|

SKAB RO I DIT LIV – STOP TANKEMYLDER – KNÆK STRESSKODEN

af økonomi- & erhvervscoach, certificeret arbejdslystkonsulent Bente Nørgaard, Nørgaard-Coaching

Forebyg stress i tide. Stop op når du mærker de første stresssignaler og sæt et S i kalenderen. Stresssignaler optræder fysisk, psykisk og adfærdsmæssigt. Måske opfanger du det ikke selv, men så lyt til dine kolleger, venner og familie, når de synes, at du vrisser, er glemsom, trist, urolig, utålmodig, laver flere fejl, springer over pauser, spiser hurtigere, dropper det sociale, flere konflikter, søvnproblemer osv.

Stress er tabu, økonomi er tabu, dårligt helbred er tabu og sådan er der flere områder i livet, som er tabubelagt. Det er lidt en følelse af at parkere det tabubelagte på en parkeringsplads uden tidsbegrænsning. Der sker ikke noget. Gør det ikke lettere at forebygge eller håndtere, når det skaber frygt hos både sig selv og hos andre. Få hjælp til den svære samtale af en professionel, så samtalen bliver gjort lettere og giver et så positivt resultat som muligt. Det er sjældent at vi står helt alene med et problem, så her bliver der pludselig én at dele med, knapt så tungt at bære ene og du får én til at holde øje med dig og dit S på din kalender.

Når vi står overfor en svær samtale med at sige FRA, sker det ofte, at tankemylder begynder med hoved- eller mavepine, søvnløshed, åndedrætsbesvær og ubehag, hvor det hele næsten snører sig sammen eller sætter sig som en klump i halsen. Det virker som at planlægge en fiasko med dårlige løsninger, fordi vi ikke er i stand til at tænke konstruktive tanker, når vi er pressede og begrænsede. Vores muligheder bliver ofte til sort/hvid-betragtninger som ”enten-eller-modeller”, fordi ubalancen fylder med tankemylder af negative tanker.

  • Tankemylder om fortiden, som volder en masse unødige spekulationer
  • Tankemylder om fremtiden, som volder en masse tænkte bekymringer

Drop ønskerne om at skabe en bedre fortid. Livet byder på både godt og ondt. Sket er sket. Tag derfor det bedste med på din vej fremad. Din rygsæk bliver alt for tung, når du forsøger at bære alt. Spekulationer om at skabe en bedre fortid er derfor direkte spildtid. Livet leves i nuet, som er virkeligheden.

Dag for dag kommer fremtiden. Du behøver slet ikke at bekymre dig, for det sker helt automatisk, når viseren på uret flytter sig fra sekund til sekund, minutter, timer, dage, uger, måneder og år. Tag en beslutning om du ønsker en ny dag, som truer eller med muligheder for dig. Du vælger selv – hver dag – og hver gang en ny situation opstår. En dårlig situation behøver slet ikke at udvikle sig til en dårlig dag. Det afgør du selv 😉

Tankemylder kan føre til stress. Stress er en overbelastning som følge af krav og ressourcer fra sig selv, andre eller en kombination. Jeg bekymrer mig om den stigende stresskurve mod 2020 – og stigende depressionskurve mod 2025! Vi er faktisk bygget til at kunne håndtere stress for at sikre overlevelse. Akut eller positivt stress sikrer, at kroppen er parat til at gøre sit ypperste til at kunne håndtere farlige situationer (at overleve sabeltigeren, når den var på rov). Ligeså vigtigt er det, at stressen aftager, når den farlige situation er overstået, så kroppen igen bliver afslappet. Det er ikke mængden af stress men varigheden (længden) ifølge ny forskning af stress, der giver bøvl med fysik, psyke og adfærd. Vær med til at knække stresskoden.

                                                                       

Stress opstår ofte i situationer forbundet med højt tempo, fordi der har været tendens gennem år at trykke tempoknappen i bund. Samfundet har udviklet sig fra et industrielt samfund til et digitalt samfund. Tempoknappen ER allerede i bund. Vores hjerner, fingre og fødder kan slet ikke følge med. Pisk & gulerod virker ikke, men jeg kender 7 andre knapper, som vi kan trykke på. Med stress skal der først og fremmest ro på med opmærksomhed, for det er en ringe løsning blot at sende en medarbejder hjem uden hjælp.

Som en pendant til en medarbejder som hjemsendes med stress, så forestil dig, at din PC får virus. Placerer du så din PC på en hylde i skabet og tror, at virussen fjerner sig af sig selv? Nej, vel. Din PC skal have fjernet virus – og PC’en er jo ikke gået i stykker af den grund. Medarbejderen er heller ikke syg, men skal afhjælpes for stress, tankemylder, overflod af negative tanker og frygt.

