|

I skyggen af Højbjerg

Anmeldelse af ny bog om Højbjergmordet af Lene Pors , Hinnerup

.

Villaen på Hestehavevej i Højbjerg

 

I 2017 udgiver den tidligere Se & Hør journalist Peer Kaae bogen ”Maries Morder”. Det er en historie om drabet i Højbjerg den 10. november 1967.

Den tidligere Se & Hør journalist antyder i sin bog, hvem der er gerningsmand til drabet på Marie Lock-Hansen. Det gør han blandt andet på baggrund af oplysninger, han har fået af en Lene Pors fra Hinnerup. Hun er adoptivdatter til en Repræsentant Jørgen Peter Andersen, der er født i byen Klim i det nordjyske den 16. juli 1908.

Allerede her undre man sig. Den eneste person, der med sikkerhed har set gerningsmanden, er hushjælpen Irma Frier Rasmussen, som er til stede, da mordet bliver begået. Fru Rasmussen søger ud i entreen, da hun hører Marie Lock-Hansen skrige inde fra sit lille kontor, hvor hun er sammen med gerningsmanden. I det samme hun kommer ud i entreen, står gerningsmanden pludseligt i dørrammen til kontoret. Han afgiver et hofteskud mod fru Rasmussen. Jørgen V. Iversen, der er leder af kriminalpolitiet i Århus, skriver den 6. januar 1968 i en rapport:

”Fru Rasmussen bliver ramt i underlivet af et skud, hvorved bl. a. tyndtarmen og hovednerven til højre ben blev læderet. Læsionerne af tyndtarmen antages, uden operativ behandling, at ville have medført døden.
Fru Rasmussen har givet følgende signalement af gerningsmanden:
mand, 35 – 40 år gammel, muligt lidt ældre,
ca. 175 – 185 cm høj, slank, smalt ansigt, dog ikke
markeret, glatbarberet med ligesom blåligt skær over
hage – og kæbeparti efter mørk skægvækst, bar briller
med klare glas i ret kraftigt, mørkt stel;
iført mørkeblå, blød hat, mørkeblå cotton-coat, el.
lign. med bælte, formodentlig mørke benklæder;
bar en sort mappe med hank, ikke særlig stor;
virkede pæn af påklædning og hele udseende.”

Repræsentanten, som den tidligere Se & Hør journalist vil have gjort til gerningsmand, er på vej til at fylde 60 år. Han virker korpulent og meget rund i ansigtet.

Så er det, at Peer Kaae den tidligere Se & Hør journalist træder i karakter. Han bedømmer kronvidnet fru Rasmussens vidneudsagn ud fra hendes første udsagn. En båndoptagelse, der er blevet offentliggjort.

Da fru Rasmussen er på vej til Århus Kommunehospital, er der nogle kriminalbetjente med i ambulancen. Ambulancen holder kort ved politigården i Vestre Allè, hvor en kriminalbetjent i en fart får fat i en båndoptager. Politiet frygter for fru Rasmussens liv. I bogen ”Den usandsynlige morder” af Skovsted/Rørbæk skrives der, at fru Rasmussen afhøres i ambulancen på vej til hospitalet. Det bekræfter Jørgen Skovsted i dag, at det ikke fandt sted sådan. Den forklaring Fru Rasmussen afgiver til båndet, har fundet sted på Århus Kommunehospital og kort inden Fru Rasmussen kom på operationsbordet.

Hvordan skal fru Rasmussen kunne afgive en troværdig forklaring, kort inden hun skal på operationsbordet, fordi hun ellers vil afgå ved døden? Det er åbenbart ikke gået op for Peer Kaae, hvilken situation fru Rasmussen har befundet sig i.

Af politiets rapporter fremgår fru Rasmussens aktivitet efter nedskydningen også. Hun har råbt ned i kælderen, hvor Lissi Christensen arbejdede. Lissi Christensen var blevet opmærksom på støj oppe ovenpå. Da fru Rasmussen så råber til hende om at ringe efter politiet, reagerer Lissi Christensen efter nogen tid ved at søge ud på Oddervej.

Fru Rasmussen får sig slæbt ind igennem opholdsstuen og ud på verandaen ud mod Oddervej. Her forsøger hun at tilkalde hjælp. I naboens have befinder Hans Sørensen sig. Han hører fru Rasmussen og iler til stedet. Ude på Oddervej har fru Rasmussen observeret tre cyklister, som senere på politiets opfordring melder sig. Så fru Rasmussen har nok også kunnet registrere gerningsmanden, lige før og efter hun blev ramt af et skud. Det har hun ikke, hvis man skal tro Peer Kaae. Han udpeger jo gerne en gerningsmand, som slet ikke svarer til beskrivelsen. Det problem kan man så løse, ved at gøre kronvidnet utilregnelig, nemlig ved at analysere et udsagn til en båndoptager på skammeligste vis.

