|

Hvad går vores skat i grunden til?

Dette spørgsmål stillede jeg for nylig vores to lokalt valgte folketingsmedlemmer, Britt Bager fra Venstre og Daniel Toft Jakobsen fra Socialdemokratiet

Udgangspunktet for dette retoriske spørgsmål: ”Hvad går vores skat i grunden til?” var det faktum, at Danmark de seneste 16 år har haft verdensrekord i højt skattetryk og samtidig verdens største offentlige sektor.

Hele indlægget kan læses her:

http://pingvinnyt.dk/danmark-har-mistet-sin-1-plads/

Her oplistede jeg en række eksempler på elendig offentlig service, der nærmest står i kø:

Lige fra nybagte mødre, der dårligt nok må komme inden for døren på sygehusenes fødeafdelinger, før de bliver smidt ud igen, til gamle plejekrævende patienter, der henvises til at ligge i deres egen urin og afføring i timevis.

Det Kgl. Post(u)væsen er en rendyrket parodi og DSB leverer så jammerlig en togdrift, at de rejsende flygter over til de private rejseformer.

Vejnettet er overfyldt og underinvesteret. Det samme gælder den digitale infrastruktur, så snart man kommer bare lidt uden for de større byer.

Sygehusskandalerne, herunder byggeri, patientjournaler (Sundhedsplatformen) og den almindelige drift, hvor operationer, er noget vi her i Region Midtjylland må kigge i vejviseren efter, er ikke engang længere ”breaking news”…

Vores folkeskoler hører til blandt verdens dyreste, men sender nogle af verdens dårligste elever videre i uddannelsessystemet (ref. de løbende PISA-undersøgelser).

Det demografiske træk, som et et udtryk, der dækker over befolkningsudviklingen, fokuserer på, at vi ældre og de små nyfødte koster kassen. Hele 2 mia. kr. over de næste 4 år. Men ingen tør dårligt nok nævne, at integrationen (eller manglen på samme) koster os skatteplagede danskere 36 mia. kr. Om året! Forrige år var det dog ”kun” 33 mia. kr…

Så hvad er der galt i Dannevang? Hvorfor maler Dybbøl mølle så ”helt ad helvede til”?

Her følger så Britt Bagers svar, der fuldstændig som Daniels Toft Jakobsen snakker udenom og ikke giver et eneste konkret svar på ovenstående, men forklarer hendes syn på vores velfærdssamfund:

Danmark er det bedste land, jeg kender

Af Britt Bager, MF (V)

Når man læser Eigil Jacobsens ”Sat på spidsen” fra den 11. december, kunne man godt få det indtryk, at det danske velfærdssamfund er i en form for opløsning: Misligholdte vejnet, jammerlig togdrift, dårligt uddannede skoleelever og opløsningstilstande på landets sygehuse.

Ja, hvis ikke man vidste bedre, skulle man tro, vi boede i et uland, hvor rindende vand og elektricitet nærmest er den eneste luksus, vi bliver tilbudt.

Efter min mening, står det nu ikke så slemt til. Danmark udvikler sig faktisk på langt de fleste parametre i en positiv retning. Det betyder ikke, at der ikke er udfordringer, som skal løses. Jeg er eksempelvis enig i, at det er helt utilfredsstillende, når vi oplever patienter, der ligger på gangene, eller når vores børn ikke får den undervisning, de har krav på.

Regeringen er allerede i arbejdstøjet på de to områder. I skrivende stund forhandles både om en justering af folkeskolereformen samt en gennemgribende reform af det danske sundhedsvæsen, som vi forventer at fremlægge efter nytår.

Det går faktisk rigtig godt i Danmark

Når det er sagt, synes jeg desværre, jeg ser en tendens til at fokusere alt for meget på hullerne i osten, når vi taler om det danske samfund.

Helt ærligt – jeg kan ikke nævne noget land, jeg hellere ville bo i, end Danmark.

Vores sundhedsvæsen blev for nylig kåret til Europas tredjebedste. Middellevealderen stiger støt. Langt flere danskere overlever kræft. Og vi nedbringer ventelisterne til sygehusene markant.

Hver dag går i tusindvis af offentligt ansatte på arbejde og leverer en velfærdsservice i verdensklasse.

