|

Kan en mindsteløn reguleret af politikerne være en måde at sikre Danmark mod urimeligt billig arbejdskraft fra udlandet på?

Statsministeren har luftet idéen med at “pille” ved den danske model for at komme social dumping i specielt transportsektoren og til en vis grad servicesektoren/hotel- og restaurationsbranchen til livs.
Er det en farbar vej? Eller er det en dårlig idé?
Det giver PingvinNyts politikerpanel af folketingskandidater her deres svar på.

Ulrik Hermann, Nye Borgerlige:

Reguleret mindsteløn er en rigtig dårlig ide.

Det er underlige overvejelser af en statsminister, der efter sigende engang var liberal og måske endda borgerlig. For det er ikke statens opgave at bestemme hvor meget vi skal have i løn. Det må være op til forhandlinger, dels mellem DA og LO, men også ofte mellem dem enkelte arbejdsgiver og den enkelte lønmodtager.

For hvorfor skulle vi ændre noget som virker fint nu, og vi har absolut ingen behov for mere statslig regulering. Vi har derimod behov for at borgerne bliver mindre om klamrede af staten og får bedre muligheder for at styre eget liv efter egne præferencer. Så staten skal være mindre og regulere mindre, derfor et absurd forslag, som Nye Borgerlige er imod.”

Michael Nedersøe, Dansk Folkeparti:

Den 1. maj 2009 ophørte de danske overgangsregler fra østeuropæiske EU-lande, også kaldet Østaftalen. Til trods for at de EU-begejstrede partier forsøgte, at nedtone konsekvenserne, stod det hurtigt klart for mureren, tømreren, landbrugsmedarbejderen, lastvognschaufføren osv. at mange virksomheder var i gang med en organiseret import af underbetalte borgere fra Østeuropa. Den dag i dag er der ca. 120.000 registrerede østarbejdere i Danmark, som er med til at presse danske løn- og arbejdsforhold.

Trods 10 års hård kamp imod social dumping er der fortsat store problemer med importeret arbejdskraft. Polakken og rumæneren er blevet for omkostningstunge, så derfor forsøger man sig med endnu et af EU’s smuthuller og importerer nu arbejdskraften fra 3. verdenslande bl.a. Filippinerne. EU kunne, hvis de ville, sætte en stopper for social dumping, men faktum er, at hver gang et vesteuropæisk land har forsøgt sig med værnsregler for at beskytte sit nationale arbejdsmarked, har EU raslet med sablen og varslet retssager, da disse værnsregler netop strider imod EU’s hellige gral ”den fri bevægelighed”.

Derfor har mange virksomheder fortsat deres, efter min mening, landsskadelige virksomhed og det uanset om det var en rød eller blå regering der havde magten.

Der er forholdsregler man kan tage, i bekæmpelsen af social dumping, men hidtil har Enhedslisten og Dansk Folkeparti stået ret alene, når der skulle stemmes om nogle effektive værktøjer. Bl.a. et lovpligtigt kædeansvar.

Jeg hilser derfor statsminister Lars Løkke Rasmussens tanker om en mindsteløn i Danmark velkommen. Ideen skal dog gennemtænkes og finpudses og jeg så gerne, at det bliver i retning af den norske model. Her forhandler arbejdsmarkedets parter overenskomsterne, som man gør i dag, hvorefter de fremlægger den for folketinget, der får den almengjort (gjort til lov).

Mindstelønnen kan selvfølgelig ikke stå alene og der skal derfor følges op med kontrol, så der ikke kan fuskes med fiktive lønsedler, skyhøje fiktive huslejer osv. Her kunne man med fordel kigge på ideen om et obligatorisk id-kort/borgerkort, hvor der ved hjælp af chip kan lagres oplysninger om, ens identitet, arbejdsgiver og skatteoplysninger.”