Lene Pors beskriver så i sin bog, hvordan Oscar Lock-Hansens første ægteskab går i opløsning.

I politiets Nibe/Toldbod rapport fra 1970 kan man læse:

”Vera og Oscar Lock-Hansen gled efterhånden fra hinanden, og Vera Lock-Hansen indledte et kønsligt forhold til en anden mand, uden tvivl en nu 62-årig repræsentant. Forholdet medførte, at hun blev gravid, og den 20/3-1953 fødte hun en søn.”

Lene Pors beskriver i sin bog, hvordan hun i 2017 atter møder Steen Lock-Hansen, som er den søn, Oscar Lock-Hansen betalte børnepenge til og andet godt uden at være den rigtige far.

I forbindelse med udgivelsen af bogen ”Den usandsynlige morder” Skovsted/Rørbæk i 2006 taler de to forfattere med Steen Lock-Hansen på baggrund af oplysninger fra Nibe/Toldbod rapporten. Så det virker ganske underligt, hvis det først er i forbindelse med Peer Kaaes bog ”Maries Morder”, der udkom i 2017, at Steen Lock-Hansen først bliver klar over, hvem der er hans rigtige far?

Da Steen Lock-Hansen så bliver konfirmeret i april 1967, er det Oscar Lock-Hansen, der som sædvanligt betaler hele gildet, men denne gang for sidste gang. Skiver Lene Pors.

Nu er det så det magiske øjeblik opstår. Den engelske magiker Aleister Crowley definerede magi som værende en videnskab og en kunst til at forårsage ændringer i overensstemmelse med viljen.

Vilje har Peer Kaae. Det er blot ikke i overensstemmelse med sandheden.

På side 180 i sin bog ”Maries Morder” skiver Peer Kaae:
”Jens Aggeboes far, læge Anker Aggebo, ejer indtil 1960 grunden under Hestehavevej 2b. Oscar Lock-Hansen køber den af ham.”

I forbindelse med ægtepagten, som Århus Stiftsamt modtager om morgenen den 10. november 1967 til godkendelse, da der er involveret hus og grund i den ægtepagt, fremgår der fire pantepreve:

1. Pantebrev til Ny Jydske Kjøbstad – Creditforening, 41/2 %.
2. Pantebrev til Købstadhypotekforeningen, 5%.
3. Ejerpantebrev med medd. Til A/S Aarhus Privatbank
4. Pantebrev til Aarhus Kommune, 6%

Denne ægtepagt har Peer Kaae læst, så han ved med sikkerhed, at læge Anker Aggebo ikke har noget pantebrev i Lock-Hansens villa eller grund.

Af skødet for køb af grund Hestehavevej 2/Oddervej 24 fremgår skøde nr. 2757. Det er af 4. december 1958 mellem Århus Kommune som sælger og civilingeniør O. Lock-Hansen, Fiskergade 1, Århus, som køber.

Jørgen Peter Andersen

 

Så hvordan får Repræsentanten Jørgen Peter Andersen oplysninger om en ægtepagt og et testamente, som vil fratage sønnen Steen Lock-Hansen en kæmpestor arv? Ja, ifølge Peer Kaae, så har Marie Lock-Hansen henvendt sig til læge Anker Aggebo, som jo solgte grunden Hestehavevej 2/Oddervej 24 til Oscar Lock-Hansen og herved har et pantebrev i klemme, som Marie Lock-Hansen vil betale ud, når hun bliver eneejer af hus og grund.

Det når Marie Lock-Hansen selvfølgelig ikke. For læge Anker Aggebo kontakter sin søn Jens Aggebo, som jo er en sand kammerat med Repræsentanten helt tilbage fra krigens tid. Efter oplysningerne om testamente og ægtepagt tilkommer Repræsentanten Jørgen Peter Andersen, bliver denne aldeles rasende. Den søn han havde med Oscar Lock-Hansens første kone Vera, kunne han ikke engang holde en konfirmation for. Han finder i stedet sin tjekkisk fremstillede Walter P 38 pistol frem. Han tager ind til Jagt & Fiskerimagasinet i centrum af Århus og køber en pakke Geco 55 patroner. Nu er han klar. Han låser en grøn Morris Mascot, som holder parkeret mellem Rådhuset og Hotel Ansgar i midtbyen op. Kører ud på Hestehavevej og parkerer denne Morris Mascot. Resten er historie. Denne Morris Mascot bliver senere fundet i kvarteret omkring Sonnesgade i Århus.