5 Q/A:

HVAD ER STRESS?

– Stress er en tilstand af anspændthed og ulyst. Kroppen forbereder sig på at gøre sit ypperste. Stress er ikke en sygdom, men kan udvikle både sygdom og død, hvis stress ikke håndteres efter kort tid (1-2 uger).

HVORFOR FÅR VI STRESS?

– Vi får stress, når ressourcerne ikke rækker. Stress er overbelastning og typisk i flere livsområder ad gangen uden at kunne finde ro. Pludselig er det dråben, hvor vi får vi nok. Stress opstår akut eller snigende. Typisk har kroppen sendt nogle signaler, som er blevet overhørt og overset i tiden forud. Vigtigt at lytte til kroppen.

HVEM FÅR STRESS?

– Alle kan få stress. Punktum. Oftest er det flittige, arbejdsomme og pligtopfyldende personer, som forsøger at nå alt og gøre deres bedste ud fra værdier & kvalitet; glemmer og tilsidesætter sig selv i deres iver for at gøre.

HVORNÅR FÅR VI STRESS?

– Grænsen for stress er individuelt og forskelligt i vores liv. Typisk når vi ikke siger FRA overfor opgaver eller andre, arbejder efter andres værdier og motivation, ikke får tilstrækkelig søvn, energi, nydelse og kan finde ro.

HVORDAN FANGER JEG STRESSSIGNALER?

– Typisk drænes energien; ulyst, anspændthed og søvnløshed. Måske knokler vi mere på for at genvinde det tabte eller bliver helt udmattede. Stresssignaler er ændringer i krop, sind & adfærd med tankemylder og frygt.

Dit åndedræt er dit stressbarometer, for der er direkte adgang mellem dit åndedræt og stress. Max. 2 dybe vejrtrækninger på 10 sek., som du ganger med 6 eller 12 på 1 min. Ofte forveksles sult og stress, så over- og underspisning, vægttab og vægtøgning samt under- og overvægt er typiske tegn i starten. 

Få hjælp til DEN SVÆRE SAMTALE uanset om du er medarbejder eller virksomhed. Det handler om at være autentisk, troværdig og ærlig om dét, som er i spil. Særligt når det er vigtigt eller afgørende for en situation eller en person. Når vi siger FRA er det typisk mere måden end selve nej’et, som volder problemer. Skab ro i livet – stop tankemylder og vær med til at knække stresskoden i tide med forebyggelse.

 

Bente Nørgaard

https://www.noergaard-coaching.dk/business/stresscoaching.html

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Færdselsuheld i Hadsten

Færdselsuheld i Hadsten

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Den mobile politistation i Thorsø

Den mobile politistation i Thorsø

To af vores betjente kører i dag til Thorsø med den mobile politistation ... læs mere
Stort talent skifter til Hadsten Håndbold

Stort talent skifter til Hadsten Håndbold

19-årige Sara Hoffmann skifter den hvide AGF-trøje ud med vores blå-orange fra den kommende sæson ... læs mere
Derfor vrimler det med mariehøns

Derfor vrimler det med mariehøns

En lang sommer og en lun vinter betyder, at der er ekstra mange mariehøns i år. Det er en god nyhed for dine roser ... læs mere
annonce : Hadsten Påskelørdag

annonce : Hadsten Påskelørdag

Påske Hygge for børn og voksne ... læs mere
Sang i solskin

Sang i solskin

Sidste sangdag fra den blå i foråret ... læs mere
Ugens anmeldelse fra Favrskov Bibliotekerne

Ugens anmeldelse fra Favrskov Bibliotekerne

Tema: ”Enestående” spænding ... læs mere
Forårskoncert i Sløjfen

Forårskoncert i Sløjfen

Hadsten blandede Kor holder forårskoncert onsdag den 24. april 2019 kl. 19.30 i Cafe Sløjfen Hadsten ... læs mere
Vi skal erhvervsrette 10. klasse-tilbuddet

Vi skal erhvervsrette 10. klasse-tilbuddet

Af Birgit Liin (V), Medlem af Favrskov Byråd, Formand for Børne- og Skoleudvalget ... læs mere
Breaking News : Urolige unge generer midtbyens beboere

Breaking News : Urolige unge generer midtbyens beboere

En række beboere i Hadstens midtby er ved at være godt trætte af larm og svineri næsten hver eneste aften ... læs mere
Loading...