|

JULEMÆRKET 1907

Den 17. december er det ikke så meget julemærket som julekortets ophavsmand, det gælder. Hadsten har engang haft besøg af den blændende dygtige tegner Viggo Jastrau…

KONG FREDERIK DEN 8. OG DRONNING LOUISE – 1907.

Dagens royale julepost bragt af: Kurt Villy Svendsen

Julemærket 1907 er der ingen særlig julestemning over, men nu var anledningen der til at hylde det nye regentpar på årets mærke, som i øvrigt er ganske smukt udformet.

Frederik den 8. var kronprins i 43 år, før han endelig den 29.1.1906 blev Danmarks konge efter afdøde Chr. Den 9. Den ny regents periode på tronen blev imidlertid kort. Den 14. maj 1912 afgik kongen ved døden under et besøg i Hamborg.

Kong Frederik den 8. var gift med den svenske prinsesse Lovisa (Louise). Majestæten var en stor beundrer af julemærkets skaber, postmester Holbøll, og i 1909 benådede Kong Frederik postmesteren med ridderkorset.

Julemærket fra 1907 er i lighed med de tre første udgivelser svære at finde poststemplet Hadsten, Lerbjerg eller Laurbjerg. Fra Voldum findes mærkerne ikke stemplet, da postekspeditionen først fik eget stempel i 1911.

Bemærk engang indgangsbilledet med julemærket 1907!

Julekortet sendes til den tidligere omtalte skomagerdatter, Mathea Christensen i Hadsten og afstemples med perfekt julestempel ”AARHUS 24.12.07”. Endvidere ankomststempel HADSTEN 26.12.07 og påført strafporto 10 øre med blåt blæk; muligvis på grund af omadresseringen til Houlberg pr. Laurberg St. (Bemærk, at de to “bjergbyer” skrives uden j”.)

Det smukke skøjteløbermotiv er udført af Viggo Jastrau, født den 9. marts 1857 i Flensborg, død den 9. februar 1946 i København. Lad os se lidt nærmere på tegneren, som set med Hadsten-briller faktisk er mere interessant end selve julemærket.

Efter sin uddannelse til tegner blev Jastrau senere i livet inspektør ved Kunstforeningen i København, og han har illustreret talrige børnebøger og julehæfter.

Jastrau har tegnet en række smukke julekort med en lille nissepige som gennemgående figur. På det viste motiv kommer jeg altid til at tænke på ”Den lille pige med svovlstikkerne”, dog med den positive forskel, at julekortets pige har fået noget med sig hjem til juleaften. Jastraus lille nissepige optræder allerede i 1902 på diverse kartonkort.

Forskellige gademiljøer findes også fra Jastraus hånd, ligesom smukke, kunstneriske julekort er en del af produktionen.

Jastraus tegnetalent kan ikke kritiseres. Desværre kniber det mere med mandens fysiske formåen. Det ved vi i Hadsten, for i den gamle folkemindesamler Evald Tang Christensens erindringer fra de 10 år, Tang boede i Østergade, får skribenten besøg af Jastrau.

Kunstneren er udset til at hjælpe Tang med at illustrere de spændende gamle fortællere, som litteraten opsøger i det jyske, og Tang havde en plan om også at lade Jastrau tegne nogle af husene, de boede i. Jastrau tager damperen fra København til Aarhus den 16. juni 1889 og ankommer med toget til Hadsten dagen efter.

“Den hellige kilde i Skørping”, tegnet af Viggo Jastrau i sommeren 1889, da han vandrede med Evald Tang Kristensen i det jyske

Viggo Jastrau udførte et enestående flot stykke tegnearbejde under parrets fodrejse, som førte dem gennem store dele af det kronjyske og himmerlandske område, men Tang var ikke tilfreds med følgeskabet. Jastrau var noget svær, fortæller Tang, som tilføjer, at manden havde en god appetit. Dette udmøntede sig i, at han allerede ved det første kroophold bestilte skinke og spejlæg; et traktement, han satte så stor pris på, at han bestilte det alle steder – på Tangs regning.

