|

Husflidsarbejde af russisk krigsfange

Det lille maleri

 

På det lille museum oppe på arkivet, er mange finurlige ting, en af dem er et lille ikon lignende maleri på et stykke træ. Fremstillet til at hænge en lille blok på, hvorpå man kan skrive huskeseddel i køkkenet.

På indkomstblanketten står, at genstanden er indleveret af Holger Sørensen, Århus.

Derudover stå der at genstanden er fremstillet af en russisk krigsfange i Danmark under anden verdenskrig.

Det giver anledning til at søge på nettet om russiske fanger i Danmark på den tid, og der faldt jeg over en historie, der fortæller at mod slutningen af krigen, kom der op mod 15 000 russere til det nordlige Jylland, vel og mærke russere, der var trukket i tysk uniform for at slippe for tysk fangenskab.

En af skæbnerne var en russer ved navn Sergej, der allerede i 1942 var kommet til Danmark, og kom til at beskæftige sig med at bygge bunkers langs med vestkysten.

I marts 1945 deserterede Sergej fra tyskerne og gemte sig, og traf venligsindede landmænd, der hjalp ham med at holde sig skjult indtil sindene faldt til ro efter tyskernes afmarch til Tyskland.

Det var en lang sej kamp for ham og vennerne, at han fik lov at blive i Danmark, men det lykkedes, og han blev gift med en dansk pige og fik 4 børn.

Det lykkedes også at blive gårdejer, på en gård på 80 tdl. Og med 24 køer.

Sergej blev over 90 år gammel, men var ikke meget for at tale om sine oplevelser under krigen, hvilket var meget almindeligt for dem, der havde oplevet grufulde ting.

Russerne blev ellers sendt til Tyskland i allierede fangelejre og blev på et tidspunkt udleveret til Rusland, hvor mange omkom i de Sibiriske fangelejre. Mange af de russere der gik i Tysk tjeneste kom fra Ukraine, hvor Russerne havde faret meget brutalt frem i 1930erne, hvor de faktisk begik folkemord.

Sergejs historie har ikke noget med træarbejdet at gøre, men vi ved at det var meget almindeligt at fanger, beskæftigede sig med sådanne arbejder, for måske at holde tankerne væk fra andre begivenheder.

Herluf Nydam

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Kære ‘Sat på spidsen’

Kære ‘Sat på spidsen’

Jeg har noteret mig jeres oprigtige bekymring for, om den nytiltrådte socialistiske regering nu sender Laurbjergs trinbræt i syltekrukken sammen med alle de andre trafikprojekter, som ellers var med i den tidligere regerings store trafikaftale, der blev indgået sammen med ... læs mere
Sigtet for at true med at skyde piges hest

Sigtet for at true med at skyde piges hest

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Udeklarerede hasselnødder i müsli

Udeklarerede hasselnødder i müsli

Tilbagrtrukne Fødevarer ... læs mere
NABOHJÆLP

NABOHJÆLP

Nabohjælp, fusk, vennetjeneste, sort arbejde. Ja tak Mere af det. Læs Ole Juuls klumme ... læs mere
God nattevagtsdækning på plejecentrene

God nattevagtsdækning på plejecentrene

Foranlediget af Ældrerådet blev det med 2019-budgettet besluttet at gennemføre en undersøgelse af bemandingen om natten på plejecentrene ... læs mere
Hvad så, Laurbjerg?

Hvad så, Laurbjerg?

Vores nye transportminister vil tage alle vedtagne trafikprojekter op til fornyet overvejelse. Det kommer måske til at gå ud over trinbrættet i Laurbjerg ... læs mere
Klimapopulisme er det nye sort

Klimapopulisme er det nye sort

Alle snakker om klima – (stort set) ingen gør noget ved det… ... læs mere
Indbrud i Hadsten

Indbrud i Hadsten

Østjtllands Politi oplyser ... læs mere
Nyhed fra HSK fodbold : Morten Andresen er stoppet som ungdomsformand

Nyhed fra HSK fodbold : Morten Andresen er stoppet som ungdomsformand

Morten Andresen, der siden 2015 har været ungdomsformand i HSK Fodbold, har valgt at stoppe pr. 30. juni 2019 ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 425.

Ugens naturbilleder nr. 425.

Vi kan vist hurtigt blive enige om, at sommervejret ikke ligefrem har vist sig fra sin bedste side den seneste uge. Men det skal ikke forhindre os i at nyde naturen ... læs mere
Indbrud på Skyttevænget

Indbrud på Skyttevænget

Østjyallands Politi oplyser ... læs mere
Loading...