|

Historie fra det gamle Lyngå

Herluf Nydam Jensen, Hadsten.har sendt os følgende historie fra det gamle Lyngå – med overskriften “Topholm- Timmermann-Daimi-Erik-Husets ejere igennem 137 år”

billede : Herluf Nydam Jensen. Hadsten, tidligere Lyngå

 

Kirkens nyerhvervelse Lyngåvej 84 har en velbeskrevet  historie.

I min drengetid hed det Timmermann,s hus, hvor frk. Timmermann boede og holdt hus og have  i yderst sirlig stand, med specielt meget nyrevet grus foran huset ud til vejen.

I 1875 gav bymændene i Lyngå, Søren Christensen Topholm, lov til at opføre et hus på et stykke gadejord, imellem kirkehulen og matrikkel nr. 25, lige op til gaden.

Han byggede så det hus, som ligger der endnu, men hvor længe.

7 marts 1884 tildskøder han sin svoger Kjeld Timmermann huset, men da han ikke har nogen adkomst på grunden, må køberen selv ordne det med bymændene.

Det synes som om, at nogen har villet modsætte sig hans afbenyttelse af hus og grund.

1885 anmoder han bymændene om en erklæring, hvori de giver ham tilladelse til fremdeles at afbenytte hus og have.

Han erklærer sig villig til at rette sig efter de forskrifter, sognerådet eller bymændene anser for nødvendige for færdselen eller for vejens skyld, der fører  fra præstebroen til kirken, mellem hans hus og kirkegårdsmuren. Han forpligtiger sig også til ikke uden bymændenes tilladelse at sælge huset eller bygge noget til.

30 bymænd skriver under på at de ikke har noget imod, at han lader huset blive liggende og afbenyttet havepladsen som hidtil.

Kjeld Timmermann havde så huset til sin død 1903. Derefter beboede hans enke  Karen Marie Timmermann huset, så længe hun levede. Ved hendes død 1929 overtog hendes datter Ane Timmermann huset og boede der til hun kom på plejehjem omkring 1968. Denne historie  er nedskrevet i Ladefogeds bog fra 1947.

I min drengetid da jeg gik i skole i Lyngå, kom jeg gående op igennem kirkehulen på vej til skole og passerede dermed Timmermann,s, meget velholdte hus og have, og så skulle man passe på, for der var altid nyrevet udenfor hækken , meget sirligt og lige, og ve den arme synder der tillod sig at træde i det revne, så blev der skældt ud, øretæver var nok ikke aktuel da Frøkenen var meget lille af statur og noget handicappet,men  skælde ud det kunne hun.

Knejterne i Lyngå, var nu heller ikke blege for lige at træde i det nyrevne, hvis hun var ude af synsvidde, hun var et taknemmeligt offer.

Huset blev til salg nogen tid efter at Frk Timmermann var kommet på plejehjem og der kommer sangerinden Daimi ind i billedet sammen med hendes mand englænderen Cliff Glenttle. Da dukker gadejord- byjord  op igen der er problemer med at sælge for hvem skal man spørge.  Gdr.Niels Pedersen daværende medlem af byrådet i Hadsten og forhenværense sognerådsformand i Lyngå går i gang med at få ejendommemn matrikuleret og det kan se ud til at det lykkedes, for i dag har huset matrikel nr. 55 af lyngå by, lyngå sogn.

Handelen med Daimi bliver ikke til noget og efterfølgende køber Erik huset, og man kan sige med sikkerhed at med Erik,s køb af huset kommer der en samler til, igennem årene forsvinder huset mere og mere i ting og sager, ikke alt af lige stor værdi.

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Ny storparcel i Hadsten i udbud

Ny storparcel i Hadsten i udbud

Storparcellen på Gl. Sellingvej 12 i Hadsten bliver udbudt til tæt-lav bebyggelse i to etager ... læs mere
ET GAMMELT POSTKORT MED ET MEJERI

ET GAMMELT POSTKORT MED ET MEJERI

En mejeriejer, en boghandler, en førstelærer. Alle medvirkende til en aktiv og levende stationsby, og alle bidrog de til dette fine postkort fra Hadsten ... læs mere
Rekordstor tilslutning til Kunst i Favrskov

Rekordstor tilslutning til Kunst i Favrskov

 Den 21. - 22. september  kl. 10 - 17 i Søften ... læs mere
Færdselsuheld i Hinnerup

Færdselsuheld i Hinnerup

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
HSK samarbejder med anden fodboldklub

HSK samarbejder med anden fodboldklub

Holdsamarbejder er ikke altid "lutter lagkage", men jeg er glad for, at jeg kan berette om en god historie fra pigefodboldens verden ... læs mere
Litterære filmaftener i Hadsten og Hammel

Litterære filmaftener i Hadsten og Hammel

Kom til en hyggelig aften i den lokale biograf med læseinspiration og film ... læs mere
Østjyllands Politi søger medlemmer til borgerråd

Østjyllands Politi søger medlemmer til borgerråd

Østjyllands Politi opretter to nye borgerråd, hvor frivillige borgere får mulighed for både at dele deres oplevelser med politiet og drøfte nye tiltag. Målet er at sikre en tæt dialog og inddragelse af borgernes perspektiv ... læs mere
Pilotprojekt i Sundhedshuset i Hadsten

Pilotprojekt i Sundhedshuset i Hadsten

Til Alle Patient foreninger – Pensionist foreninger – Ældresagen i Favrskov Kommune ... læs mere
Indbrud i Hinnerup

Indbrud i Hinnerup

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Favrskov er stadig blandt de bedste erhvervskommuner

Favrskov er stadig blandt de bedste erhvervskommuner

Favrskov er igen flot placeret i dette års udgave af Lokalt Erhvervsklima, der er Dansk Industris opgørelse af kommunernes erhvervsvenlighed ... læs mere
Serie 2, sejr over Østdjurs 91

Serie 2, sejr over Østdjurs 91

Af Formand for HSK-fodbold Gert Jensen ... læs mere
Loading...