|

I syv sind: Hvad stiller vi op med psykiatrien?

Folketingskandidaterne Iben Sønderup (S) og Charlotte Green (K) kom til lyttemøde hos SIND Favrskov

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Foto: privat foto. 

Fra venstre: Charlotte Green, Søren Boelskifte og Iben Sønderup

 

Psykiatrien har været sundhedsvæsenets smertensbarn i mange år. Den nævnes kort i regeringens sundhedsudspil, men har fået for lidt fokus. Det mener de to østjyske folketingskandidater, Iben Sønderup (S) og Charlotte Green (K), som tillige er byrådsmedlemmer, Iben i Randers og Charlotte i Favrskov. 

Bestyrelsesmedlem for SIND Favrskov, Anne Sandemand, inviterede til et møde med de to politikere, da hun hørte om deres bekymringer for psykiatrien. I mødet deltog også medlemmer af SIND Favrskov og bestyrelsesformand Søren Boelskifte. 

”Jeg har en datter, som blev psykisk syg som teenager, og hun er stadig syg. Nu er hun 43,” fortalte en af mødedeltagerne. ”Det værste, hun kan forestille sig, er at blive indlagt på psykiatrisk afdeling. Der er ikke tid til samtale med patienterne. Meget af tiden passer de bare sig selv, mens de venter på næste dosis medicin.” 

En anden deltager fortalte, hvordan den lange ventetid på op til tremåneder fra behandlingsdom til behandling resulterer i nyt misbrug. Og så var der beretninger om talrige genindlæggelser på grund af for hurtige udskrivelser. Og langvarig overmedicinering på grund af ventetid.  

”Jeg har været i behandling i tre år, og nu udløber mit forløb,” fortalte en af de andre mødedeltagere.  ”Jeg har faktisk fået det bedre af den behandling, men hvis jeg skal fortsætte behandling nu, skal jeg starte forfra hos min praktiserende læge med en helt ny udredning. Samtidig er jeg på ressourceforløbsydelse med henblik på at finde en fleksjobordning. Jeg kan slet ikke overskue det.” 

De to politikere mødte her en virkelighed, der kalder på politisk handling. Mødet bestyrkede deres opfattelse af, at psykiatrien har brug for politisk fokus. Området er under hårdt pres, som man også kan se af en række artikler i dagspresse og tv indslag. 

Men hvad kan der gøres? 

Mødedeltagerne pegede på flere ting: Først og fremmest ressourcer til samtale. Tid til at høre på patienternes fortællinger. Men også kortere ventetider: seks timers ventetid er hårdt i en akutmodtagelse, når man har det skidt. 

Der var også forslag om mulighed for at fortsætte i terapiforløb, som gavner. Eller få reel ret til hurtig udredning og behandling på lige fod med andre patientgrupper, som fx kræftpakker, da psykiatriske patienter lider under lange perioder med uvished, hvor sygdommen kan forværres. 

Iben Sønderup og Charlotte Green udtrykte efter mødet bekymring over de beretninger, de havde hørt. ”En af løsningsmulighederne på kort sigt kunne være, at man til nogle aspekter af behandlingen ansætter medarbejdere fra en anden faggruppe – det var i hvert fald det, dagens mødedeltagere pegede på,” siger Iben Sønderup, som til daglig er lektor på Aarhus Handelsgymnasium og som en del af sin ansættelse fungerer som mentor for elever, der har brug for ekstra støtte, for eksempel på grund af psykiske problemer.

”Det behøver måske ikke nødvendigvis at være psykiateren, der tager samtalen med patienten,” samstemmer Charlotte Green, som, udover at være politiker, arbejder som overlæge på akutafdelingen på Aarhus Universitetshospital. ”Det kunne også være en psykiatrisk sygeplejerske, eller en psykolog, der tager samtalen med patienten og lytter til den historie, der jo altid er bagved diagnosen.” 

De nye sundhedsaftaler i regionen har sat fokus på psykiatrien. ”Vi skal holde skarpt øje med, hvordan arbejdet med at udvikle kvaliteten i psykiatrien forløber. Det vil jeg prioritere i mit politiske arbejde,” siger Charlotte Green. 

”Men det handler også om, at psykiatrien bliver løftet med flere økonomiske midler, for det vil gavne arbejdsmiljøet, som nu er alt for presset. Et løft af hele psykiatrien skal på længere sigt tiltrække flere læger og sygeplejersker, for dem er der mangel på nu, og det er et stort problem,” slutter Iben Sønderup.

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Hadsten Lokalarkiv henter fra gemmerne: Galten Mølle

Hadsten Lokalarkiv henter fra gemmerne: Galten Mølle

Hadsten og Omegns Folkeblad bragte d. 30. april 1980 en artikel om Galten Mølle, der havde fået luft under vingerne igen. Artiklen fortæller om møllen og ejernes historie fra den blev bygget i 1878 og om den restaureringen der p.t ... læs mere
Letbanen er blevet en tung klods om benet…

Letbanen er blevet en tung klods om benet…

Økonomien i letbaneprojektet har sejlet lige fra begyndelsen, og prognoserne for fremtiden viser, at det er et håbløst urentabelt projekt ... læs mere
DET GIVNE...

DET GIVNE…

Kurt Villy mindes en tankevækkende klumme af Ole Juul. Om at miste livet - midt i livet. Læs Ole Juul her på PingvinNyt ... læs mere
Indbrud i Søften

Indbrud i Søften

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Sindets Uge sætter fokus på mental sundhed

Sindets Uge sætter fokus på mental sundhed

Favrskov Kommune slår dørene op til et alsidigt program i Sindets Uge 7.- 11. oktober 2019. Med blandt andet foredrag, workshops, cafeer og åbent hus sætter kommunen fokus på den mentale sundhed for alle borgere ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 434.

Ugens naturbilleder nr. 434.

Det er ikke meget blå himmel september har budt på indtil nu. Vi må jo ha' noget til gode. Idag kommer du med på tur i skov og ved mark ... læs mere
Er der en voksen til stede?

Er der en voksen til stede?

”Hensyn-sygen” på Københavns Universitet er atter brudt ud ... læs mere
Ny storparcel i Hadsten i udbud

Ny storparcel i Hadsten i udbud

Storparcellen på Gl. Sellingvej 12 i Hadsten bliver udbudt til tæt-lav bebyggelse i to etager ... læs mere
ET GAMMELT POSTKORT MED ET MEJERI

ET GAMMELT POSTKORT MED ET MEJERI

En mejeriejer, en boghandler, en førstelærer. Alle medvirkende til en aktiv og levende stationsby, og alle bidrog de til dette fine postkort fra Hadsten ... læs mere
Rekordstor tilslutning til Kunst i Favrskov

Rekordstor tilslutning til Kunst i Favrskov

 Den 21. - 22. september  kl. 10 - 17 i Søften ... læs mere
Færdselsuheld i Hinnerup

Færdselsuheld i Hinnerup

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Loading...