|

Hvad blev der af drømmene og håbet for fremtiden?

Læserbrev d. 4.aug 2020 af Lone Glarbo (V), Favrskov Byråd, medlem af Social- og Sundhedsudvalget, Århusvej 55, 8382 Hinnerup. 

Men er det det, der sker, når vi bliver gamle og svagelige, afhængige af andre. Når vi kommer på plejehjem, i beskyttet bolig eller bliver plejekrævende i eget hjem? Ren opbevaring i denne sidste fase af livet, tid der blot skal gå, til vi dør og skal synges ud. 

Det er bare ikke jordomrejse, nyt arbejde, ny bolig eller nyt køkkenbord, der skal være fokus på. 

Drømmene, skal vi hjælpe hinanden med at holde fast i. Vi skal finde nye ønsker til livet. Som jeg ser det, så er det de pårørendes og plejepersonalets fornemste opgave, at vi giver de gamle mulighed for at ønske og drømme om fremtiden.  Livet skal ikke bare fordrives, det skal bruges. 

Det kan være, at lykken er en god bog (evt. som lydbog), som lader tankerne flyve til fremmede himmelstrøg, en tartelet som mor lavede den, en udflugt til en sø med en madpakke, en tur på stranden, en fagbog om ens tidligere erhverv. 

Vi ved, at erindringsfremkaldende aktiviteter har stor betydning for livskvaliteten.  Det er vigtigt, at værdigheden bevares, at vi har vores tidligere liv med os på plejehjemmet. Personalet skal kende til, og være nysgerrige på de gamles fortid, på mennesket. Fortiden kan meget vel være et værdifuldt udgangspunkt for fremtiden. 

Den gamle tømrer skal måske besøge et træværksted, så han kan lugte savsmuldet igen, høre værktøjet arbejde i træ. .  Rytteren skal have lov til at lugte hestestalden igen, røre med den bløde mule, duften af hø og høre lydene fra heste igen.  Den gamle kogekone, landmanden, bageren… , der er jo ingen umiddelbare begrænsninger. 

Berøring og sociale sammenhænge er uhyre vigtige. Øjenkontakt, snak, tid til lytning. “Støj”, fra familien, børne- og oldebørn, andres børn. 

Drømme og ønsker for næste måltid, denne dag, næste uge eller måned har ingen udløbsdato.

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Syng dig glad i Hadsten blandede Kor

Syng dig glad i Hadsten blandede Kor

Sådan siger vi i Hadsten blandede Kor, som nu starter ny sæson onsdag den 26. august kl. 19.30 ... læs mere
Møde om boliger med fællesskaber

Møde om boliger med fællesskaber

Overvejer du en bolig, hvor der er mulighed for en privat bolig plus et fællesskab med andre, så er dette møde noget for dig ... læs mere
2 færdselsuheld lørdag formiddag

2 færdselsuheld lørdag formiddag

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Kræftens Bekæmpelse - Vi glæder os til (måske) at se dig i morgen

Kræftens Bekæmpelse – Vi glæder os til (måske) at se dig i morgen

Søndag går mange på gaden til den årlige landsindsamling, men desværre er det en helt anden indsamling end den, du kender ... læs mere
Arkivet er lukket indtil videre!

Arkivet er lukket indtil videre!

Som følge af Covid-19 kan vores gæster ikke besøge arkivet ... læs mere
Kære alle  Det er med stor beklagelse, at styregruppen bag Hammel Hestemarked, ser sig nødsaget til at aflyse Hammel Hestemarked 2020.

Kære alle Det er med stor beklagelse, at styregruppen bag Hammel Hestemarked, ser sig nødsaget til at aflyse Hammel Hestemarked 2020.

Frijsenborgløbet og Hestemarkedsbanko, som jo er en meget stor del af Hestemarkedet, er naturligvis også aflyst ... læs mere
Søstre afsløret i tøj-trick i Kvickly

Søstre afsløret i tøj-trick i Kvickly

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Risiko for kvælningsfare ved indtagelse af mini Jelly-Cups

Risiko for kvælningsfare ved indtagelse af mini Jelly-Cups

Flere varianter af mini Jelly-Cups kaldes tilbage grundet kvælningsfare hos små børn ... læs mere
LÆNGE LEVE BILEN

LÆNGE LEVE BILEN

"Jeg vil bygge en bil, der tiltaler alle. Så stor, at den kan rumme en familie, men ikke større, end den enkelte kan køre den og vedligeholde den". Henry Ford ... læs mere
Loading...