|

Jul-jul-jul

Af Herluf Nydam Jensen, formand for Hadsten Lokalarkiv

 

Jul-jul-jul

De korte dage har holdt deres indtog og det er mørkt, når folk tager på arbejde og det er mørkt, når de kommer hjem. Det kan godt give lidt tungsind eller ligefrem vinter depressioner.

Men det er også nu, at der begynder at komme juleudstillinger. Jeg føler faktisk de begynder tidligere og tidligere – men kloge folk siger, at det ikke er tilfældet – nå, pyt det er heller ikke det, det drejer sig om.

Jeg vil godt beskrive hvordan en jul foregik, da jeg var 10 år gammel i 1952. Da har jeg stadig gået i skole i Lyngå skole, hvor Jønson og anden læreren regerede. Ja regerede det gjorde de, for hans ord var lov, der ikke kunne omstødes — og husk det var før revselsesretten blev afskaffet.

Det første tegn på jul var, at posten kom med et katalog fra Daells Varehus i København, og det var værd at kigge i for både store og små, der var billeder af dametøj, herretøj, køkken udstyr m. m. Og så var der faktisk sider med legetøj, og de billeder kunne godt sætte fantasien i gang. Efter endt gennembladning kunne man godt komme til at lade siderne med legetøj være dem, der var slået op på.

Nogen få gange bestilte min mor varer fra kataloget, og det var spændende at være med til at pakke ud, men det var ikke altid, de bestilte varer svarede til forventningerne. De må have haft en enorm dygtig fotograf i firmaet.

Juleudstillingerne i Lyngå var meget begrænsede – 2 forretninger – brugsen og købmanden- købmandens husker jeg ikke, men i brugsens vindue var en opstilling af en kirke på vat – et spejl og med nisser – sikkert også en kane med heste og et par lys, der gav et skin i spejlet.

I Hadsten var det mere avanceret med mange vinduer, der skulle friste folk til at købe, men skulle man se store vinduesudstillinger, var man nødt til at tage til Århus og se udstillinger af legetøj. Det store nummer var de nye elektriske tog (Mærklin især) og de kunne godt tage pusten fra en.

På gården gik livet sin gang med efterårsarbejdet, man skulle være færdig med roerne, inden de frøs fast i jorden og pløjningen skulle absolut være færdig til jul.

Roekulen var en sag for sig, først skulle roerne samles i kulen og dækkes med halm. Inden kulden rigtig tog fat, skulle de dækkes med jord: mega arbejde og meget værre, når det skulle fjernes igen med håndkraft (det var de gode gamle dage).

I december måned kom slagteren og tog livet af julegrisen – jeg kan huske når jeg kom hjem fra skole, at køkkenet duftede stærkt af nyslagtet kød. Der var kogt fedtegrever og de havde en stærk duft – til aften fik vi karbonader af det nyrørte fars, det var ikke så ringe endda.

I julen var der fyret i hele huset, der skulle mange tørv eller koks til at holde varmen i det uisolerede hus, men vi var vant til lidt træk. Klaveret var med møje og besvær slæbt op i den pæne stue, hvor der nu var varme på.

Juleaftensdag var vi i kirke og det var rigtig spændende. For det første var kirken helt fyldt og der var sat stole og bænke ind langs kirkebænkene.

Der var en god stemning og man kunne tydeligt fornemme, at de tunge frakker var hevet ud af skabets gemmer og der lugtede temmelig meget af naftalin.

Mange unge mennesker der studerede uden for sognet var hjemme på besøg og havde her lekjlighed til at møde gamle skolekammerrater

Juleaften var vi mange rundt om bordet, man startede med risengrød. Til den blev der drukket nisseøl (mørkt øl uden alkohol). Hovedretten var enten and eller gås med brunede kartofler, rødkål og asier, og så blev der sluttet af med risalamande. Der skulle vaskes op inden vi gik rundt om træet. Det var lidt træls at vente, men det gik. Der blev sunget et par salmer og så ellers turen rundt om træet- en dejlig aften.

Juledag var også en dejlig dag, der var dejlig varmt i hele huset og der var god plads til at lege med julegaverne. Julefrokosten var ekstra god med kold flæskesteg, medisterpølse og resterne af gåsen eller anden. Man kunne godt nok blive mæt.

