|

HOLKJÆRGÅRD – MED MANGE HESTE…

Husk, kære læser, at det er nu på lørdag og søndag, at såvel rigtige heste samt mekaniske hestekræfter luftes på ”Holkjærgård” ved Hadsten…

 

”HOLKJÆRGÅRD” – med mange hestekræfter

”Holkjærgård” eller Holkærgaard på Galten Mark, som der står i nogle af de gamle folketællinger, nævnes så vidt vides første gang i 1688 med Therchel Nielsen som fæster. Gården bliver senere til matriklerne 14 og 15. Ejendommen på den modsatte side af Holkjærvej – ”Stinesminde” – nævnes første gang i 1760. I rigtig mange år var der herefter tale om to selvstændige og dygtigt drevne gårde.

Fra 1898 og de næste små 40 år var Karl Martin Petersen mand på ”Holkjærgård”, hvor vækst og omhu prægede stedet. Samtidig med at være en dygtig bonde var Karl Petersen én af de bærende kræfter i Galten Afholdsforening, som blev stiftet helt tilbage i 1888. Da foreningen i 1913 holdt 25-års jubilæum, lød omtalen af Karl Petersen således i festskriftet:

-En landmand flittig er han – Karl Petersen,

og af vor afholdssag er han en gammel ven.

En gang imellem sælger han også tyre –

de jyske er dog førsteklasses fyre.

Og i hans gård og mark er vældig orden,

han er en mand med begge ben ved jorden.

I 1936 overtager Laurits Sørensen ”Holkjærgård”. Igen var det en dygtig bonde, som sad for bordenden, og tilmed blev Laurits Sørensen kommunens sidste sognerådsformand. Den yngste søn hedder Jørn Sørensen, og han er kendt som manden bag Mågevejens Murer- og Tømrerforretning.

Fra 1994 har Ole Sørensen stået for ejendommens drift. Ole er barnebarn af Laurits Sørensen, og selv om dyreholdet er afskaffet, hersker der større aktivitet end nogensinde før på den gamle gård, som aldrig har oplevet så mange hestekræfter som i dag. Ole Sørensen driver nemlig landbrugsarealerne ved hjælp af Holkjærgård Maskinstation, som samtidig omfatter entreprenørvirksomhed med 12 ansatte. I 2012 sluttede Ole Sørensen ringen igen, da han købte ”Stinesminde”, hvor ejeren, Holger Bech, var død.

Hvis ikke førnævnte aktiviteter har gjort stedet kendt i offentligheden, er en anden begivenhed med til at styrke omtalen. Hvert andet år i juli eller august afholdes de såkaldte ”Veteranhøstdage”, og netop i den kommende weekend – 29. og 30. juli – kan publikum glæde sig til nye oplevelser.

I 2011 var der tale om en overvældende succes, hvor omkring 3000 gæster fra store dele af landet invaderede bakken. De idylliske omgivelser gav minder af Morten Korchsk karakter, og især én begivenhed blev af de mange tilskuere imødeset med spænding: Verdensrekordforsøget med flest mulige mejetærskere, som vel at mærke både skulle kunne køre og høste. Det var et prægtigt skue, da denne stålkaravane satte i gang fra markerne langs Vissingvej.

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

Indbrud i privat bolig i Søften

Indbrud i privat bolig i Søften

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 330

Ugens naturbilleder nr. 330

Åhh - septembers himmel er altså ikke så blå i år - utroligt, at der kan være så stor forskel fra år til år ... læs mere
Tilbagetrukne fødevarer

Tilbagetrukne fødevarer

Æggestand fejlmærket som sky ... læs mere
Hoyer-nyhedsbrevet.

Hoyer-nyhedsbrevet.

Velkommen til overskridelse af nyheder - Hoyer-nyhedsbrevet. HOYER Hadsten ... læs mere
Pressemeddelelse

Pressemeddelelse

NemLøn – fremtidens digitale lønløsning ... læs mere
Pressemeddelelse

Pressemeddelelse

LMO satser stort på ny digital kundeportal ... læs mere
Tilbagetrukne fødevarer

Tilbagetrukne fødevarer

Tilbagekald af Semper Modermælkserstatning Allomin Syrnet SensiPro 1 ... læs mere
Tilbagetrukne fødevarer

Tilbagetrukne fødevarer

Risiko for møl i chiacrackers ... læs mere
Hadsten Håndbold – SønderjyskE

Hadsten Håndbold – SønderjyskE

Lørdag d. 16/9 kl. 13.30 i Vestjysk Bank Arena, Hadsten ... læs mere
Indbrud i privat beboelse i Søften

Indbrud i privat beboelse i Søften

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Svømmehal i Hadsten

Svømmehal i Hadsten

Et godt forslag til politikerne! ... læs mere
Loading...