|

HINGE SKOLE PR. HADSTEN

Førstelærer Peder Christensen i Hinge Skole har
stadig familie i Favrskov. Kurt Villy fortæller om et gammelt postkort

af      Kurt Villy Svendsen

 

HINGE SKOLE PR. HADSTEN

Et kort som det viste – blot i sort/hvid udgave – har jeg tidligere vist på PingvinNyt. Jeg overtog det for nogle år siden af Palle Kirkegaard Hansen – manden bag bøgerne ”Kjellerup på gamle postkort”.

Palle Hansen havde på en auktion købt et postkort, som sælgeren oplyste, var fra Hinge ved Silkeborg. Da Palle modtog kortet, viste det sig at være poststemplet i Hadsten, og desuden var det solgt fra Boghandler Aastrup i Hadsten. Derfor blev han i tvivl om oprindelsen og kontaktede mig: Var kortet fra ”hans” Hinge?

Nej, kortet viser Hinge Skole ved Hadsten, og da det var fastslået, spurgte jeg samtidig, om det var til salg. Den venlige mand ville overlade mig kortet for købsprisen, og for mig var det en klar forbedring af samlingen, da jeg i forvejen kun havde det som ubrugt. Det viste sig efterfølgende, at jeg rådede over egnet byttemateriale, så overdragelsen foregik uden kontant indblanding.

Det meget velholdte postkort er underskrevet af Emma, som fortæller modtageren, at ”den lille Yrsa trives fint og er en glæde for såvel forældre som brødre”.

Netop disse to oplysninger gør, at kortet nu har status som et af mine bedre klenodier fra Hadstens omegn. Enelæreren på Hinge Skole hedder i 1909, hvor kortet skrives, Peder Christensen, og den Emma – som skriver beskeden – er hans hustru. Den lille Yrsa er kommet til verden den 25/9 1908, og hun falder ind i en børneflok med brødre: Otto, Arne, Sigurd og Asger.

Peder Christensen er Hinge Skoles første lærer. Han kommer fra Thorup og bestrider embedet fra 1898 til 1914, hvor han afløses af Magnus Knudsen.

Hinge Skole nedlægges i 1936, hvor eleverne overføres til Nr. Galten, men desværre er samtlige protokoller bortkommet, hvorfor elevantallet gennem tiderne ikke kan fastslås.

Bygningen står der endnu og er privat ejet.

I dag viser jeg motivet i en usædvanlig udgave, nemlig Hinge Skole anno 1909 i farver. Jeg vil endda gå så vidt som til at betegne postkortet som en sjældenhed.

Ved århundredskiftet kunne private tjene nogle ører ved at håndkolorere sort/hvide postkortmotiver og dermed live dem lidt op. I forretningerne blev disse kort derpå solgt ca. en øre dyrere end de almindelige. Det specielle ved håndkolorerede kort er, at der aldrig findes to helt ens motiver.

Fra Hadsten og omegn er det mere end svært overhovedet at finde sådanne kort, så jeg sender en venlig tanke til Verner Rasmussen på Falster, som venligst overlod mig denne lokalhistoriske perle til en nogenlunde fornuftig pris.

En sjov tilføjelse til kortet er, at Enhedslistens byrådsmedlem i Favrskov – Peder Meyhoff – er barnebarn af Emma og Peder Christensen. Det var Peders morfar, der var skolelærer i Hinge, og Peders mor var endnu ikke født, da kortet skrives; hun er – som den eneste i børneflokken – født på Stevns, hvortil familien flyttede.

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Ugens naturbilleder nr. 347

Ugens naturbilleder nr. 347

Weekenden bød på flot vejr med rimfrost, sol og blå himmel - godt udgangspunkt for at få nogle gode skud i kassen ... læs mere
Åbent hus Hadsten Fri Fagskole

Åbent Hus for alle

Åbent Hus på Hadsten Fri Fagskole Går du også og undrer dig over, hvad der sker bag murene på den gamle husholdningsskole i Hadsten? Så kom forbi Hadsten Fri Fagskole lørdag d. 13. januar, hvor skolen holder åbent hus fra ... læs mere
Vestjysk Bank ansætter Henrik Lykke i en ny stilling som Private Banking direktør

Vestjysk Bank ansætter Henrik Lykke i en ny stilling som Private Banking direktør

Henrik Lykke, 50 år er pr. 2. januar ansat som Private Banking direktør i Vestjysk Bank ... læs mere
Psykologisk entertainment

Psykologisk entertainment

Glemt tid og sted, når Niels Krøjgaard manipulerer med din intelligens og hjerne! ... læs mere
Tilbagetrukne fødevarer

Tilbagetrukne fødevarer

Afvigende lugt fra blæksprutte tuber ... læs mere
Sat på Spidsen

Sat på Spidsen

Er VELFÆRDEN løbet løbsk? ... læs mere
FrivilligCenter Favrskov har ansat leder

FrivilligCenter Favrskov har ansat leder

Bestyrelsen for FrivilligCenter Favrskov har nu ansat en daglig leder af frivilligcentret. Marie-Cecilie Friis Broundal tiltræder 1. februar 2018 og får til at opgave at skabe en god begyndelse for FrivilligCenter Favrskov i samarbejde med bestyrelsen ... læs mere
BIBLIOTEKERNE ANBEFALER

BIBLIOTEKERNE ANBEFALER

Nordiske romaner ... læs mere
Færdselsuheld med personskade i Hammel

Færdselsuheld med personskade i Hammel

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Indbrud på Hindhøjen i Hinnnerup

Indbrud på Hindhøjen i Hinnnerup

Østjyllamds Politi oplyser ... læs mere
Tilbagetrukne Fødevarer

Tilbagetrukne Fødevarer

Skimmelvækst i Holmene SHOT med ingefær ... læs mere
Loading...