|

Hver tiende går fortsat i solarium

Antallet af danske solariebrugere har nået et fast niveau siden Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden lancerede kampagnen ’Sluk Solariet’ i 2007. Tallet er faldet fra 26 pct. til 11 pct., og dermed er kun en mindre kerne af solariedyrkende danskere tilbage.

 

Modermærkekræft er den hyppigste kræftform blandt danske unge mellem 15 og 34 år. Sygdommen skyldes typisk for meget sol og for meget solarium.

Med billeder af rynket elefanthud og budskaber som ’Din hud glemmer aldrig’ har Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden siden 2007 arbejdet for at få danskerne til at slukke solariet. Og noget tyder på, at kampagnen har medvirket til, at danskerne har slukket for den kunstige sol og den skadelige uv-stråling. Siden 2007 er andelen af solariebrugere faldet fra 26 til 11 pct.

En mindre gruppe af solariedyrkere ser dog ud til at være svære at nå. Nye tal fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden viser, at antallet af solariebrugere de seneste år har ligget stabilt, så det nu er ca. hver tiende dansker, som går i solarium.

Den sidste gruppe er svær at nå

Det er positivt at antallet af solariedyrkere har nået et markant lavere niveau, men der er stadig grund til også at få den sidste gruppe med. Også selvom det bliver en udfordring.

– Vi er rigtig glade for, at så mange har fravalgt vanen med at gå i solcenter. Men vi vil stadig arbejde for, at alle danskere slukker solariet helt, også den sidste hårde kerne, der fortsat benytter sig af solarierne, siger Mette Meldgaard, programchef i TrygFonden.

Lidt flere kvinder end mænd dyrker den kunstige sol, og det er primært de 15-29-årige, der benytter sig af solarierne rundt omkring i landet.

Lidt skader også

I rapporten ‘Danskernes Solarievaner 2015’ fremgår det, at fire pct. tager solarie mere end én gang om måneden. Men selvom man ikke bruger solarie så tit, så stiger risikoen for at få modermærkekræft alligevel.

– Nogle tænker måske, at hvis man ikke går i solarie så tit, så er det ikke så farligt, men det er ikke rigtigt. Der findes nemlig ikke noget sikkert nedre niveau for brugen af solarium, men det er helt sikkert, at risikoen for at få modermærkekræft stiger yderligere, jo oftere man bruger solarium, siger Peter Dalum, projektchef i Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne.

Risikoen for at få modermærkekræft stiger med 20 pct., hvis man bruger solarium, men er man under 35 år, så stiger risikoen for at få modermærkekræft med hele 60 pct. Modermærkekræft er den hyppigste kræftform blandt danske unge mellem 15 og 34 år.

Om undersøgelsen
  • Rapporten ‘Danskernes solarievaner 2015’ bygger på data fra en internetbaseret spørgeskemaundersøgelse foretaget af konsulent- og analysefirmaet Epinion i september/oktober 2015.
  • I alt 3.999 danskere i alderen 15-64 år besvarede spørgeskemaet. Undersøgelsen er nationalt repræsentativ i forhold til køn, alder og region.

Uv-stråling kan give kræft

Ifølge verdenssundhedsorganisationen WHO er solariebrug med sikkerhed kræftfremkaldende på linje med f.eks. tobak og asbest. Det anslås af WHO, at op mod 90 pct. af alle tilfælde af kræft i huden skyldes uv-stråling fra den naturlige sol og solarier.

Både solskoldninger og den samlede mængde af uv-stråling, man udsættes for gennem livet har betydning for risikoen for at udvikle kræft i huden.

’Kræft i huden’ er en samlet betegnelse for flere former for kræft: Modermærkekræft, der er den mest alvorlige form for kræft i huden, og almindelig hudkræft.

Hvert år registreres ca. 15.200 nye tilfælde af kræft i huden i Danmark, hvilket svarer til ca. 42 nye tilfælde hver eneste dag. 

Modermærkekræft er den hyppigste kræftform blandt danske unge 15-34 år.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Ugens naturbilleder nr. 482.

Ugens naturbilleder nr. 482.

Vandet drager ofte - og specielt meget når en hedebølge rammer. Dette har givet anledning til fotos ved diverse søer og ikke mindst Gudenåen ... læs mere
Attraktiv storparcel til salg i Hammel

Attraktiv storparcel til salg i Hammel

På den nye boligudstykning Hvedebakken i Hammel sælger Favrskov Kommune en storparcel, hvor der kan opføres tæt-lav bebyggelse ... læs mere
Venstres næste træk: Skoleskak

Venstres næste træk: Skoleskak

Af Birgit Liin, medlem af Favrskov Byråd og borgmesterkandidat for Venstre, formand for Børne- og Skoleudvalget ... læs mere
Pressemeddelelse fra Vestjysk Bank

Pressemeddelelse fra Vestjysk Bank

Fornuftigt halvårsregnskab fra Vestjysk Bank trods corona  ... læs mere
Kommentar til Eva Damsgaards læserbrev

Kommentar til Eva Damsgaards læserbrev

Af Grethe Villadsen Byrådsmedlem (A) Formand Social og Sundhedsudvalget ... læs mere
Fra det gamle album, Lyngå Skole anno 1907

Fra det gamle album, Lyngå Skole anno 1907

Et dejligt gammelt billede fra Lyngå dukkede op ved en gennemgang på vores arkiv ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 481.

Ugens naturbilleder nr. 481.

Ekstraudgave i anledning af, at høsten er i hus mange steder ... læs mere
Annonce : Ung forvirring i Kronjylland: Egen forsikring, deleforsikring eller ingen forsikring?

Annonce : Ung forvirring i Kronjylland: Egen forsikring, deleforsikring eller ingen forsikring?

STUDIESTART: For mange unge i Kronjylland rimer forsikring på forvirring. For hvilken forsikring er den rigtige, kan man tegne en fælles forsikring i bofællesskabet, og behøver man overhovedet at tegne én? Ja, lyder svaret fra GF Forsikring ... læs mere
Minimumsnormering på ældreområdet.

Minimumsnormering på ældreområdet.

Af Mercedes Czank, Formand Dansk Folkeparti,  Favrskov ... læs mere
Loading...