|

Hvor svært kan det være?

Hver fjerde ældre sygehuspatient bliver genindlagt kort tid efter udskrivelsen.
Men et nyt forskningsprojekt fra Aarhus Universitetshospital viser, at man både kan halvere antallet af genindlæggelser og samtidig forkorte de ældres indlæggelsestid

Nøglen til kortere indlæggelsestid og halvering af genindlæggelser ligger i at både en læge og en sygeplejerske fra den pågældende sygehusafdeling kommer på hjemmebesøg hos den ældre patient allerede inden for 3 døgn efter udskrivelsen.

Forskerne bag forskningsprojektet baserer konklusionerne på en undersøgelse, der har omfattet flere end 2300 ældre patienter.

Hjemmebesøget fra sygehusafdelingen er med til at forhindre, at den enkelte ældre f. eks. får tilbagefald, at en infektion udvikler sig, og at den ældre bliver unødig utryg.
Dermed undgås de mange genindlæggelser.

Ud over halveringen af de mange genindlæggelser, viste det sig også, at indlæggelsestiden for de ældre blev forkortet fra i gennemsnit 3 dage til 2 dage.

Normalt er det den ældres egen praktiserende læge, der står for hjemmebesøg hos den ældre efter udskrivelsen. Men dette besøg ligger typisk først en uges tid efter udskrivelsen og op mod 40 pct. af alle genindlæggelser sker allerede inden for den første uge. Derfor er hjemmebesøg inden for de første par døgn vigtige.

Det har også stor betydning, at sygehuslægen og sygeplejersken har adgang til den enkelte ældres sygejournal, og ved derfor præcis hvilken behandling der er givet under indlæggelsen og hvilken medicin, der skal være styr på. Om nødvendigt kan teamet fortsætte behandling med intravenøs antibiotika, blodtransfusion, etc.

Alt i alt en ”win-win” situation for såvel den enkelte patient, der undgår unødige genindlæggelser og opnår kortere indlæggelsestid som for samfundet, der sparer både ressourcer i form af færre indlæggelser og samtidig opnår en betydelig økonomisk gevinst.

Forskningsprojektet er faktisk et ”hands on” bevis på, at tankerne bag sundhedsfællesskaberne, som blev lanceret af den forrige regering er åbenlyst rigtige.

Sundhedsfællesskaber hældt ned ad brættet under valgkampen!

Op til udskrivelsen af folketingsvalget lancerede den daværende borgerlige regering et sundhedsudspil, hvor patienten skulle i centrum og hvor de forskellige sundhedsaktører skulle arbejde bedre sammen om den enkelte patient på tværs af regioner og kommuner
og uden unødig skelen til om det var sygehuset eller hjemmeplejen, der skulle aktiveres.

Desværre endte udspillet i skraldespanden, fordi de såkaldte ”progressive” partier stirrede sig blinde på, at sundhedsudspillet indebar nedlæggelse af de komplet overflødige regioner.
For disse ”progressive” partier (der er centreret på den politiske venstrefløj), var det ubærligt, at regionerne skulle nedlægges og hærskarer af ansatte ”djøfere” skulle miste deres godt betalte stillinger og overflødige regionsrådspolitikere deres vederlag for at komme til regionsrådsmøde en gang om måneden…

De ”progressive” partier sætter nemlig ”systemet” over patienter og økonomi…

’SAT PÅ SPIDSEN’ skrives og redigeres af Eigil Jacobsen
Klummen spidder hverdagens nyheder og tildragelser. Både lokalt og nationalt.
Og altid helt respektløst. Ingen kan vide sig sikker på ikke at blive ”sat på spidsen”.
Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.VITAMIN BOOST uge 8

VITAMIN BOOST uge 8

af Erhvervschef Bente Nørgaard, Favrskov Kommune ... læs mere
Bobilen skulle altid holde over en rist!

Bobilen skulle altid holde over en rist!

Af Motorredaktør Jørgen Kjær, Hadsten ... læs mere
Corona: Pas på dårligt indeklima, når I er hjemme hele tiden

Corona: Pas på dårligt indeklima, når I er hjemme hele tiden

Af Journalist - Julie Trolle Boding BOLIUS ... læs mere
Muligheder for kviktest i uge 8

Muligheder for kviktest i uge 8

Bliv testet for corona uden tidsbestilling. Du bliver podet i næsen, og efter ca. en halv time bliver du ringet op, hvis testen er positiv for COVID-19 ... læs mere
Årsplanen viser retningen for Landsbyrådets arbejde

Årsplanen viser retningen for Landsbyrådets arbejde

Baglandet skal med, fremtidens fællesskaber skal diskuteres og de trafikale udfordringer kortlægges ... læs mere
Hadstens diplomat er gået bort

Hadstens diplomat er gået bort

En af Hadstens store erhvervsledere direktør Hans Gadeberg, er død kort tid før han blev 93 år ... læs mere
Kirken nytænker struktur

Kirken nytænker struktur

Af Erik Berthelsen, Thorsø ... læs mere
Hash i Hinnerup

Hash i Hinnerup

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Fast vaccinationssted etableres i Hammel

Fast vaccinationssted etableres i Hammel

Region Midtjylland opretter i starten af marts et fast vaccinationssted i Hammel Idrætscenter, der skal fungere, indtil vaccinationerne er gennemført ... læs mere
Loading...