 

Peder Meyhoff, Enhedslisten:

En lovbestemt mindsteløn er en dårlig idé. Det lyder ganske vist besnærende, og der er selvfølgelig stort behov for at bremse løndumpningen fra udenlandsk arbejdskraft. Men det er bedre løsning at styrke fagforeningerne og deres muligheder for at afsløre urimelige forhold for udenlandske lønmodtagere.

At løndumpning overhovedet er et problem, skyldes vores medlemskab af EU og herunder den frie bevægelighed for tjenesteydelser og arbejdskraft i EU-landene. Det har givet mulighed for omfattende brug af underbetaling og anden udnyttelse af lønmodtagere over alt i Europa – og også givet kriminelle virksomheder mulighed for at fortrænge ordentlige og seriøse virksomheder.

Det er klart at det vækker vrede i mange lande, og det var en af årsagerne til at et flertal af englændere stemte ja til Brexit. Derfor skal vi naturligvis alle arbejde for at EU gør meget mere for at bremse ulemperne ved den frie bevægelighed.

Men vi kan også gøre noget i Danmark; her er indførelse af kædeansvar utvivlsomt det bedste redskab. Det er indført i flere kommuner, men mærkeligt nok ikke i Favrskov. Med kædeansvar kan man ellers komme efter de bagmænd som underbetaler udenlandsk arbejdskraft eller på anden måde behandler dem dårligt – som vi for nylig så det med de filippinske chauffører der boede i en slumlejr i Padborg.

Det lyder besnærende med lovbestemt mindsteløn, men det giver ingen garanti for at løndumpningen ophører. Man kan udnytte udenlandsk arbejdskraft på mange andre måder end ved at give dem lav løn.”

 

Charlotte Green, Konservative:

Nej tak til lovreguleret mindsteløn.

Lovreguleret mindsteløn vil underminere den danske model, der hidtil har sikret et fleksibelt arbejdsmarked, hvor lønningerne følger udviklingen i samfundet og ikke alene de politiske flertal. Det giver stabilitet og troværdighed også udadtil. En lovregulering vil gøre lønnen til et politisk spørgsmål, der skal reguleres af den til enhver tid siddende regerings flertal, og dermed fjerne arbejdsmarkedets parter fra ansvaret. I Sydeuropa giver det anledning til mindre stabilitet og mange strejker for at overbevise politikerne om at hæve lønnen. Lovreguleret mindsteløn er skidt for Danmark og vores arbejdsmarked. Jeg vil ikke arbejde for mere lovreguleret detailstyring.”

Iben Høiass Jeppesen, Liberal Alliance: Nej, Danmark skal ikke have en politisk reguleret mindsteløn. Det er en dårlig ide, fordi det vil holde de svageste og dem med færrest ressourcer ude af arbejdsmarkedet, og det vil vi ikke være med til i Liberal Alliance.

Hvorfor får man løn? Man får løn som bytte for den arbejdskraft man lægger hos en virksomhed. Det bytte kan for en virksomhed kun betale sig, hvis en medarbejder kan levere en værdi der kan dække lønnen. Hvis man får mere i løn end man kan berige et produkt med, så vil prisen og kvaliteten på produktet ikke stemme overens, og så gider kunderne ikke købe det. Og når kunderne ikke vil købe produktet, så har virksomheden ingen forretning.

Ved at fastsætte en mindsteløn fra politisk side, beslutter man en minimumsgrænse for hvad en lønarbejder skal levere af værdi til en virksomhed. Alle lønarbejdere der så ikke kan levere den værdi til en virksomhed, vil dermed blive holdt ude af arbejdsmarkedet, fordi det ikke kan betale sig for virksomhederne at ansætte dem. I sidste ende vil det betyde tab af virksomheder og arbejdspladser, der flytter til andre lande. Dermed højere arbejdsløshed og flere på overførselsindkomst. De arbejdsgrupper der vil blive ramt, er dem med et lavt niveau af erfaring og kompetence. Det kunne eksempelvis være flygtninge, indvandrere, personer med sociale og psykiske udfordringer og personer som ikke fungerer i uddannelsessystemet.

