|

HOR, DRUK OG SAMFUNDSNAS

Normer og udtryksformer skifter over en 85-årig periode, og en af Hadstens førende kulturinstitutioner – Højskolen – rummer mange historier…

HOR, DRUK OG SAMFUNDSNAS…

Tekst m.v.: Kurt Villy Svendsen

Den 4. november 1897 kunne man læse følgende i Randers Dagblad om den nye kulturinstitution i Hadsten:

”I den store, smukke stationsby Hadsten er der i sommer bleven opført en ny bygning, der vil få stor betydning for byen. Den vil gang efter gang samle en tilhørerkreds, der med interesse og glæde vil lytte til de gode ord, der her vil blive talt; en tilhørerkreds, der stadig vil vokse, efterhånden som det går mere og mere op for befolkningen derude, at her er noget, der virkelig er værd at gå efter. Her gives noget, der har indhold – og kan give mennesker indhold. Fra den nye bygning vil der gå som en elektrisk strøm ud til folk, en strøm, der vil bringe glæde og livslyst med sig. Og folk vil være taknemmelig for denne strøm af lys og liv; de vil se hen til denne bygning med stolthed og glæde, og når der stundom fra denne bygning lyder ligesom en kaldende røst, så vil landmanden forlade sin mark og håndværkeren sit værksted, og de vil med glad forventning og spænding gå efter den kaldende røst og lytte til de opbyggelige og belærende ord, der lyder. De vil mere og mere forstå, at den rette glæde ved livet når mennesker først, når ånden og hånden kan arbejde sammen. Sådan er de tanker, der dukker op, når man står foran den nye højskolebygning i Hadsten”.

Men ”År går – sten står; aldrig ældes ædel ungdom”, siger teksten som bekendt på Højskolens gamle mindesten. Og ca. 85 år efter skrev en højskoleelev følgende, da Hadsten Højskole udgav sit jubilæumsskrift:

”Gamle Nikolaj Frederik Severin ville vende sig flere gange i sin grav, måske rotere som en anden grillkylling, hvis han havde blot det ringeste kendskab til dagens højskoler. Disse har som hovedbestanddel af opholdene hor, druk og samfundsnas, idet hovedparten bliver betalt i hoved og røv af stat og kommune eller via militæret som såkaldt civilundervisning. Herved forsvinder en del af motiveringen, hvilket tydeligt ses på den lave interesse for fællessang, foredrag og Grundtvig i særdeleshed. Hvis der en dag er et godt foredrag om alkoholisme, vil halvdelen af de fremmødte 40 elever (der i sig selv er et svimlende højt tilhørertal) sidde i salen med tømmermænd. De resterende 60 elever vil ligge og sove rusen ud, hvis de da overhovedet er kommet hjem fra de utallige dame- og herrebesøg”.

Nå – eleven tilføjede, at indlægget mest var ment som en provokation, men ihukommende det gamle ord ”Der går sjældent røg af en brand uden ild”, tænder vi i stedet op under dagens postkort, udgivet af Cigarhandler N. Nielsen og afsendt i 1907 til Frk. Ketty Jensen, Skræddermester Jensen i Saksild pr. Odder.

Og værs´go: Motivet giver et glimrende udsyn over højskoleområdet. Gå en tur hen ad Østergade en dag – se op mod bakken og Vesselbjergvej: Hvor mange af husene er bevaret?

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.NYT fra Kræftens Bekæmpelse

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Ny undersøgelse: Danskerne undervurderer usund livsstils betydning for kræft ... læs mere
Cykeloprydning i Hadsten og Hinnerup

Cykeloprydning i Hadsten og Hinnerup

Favrskov Kommune rydder op i cyklerne, der er parkeret ved stationerne i Hadsten og Hinnerup ... læs mere
Kom og se de mange nye tiltag i RETROWORLD, Lerbjerg

Kom og se de mange nye tiltag i RETROWORLD, Lerbjerg

På torsdag d. 8. marts kl 17.00 er der mulighed for at se de mange nye tiltag der er gjort i Retroworld i løbet af vinteren. Og det er ikke så lidt. Meget er vist her på Facebook: https://www.facebook.com/retroworld.dk Men ... læs mere
Metalspåner i pålægsmix

Metalspåner i pålægsmix

Tilbagetrukne Fødevarer ... læs mere
Campylobacter i kyllingelår

Campylobacter i kyllingelår

Tilbagetrukne Fødevarer ... læs mere
NYT fra Kræftens Bekæmpelse

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Kræftlinjen hjælper også på længere sigt ... læs mere
Færdelsuheld på motorvejen ved Grundfør

Færdelsuheld på motorvejen ved Grundfør

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Mindre brand i Ulstrup

Mindre brand i Ulstrup

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Mand fundet død efter husbrand

Mand fundet død efter husbrand

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Irene Søgaard udstiller Raku Keramik

Irene Søgaard udstiller Raku Keramik

På Hadsten bibliotek kan man i marts se Rakukeramik og stentøj lavet af Irene Søgaard som har værksted og udstilling på ”Hvorslevgaard” ved Ulstrup ... læs mere
Loading...