommerferie?

Gode råd til en sommer uden solskodning fra Hadsten og Hinnerup Apotek ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 474.

Ugens naturbilleder nr. 474.

Sidste uges varme sommervejr gav anledning til en aftentur ved Knudsø. Endvidere kommer du med på landet ... læs mere
Risiko for skimmelvækst i økologiske drikke

Risiko for skimmelvækst i økologiske drikke

Orkla Foods Danmark tilbagekalder tre varianter af økologiske drikke ... læs mere
Loading...