Det er SOSU-assistenten, som hjælper vores ældre medborgere med basale behov, pædagogen, som med et smil på læben tager imod vores børn i daginstitutionerne, og buschaufføren, som ønsker dig en god dag.

Det er hverdagens helte. Og dem må vi aldrig glemme at hylde, selvom der nogle gange er udfordringer.

Men vi må aldrig hvile på laurbærrene.

Derfor er vi også godt i gang med at gøre et godt land endnu bedre. Jeg er stolt over, at vi nu har flere lønmodtagere end nogensinde før. At asyltallene rasler ned. Og at vi er i gang med at trække ikke bare Danmark, men hele verden i en grønnere retning.

Drop janteloven

Samtidig skal vi også passe på med ikke at blive smålige og udskifte grundloven med janteloven.

Ligesom vi hylder hverdagens helte i Velfærdsdanmark, har vi nemlig også mange, som ved hjælp af deres egne gode ideer og viljen til at tænke stort er med til at gøre samfundskagen endnu større.

Det gælder blandt andre dygtige iværksættere og andre, som med deres evner bidrager til at gøre Danmark til et rigt og skabende land. Dem vil Socialdemokratiet nu brandbeskatte, uden at det af den grund giver et nævneværdigt provenu i statskassen. Det synes jeg er ærgerligt. For vi skal huske, at det også er dem, vi skal leve af i fremtiden.

Så ja. Der er udfordringer i Danmark. Små såvel som store. Men på langt de fleste parametre går det i den rigtige retning. Heldigvis.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

Dansk produceret brandbil fejrer 100 års fødselsdag

Dansk produceret brandbil fejrer 100 års fødselsdag

aF redaktør Jørgen Kjær, Hasdsten ... læs mere
Vil du samle ind for Kræftens Bekæmpelse søndag d. 7. april?

Vil du samle ind for Kræftens Bekæmpelse søndag d. 7. april?

Overalt i landet vil tusindvis af frivillige bruge et par timer af deres søndag på at samle ind til kræftsagen. Du kan også støtte op om denne vigtige sag som indsamler tilmelde dig som indsamler til Kræftens Bekæmpelses landsindsamling ... læs mere
Brugtpladebørs i Sløjfen i Hadsten.

Brugtpladebørs i Sløjfen i Hadsten.

Så er der atter tid til pladebørs den 9. marts 2019 KL. 10:00 – 15:00 Der vil være masser af vinyl skiver og CD skiver ... læs mere
Skiltepolitik for Favrskov Kommune

Skiltepolitik for Favrskov Kommune

Skiltepolitik for Favrskov Kommune er vedtaget af Favrskov Byråd 26. februar 2019 ... læs mere
Børnene skal have det bedste fra det hele

Børnene skal have det bedste fra det hele

Efter sammenflytning af tre børnehaver og nybyggeri står Børnehuset Vesterskovvej i Hadsten fagligt stærkt med hele tre pasningstilbud i én institution ... læs mere
Nej til havbrug – vi skal passe på vores unikke havmiljø

Nej til havbrug – vi skal passe på vores unikke havmiljø

Læserbrev af Iben Sønderup, folketingskandidat for Socialdemokratiet i Randers, opstillet i Østjylland. Havevej 9, Langå ... læs mere
Favrskov Havepleje er klar til sæsonen 2019

Favrskov Havepleje er klar til sæsonen 2019

Richard Torp Jensen fra pingvinnyt.dk har besøgt Favrskov Havepleje fra Laurbjerg, og fået en snak med de to ejere ... læs mere
Færdselsuheld i Laurbjerg

Færdselsuheld i Laurbjerg

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
NYT fra Kræftens Bekæmpelse

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Patienter med senfølger får hjælp af kostomlægning ... læs mere
Stillingsopslag: Ny spidskandidat søges!

Stillingsopslag: Ny spidskandidat søges!

Venstres Flemming Nørgaard trækker sig ... læs mere
Stor tilfredshed med Favrskov Erhvervsråds service

Stor tilfredshed med Favrskov Erhvervsråds service

En ny undersøgelse viser, at virksomheder og iværksættere i høj grad er tilfredse med den vejledning Favrskov Erhvervsråd tilbyder ... læs mere
Loading...