|

Hver fjerde kræftpatient svigtes

Vi har modtaget følgende indlæg fra Ellen-Margrethe Jacobsen, sygeplejerske og bestyrelsesmedlem i lokalafdelingen af Kræftens Bekæmpelse

foto : Ellen Margrethe Jacobsen

 

Mange kræftpatienter får ikke den genoptræning, der er nødvendig. Det viser en ny stor undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse.

 

Hver tredje patient har oplevet, at hospitalerne ikke har taget stilling til om de skal have genoptræning, når de er udskrevet. Det er et stort problem, fordi genoptræning er helt afgørende for, at mange kræftpatienter kan vende tilbage til en normal hverdag.

 

Derfor kan man om alt for mange sige: Operationen lykkedes, men patienten genvandt aldrig den funktionsevne, han havde, inden han blev syg og behandlet for sin kræftsygdom.

 

Genoptræning

Det er vigtigt, at kræftpatienter – ligesom alle andre patienter – der har gennemgået et behandlingsforløb bliver genoptrænet. Det kan være forudsætningen for, at de genvinder så mange som muligt af de funktioner, de havde før sygdom og behandling.

 

Det er vigtigt for både den enkelte patient og for samfundsøkonomien. Blandt andet kan det hjælpe den enkelte til at vende hurtigere tilbage på arbejdsmarkedet.

 

Mange kræftpatienter oplever fysiske gener efter sygdom og behandling, og man ved, at fysisk genoptræning i de fleste tilfælde kan lindre og mindske generne.

 

Mange har desuden tabt en del i vægt, så det er vigtigt, at der også tilbydes rådgivning om ernæringsrig kost.

 

 

Hospitalet har pligt til at lave en plan

Derfor er der lavet landsdækkende retningslinjer, der siger, at der skal foretages en lægefaglig vurdering af patienternes fysiske tilstand, før de udskrives fra hospitalet. Det indebærer også en vurdering af, om den enkelte patient har behov for genoptræning. Hvis ja, har patienten ret til at modtage en skriftlig genoptræningsplan, som efter udskrivelsen vil fungere som henvisning til genoptræning i kommunen.

 

 

Reglerne følges ikke

Kræftens Bekæmpelse har gennemført og lige offentliggjort en stor landsdækkende undersøgelse  – Barometerundersøgelsen – hvor 6.720 kræftpatienter i Danmark har besvaret  en række spørgsmål om deres sygdoms- og behandlingsforløb.

 

Den viser, at mange hospitaler ikke overholder retningslinjerne.

 

Hver tredje patient har ikke oplevet, at nogen inden udskrivelse fra hospitalet, har taget stilling til, om de havde brug for fysisk genoptræning efter udskrivelsen. Af de patienter, som har fået vurderet deres genoptræningsbehov har hver 4. ikke modtaget en genoptræningsplan.

 

Undersøgelsen viser, at 40 procent af patienterne ikke føler sig trygge ved deres situation efter afsluttet behandling. Denne utryghed kan afhjælpes med et godt samarbejde mellem hospitaler og kommuner. Det er vigtigt, så patienten ikke føler, at han ender i et ”hul” mellem sektorerne.

 

Undersøgelsen viser også, at der er regionale forskelle i evnen til at håndtere opgaven. Men alt i alt er det vigtigt, at hospitalsafdelingerne prioriterer og fokuserer mere på at hjælpe de færdigbehandlede patienter til i så høj grad som muligt at vende tilbage til det hverdagsliv, de havde før de blev syge.

 

Vision for alle kræftpatienter:

Operationen lykkedes, og patienten genvandt hurtigt sin tidligere funktionsevne via en god genoptræning i sin kommune!

 

Med venlig hilsen

 

Ellen-Margrethe Jacobsen 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

Comedy Night vender tilbage til Hadsten

Comedy Night vender tilbage til Hadsten

Af Simon Olsen, Salgs- & Eventchefen i Hadsten Håndbold ... læs mere
Trækker sig fra sit topjob i FN-panelet

Trækker sig fra sit topjob i FN-panelet

Helle Thorning-Schmidt vil alligevel ikke jagte skatteunddragere ... læs mere
Den ultimative lyd af forår

Den ultimative lyd af forår

Kun en uges tid efter kyndelmisse synger lærken ... læs mere
Stormskader i Favrskov

Stormskader i Favrskov

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
NYE BORGERE ER MEGET VELKOMNE I FAVRSKOV

NYE BORGERE ER MEGET VELKOMNE I FAVRSKOV

Af Birgit Liin, medlem af Favrskov Byråd, formand for Børne- og Skoleudvalget og borgmesterkandidat for Venstre ... læs mere
Annonce : Husk din fiskemand er i Hadsten hver mandag

Annonce : Husk din fiskemand er i Hadsten hver mandag

Din fiskemand MARK er på plads udenfor Kvickly i Hadsten ... læs mere
En aften med læring og faglig stolthed

En aften med læring og faglig stolthed

Dagtilbudschef Lone Bruun Nielsen kunne i går byde velkommen til en farvestrålende læringsfestival i InSide, der i dagens anledning var blevet pyntet op med vimpler, balloner og spændende faglige stande ... læs mere
Vandskade på SOLHØJ

Vandskade på SOLHØJ

En løbende vandhane hos en beboer har medført en vandskade på Solhøj ... læs mere
2 indbrud i Hadsten

2 indbrud i Hadsten

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Loading...