|

Husker du skygge, solhat og solcreme på solferien?

9 ud af 10 danskere følger mindst ét af de tre solråd, når de rejser sydpå, men kun 1 ud af 10 husker både skygge, solhat og solcreme. Det viser en ny rundspørge fra Kræftens Bekæmpelse


Foto: Unsplash.com

Det er sommerferie, og mange danskere rejser i de næste uger mod varmere himmelstrøg. På en solrig sommerdag i et populært sommerferieland som Spanien får man ca. dobbelt så meget uv-stråling som på en solrig sommerdag i Danmark. Derfor er det ekstra vigtigt at følge Kræftens Bekæmpelses solråd om skygge, solhat og solcreme, når vi rejser sydpå. Ved at følge solrådene kan vi nyde ferien og undgå solskoldninger, der er smertefulde her og nu, og som samtidig øger risikoen for hud- og modermærkekræft på den lange bane.
Brug af alle tre solråd giver den bedste solbeskyttelse
Når vi checker ud fra hverdagen og ind i sydens sol er vi heldigvis rigtig gode til at huske solbeskyttelse. Ifølge en ny rundspørge fra Kræftens Bekæmpelse, følger 9 ud af 10 danskere mindst ét af de tre solråd, når de rejser sydpå. Du er dog bedst beskyttet, hvis du både søger skygge, bruger solhat og tøj samt smører dig ind i solcreme. Her er der plads til forbedring, for kun 1 ud af 10 følger alle tre solråd.
Ifølge Peter Dalum, der er projektchef i Kræftens Bekæmpelses Solkampagne, er det positivt, at næsten alle danskere solbeskytter sig på solferien, for risikoen for solskoldninger er høj, når vi kommer tættere på ækvator:
– Seks ud af ti danskere har lyse hudtyper, der ikke tåler solen så godt, og på en sommerdag i Spanien vil de fleste af os blive solskoldet, hvis vi er udendørs mere end 15 minutter uden solbeskyttelse. Derfor er det afgørende, at vi husker at tage solrådene med i ”bagagen”, når vi rejser sydpå – og meget gerne bruger både skygge, solhat og solcreme, siger Peter Dalum.
Uv-indekset guider til solbeskyttelse
Solbeskyttelse er nødvendig, når uv-indekset er 3 eller derover. I Danmark kommer uv-indekset højst op på omkring 7, men når vi rejser sydpå, kommer uv-indekset ofte over 12 midt på dagen. Ifølge rundspørgen er det kun 12. pct. af os, der tjekker uv-indekset, når vi rejser sydpå, så også her, er der ifølge Kræftens Bekæmpelse plads til forbedring:
-Ved at tjekke uv-indekset på sin rejsedestination, kan man få en ide om, hvor stærk solen er, og hvor mange timer i løbet af dagen, at solbeskyttelse er nødvendig. Derfor anbefaler vi, at man inden afrejse downloader appen ’UV-INDEKS’, så man ved, hvornår man skal finde skygge, solhat og solcreme frem – uanset hvor i verden, ferien går til, siger Peter Dalum.
Tips til en solsikker sommerferie
Kræftens Bekæmpelse anbefaler, at du følger solrådene om skygge, solhat og solcreme i kombination – så passer du bedst muligt på din hud og undgår solskoldninger.
Skyggehygge
Hver tredje dansker holder sig indendørs eller i skyggen midt på dagen, når de er på solferie. Det er vigtigt at tage en pause fra solen særligt mellem kl. 12 og 15, hvor halvdelen af dagens samlede mængde af uv-stråling kommer. Husk, at du stadig får uv-stråling i skyggen samt at overflader som sand og vand reflekterer meget af solens stråling. Så selvom du opholder dig i skyggen, er det stadig vigtigt med solcreme og solhat.
Husk solhatten
Tre ud af ti danskere bruger solhat, når de tager på solferie. Det er rigtig vigtigt at solbeskytte ansigt, hårbund og nakke, da vi udsættes for meget sol på de steder, og mange tilfælde af kræft i huden opstår netop der. Vælg en bredskygget hat, der giver skygge hele vejen rundt. Brug også gerne dækkende tøj, der giver skygge til kroppen. Tætvævet materiale giver den bedste beskyttelse.
På med solcremen
Hver femte dansker bruger ikke solcreme, når de rejser til lande med varmere klima end Danmark. Kræftens Bekæmpelse anbefaler, at du bruger solcreme der, hvor tøjet ikke dækker. Mindst faktor 15 i Danmark og mindst faktor 30 i lande sydpå. Husk at bruge rigelige mængder: Èn krop – én håndfuld. Du er bedre solbeskyttet, hvis du smører dig ind to gange med ca. 20 minutters mellemrum, inden du går udenfor. Så sikrer du, at du har et tykt lag solcreme på, og du undgår ’helligdage’ – altså områder, der ikke er smurt med solcreme.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Forsikringsselskab: Nu er det virkelig farligt!

