|

I DAG SKAL VI I SKOVEN

Den 18. december hører vi om juletræet. Hvem var Mogens Lorentzen – er han kendt?
Hvor langt kan man kaste et grantræ, og hadede Grundtvig virkelig juletræer? Spørgsmålene hober sig op, men svar gives, før vi bliver for pyntede…

Kurt Villy bladrer i julealbummet

JULETRÆET MED SIN PYNT

”Han talte om den fornøjelse, de små ville få, og om de tider, da den uventede åbning af døren og synet af et pyntet træ med vokslys, sukkergodter og æbler havde bragt én i paradisisk henrykkelse”.

Ja – så stemningsfuldt og rørende udtrykkes mødet med juletræet – ét af de første af slagsen – og som meget andet godt indført til Danmark fra Tyskland.

Det er ingen ringere end Johann Wolfgang von Goethe, der allerede i 1774 giver os et indblik i den glæde, der venter sindet ved synet af et smukt pyntet juletræ, og forfatteren og filosoffen Goethe fortæller det i ”Den unge Werthers lidelser”.

Flere danske poeter omtaler også juletræet. Vor store salmedigter B. S. Ingemann, født 28. maj 1789 i Torkilstrup på Falster, kendte ikke til træet fra sit barndomshjem, men lærte det at kende i hjemmet hos Lucie Mandix i Sct. Peders Stræde i København. Hun blev senere hans forlovede og hustru. Ingemann så sit første juletræ i 1815 og blev straks tilhænger af den smukke skik.

N. F. S. Grundtvig, født 8. september 1783 i Udby ved Vordingborg, hadede juletræet og var stærkt forarget over dette hedenske uvæsen. I 1817 skrev han således i tidsskriftet ”Dannevirke”, at denne skik ”burde med rod oprykkes”.

Da læste Grundtvig omkring 1820 sin hjerteven Ingemanns ”Rejselyren” – og blev omvendt. Siden var han en varm fortaler for juletræet og kæmpede derefter det lille grantræs sag.

Danmarks første juletræ omtales i 1808, da grevinde Wilhelmine Holstein på godset ”Holsteinborg” anskaffede et træ til sin datter.

Blandt almindelige borgere blev det første juletræ tændt juleaften 1811. Det skete i Ny Kongensgade i København, hvor doktor Martin Lehmann – far til den senere kendte politiker og minister, Orla Lehmann – skabte stort postyr i kvarteret, da det loftshøje træ blev anbragt inde i stuen. Folk rejste stiger uden for husets vinduer for at tage denne besynderlige adfærd af ellers fornuftige folk i nøjere øjesyn, og da Orla Lehmann tændte de levende lys på træet, troede naboer og øvrige nysgerrige, at manden havde mistet forstanden.

H. C. Andersen skrev som bekendt allerede i 1844 ”Grantræet”; en herlig julehistorie, hvor alt tegner lyst og lykkeligt for det lille grantræ, indtil det alligevel til sidst slæbes ud i en krog i gården, overladt til mus og rotters spot og spe. Børnene, der før var træet så venligt stemt, tramper på det og kalder det væmmelige ord.

Til sidst hugger tjenestekarlen træet i stykker og smider stumperne ind under bryggerkedlen.

Som nævnt kom træet til os fra det tyske, og i Tyskland ender alle juletræer ikke som i H. C. Andersens eventyr. I byen Hilden smider de skam ikke juletræerne ud – de smider med dem.

I denne by tæt på Stuttgart afholdes der hvert år efter jul mesterskaber i juletræskast. Det er ikke tilladt at snyde ved at benytte eget træ, som man kunne have øvet sig på.

Træerne er indsamlet på forhånd, og der kastet med teknikker, som opleves i både kuglestød, hammerkast og spydkast, og der kastes langt. I 2019 blev rekorden for mænd 10,88 meter og for kvinder 4,33 meter.

Dagens julekortkunster hed Mogens Lorentzen, født 4.4.1892 i København og død samme sted 7.2.1953.
Jeg har samlet flere af Lorentzens julekort gennem tiden, for såvel hans streg som de tilhørende små, hyggelige vers på hvert enkelt kort holder jeg meget af.

Mogens Lorentzen har ofte juletræet med et eller andet sted på sine tegninger, og jeg er helt sikker på, at Lorentzen har delt Ingemanns glæde over det grønne træ. Det er således Mogens Lorentzen, der har skrevet ”Juletræet med sin pynt”, og mon ikke den sang er på manges læber i den tilstundende højtid?

Dagens julekort af Mogens Lorentzen blev sendt hhv. 1945, 1946 og 1949.

 

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.VITAMIN BOOST uge 8

VITAMIN BOOST uge 8

af Erhvervschef Bente Nørgaard, Favrskov Kommune ... læs mere
Bobilen skulle altid holde over en rist!

Bobilen skulle altid holde over en rist!

Af Motorredaktør Jørgen Kjær, Hadsten ... læs mere
Corona: Pas på dårligt indeklima, når I er hjemme hele tiden

Corona: Pas på dårligt indeklima, når I er hjemme hele tiden

Af Journalist - Julie Trolle Boding BOLIUS ... læs mere
Muligheder for kviktest i uge 8

Muligheder for kviktest i uge 8

Bliv testet for corona uden tidsbestilling. Du bliver podet i næsen, og efter ca. en halv time bliver du ringet op, hvis testen er positiv for COVID-19 ... læs mere
Årsplanen viser retningen for Landsbyrådets arbejde

Årsplanen viser retningen for Landsbyrådets arbejde

Baglandet skal med, fremtidens fællesskaber skal diskuteres og de trafikale udfordringer kortlægges ... læs mere
Hadstens diplomat er gået bort

Hadstens diplomat er gået bort

En af Hadstens store erhvervsledere direktør Hans Gadeberg, er død kort tid før han blev 93 år ... læs mere
Kirken nytænker struktur

Kirken nytænker struktur

Af Erik Berthelsen, Thorsø ... læs mere
Hash i Hinnerup

Hash i Hinnerup

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Fast vaccinationssted etableres i Hammel

Fast vaccinationssted etableres i Hammel

Region Midtjylland opretter i starten af marts et fast vaccinationssted i Hammel Idrætscenter, der skal fungere, indtil vaccinationerne er gennemført ... læs mere
Loading...