|

Jul-jul-jul

Af Herluf Nydam Jensen ,tidligere Lyngå

Scangården  – Lyngården

De korte dage har holdt deres indtog og det er mørkt når folk tager på arbejde og det er mørkt når de kommer hjem.Det kan godt give lidt tungsind eller ligefrem vinter depression.

Jeg vil godt beskrive hvordan en jul foregik da jeg var 10 år gammel i 1952, da har jeg stadig gået i skole i Lyngå skole, hvor Jønson og anden læreren  regerede. Ja regerede det gjorde de ,for hans ord var lov, der ikke kunne omstødes—og husk det var før revselsesretten blev afskaffet.

Det første tegn på jul var at posten kom med et katalog fra Daells Varehus i København, og det var værd at kigge i, for både store og små, der var billeder af dametøj-herretøj-køkken udstyr m. m. Og så var der faktisk sider med legetøj og de billeder kunne godt sætte fantasien i gang—efter endt gennembladning kunne man godt komme til at lade siderne med legetøj være dem der var slået op på.

Nogen få gange  bestilte min mor varer fra kataloget, og det var spændende at være med til at pakke ud, men det var ikke altid de  bestilte varer, svarede til forventningerne. De må have haft en enorm dygtig fotograf i firmaet.

Juleudstillingerne i Lyngå var meget begrænsede—2 forretninger –brugsen og købmanden- købmandens husker jeg ikke, men i brugsens vindue var en opstilling af en kirke på vat-  et spejl og med nisser –sikkert også  en kane med heste, og et par lys,der gav et skin i spejlet.

I Hadsten var det mere avanceret med mange vinduer der skulle friste folk til at købe, men skulle man se store vinduesudstillinger var man nødt til at tage til Århus og se udstillinger der, af legetøj var det store nummer de nye elektriske tog ( mærklin  især ), de kunne godt tage pusten fra en.

På gården gik livet sin gang med efterårsarbejdet, man skulle være færdig med roerne inden de frøs fast i jorden og pløjningen skulle absolut være færdig til jul.

Roekulen var en sag for sig, først skulle roerne samles i kulen og dækkes med halm, inden kulden rigtig tog fat skulle de dækkes med jord- megaarbejde og meget værre når det skulle fjernes igen-med  håndkraft ( det var de gode gamle dage )

I december måned kom slagteren og tog livet af julegrisen-jeg kan huske når jeg kom hjem fra skole at køkkenet duftede stærkt af nyslagtet kød- der var kogt fedtegrever og de havde en stærk duft- til aften fik vi karbonader af det nyrørte fars-det var ikke så ringe endda.

I julen var der fyret i hele huset, der skulle mange tørv eller koks til at holde varmen i det uisolerede hus, men vi var vant til lidt træk. Klaveret var med møje og besvær slæbt op i den pæne stue, hvor der nu var varme på.

Juleaftensdag var vi i kirke og det var rigtig spændende ,for det første var kirken helt fyldt og der var sat stole og bænke ind langs kirkebænkene.

Der var en god stemning og man kunne tydeligt fornemme at de tunge frakker var hevet ud af skabets gemmer og der lugtede temmelig meget af naftalin.

Mange unge mennesker der studerede uden for sognet var hjemme på besøg og havde her lejlighed til at møde gamle skolekammerrater

Juleaften var vi mange rundt om bordet, man startede med risengrød, til den blev der drukket nisseøl ( Mørkt øl uden alkohol ) Hovedretten var enten and eller gås med brunede kartofler-rødkål og asier, og så blev der sluttet af med risalamande, Der skulle vaskes op inden vi gik rundt om træet, det var lidt træls at vente, men det gik. Der blev sunget et par salmer og så ellers turen rundt om træet- en dejlig aften.

Juledag var også en dejlig dag, der var dejlig varmt i hele huset og der var god plads til at  lege med julegaverne. Julefrokosten var ekstra god med kold flæskesteg—medisterpølse og resterne af gåsen eller anden, man kunne godt nok blive mæt.

Imellenm jul og nytår blev der holdt juletræsfest for børn i forsamlingshuset og det store højdepunkt den aften var når alle børn fik en slikpose.

Jeg tror nok at brugsen og købmanden skiftedes til at levere slikposen for et bestemt beløb. Posen indeholdt som regel en stor appelsin, den fyldte godt og så ellers lakrids-chokolade og nogle karameller m. m.

For nogen år siden fik jeg i julegave en bog om det danske vejr i 100 år-  hvid jul var det ikke i 1952-vejret beskrives i stastistikken, som overvejende mildt med nogen regn-så der er ikke de store forandringer til  nutiden.

Men nogen år var der sne og kulde. På med frakken –vanterne og strikhuen,så var det frem med slæden og hen til bakkerne  i nærheden.  Det var rigtig sjovt at suse ned af skrænten, men ikke så sjovt, hvis man ramte et muldskud og væltede, og slog sig.

Julen gik sin gang og forude ventede nytårsaften med lidt nytårskrudt og besøg ved naboerne sammen med de andre børn i området.

Rigtig glædelig jul

 

Herluf Nydam Jensen

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Annonce : Ung forvirring i Kronjylland: Egen forsikring, deleforsikring eller ingen forsikring?

Annonce : Ung forvirring i Kronjylland: Egen forsikring, deleforsikring eller ingen forsikring?

STUDIESTART: For mange unge i Kronjylland rimer forsikring på forvirring. For hvilken forsikring er den rigtige, kan man tegne en fælles forsikring i bofællesskabet, og behøver man overhovedet at tegne én? Ja, lyder svaret fra GF Forsikring ... læs mere
Minimumsnormering på ældreområdet.

Minimumsnormering på ældreområdet.

Af Mercedes Czank, Formand Dansk Folkeparti,  Favrskov ... læs mere
Man binder os på mund og hånd...

Man binder os på mund og hånd…

… men man kan ikke binde ånd! ... læs mere
BUM – og så stod tiden stille!

BUM – og så stod tiden stille!

Af motorredaktør Jørgen Kjær, Hadsten ... læs mere
Syng dig glad i Hadsten blandede Kor

Syng dig glad i Hadsten blandede Kor

Sådan siger vi i Hadsten blandede Kor, som nu starter ny sæson onsdag den 26. august kl. 19.30 ... læs mere
Møde om boliger med fællesskaber

Møde om boliger med fællesskaber

Overvejer du en bolig, hvor der er mulighed for en privat bolig plus et fællesskab med andre, så er dette møde noget for dig ... læs mere
2 færdselsuheld lørdag formiddag

2 færdselsuheld lørdag formiddag

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Kræftens Bekæmpelse - Vi glæder os til (måske) at se dig i morgen

Kræftens Bekæmpelse – Vi glæder os til (måske) at se dig i morgen

Søndag går mange på gaden til den årlige landsindsamling, men desværre er det en helt anden indsamling end den, du kender ... læs mere
Loading...