Forsikringsselskab: Nu er det virkelig farligt!

Haveejerne ved det alt for godt! Ukrudtet pibler frem i denne tid, hvis man bare kigger væk en uges tid. Men pas på hvordan du bekæmper det, for brandfaren er overhængende efter flere ugers tørke ... læs mere
Nu etableres de hastighedsdæmpende bump i Lyngå

Nu etableres de hastighedsdæmpende bump i Lyngå

Et længe næret ønske fra Lyngå-borgerne om øget trafiksikkerhed for skolebørnene går nu i opfyldelse ... læs mere
UGENS NATURBILLEDER nr. 29

UGENS NATURBILLEDER nr. 29

Velkommen til juni og du danske sommer☀️ ... læs mere
Forvaltningen overså høringsfrist til ”Trafikplan for den statslige jernbane 2023” med frist for høringssvar 10. maj 2023

Forvaltningen overså høringsfrist til ”Trafikplan for den statslige jernbane 2023” med frist for høringssvar 10. maj 2023

Hverken Laurbjerg, Hinnerup eller Søften indgår i ”Trafikplan for den statslige jernbane” ... læs mere
Byrødder i egen ret eller politiske lemminger?

Byrødder i egen ret eller politiske lemminger?

Den genopblussede debat omkring etableringen af et trinbræt i Laurbjerg har medført politiske dønninger ... læs mere
Mande yoga i Hadsten Motionsforening

Mande yoga i Hadsten Motionsforening

Som noget helt ny tilbydes et yoga hold kun for mænd 4 torsdage i juni ... læs mere
”AN APPLE A DAY, KEEPS THE DOCTOR AWAY”

”AN APPLE A DAY, KEEPS THE DOCTOR AWAY”

Over min seng i starten af 1950’erne hang der et skilt: ”An apple a day, keeps the doctor away!” ... læs mere
Hadsten Mesterskabet i golf UDSOLGT!

Hadsten Mesterskabet i golf UDSOLGT!

Der er sat et max. deltagerantal på 78 spillere, og sædvanen tro melder arrangørerne udsolgt ... læs mere
”Far Pingvin” tager et par fridage...

”Far Pingvin” tager et par fridage…

Helt undtagelsesvis er redaktionen på PingvinNyt.dk lukket 26. - 29. maj ... læs mere
Krea Kids er startet op for midler fra Landsbyrådets kulturpulje

Krea Kids er startet op for midler fra Landsbyrådets kulturpulje

Formålet med Krea Kids er, at børn i alle aldre fra fortrinsvis Lyngå kan udfolde sig kreativt og dermed være med til, at Lyngå bliver sjovere at gå på opdagelse i ... læs mere
Stærk kritik af regionsdirektør og koncernledelsesmedlemmer

Stærk kritik af regionsdirektør og koncernledelsesmedlemmer

Beslutning fra møde i forretningsudvalget 24. maj ... læs mere
Loading...