fredag d. 4. juni 2021
|

Hvad gør du med haveaffaldet, når genbrugspladsen holder lukket?

Genbrugspladser landet over holder lukket for private for at mindske spredningen af coronavirus.

I øjeblikket er det ikke muligt for private at aflevere haveaffald på genbrugspladser. Foto: Per Morten Abrahamsen (Arkiv)

 

Hvad gør du med haveaffaldet, Videncentret Bolius’ haveekspert opfordrer til at beholde haveaffald på egen grund. Læs, hvordan du gør.

 
 

Men foråret er under alle omstændigheder over os. For rigtig mange boligejere er det lig med havearbejde, og havearbejde resulterer som regel i en bunke haveaffald. Og hvad gør du, når det ikke er muligt at køre traileren med grene, kviste og blade på genbrugspladsen, som du ville gøre under normale omstændigheder?

Komposter dit haveaffald i stedet for at køre det på genbrugspladsen

På Facebook har nogle borgere lagt billeder op af haveaffald, der er blevet smidt på rastepladser og andetsteds i naturen. Det siger sig selv, at du ikke må dumpe dit haveaffald i naturen eller andre steder uden for genbrugspladsen. Derfor er opfordringen fra Berit Rørbøl, haveekspert i Videncentret Bolius, klar: Lad haveaffaldet indgå i din haves kredsløb, hvis du ikke kan vente med at gå i haven.

Ifølge Berit Rørbøl er der nemlig intet i vejen for, at du holder dit haveaffald på egen grund – faktisk er det en fordel, hvis du kan lade det indgå i havens kredsløb.
 
– Når du kører haveaffald på genbrugspladsen, fjerner du næringsstoffer fra havens kredsløb. Derfor er det i det hele taget en fordel, at du så vidt muligt holder dit haveaffald på egen grund, siger Berit Rørbøl.

Læg haveaffaldet i kompostbunken

Haveeksperten opfordrer til, at du komposterer dit haveaffald så vidt muligt. Den ekstraordinære situation med lukkede genbrugspladser kan være en anledning til at starte en kompostbunke, hvis du ikke allerede har en. 

Hvis du starter en kompostbunke, skal du lade være med at smide syge plantedele og ukrudtsplanter med frø på den. Du risikerer, at sygdomme og ukrudtsfrø overlever i komposten, og at du uforvarende kommer til at sprede dem rundt i haven, når du fordeler komposten.

Ukrudtsplanter uden frø kan du godt putte i din kompost. Du kan eventuelt lade ukrudtet tørre ud i solen, før du putter det i komposten, så du er sikker på, at planterne er døde og ikke vil vokse videre i kompostbunken.

Men hvis du vil smide rodukrudt – ukrudtsplanter som skvalderkål, der kan formere sig ved rodskud – i din kompost, skal du være sikker på, at materialet i komposten bliver fuldstændig omsat, før du bruger den i haven. Du risikerer, at ukrudtet vokser frem igen, hvis der er rodstumper i komposten.

Det ukrudt, du ikke smider i kompostbunken, kan du komme i en sæk eller tæt pose. Når genbrugsstationerne åbner igen, kan du smide indholdet ned i haveaffaldet, for genbrugspladser varmebehandler typisk deres kompost, og så dør ukrudtet. 

LÆS OGSÅ: Kompost

Brug grene og kviste som bunddække i bede

Selv hvis du ikke ønsker at starte en kompostbunke, kan du godt lade forårets haveaffald indgå i havens kredsløb på anden vis. Skær og klip grene og kviste i mindre stykker, og brug dem som bunddække i nogle af havens bede. Her vil det langsomt formulde og i processen frigive næringsstoffer til gavn for bedenes planter.

Du kan også bruge fintklippet haveaffald til at lave jordforbedring af eksempelvis køkkenhavens højbede. 

– Når du vender fintklippet haveaffald i dine bede og højbede, forbedrer det jordens struktur, og det giver bedre betingelser for de planter, der skal vokse i bedet, siger Berit Rørbøl.

Du kan sagtens lade haveaffaldet ligge på din grund

Står du alligevel med en større eller mindre bunke haveaffald, som du ikke kan slippe af med, er der ifølge haveeksperten intet i vejen for, at du lader affaldet ligge på din grund, til landets genbrugsstationer åbner på ny. Det kan godt være, at det ikke pynter, men en bunke haveaffald gør ingen skade.

Men gør det i så fald nemt for dig selv at fjerne bunken igen. Bind kviste og grene sammen i bundter, der er nemme at håndtere. Blade, græs og lignende kan du putte i plastsække, så de ikke hvirvler omkring, når det blæser.

Lad dog ikke bunken med haveaffald ligge på græsplænen, da du risikerer, at græsset nedenunder kvæles. Lav i stedet en bunke på en stenbelægning eller på et stykke bar jord.

Kom i gang med forspiring

Kribler det virkelig i fingrene, kan du også gå i gang med at forspire planter til drivhus eller køkken. Planter som chili og peberfrugt er det bare om at komme i gang med, hvis du ikke allerede har taget hul på årets forspiring, og det gælder også planter som tomat, agurk og gulerødder. Har du et drivhus, kan du bruge det til at forspiring, men det kan også sagtens lade sig gøre at forspire i en lun vindueskarm, hvor der er godt med sollys.

Klargør køkkenhaven

Du kan også løsne jorden i køkkenhaven, og på den måde forberede den til såning senere på foråret. Når du har gjort det, kan du også med fordel dække jorden til med plastik. På den måde skaber du en drivhuseffekt, og jorden i bedene vil hurtigere nå op på en temperatur, der egner sig til såning af plantefrø.

Kilder, henvisninger og metode

Nyhed: Hold dig ajour med aktuel og relevant viden for dig og din bolig. Indholdet er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Se seneste nyheder.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Så kommer Kim Larsen til Hadsten

Så kommer Kim Larsen til Hadsten

Så er billetsalget til Kim Larsen Tribute Nigth startet ... læs mere
To alt for hurtige knallerter beslaglagt

To alt for hurtige knallerter beslaglagt

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Få dit sundhedskort på mobilen

Få dit sundhedskort på mobilen

Du kan allerede få dit kørekort på mobilen, og nu er det også muligt at få dit sundhedskort samme sted ... læs mere
UD I NATUREN (24)

UD I NATUREN (24)

Velkommen til juni og dermed sommer og sol🌞Kom med på tur - bl.a. til Pøt Mølle Sø ... læs mere
Fuldstændigt uacceptabelt, at Favrskov Gymnasium ikke fik lov til at optage alle elever fra Favrskov

Fuldstændigt uacceptabelt, at Favrskov Gymnasium ikke fik lov til at optage alle elever fra Favrskov

Af René Schneider, Rækkevej 4, 8370 Hadsten Byrådskandidat for Det Konservative Folkeparti www.reneschneider.dk ... læs mere
Skal du bygge nyt ?

Skal du bygge nyt ?

Hos Gadeberg har vi det du har brug for ... læs mere
Læserbrev Favrskov. Frokostordning 

Læserbrev Favrskov. Frokostordning 

af Lone Glarbo, Venstre, medlem af Favrskov Byråd ... læs mere
Kviktest i Hammel

Kviktest i Hammel

Fra i morgen, mandag 31. maj 2021, er det muligt at få en kviktest i Hammel ... læs mere
Loading...