|

HINGE SKOLE PR. HADSTEN

Førstelærer Peder Christensen i Hinge Skole har
stadig familie i Favrskov. Kurt Villy fortæller om et gammelt postkort

af      Kurt Villy Svendsen

 

HINGE SKOLE PR. HADSTEN

Et kort som det viste – blot i sort/hvid udgave – har jeg tidligere vist på PingvinNyt. Jeg overtog det for nogle år siden af Palle Kirkegaard Hansen – manden bag bøgerne ”Kjellerup på gamle postkort”.

Palle Hansen havde på en auktion købt et postkort, som sælgeren oplyste, var fra Hinge ved Silkeborg. Da Palle modtog kortet, viste det sig at være poststemplet i Hadsten, og desuden var det solgt fra Boghandler Aastrup i Hadsten. Derfor blev han i tvivl om oprindelsen og kontaktede mig: Var kortet fra ”hans” Hinge?

Nej, kortet viser Hinge Skole ved Hadsten, og da det var fastslået, spurgte jeg samtidig, om det var til salg. Den venlige mand ville overlade mig kortet for købsprisen, og for mig var det en klar forbedring af samlingen, da jeg i forvejen kun havde det som ubrugt. Det viste sig efterfølgende, at jeg rådede over egnet byttemateriale, så overdragelsen foregik uden kontant indblanding.

Det meget velholdte postkort er underskrevet af Emma, som fortæller modtageren, at ”den lille Yrsa trives fint og er en glæde for såvel forældre som brødre”.

Netop disse to oplysninger gør, at kortet nu har status som et af mine bedre klenodier fra Hadstens omegn. Enelæreren på Hinge Skole hedder i 1909, hvor kortet skrives, Peder Christensen, og den Emma – som skriver beskeden – er hans hustru. Den lille Yrsa er kommet til verden den 25/9 1908, og hun falder ind i en børneflok med brødre: Otto, Arne, Sigurd og Asger.

Peder Christensen er Hinge Skoles første lærer. Han kommer fra Thorup og bestrider embedet fra 1898 til 1914, hvor han afløses af Magnus Knudsen.

Hinge Skole nedlægges i 1936, hvor eleverne overføres til Nr. Galten, men desværre er samtlige protokoller bortkommet, hvorfor elevantallet gennem tiderne ikke kan fastslås.

Bygningen står der endnu og er privat ejet.

I dag viser jeg motivet i en usædvanlig udgave, nemlig Hinge Skole anno 1909 i farver. Jeg vil endda gå så vidt som til at betegne postkortet som en sjældenhed.

Ved århundredskiftet kunne private tjene nogle ører ved at håndkolorere sort/hvide postkortmotiver og dermed live dem lidt op. I forretningerne blev disse kort derpå solgt ca. en øre dyrere end de almindelige. Det specielle ved håndkolorerede kort er, at der aldrig findes to helt ens motiver.

Fra Hadsten og omegn er det mere end svært overhovedet at finde sådanne kort, så jeg sender en venlig tanke til Verner Rasmussen på Falster, som venligst overlod mig denne lokalhistoriske perle til en nogenlunde fornuftig pris.

En sjov tilføjelse til kortet er, at Enhedslistens byrådsmedlem i Favrskov – Peder Meyhoff – er barnebarn af Emma og Peder Christensen. Det var Peders morfar, der var skolelærer i Hinge, og Peders mor var endnu ikke født, da kortet skrives; hun er – som den eneste i børneflokken – født på Stevns, hvortil familien flyttede.

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.NYT fra Kræftens Bekæmpelse

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Husk skygge, solhat og solcreme på solferien – ellers får du hjælp af de lokale ... læs mere
Nu må forældrene træde i karakter

Nu må forældrene træde i karakter

Hvor er forældrene til de unge mennesker, der ustandselig ødelægger og smadrer vores pæne klubhus ved petanquebanerne. Der bliver røget, drukket, smadret møbler, vinduer og tag samt tændt bål på bordene, som de går fra. Vi har tilladt, at de ... læs mere
Hærværk i petanqueklubben

Hærværk i petanqueklubben

Uønskede gæster fester voldsomt, ryger hash og efterlader sig spor, som klubbens faste rengøringshold flere gange om ugen må rydde op og rengøre efter ... læs mere
Flere tricktyve på spil i Østjylland

Flere tricktyve på spil i Østjylland

Østjyllands Politi advarer ... læs mere
Sjældent besøg fra Australien

Sjældent besøg fra Australien

Af Anette Nørskov Jensen, Favrskov kommune. Artiklen er bragt i Favrskov kommunes interne info blad ... læs mere
Shorts eller støvregn i dag

Shorts eller støvregn i dag

DMI øger præcisionen i prognoserne ... læs mere
PLANTECHEF: jordprøver giver større udbytte

PLANTECHEF: jordprøver giver større udbytte

Nu er det igen snart til tid til at få styr på, om din jord har brug for et eftersyn. For at have den bedst mulige jord og dermed få et optimalt udbytte, er det en god idé at få ... læs mere
L&F giver Pisner tilbage til folket

L&F giver Pisner tilbage til folket

For to år siden satte Landbrug & Fødevarer gang i et projekt, der skulle vise, at vi kan få mere ud af de ressourcer, vi har. Nu slutter ringen. Landbrug & Fødevarer er parate til at give Pisner-øllen tilbage til ... læs mere
ISTIDEN ER OVER OS

ISTIDEN ER OVER OS

Og det var den også for 70 år siden. Fra "Isbjørnen" på Østergade i Hadsten ... læs mere
Bænk til børnehave gav 1. præmie til tømrerelever

Bænk til børnehave gav 1. præmie til tømrerelever

Innovative tømrerelever på Den jydske Haandværkerskole har lavet en nytænkning af en bænk til en konkurrence. De vandt 1. præmien og bænken får en børnehave glæde af ... læs mere
HØST – juni 2017

HØST – juni 2017

Læs det nye nummer med nyheder fra Hadbjerg – Selling og Ødum I bladet kan man læse om tiltag og aktiviteter i området ... læs mere
Godt NYT fra HSK håndbold af cheftræner Kent Ballegaard

Godt NYT fra HSK håndbold af cheftræner Kent Ballegaard

Kristina Schøler glæder sig til den kommende sæson ... læs mere
Loading...