|

Kaffebønner – 75 år efter 2. verdenskrigs slutning

Hadsten Lokalarkiv fortæller

 

På lokalarkivet skal vi have nye varmerør. Det giver anledning til utroligt meget bøvl.
Nedtagning af billeder, flytning af møbler, skriveborde og nedpakning af computere m.m.
For enden af arkivet er en krybekælder, som skolens personale har været så venlig at rydde for os. Det er vi meget glade for at være fri for.

Under oprydningen dukkede der en fin flaske op, som var lukket med lak – lak som man engang brugte til at forsegle breve og dokumenter med.
Pedellerne tænkte her er en fin flaske portvin, men sådan var det ikke, det var meget mere spændende. Flasken indeholdt kaffebønner fra starten af 2. verdenskrig.
På flasken står der kaffebønder fra 2. verdenskrig gemt til befrielsen.

Foto af etiketten på flasken.

Med det samme Danmark blev besat ophørte al import af oversøiske varer, herunder kaffe, så man var godt klar over, at inden længe så var rigtig kaffe en mangelvare, ikke bare en mangelvare, men en meget dyr og ekstremt eftertragtet vare, der stort set ikke kunne skaffes. Med mindre man havde rigtig gode forbindelser til en købmand med store lagre, som for gode ord og nogen penge slap en lille smule af de eftertragtede varer.
Alle mulige tiltag blev sat i værk for at erstatte med noget, der lignede kaffe.

Richs og Danmark

To erstatninger var de førende Richs og Danmark. Der har sikkert været mange flere, men dem her kan jeg tydeligt huske og reklamen lød: Det er Richs, der driks.

Rigtig mange Danskere gemte i krigens første år et eller andet, der skulle findes frem, når krigen forhåbentlig sluttede, i starten var ingen sikre. Utallige gode flasker blev gemt i et fjernt hjørne af kælderen eller øverst på loftet.
Således også disse kaffebønder i en fin flaske. Flasken var omhyggeligt lukket, og man kan se, at bønnerne har det fint. De ser fuldstændig tørre ud, som om de var pakket i sidste uge.

Flasken er afleveret af Evald Dalsgård. Han boede på Ellevej 10 i Hadsten. Det ved vi, for han har også afleveret en gammel bog, som han er noteret for.

Vi er selvfølgelig utrolig interesseret i at høre om der nogen, der kender noget til Evald Dalsgård, og eventuelt mere om baggrundshistorien om de ægte kaffebønner, der blev gemt og glemt. Kaffebønneflasken bliver nu opbevaret i pengeskabet.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.I DAG SKAL VI I SKOVEN

I DAG SKAL VI I SKOVEN

Den 18. december hører vi om juletræet. Hvem var Mogens Lorentzen - er han kendt? Hvor langt kan man kaste et grantræ, og hadede Grundtvig virkelig juletræer? Spørgsmålene hober sig op, men svar gives, før vi bliver for pyntede ... læs mere
Færre indbrud i Juledagene

Færre indbrud i Juledagene

Siden 2007 er antallet af indbrud i juledagene i danske hjem faldet støt, men der er stadig klart flest indbrud juleaftensdag og mange indbrud mellem jul og nytår. Se, hvor mange juleindbrud der bliver begået i din kommune ... læs mere
I denne sure juletid...

I denne sure juletid…

Så er 2020 ved at være ”brugt”. Og det har bestemt ikke været det mest opløftende år ... læs mere
Borgmesteren blev klogere: Hinnerups brandstation er reddet

Borgmesteren blev klogere: Hinnerups brandstation er reddet

Af Morten Bang, Byrådsmedlem for Venstre i Favrskov ... læs mere
Julefrokosten 2020

Julefrokosten 2020

En symfoni af fisk og skaldyr ... læs mere
Intim nytårsmenu for 2020

Intim nytårsmenu for 2020

Afhenting fra Bakkjærsminde Gårdbutik Hammelvej 160 Laurbjerg 8870 Langå På tlf.: 40 17 27 81 e-mail: knud.schou@mail.dk ... læs mere
STOP SÅ DET PIBERI..!

STOP SÅ DET PIBERI..!

16. december - og hjulene snurrer stadigvæk. Man bør altid se sig godt for ved overhaling, og hvordan hænger bilkørsel og sækkepibespil egentlig sammen? ... læs mere
Hadsten i Julehumør

Hadsten i Julehumør

Se programmet her på Pingvinnyt ... læs mere
Godt Nyt for fodboldbanerne

Godt Nyt for fodboldbanerne

Af Morten Bang, Hinnerup - Venstre ... læs mere
Loading...