søndag d. 13. september 2020
|

I så mange kommuner kan almindelige familier købe hus

Selv om huspriserne er steget 22 procent siden 2012, kan børnefamilier købe hus i flere kommuner i 2018. Kun i 16 kommuner er der lukket land.

 
 

Flere penge i lønningsposen og lavere renter har i mere end rigelig grad udlignet husprisernes stigning siden 2012. Det fremgår af en analyse fra Arbejdernes Landsbank, som har undersøgt, i hvilke kommuner en typisk lønmodtagerfamilie med to børn kunne bosætte sig i henholdsvis 2012 og 2018.

 

Analysen tager udgangspunkt i et relativt vellønnet par med en årlig husstandsindkomst på ca. 820.000 kr. Beløbet ligger lidt over årslønnen for henholdsvis en sygeplejerske og politibetjent – begge med nogle års anciennitet på bagen.

Gennemsnitsfamilie kan købe hus i 82 kommuner

I kølvandet på finanskrisen i 2012 var 26 kommuner lukket land for børnefamilien, der var på udkig efter et 140 m2 stort hus. 

 

Men de lavere renter og en stigende realløn har øget købekraften, hvilket i dag betyder, at det kun er i 16 af landets kommuner, at børnefamilien ikke har råd til at købe hus. 

Sådan er familiens økonomi

Familien består af mor og far samt parrets to børn, som går i børnehave (4 år) og SFO (7 år).

 

Familiens bruttoindkomst – efter betaling af eget pensionsbidrag – udgør cirka 820.000 kr. Dertil kommer børnefamilieydelse på ca. 26.000 kr.

 

Begge er medlem af folkekirken, er gift og betaler skat efter gældende regler og satser. Ingen af dem indbetaler til efterlønsordningen. Alderen er ikke fastlagt præcist, men begge har mere end 15 år til folkepensionsalderen.

SE MEREadd

Højere løn og lavere renter trumfer stigende huspriser

De forbedrede muligheder på boligmarkedet har fundet sted samtidig med, at huspriserne på landsplan er steget med knap 22 procent. 

 

På den anden side har lønmodtagerfamilien haft en lønfremgang på lidt over 10 procent, mens familiens faste udgifter er faldet en lille smule i samme periode. 

 

Sammen med en rentefald på ca. 2 procentpoint i perioden betyder det, at familiens købekraft er steget siden 2012. Og det har åbnet op for, at familien kan bosætte sig i flere kommuner, viser analysen.

Råd til gennemsnitshus i både Aarhus og Roskilde

Blandt de nye kommuner, som børnefamilien i dag har råd til at bosætte sig i er Aarhus og en række omegnskommuner til København som Hillerød, Roskilde og Helsingør, hvor huspriserne er steget med mellem 23 og 30 procent.

 

Ikke helt overraskende er lønmodtager-familien fortsat afskåret fra at bosætte sig i både København og på Frederiksberg, hvor huspriserne er steget med henholdsvis 63 og 73 procent siden 2012. 

 

I Københavns Kommune ligger gennemsnitsprisen for et parcelhus på cirka 35.000 kr. pr. m2, hvilket bringer prisen for et 140 m2 stort hus op på fem millioner kr.

Nemmere at købe hus i 2018 end i 2012

Cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, Signe Roed-Frederiksen peger på, at undersøgelsen ikke så meget handler om, hvor mange der har råd til at købe et hus.

 

– Men vi ville gerne undersøge, om det er blevet lettere eller sværere at købe hus siden 2012. Og her viser det sig, at det faktisk er blevet lettere at købe et hus i dag end for seks år siden, konstaterer hun.

 

En forudsætning for analysen er, at parret har sparet 300.000 kr. sammen til dækning af udbetaling og omkostninger i forbindelse med handlen. Dertil kommer, at parret ikke har nogen gæld og derfor kan låne til et hus, der koster ca. fire gange så meget som deres husstandsindkomst.

Markant fald i boligbyrden

Undersøgelsen fra Arbejdernes Landsbank bekræftes af tal over boligbyrden, som angiver, hvor stor en andel af nettoindkomsten, der skal bruges på boligudgiften.  

 

Set tilbage fra 2012 viser udviklingen i boligbyrden, at mens en gennemsnitlig børnefamilie på landsbasis i 2012 brugte 19,8 procent af indkomsten på bolig, er andelen i dag faldet til 18,6 procent. 

 

Kun i Københavns by, Københavns omegn og på Østsjælland bruger familierne i dag en større andel af indkomsten på bolig end for seks år siden.

Kilder, henvisninger og metode

Nyhed: Hold dig ajour med aktuel og relevant viden for dig og din bolig. Indholdet er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Se seneste nyheder.

Alle bidragsydere:

  • Jørgen Munksgaard Rasmussen, boligøkonomisk fageksper

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Godt NYT fra ÆLDRESAGEN` s 3 lokalafdelinger

Godt NYT fra ÆLDRESAGEN` s 3 lokalafdelinger

Ældre Sagens 3 lokalafdelinger i Favrskov Kommune er (Hadsten, Hammel og Hinnerup)i fuld gang med de faste aktiviteter, selvfølgelig under hensyntagen til alle begrænsninger og anbefalinger som følge af COVID-19 ... læs mere
Favrskov Kommune : Hvem skal vinde Handicappris 2020

Favrskov Kommune : Hvem skal vinde Handicappris 2020

Send dit bud senest 5.oktober 2020 ... læs mere
Generalforsamling

Generalforsamling

HSK Fodbold holder generalforsamling torsdag den 22. oktober kl. 19.00 ... læs mere
HADSTENS SVAR PÅ SEPPETONI OG van ALBERT

HADSTENS SVAR PÅ SEPPETONI OG van ALBERT

Var verdens højeste mand virkelig elev på Hadsten Højskole i 1922..? Læs mere her på PingvinNyt, hvor Kurt Villy lader sig inspirere af et par gamle postkort ... læs mere
Alle skoler klar til affaldssortering

Alle skoler klar til affaldssortering

Fire skoler har været pilotskoler i forhold til at sortere affald, og nu følger resten af skolerne trop i løbet af uge 37 og 38 ... læs mere
Corona-test af børn over to år uden henvisning

Corona-test af børn over to år uden henvisning

Efter anbefaling fra Sundhedsstyrelsen kan børn ned til to år nu blive testet i Testcenter Danmarks telte ... læs mere
Vil du ha’ en positiv historie om gadeidrætsfællesskaber i en coronatid?

Vil du ha’ en positiv historie om gadeidrætsfællesskaber i en coronatid?

Omega Skate Klub i Søften skaber fællesskaber for børn og unge med et fedt event på trods af corona ... læs mere
Forråds Krukken

Forråds Krukken

Krukken er fundet på gården Engholms mark i Ødum ... læs mere
Ny dyrevelfærdslov: Snart må du drukne bananfluer, hvepse og dræbersnegle

Ny dyrevelfærdslov: Snart må du drukne bananfluer, hvepse og dræbersnegle

Det er faktisk ikke lovligt at brude eddikefælder og ølfælder. Men fra årsskiftet 2021 indføres en ny lov, der gør det tilladt at drukne hvirvelløse dyr ... læs mere
Selvbestemmelse på retur!

Selvbestemmelse på retur!

Eva Damsgaard, Dansk Folkeparti, Favrskov ... læs mere
Loading...