|

Karrierelæring på skoleskemaet

Fire skoler har med midler fra Undervisningsministeriet sat Karrierelæring på skemaet for 8. årgang og søgt ud i virkeligheden.

Hvilken ungdomsuddannelse skal jeg vælge efter 9. klasse, og hvordan finder jeg ud af, hvad der er det rigtige for mig? Nogenlunde sådan tænker mange elever i udskolingen, og Hadbjerg Skole, Præstemarkskolen, Østervangskolen og Haldum-Hinnerup Skolen er derfor gået sammen i forløbet ’Karrierelæring’ i håb om, at de kan hjælpe eleverne med at finde nogle svar.

Et bredere perspektiv

Med midler fra Undervisningsministeriet har de fire Favrskov-skoler fået mulighed for at sende deres 8. klasser ud på Tradium, SOSU Randers, Den jydske Haandværkerskole, Aahus Tech med virksomhedsbesøg og Aarhus Gymnasium. En elev kommer ud i to dage to af stederne, og fredagen bliver så brugt til at reflektere over besøgene og finde ud af, hvad der egentlig sagde dem mest.
13-årige Marcus Barrett og 14-årige Freja Sølvsten fra 8. A på Hadbjerg Skole har lige været på skolebesøg. Marcus besøgte Aarhus Tech og Den jydske Haandværkerskole, mens Freja var på Tradium og Aarhus Gymnasium.
– Det var spændende at stå lidt på egne ben sammen med ens kammerater og elever fra en anden folkeskole, men samtidig følte man sig også lidt lille. Jeg troede, at Aarhus Gymnasium lige var mig, men opbygningen og linjefagene var bare ikke det rigtige, så der skal jeg ikke hen, fortæller Freja, der har en fremtidsdrøm om at blive dyrlæge.
Marcus var mest begejstret for dagene på Den jydske Haandværkerskole:
– Det var virkelig spændende at se, hvad de egentlig laver, og jeg fik et meget bredere perspektiv på, hvad man kan blive. Lige nu har jeg nok en ide om, at jeg skal lave noget med it og programmering.
De er begge enige om, at man godt kan være lidt bange for at skulle vælge en ungdomsuddannelse, for hvordan ved man egentlig, hvad der er rigtigt for en?
– Men så er det godt, at vi har god tid til det, og at vi kan snakke med forældre og venner om det. Og så er det godt at komme ud og se, hvad det egentlig er for nogle steder, siger de begge.

Viden om uddannelserne

Signe Storr er lærer på 8. årgang på Hadbjerg Skole. Hun kan nikke ja til det gode i at komme ud på uddannelsesstederne, for i forløbet med Karrierelæring har hun haft mulighed for at tage med eleverne ud.
– Det har vi normalt ikke, når det hedder Brobygning. Men nu er vi med ude, og det er virkelig godt. Mange af os lærere er gået gymnasievejen i sin tid, og vi har ofte ikke fantasi og viden til at tænke så meget andet. Nu får vi mulighed for at se, hvad de faktisk laver på uddannelsesstedet og sætte os ind i, hvad det kræver af eleverne. Så jeg får også mere viden om uddannelserne, og det kan jeg bruge i min snak med eleverne. Vi skal væk fra at tænke, at der kun er én vej for eleverne. Samtidig er det godt, at de har været ude sammen med elever fra en anden skole, for det mix gør, at det bliver mere virkeligt for dem, lyder det fra Signe Storr.
 

Styrke i refleksionen

Britt Lundkvist Ovesen, viceskoleleder på Hadbjerg Skole, har været med i planlægningsarbejdet med de tre andre folkeskoler. Karrielæring kørte som et pilotprojekt sidste år, og arbejdet i år er så at videreudvikle det.
– Vi har fået midler til at gøre det her en gang og samle erfaringer, som vi kan brede ud til andre på baggrund af det her forløb. Vi har eksempelvis brugt penge på at have råd til bustransport. Så næste år må vi tænke kreativt og se, hvad der kan lade sig gøre. Styrken ved det her forløb er refleksionsarbejdet, hvor eleverne får et bredt kendskab til nogle uddannelser og hele tiden skal reflektere over det, de er en del af. De skal tænke i valg og ikke mindst fravalg. Det er også en styrke, at de drager ud på uddannelsesstederne sammen med elever fra en anden skole, for det giver noget dynamik og minder om det, de kommer til at opleve når de starter på en ungdomsuddannelse. Samtidig er det en stor styrke, at lærerne har mulighed for at komme med eleverne ud, for de får opdateret deres viden om uddannelserne og kan bedre indgå i en dialog med eleverne efterfølgende, understreger Britt Lundkvist Ovesen.
Og hun har fået positive meldinger fra nogle af de elever, der har været af sted:
– Eksempelvis snakkede jeg med nogle elever, der havde været på SOSU-skolen. De havde nu stor respekt for den uddannelse og var overraskede over, at det krævede menneskelige kompetencer på så højt et niveau.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

Indbrud i Thorsø

Indbrud i Thorsø

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Stor interesse for at blive domsmand

Stor interesse for at blive domsmand

Kommunen har allerede fået langt flere ansøgere, der vil være domsmænd, end der er behov for. Dog mangler der nogle personer for at gøre listen repræsentativ ... læs mere
Tilbagetrukne Fødevarer

Tilbagetrukne Fødevarer

Udeklarerede allergener i Blomsterbergs citronfromage ... læs mere
Er kørerutinerne lidt rustne?

Er kørerutinerne lidt rustne?

Ældre Sagen tilbyder opfriskningskursus for erfarne (læs ældre) bilister ... læs mere
Favrskov fyrer op under erhvervsuddannelserne

Favrskov fyrer op under erhvervsuddannelserne

I fremtiden kan det blive vanskeligere at finde en elektriker, der har tid til at ordne ledningerne i huset ... læs mere
Østjyllands Politi koordinerer efterforskningen af delinger af drabsvideo

Østjyllands Politi koordinerer efterforskningen af delinger af drabsvideo

Politiet i hele Danmark har gennem de seneste dage fået flere anmeldelser om personer, der deler en video af et drab på en kvinde i Marokko ... læs mere
Efterlysning

Efterlysning

Østjyllands Politi efterlyser den 67-årige Peder Madsen Høgh, der er forsvundet fra sit hjem i Randers midtby ... læs mere
Litterær lørdagsquiz

Litterær lørdagsquiz

Quiz-tid på Hadsten Bibliotek ... læs mere
NYT fra Ældre Sagen

NYT fra Ældre Sagen

Mødested for mænd ... læs mere
Statsministeren har udskrevet valg!

Statsministeren har udskrevet valg!

Valgrygterne har længe floreret på Christiansborg. I søndags trykkede statsministeren på valgknappen ... læs mere
Rejser i Norden

Rejser i Norden

Det østjyske rejsebureau Rejs og oplev udbyder i år to rejser til vores nordiske nabolande. Anne Hansen Aamand, Hadsten, der er rejseleder fortæller, at der er store forskelle men og så lighedspunkter på Gotland og Island, der er to af ... læs mere
PINGVINNYT DREJER LÆSERNE EN KNAP...

PINGVINNYT DREJER LÆSERNE EN KNAP…

Kig med, når Kurt Villy bladrer i Hadstens første avis - dagbladet "Hadsten Folketidende" - og igen møder Gotfred Buch, byens matador indenfor tobakken ... læs mere
Loading...