Ved at have et lavtlønsmarked giver man dem med færrest ressourcer en mulighed for at tilegne sig færdigheder gennem et arbejde. Man giver dem muligheden for et arbejde, og at tjene deres egne penge, frem for at være på passiv overførselsindkomst. Man giver dem en mulighed for at blive inkluderet og integreret i samfundet. Og det under jeg virkelig disse mennesker.

Jeg går ikke ind for en politisk fastsat mindsteløn, fordi jeg ønsker et Danmark med vækst, velstand og hvor alle har mulighed for få et arbejde og for at blive inkluderet.”

 

Daniel Toft Jakobsen, Socialdemokratiet:

Nej tak til Løkkes mindstelønninger

Socialdemokratiet siger klart nej til Lars Løkkes forslag om at indføre en lovbestemt mindsteløn i Danmark. Det vil være et alvorligt brud med den danske arbejdsmarkedsmodel, hvor spørgsmålet om blandt andet løn aftales i forhandlinger mellem fagbevægelsen og arbejdsgiverne.

Rundt om i verden kigger man misundeligt på vores arbejdsmarkedsmodel. Den har sikret et velorganiseret arbejdsmarked, hvor der er tillid mellem fagbevægelse og arbejdsgivere. Og den har sikret danske lønmodtagere en høj og solid løn, som er til at leve af.

Vi er meget bekymrede for, at en lovbestemt mindsteløn vil føre til lavere lønninger. Der er nemlig en tendens til, at en lovbestemt mindsteløn hurtigt bliver opfattet som et lønloft, så det bliver sværere for lønmodtagerne at kæmpe sig til højere løn.

Vi ser da også, at lønningerne for eksempelvis faglærte og ufaglærte er højere i Danmark end i mange andre europæiske lande, hvor man har lovbestemte mindstelønninger. Og hvor fagbevægelsen står langt svagere, end tilfældet er i Danmark.

Lars Løkke mener, at en lovbestemt mindsteløn vil løse problemet med social dumping. Det er meget tvivlsomt. Og det er påfaldende, at han bruger social dumping som undskyldning, da kampen imod social dumping ellers ikke ser ud til at have optaget regeringen specielt meget.

Socialdemokratiet vil overlade det til arbejdsmarkedets parter at forhandle løn og i stedet bruge kræfterne på at sikre flere ressourcer til kontrollen med udenlandske virksomheder, arbejdsmiljøet og kampen mod social dumping i det hele taget.”

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Fra det gamle album, Lyngå Skole anno 1907

Fra det gamle album, Lyngå Skole anno 1907

Et dejligt gammelt billede fra Lyngå dukkede op ved en gennemgang på vores arkiv ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 481.

Ugens naturbilleder nr. 481.

Ekstraudgave i anledning af, at høsten er i hus mange steder ... læs mere
Annonce : Ung forvirring i Kronjylland: Egen forsikring, deleforsikring eller ingen forsikring?

Annonce : Ung forvirring i Kronjylland: Egen forsikring, deleforsikring eller ingen forsikring?

STUDIESTART: For mange unge i Kronjylland rimer forsikring på forvirring. For hvilken forsikring er den rigtige, kan man tegne en fælles forsikring i bofællesskabet, og behøver man overhovedet at tegne én? Ja, lyder svaret fra GF Forsikring ... læs mere
Minimumsnormering på ældreområdet.

Minimumsnormering på ældreområdet.

Af Mercedes Czank, Formand Dansk Folkeparti,  Favrskov ... læs mere
Man binder os på mund og hånd...

Man binder os på mund og hånd…

… men man kan ikke binde ånd! ... læs mere
BUM – og så stod tiden stille!

BUM – og så stod tiden stille!

Af motorredaktør Jørgen Kjær, Hadsten ... læs mere
Syng dig glad i Hadsten blandede Kor

Syng dig glad i Hadsten blandede Kor

Sådan siger vi i Hadsten blandede Kor, som nu starter ny sæson onsdag den 26. august kl. 19.30 ... læs mere
Loading...