Tang konstaterede, at han end ikke kunne føre en fornuftig samtale med tegneren, som ustandseligt sakkede agterud undervejs. Tangs tempo kunne han ikke holde til, så det følgeskab var dømt til at mislykkes. Da Jastrau derpå ikke stod op en morgen efter en overnatning i Aarestrup ved Skørping, havde Evald Tang fået nok af mandens optræden. Deres veje skiltes, og folkemindesamleren fortsatte alene.

Jastraus sko klemte, så han slappede af endnu to dage i Himmerland og rejste derpå tilbage til København over Hadsten, hvor han var inde og sige farvel til Tangs hustru.

Skomagerdatter Christensens Mathea, som arbejdede på Afholdshotellerne i henholdsvis Hadsten og Randers, har fået flere postkort tilsendt, som er tegnet af Jastrau. Det er sikkert en tilfældighed, men lad os se endnu et flot, detaljerigt motiv – denne gang fra bylivet i Helsingør.

Det skal tilføjes, at Tang modtog sine tegninger fra Jastrau, selv om denne til folkemindesamlerens store irritation i første omgang tog dem med hjem til København. Flot udførte var de alle, men senere lykkedes det som bekendt folkemindesamleren at få den kendte fotograf fra Hadsten – Peder Olsen – med på sine vandringer, hvor der således blev taget rigtige fotografier af almuens fortællere. Og se – der havde Tang fundet sin ligemand. Olsen var af en helt anden fysisk kaliber end kunstneren fra hovedstaden…

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Hadsten Idrætsforenings Petanque Klub

Hadsten Idrætsforenings Petanque Klub

Ordinær generalforsamling afholdes tirsdag 26. februar kl. 12.30 i Østervangskolens Cafeteria. Klik på linket nedenfor for at se dagsordenen ... læs mere
Charlotte Green har ikke styr på fakta.

Charlotte Green har ikke styr på fakta.

Indlæg af Anders G. Christensen byrdsmedlem for Venstre og Niels Flade Nielsen , Socialdemokratiet ... læs mere
Frank Nordentoft fejrer 10-års jubilæum ved NMT El-Service

Frank Nordentoft fejrer 10-års jubilæum ved NMT El-Service

Laurbjerg: Industrielektriker Frank Nordentoft kan torsdag den 31. januar 2019 fejre 10-års jubilæum hos elinstallatørvirksomheden NMT El-Service på Arresøvej i Risskov, hvor han også er udlært ... læs mere
Indbrud i Hinnerup

Indbrud i Hinnerup

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Generalforsamling

Generalforsamling

Hadsten Idrætsforenings Petanque Klub ... læs mere
Favrskov inviterer revisorer på gratis kursus i energioptimering

Favrskov inviterer revisorer på gratis kursus i energioptimering

Favrskov Kommune, Energitjenesten og Erhvervsakademi Aarhus inviterer alle revisorer til et gratis kursus i energidrift for små og mellemstore virksomheder ... læs mere
Masser af ILDSJÆLE bag Håndboldklubbens BIERFEST på lørdag

Masser af ILDSJÆLE bag Håndboldklubbens BIERFEST på lørdag

Der har længe været udsolgt til denne "OKTOBERFEST, der afholdes i Hadsten Kultur og Idrætscenter på lørdag fra klokken 1200-20.00. Orkestret går på kl.1300 - men hvem står bag arrangementet ? ... læs mere
En regning på kr. 428.879 for at redde to chefer...

En regning på kr. 428.879 for at redde to chefer…

”Faktureringen er sket efter de gældende timepriser og vurderes som værende rimelig” ... læs mere
Sigtet for hærværk efter cigaret-afslag

Sigtet for hærværk efter cigaret-afslag

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Ja tak til ordentlighed og reel borgerinddragelse. Nej tak til hastværk.

Ja tak til ordentlighed og reel borgerinddragelse. Nej tak til hastværk.

Indlæg om Broen over Randersvej i Hadsten af Charlotte Green, Det konservative Folkeparti, medlem af Favrskov Byråd og Folketingskandidat ... læs mere
Loading...