|

HYRDEN OG BARNET

Den bedste julegave…
Med en meget smuk juleklumme af Ole Juul ønskes læserne glædelig og velsignet jul af pingvinredaktionen.

HYRDEN OG BARNET

Af pastor emeritus Ole Juul                     

Den nat, hvor Jesus blev født i stalden i Bethlehem, sad der nogle hyrder ude på marken og varmede sig ved deres bål, mens de holdt vagt over deres dyr. De havde fundet sammen i løbet af dagen og aftalt, at de skulle tilbringe natten sammen. Lidt bagved dem sad den gamle hyrde Efraim, og det var tydeligt, at ingen af de andre accepterede ham i selskabet.

Men pludselig fik de andet at tænke på. De så en stjerne på himlen, som de aldrig havde set før, og de hørte sang, der fortalte om et barn, der var blevet født i en stald i nærheden. Da rejser hyrderne og sammen beslutter de, at de vil ind til landsbyen for at se, hvad der dog er sket. Efraim rejser sig også. Han har også set stjernen og hørt sangen. De andre hyrder ser over på ham, og de tænker deres. Han har vist ikke noget at gøre i Bethlehem.

Der er ikke noget at sige til, at hyrderne tænker sådan, for Efraim var ikke en af ”Guds bedste børn”. Alle dage havde han været noget af en skurk, og i sin ungdom havde han bedrevet uhyrligheder, og lige meget, hvor han havde søgt arbejde, var han blevet afvist.

Nu drev han rundt med en flok får og var på den måde stødt på de andre, men der er tydeligt, at de nu, hvor de er på vej ind til landsbyen, helst er fri for hans selskab. De mener bestemt, at sådan en som Efraim ingen adgang har til den stald, hvor der var født et barn, som der er blevet sunget så smukt om. Men der er dog ingen, der siger noget til ham, så han trasker med.

Da de kommer til stalden, er der allerede stor trængsel, og to engle står vagt for at se de besøgende an, før de lader dem komme ind. Indtil nu er ingen blevet afvist, men hvad med Efraim. Han får næppe lov til at slippe indenfor. Og ganske rigtigt, en af englene ser med strenge øjne på Efraim og med en bydende bevægelse viser han ham bort. Efraim står og ved ikke rigtig, hvad han skal gøre, men bagfra skubber de på og skubber ham ud af køen, og han vender sig og går beskæmmet tilbage til marken.

Hyrderne, som havde siddet ved bålet sammen med Efraim, retter sig en kende, og nu træder de så ind i stalden for at se det nyfødte drengebarn. Men da de nærmer sig krybben ser de, at den er tom. Det fatter de intet af, de har jo lige stået og set, hvordan de andre med glæde i blikket har set ned på det lille barn. Men de ser ingenting.

Forlegne vender de sig for at gå igen. Da ser de den nyfødte. Han ligger i Efraims arme, og den gamle hyrde er på vej ind i stalden. Efraim lyser af glæde og hyrderne bøjer sig skamfuldt mod jorden. Da lyder der en høj, klar røst, som kom den fra den mørke nat. ”Denne hyrde ville jeg have savnet i nat”. Og så lister de andre hyrder flove af sted igen.

Ude ved bålet sad de længe og talte om, hvad der dog var hændt. Efraim sad bag dem og glæden lyste fra hans ansigt. Han havde denne nat fået den bedste julegave. Han var for én gang skyld blevet regnet for et menneske.

Derom handler den fest, vi er på vej til. Hvor ofte har vi ikke dømt andre ude og måske selv følt os dømt ude. Da er det godt, at der midt i vore fællesskaber, som ofte kan virke lukkede for de andre, er et fællesskab, hvor du vil være savnet, hvis ikke du var der og er der. Det handler det om de næste mange dage, om en ”stor glæde, som skal være for hele folket”, at blive fundet og finde hjem.

Glædelig jul.

 

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Få en gratis biodiversitetspakke

Få en gratis biodiversitetspakke

Hjælp biodiversiteten på vej i din have med en gratis biodiversitetspakke fra Favrskov Kommune ... læs mere
Tjek tømningsdagene

Tjek tømningsdagene

Favrskov Forsyning ... læs mere
Kom ind til Peter og Torben Aschelund i Skjold Burne i Søndergade i Hadsten

Kom ind til Peter og Torben Aschelund i Skjold Burne i Søndergade i Hadsten

Vi har stort udvalg i Vine, spiritus, Chocolader, blade, lotto og lotteri m.m ... læs mere
Kørsel uden kørekort

Kørsel uden kørekort

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Indbrud

Indbrud

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
UD I NATUREN (14)

UD I NATUREN (14)

Vi har passeret forårsjævndøgn, så nu er der virkelig lys forude med forårstegn på programmet ... læs mere
NYT fra KE EL installation i Ødum

NYT fra KE EL installation i Ødum

TÆT på at komme i fjernsynet ... læs mere
Ny erhvervsfaglig 10. klasse rykker ind på DjH

Ny erhvervsfaglig 10. klasse rykker ind på DjH

Efter sommerferien vil der for første gang være en erhvervsfaglig 10. klasse på Den jydske Haandværkerskole ... læs mere
Gå til GADEBERG XL i Påsken

Gå til GADEBERG XL i Påsken

Kæmpeudvalg af f.eks. havemøbler ... læs mere
Loading...