|

Husejere trodser ekstremt vejr: Kun et fåtal bekymrer sig om klimasikring

Blot en femtedel af danske husejere bekymrer sig over, om deres bolig er tilstrækkeligt sikret mod oversvømmelse ved skybrud og stormflod, viser en undersøgelse fra Bolius og Realdania.

Der er udsigt til, at vi få mere voldsomt vejr i fremtiden. De danske husejere mener generelt, at de er sikret godt nok imod oversvømmelser. Foto: Colourbox.

 

 

Der er udbredt enighed blandt forskere om, at klimaforandringerne vil medføre voldsom regn og andre ekstreme vejrfænomener oftere, end det er tilfældet nu.

Med ekstremt vejr følger en øget risiko for, at man som husejer kan få besvær med alt fra mindre vandskader til oversvømmede kældre og omfattende følgeskader som fx råd og skimmelsvamp. Heldigvis mener de fleste husejere selv, at de har godt styr på at forebygge skaderne, før de sker.

Det viser undersøgelsen

  • 61% tror, vi som konsekvens af klimaforandringerne i fremtiden vil opleve mere ekstremt vejr med skybrud og stormfloder.
  • 74% mener, deres bolig er sikret mod vandskader efter skybrud og stormflod.
  • 41% tænker slet ikke eller kun lidt på at forebygge – og dem, der gør, nøjes i høj grad med at tjekke tagrender, tag og afløb

Kilde: Undersøgelse blandt 1.518 personer foretaget af YouGov på vegne af Bolius og Realdania.

Se undersøgelsen her.

Husejerne mener, de er sikret

En undersøgelse lavet af YouGov for Bolius og Realdania viser, at størstedelen af husejere er overbevist om, at deres bolig er sikret mod stormflod og skybrud.

Men undersøgelsen viser samtidigt, at cirka fire ud af fem aldrig har fået en fagperson til at vurdere risikoen for fx oversvømmelser – og i forhold til de tiltag, der skal holde vandet ude, er der også et stykke vej endnu for de fleste.

– Når det kommer til klimasikring, kaster vi os forståeligt nok over det, vi umiddelbart kan se. Vi renser vores tagrender og tjekker, om der er huller i taget, men derudover gør vi ikke det store.

– De fleste har hverken faskiner eller dræn, og det er kun meget få, der har højvandslukke – og når vandet kommer i voldsomme mængder, er det den type tiltag, der kan sikre, at haven kan blive ved med at suge, og at der ikke kommer kloakvand op af afløbet, siger Tue Patursson, fagekspert i Bolius.

Den omtalte undersøgelse er lavet som en del af en større kampagne, der indgår i Realdanias samlede indsats for klimatilpasning, som retter sig både mod regnvand og havvand.

Fokus på at holde vandet ude

Klimasikring handler ofte om, hvordan vi som samfund gør os klar, og hvordan fremtidens byer skal indrettes, så store vandmængder gør mindst mulig skade.

Undersøgelsen viser dog, at der også er et behov for, at vi kaster et grundigt blik på de bygninger, hvor vi allerede bor. For i et fladt land som Danmark kan de fleste rammes hårdt af skybrud, og selvom du bor på 4. sal, kan du stadig have møbler stående i et kælderrum, der risikerer at stå under vand.

– Vi ved, at der i fremtiden oftere vil komme stormfloder og skybrud, og vi er nødt til at forberede os på den virkelighed. Derfor vil vi med vandetkommer.dk sætte fokus på, hvordan vi hver især kan sikre vores bolig bedst muligt mod vandet, hvad end det kommer fra havet eller fra himlen, siger Mikkel Suell Henriques, projektchef i Realdania.

På kampagnesiden Vandetkommer.dk findes gode råd til at undgå besvær med oversvømmelser efter skybrud eller stormflod. Siden rummer også et overblik over, hvordan forsikringer dækker samt tips til, hvordan du tjekker din boligs risiko for at blive oversvømmet.

Mere om kampagnen

”Når vandet kommer udefra” er en kampagne fra Bolius, der sætter fokus på de muligheder, vi har for at sikre vores boliger mod skybrud og stormflod. Kampagnen er en del af Realdanias initiativ ”Klimatilpasning i byerne”.

Læs mere og få gode råd på Vandetkommer.dk og hos Realdania.

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Hvor svært kan det være?

Hvor svært kan det være?

Hver fjerde ældre sygehuspatient bliver genindlagt kort tid efter udskrivelsen. Men et nyt forskningsprojekt fra Aarhus Universitetshospital viser, at man både kan halvere antallet af genindlæggelser og samtidig forkorte de ældres indlæggelsestid ... læs mere
Indbrud i Hinnerup

Indbrud i Hinnerup

Østjyllands Politi ... læs mere
Socialdemokratisk minister trækker stikket på Favrskov-skoles frihedsprojekt

Socialdemokratisk minister trækker stikket på Favrskov-skoles frihedsprojekt

Af Birgit Liin, byrådsmedlem og borgmesterkandidat for Venstre i Favrskov, formand for Børne- og Skoleudvalget ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 429.

Ugens naturbilleder nr. 429.

Idag kommer du med til Grenå og omegn på dage med skønt sommervejr ... læs mere
Elbiler og elcykler skal gøre transporten i Favrskov grønnere og nemmere

Elbiler og elcykler skal gøre transporten i Favrskov grønnere og nemmere

I de kommende måneder sætter Favrskov Kommune nye projekter i søen, der skal få flere til at køre i elbil og på elcykel ... læs mere
Indbrud i Hadsten

Indbrud i Hadsten

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
annonce : TAG PROPPEN AF

annonce : TAG PROPPEN AF

Besøg vinhandler Peter Aschelund i Søndergade i Hadsten og få et godt tilbud ... læs mere
Politiets indsats mod spirituskørsel hen over sommeren 2019

Politiets indsats mod spirituskørsel hen over sommeren 2019

I perioden fra fredag den 21. juni til og med tirsdag den 30. juli gennemførte politiet landet over en målrettet indsats mod spirituskørsel. Indsatsen var koordineret med Rådet for Sikker Trafiks kampagne Stop Spirituskørsel ... læs mere
Tilskud skal få landmænd med på at bytte jordarealer

Tilskud skal få landmænd med på at bytte jordarealer

Landmænd kan nu søge om til tilskud til at bytte arealer med andre landmænd gennem jordfordeling. Det kan spare tid på landevejen og penge for landmanden ... læs mere
Indvielse af Røde Kors PLUS EN - mere genbrug af byggematerialer

Indvielse af Røde Kors PLUS EN – mere genbrug af byggematerialer

Kom til indvielsen lørdag den 10. august klokken 10.00. Borgmesteren klipper den røde snor, der er kaffe og kage og mulighed for at være kreativ ... læs mere
Magisk realisme: Særudstilling hos Hinnerup Bibliotek & Kulturhus

Magisk realisme: Særudstilling hos Hinnerup Bibliotek & Kulturhus

Den 15. august åbner udstilling fra Galleri V58 i Uhresalen hos Hinnerup Bibliotek & Kulturhus ... læs mere
Loading...