Imellenm jul og nytår blev der holdt juletræsfest for børn i forsamlingshuset og det store højdepunkt den aften var, når alle børn fik en slikpose.

Jeg tror nok at brugsen og købmanden skiftedes til at levere slikposen for et bestemt beløb. Posen indeholdt som regel en stor appelsin, den fyldte godt og så ellers lakrids, chokolade og nogle karameller m. m.

For nogen år siden fik jeg i julugave en bog om det danske vejr i 100 år – hvid jul var det ikke i 1952 – vejret beskrives i statistikken, som overvejende mildt med nogen regn, så der er ikke de store forandringer til nutiden.

Men nogen år var der sne og kulde, i familiealbummet findes et billede af fru Pastor Mølgård, min Mor og far til venstre, på slæden min søster Jytte, som sidder med præsteparrets søn Per og på ski sandsynligvis plejedatteren Bente. Jeg tror det er bakken ovenfor Tangdalgården med udsigt op til kirken og præstegården. Det ser nu ikke særlig koldt ud og megen sne er der heller ikke – årstallet er sikkert engang i 1940erne, hvor der ellers er isvintre.

Julen gik sin gang og forude ventede nytårsaften med lidt nytårskrudt, og besøg ved naboerne sammen med de andre børn i området.

Herluf Nydam Jensen

Formand for Hadsten Lokalarkiv

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

MOTORSPORT

MOTORSPORT

Esben Hegelund: ”Dejligt med et hattrick” ... læs mere
Sct. Georgs Gildets forårstur for besøgsmodtagere og besøgsvenner.

Sct. Georgs Gildets forårstur for besøgsmodtagere og besøgsvenner.

Sct. Georgs Gildet i Hadsten havde traditionen tro inviteret Ældre Sagens besøgsmodtagere og besøgsvenner på den årlige forårstur ud i naturen omkring Hadsten ... læs mere
Danmark ligger i bund, når det gælder frivilligt arbejde

Danmark ligger i bund, når det gælder frivilligt arbejde

Selv om Danmark i særklasse bryster sig af at være et foreningsland, så bliver vi overhalet af en række europæiske lande, når det gælder medlemmernes vilje til at yde en frivillig indsats ... læs mere
Hadsten-opgøret i Formel 5

Hadsten-opgøret i Formel 5

2. afd af Danmarksmesterskabet er kørt på Jyllandsringen ... læs mere
Når Danmark er smukkest

Når Danmark er smukkest

En dejlig dag med høj sol og masser af varme ... læs mere
NYT fra Kræftens Bekæmpelse

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Genetiske fingeraftryk viser kræftcellers svage punkter ... læs mere
Sara Kjærsgaard skifter til ligaklub

Sara Kjærsgaard skifter til ligaklub

Stregspilleren Sara Kjærsgaard kom til Hadsten Håndbold fra TTH Holstebro i ligaen og nu forlader hun efter fire sæsoner klubben, til fordel for en ligaklub igen ... læs mere
Der er brug for dig i Røde Kors Butikken i Hadsten!

Der er brug for dig i Røde Kors Butikken i Hadsten!

Vores gode butik i Hadsten har ledige frivillige jobs​!​ ... læs mere
Mandag er fiskedag i Hadsten

Mandag er fiskedag i Hadsten

FISK ER SUNDT - Besøg JJ-Fisk fra midt formiddag foran Kvickly i Hadsten ... læs mere
HADSTENS FREJDIGE SØMAND

HADSTENS FREJDIGE SØMAND

Fundet af et gammelt postkort ledte Kurt Villy på sporet af en saftig sømandshistorie. Fra dengang, skibene var af træ og mændene af jern ... læs mere
Racertalentet fra Volstrupvej

Racertalentet fra Volstrupvej

Martin Harritz Nielsen kører Formel 5 ... læs mere
SPORTS-skribenter søges af PingvinNyt

SPORTS-skribenter søges af PingvinNyt

Er det dig/jer vi mangler ? du behøver nødvendigvis ikke selv at kunne skrive, da størstedelen af arbejdet er, at indsamle og formidle allerede skrevne artikler om sporten i. Du er måske allerede idag medlem af en klub, som du ... læs mere
Loading...