|

I syv sind: Hvad stiller vi op med psykiatrien?

Folketingskandidaterne Iben Sønderup (S) og Charlotte Green (K) kom til lyttemøde hos SIND Favrskov

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Foto: privat foto. 

Fra venstre: Charlotte Green, Søren Boelskifte og Iben Sønderup

 

Psykiatrien har været sundhedsvæsenets smertensbarn i mange år. Den nævnes kort i regeringens sundhedsudspil, men har fået for lidt fokus. Det mener de to østjyske folketingskandidater, Iben Sønderup (S) og Charlotte Green (K), som tillige er byrådsmedlemmer, Iben i Randers og Charlotte i Favrskov. 

Bestyrelsesmedlem for SIND Favrskov, Anne Sandemand, inviterede til et møde med de to politikere, da hun hørte om deres bekymringer for psykiatrien. I mødet deltog også medlemmer af SIND Favrskov og bestyrelsesformand Søren Boelskifte. 

”Jeg har en datter, som blev psykisk syg som teenager, og hun er stadig syg. Nu er hun 43,” fortalte en af mødedeltagerne. ”Det værste, hun kan forestille sig, er at blive indlagt på psykiatrisk afdeling. Der er ikke tid til samtale med patienterne. Meget af tiden passer de bare sig selv, mens de venter på næste dosis medicin.” 

En anden deltager fortalte, hvordan den lange ventetid på op til tremåneder fra behandlingsdom til behandling resulterer i nyt misbrug. Og så var der beretninger om talrige genindlæggelser på grund af for hurtige udskrivelser. Og langvarig overmedicinering på grund af ventetid.  

”Jeg har været i behandling i tre år, og nu udløber mit forløb,” fortalte en af de andre mødedeltagere.  ”Jeg har faktisk fået det bedre af den behandling, men hvis jeg skal fortsætte behandling nu, skal jeg starte forfra hos min praktiserende læge med en helt ny udredning. Samtidig er jeg på ressourceforløbsydelse med henblik på at finde en fleksjobordning. Jeg kan slet ikke overskue det.” 

De to politikere mødte her en virkelighed, der kalder på politisk handling. Mødet bestyrkede deres opfattelse af, at psykiatrien har brug for politisk fokus. Området er under hårdt pres, som man også kan se af en række artikler i dagspresse og tv indslag. 

Men hvad kan der gøres? 

Mødedeltagerne pegede på flere ting: Først og fremmest ressourcer til samtale. Tid til at høre på patienternes fortællinger. Men også kortere ventetider: seks timers ventetid er hårdt i en akutmodtagelse, når man har det skidt. 

Der var også forslag om mulighed for at fortsætte i terapiforløb, som gavner. Eller få reel ret til hurtig udredning og behandling på lige fod med andre patientgrupper, som fx kræftpakker, da psykiatriske patienter lider under lange perioder med uvished, hvor sygdommen kan forværres. 

Iben Sønderup og Charlotte Green udtrykte efter mødet bekymring over de beretninger, de havde hørt. ”En af løsningsmulighederne på kort sigt kunne være, at man til nogle aspekter af behandlingen ansætter medarbejdere fra en anden faggruppe – det var i hvert fald det, dagens mødedeltagere pegede på,” siger Iben Sønderup, som til daglig er lektor på Aarhus Handelsgymnasium og som en del af sin ansættelse fungerer som mentor for elever, der har brug for ekstra støtte, for eksempel på grund af psykiske problemer.

”Det behøver måske ikke nødvendigvis at være psykiateren, der tager samtalen med patienten,” samstemmer Charlotte Green, som, udover at være politiker, arbejder som overlæge på akutafdelingen på Aarhus Universitetshospital. ”Det kunne også være en psykiatrisk sygeplejerske, eller en psykolog, der tager samtalen med patienten og lytter til den historie, der jo altid er bagved diagnosen.” 

De nye sundhedsaftaler i regionen har sat fokus på psykiatrien. ”Vi skal holde skarpt øje med, hvordan arbejdet med at udvikle kvaliteten i psykiatrien forløber. Det vil jeg prioritere i mit politiske arbejde,” siger Charlotte Green. 

”Men det handler også om, at psykiatrien bliver løftet med flere økonomiske midler, for det vil gavne arbejdsmiljøet, som nu er alt for presset. Et løft af hele psykiatrien skal på længere sigt tiltrække flere læger og sygeplejersker, for dem er der mangel på nu, og det er et stort problem,” slutter Iben Sønderup.

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Færdselsuheld

Færdselsuheld

Østjyllands Politi oplysert ... læs mere
Indbrud i Hinnerup

Indbrud i Hinnerup

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Husk din fiskemand er i Hadsten hver mandag

Husk din fiskemand er i Hadsten hver mandag

Din fiskemand MARK er på plads udenfor Kvickly i Hadsten ... læs mere
Kære ‘Sat på spidsen’

Kære ‘Sat på spidsen’

Jeg har noteret mig jeres oprigtige bekymring for, om den nytiltrådte socialistiske regering nu sender Laurbjergs trinbræt i syltekrukken sammen med alle de andre trafikprojekter, som ellers var med i den tidligere regerings store trafikaftale, der blev indgået sammen med ... læs mere
Sigtet for at true med at skyde piges hest

Sigtet for at true med at skyde piges hest

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Udeklarerede hasselnødder i müsli

Udeklarerede hasselnødder i müsli

Tilbagrtrukne Fødevarer ... læs mere
NABOHJÆLP

NABOHJÆLP

Nabohjælp, fusk, vennetjeneste, sort arbejde. Ja tak Mere af det. Læs Ole Juuls klumme ... læs mere
God nattevagtsdækning på plejecentrene

God nattevagtsdækning på plejecentrene

Foranlediget af Ældrerådet blev det med 2019-budgettet besluttet at gennemføre en undersøgelse af bemandingen om natten på plejecentrene ... læs mere
Hvad så, Laurbjerg?

Hvad så, Laurbjerg?

Vores nye transportminister vil tage alle vedtagne trafikprojekter op til fornyet overvejelse. Det kommer måske til at gå ud over trinbrættet i Laurbjerg ... læs mere
Klimapopulisme er det nye sort

Klimapopulisme er det nye sort

Alle snakker om klima – (stort set) ingen gør noget ved det… ... læs mere
Loading...