|

Hvad går vores skat i grunden til?

Dette spørgsmål stillede jeg for nylig vores to lokalt valgte folketingsmedlemmer, Britt Bager fra Venstre og Daniel Toft Jakobsen fra Socialdemokratiet

Udgangspunktet for dette retoriske spørgsmål: ”Hvad går vores skat i grunden til?” var det faktum, at Danmark de seneste 16 år har haft verdensrekord i højt skattetryk og samtidig verdens største offentlige sektor.

Hele indlægget kan læses her:

http://pingvinnyt.dk/danmark-har-mistet-sin-1-plads/

Her oplistede jeg en række eksempler på elendig offentlig service, der nærmest står i kø:

Lige fra nybagte mødre, der dårligt nok må komme inden for døren på sygehusenes fødeafdelinger, før de bliver smidt ud igen, til gamle plejekrævende patienter, der henvises til at ligge i deres egen urin og afføring i timevis.

Det Kgl. Post(u)væsen er en rendyrket parodi og DSB leverer så jammerlig en togdrift, at de rejsende flygter over til de private rejseformer.

Vejnettet er overfyldt og underinvesteret. Det samme gælder den digitale infrastruktur, så snart man kommer bare lidt uden for de større byer.

Sygehusskandalerne, herunder byggeri, patientjournaler (Sundhedsplatformen) og den almindelige drift, hvor operationer, er noget vi her i Region Midtjylland må kigge i vejviseren efter, er ikke engang længere ”breaking news”…

Vores folkeskoler hører til blandt verdens dyreste, men sender nogle af verdens dårligste elever videre i uddannelsessystemet (ref. de løbende PISA-undersøgelser).

Det demografiske træk, som et et udtryk, der dækker over befolkningsudviklingen, fokuserer på, at vi ældre og de små nyfødte koster kassen. Hele 2 mia. kr. over de næste 4 år. Men ingen tør dårligt nok nævne, at integrationen (eller manglen på samme) koster os skatteplagede danskere 36 mia. kr. Om året! Forrige år var det dog ”kun” 33 mia. kr…

Så hvad er der galt i Dannevang? Hvorfor maler Dybbøl mølle så ”helt ad helvede til”?

Her følger så Britt Bagers svar, der fuldstændig som Daniels Toft Jakobsen snakker udenom og ikke giver et eneste konkret svar på ovenstående, men forklarer hendes syn på vores velfærdssamfund:

Danmark er det bedste land, jeg kender

Af Britt Bager, MF (V)

Når man læser Eigil Jacobsens ”Sat på spidsen” fra den 11. december, kunne man godt få det indtryk, at det danske velfærdssamfund er i en form for opløsning: Misligholdte vejnet, jammerlig togdrift, dårligt uddannede skoleelever og opløsningstilstande på landets sygehuse.

Ja, hvis ikke man vidste bedre, skulle man tro, vi boede i et uland, hvor rindende vand og elektricitet nærmest er den eneste luksus, vi bliver tilbudt.

Efter min mening, står det nu ikke så slemt til. Danmark udvikler sig faktisk på langt de fleste parametre i en positiv retning. Det betyder ikke, at der ikke er udfordringer, som skal løses. Jeg er eksempelvis enig i, at det er helt utilfredsstillende, når vi oplever patienter, der ligger på gangene, eller når vores børn ikke får den undervisning, de har krav på.

Regeringen er allerede i arbejdstøjet på de to områder. I skrivende stund forhandles både om en justering af folkeskolereformen samt en gennemgribende reform af det danske sundhedsvæsen, som vi forventer at fremlægge efter nytår.

Det går faktisk rigtig godt i Danmark

Når det er sagt, synes jeg desværre, jeg ser en tendens til at fokusere alt for meget på hullerne i osten, når vi taler om det danske samfund.

Helt ærligt – jeg kan ikke nævne noget land, jeg hellere ville bo i, end Danmark.

Vores sundhedsvæsen blev for nylig kåret til Europas tredjebedste. Middellevealderen stiger støt. Langt flere danskere overlever kræft. Og vi nedbringer ventelisterne til sygehusene markant.

Hver dag går i tusindvis af offentligt ansatte på arbejde og leverer en velfærdsservice i verdensklasse.