Da Repræsentanten i januar 1968 bliver valgt ind i folketinget for de radikale, vælger han at aflevere firmabilen på følgende måde ifølge Lene Pors:
”Han kørte til Katrinebjergvej 103, stillede bilen foran gulvfirmaet, lagde nøglen og listede væk efter 20 års ansættelse. Han sagde hverken farvel eller tak, men signalerede blot, at han var færdig med jobbet.”

Det er for mig ”I skyggen af Højbjerg”. Farvel til den frit oppustede gerningsmand, der blev afhørt en gang af politiet i forbindelse med Højbjerg Mordet. Et billede af Repræsentanten Jørgen Peter Andersen fik kronvidnet Irma Frier Rasmussen vel aldrig at se. Hun mødte ham nok heller aldrig på gaden i Århus. Denne repræsentant havde vist ikke noget at være bange for i forbindelse med Højbjerg. Hvis han nu en sjælden gang skulle ned i centrum af Århus sammen med Lene Pors, så rystede han vel i bukseren. Han var bange for at møde Irma Frier Rasmussen.

Bogens bagside : 

af Rudi Daugsch

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.I syv sind: Hvad stiller vi op med psykiatrien?

I syv sind: Hvad stiller vi op med psykiatrien?

Folketingskandidaterne Iben Sønderup (S) og Charlotte Green (K) kom til lyttemøde hos SIND Favrskov ... læs mere
Kørte for stærkt

Kørte for stærkt

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Vil du samle ind for Kræftens Bekæmpelse søndag d. 7. april?

Vil du samle ind for Kræftens Bekæmpelse søndag d. 7. april?

Overalt i landet vil tusindvis af frivillige bruge et par timer af deres søndag på at samle ind til kræftsagen. Du kan også støtte op om denne vigtige sag som indsamler tilmelde dig som indsamler til Kræftens Bekæmpelses landsindsamling ... læs mere
Hvorfor er luftsolvarme mod radon og fugt så særlig godt?

Hvorfor er luftsolvarme mod radon og fugt så særlig godt?

I Klimaugen er der mulighed for at høre om de nye anlæg fra SolarVenti i Thorsø, som billigt og effektivt kan holde kældre og huse fri for farlig radon og fugt – vel at mærke på én gang ... læs mere
Påskeoptakt i Thorsø Kirke søndag d. 14. april kl. 19,00

Påskeoptakt i Thorsø Kirke søndag d. 14. april kl. 19,00

Sangerinde Tina Lynderup og pianist Lene Jensen – begge fra Videbæk – kommer på besøg og giver en aften i kirken med påskeforberedelse gennem sang og musik ... læs mere
MÅNEDENS KLUMME.

MÅNEDENS KLUMME.

Af Sven Erik Ginge, jour. emer ... læs mere
Forårskoncert med Hadsten Sangforening

Forårskoncert med Hadsten Sangforening

Hadsten Sangforening har i mange år inviteret til forårskoncert. Det sker også i år, nemlig mandag den 8. april kl. 1930 i Sløjfen, Hadsten ... læs mere
Hvorfor graves der på Rækkevej?

Hvorfor graves der på Rækkevej?

Beboerne på Rækkevej og Favrskovvej er blevet godt og grundigt trætte af at være hægtet af den moderne IT-teknologi ... læs mere
Elgaard er tilfreds med årets revy

Elgaard er tilfreds med årets revy

Favrskov Revyen har rykket ud for sidste gang i år, og folkene bag kan med egne ord ikke være andet end tilfredse. Der har været tæt på fuldt hus alle fire aftener i Sløjfen ... læs mere
DET ER DERIGENNEM, LYSET SLIPPER IND

DET ER DERIGENNEM, LYSET SLIPPER IND

Forleden oplevede jeg i Favrskov Revyen et Leonard Cohen-inspireret nummer. Det fik mig til at genlæse denne fremragende klumme af Ole Juul. Uanset hvor sort det ser ud, må man tro på fremtiden. På at lyset slipper ind ... læs mere
Er Falck ved at køre sig selv i grøften?

Er Falck ved at køre sig selv i grøften?

Set i lyset af den beskidte møgsag i Region Syd, hvor Falck blev taget med bukserne nede, er det ubegribeligt, at de vil behandle trofaste kunder som jaget vildt for aggressive telefonsælgere ... læs mere
Loading...