Det er SOSU-assistenten, som hjælper vores ældre medborgere med basale behov, pædagogen, som med et smil på læben tager imod vores børn i daginstitutionerne, og buschaufføren, som ønsker dig en god dag.

Det er hverdagens helte. Og dem må vi aldrig glemme at hylde, selvom der nogle gange er udfordringer.

Men vi må aldrig hvile på laurbærrene.

Derfor er vi også godt i gang med at gøre et godt land endnu bedre. Jeg er stolt over, at vi nu har flere lønmodtagere end nogensinde før. At asyltallene rasler ned. Og at vi er i gang med at trække ikke bare Danmark, men hele verden i en grønnere retning.

Drop janteloven

Samtidig skal vi også passe på med ikke at blive smålige og udskifte grundloven med janteloven.

Ligesom vi hylder hverdagens helte i Velfærdsdanmark, har vi nemlig også mange, som ved hjælp af deres egne gode ideer og viljen til at tænke stort er med til at gøre samfundskagen endnu større.

Det gælder blandt andre dygtige iværksættere og andre, som med deres evner bidrager til at gøre Danmark til et rigt og skabende land. Dem vil Socialdemokratiet nu brandbeskatte, uden at det af den grund giver et nævneværdigt provenu i statskassen. Det synes jeg er ærgerligt. For vi skal huske, at det også er dem, vi skal leve af i fremtiden.

Så ja. Der er udfordringer i Danmark. Små såvel som store. Men på langt de fleste parametre går det i den rigtige retning. Heldigvis.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Det gik ikke for Tom Møller Kjeldsen, men Søren Bøgeskov fik flot placering

Det gik ikke for Tom Møller Kjeldsen, men Søren Bøgeskov fik flot placering

Cimbern Rally Tyskland 2019 - MinirallySyd mesterskab 2019 - Autoplus Dansk Super Rally 2019 (DM1) ... læs mere
Skarpsindige Uffe!

Skarpsindige Uffe!

Med usædvanligt klarsyn har Alternativets stifter og leder indset, at hans statsministerdrømme forbliver i drømmeverdenen ... læs mere
Rundt om Frijsenborg – Gå for hjertet!

Rundt om Frijsenborg – Gå for hjertet!

Kom tæt på Frijsenborg og de historiske omgivelser, når Hjerteforeningens Lokalkomité i Favrskov og Favrskov Kommune inviterer til hjertesund gåtur i parken ... læs mere
Politisk debat på Den jydske Haandværkerskole

Politisk debat på Den jydske Haandværkerskole

Salen var fyldt af unge mennesker under uddannelse, da ni politikere stille op til 1½ times debat på Den jydske Haandværkerskole. Eleverne der repræsenterede alle skolens uddannelsesretninger både inden for eud- og eux-uddannelserne, var velforberedte med spørgsmål til politikerne ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 415.

Ugens naturbilleder nr. 415.

Velkommen til skønne maj, måneden hvor skoven bliver rigtig grøn ... læs mere
NYT fra Kræftens Bekæmpelse

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Forskere forfølger fedtet ... læs mere
Mads Hoe VINDER i hans debut i Formel 4

Mads Hoe VINDER i hans debut i Formel 4

Det er et lille team med begrænsede midler, så et flot flot resultat! ... læs mere
Til Peder Meyhoff

Til Peder Meyhoff

Besvarelse af spørgsmål stillet i Byrådets spørgetid 30. april 2019 ... læs mere
Anfører fortsætter i Hadsten Håndbold

Anfører fortsætter i Hadsten Håndbold

Anfører Sofie Ladekjær tager endnu en sæson i Hadsten Håndbold, der bliver hendes 5. sæson i Hadsten trøjen ... læs mere
FAGLIG EKSKURSION TIL RØNHAVE APS OG DANISH CROWN, HOLSTED

FAGLIG EKSKURSION TIL RØNHAVE APS OG DANISH CROWN, HOLSTED

Tag med LMO Kvæg på faglig ekskursion torsdag den 9. maj 2019. Vi skal besøge landets største mælkeproducent med 3.500 malkekøer og Danish Crown i Holsted ... læs mere
Mand havde hash og knojern i bilen

Mand havde hash og knojern i bilen

En 27-årig mand blev natten til onsdag kl. 00.58 anholdt, da han blev standset af en patrulje på Landevejen ud for Ødum ... læs mere
Loading...