|

KIRKEN OG TORVET

Elsk den brogede verden – trods al dens nød og strid. Endnu en fremragende historie af Ole Juul…

KIRKEN OG TORVET

Af Ole Juul

For nogle år siden sad jeg i en af de utallige kirker, der er rejst i Rom. Jeg var søgt derind fra det larmende torv med alle dets med- og modmennesker for blot for en stund at få alverdens travlhed og støj lidt på afstand.

Og så sidder man der og kan ikke andet end betages af den rigdom af kunst, der er samlet i kirken og forundre sig over, hvad det er menneskeligt muligt gennem kunst at udtrykke. Og man tænker, at sådan burde det være, så smukt skulle det være. Ja, sådan skulle livet være derudenfor på torvet. Men jo mere øjnene mættes af indtryk, desto mere går det også op for en, at det her er ikke verden.

Nej, det er et forsøg på menneskeligt at skabe et univers, drevet af kunstnerens længsel mod en ro og harmoni, som kun glimtvis findes. Hvor skønt og vidunderligt det er lykkedes for kunstneren at smykke denne kirke, så bliver det i sidste ende et forsøg på at fortrænge støjen, det grimme, det forgængelige, ja, døden, som den findes lige uden på den anden side af de tykke mure.

Lidt til venstre for mig sidder en ung kvinde, helt i sine egne tanker. Måske hvisker hun et Ave Maria, måske et Fadervor. Måske har også hun brug for blot for en stund at fortrænge virkeligheden. Og mens vi sidder der, hver fra vores verden, med hver vores virkelighed, kommer jeg til at tænke på en anden ung kvinde, Grethe, fra Martin A. Hansens novelle ”Påskeklokken”.

Grethe, der en Påskemorgen sidder i kirken. Hun er søgt herind for at få fred for de tanker om savn og uforløst kærlighed, der hærger hendes forpinte sind. Ind i disse tanker væves Påskens opstandelsesbudskab, og da sker der noget med denne unge kvinde. ”Opstandelse gælder jo mere end de døde. Det gælder også levende, tænker hun. Det sker, det er virkeligt!

Da må det ske mig, da kan det ske mig. Og hun hører knapt efter længere. Der er faldet frisk regn på matte hængende blade, synes hun. Hun kan ikke rumme mere nu. Hun er glad, lettet, lykkelig. Den smule, hun forstår nu, er virkelig. Det er ikke eventyr og ord, men virkeligt som barnet i hende. Og nu vil hun ikke være her længere, så det, hun ikke forstår, bliver skønhed og mystik. Hun vil gå udenfor med det, der er virkeligt”.

Og da slog det mig, hvor let vi kan forfalde til kun at betragte kirken og dens budskab, hvad enten den udtrykkes i kunst, i musik eller ord, som skønhed og mystik. At den bliver et sådant helle, vi skal søge til for at få fred fra verden. Men det er jo netop ikke dens budskab.

Tværtimod handler det om at få fred til verden. Få fred til, som Kaalund skrev det, på trods at ”elske den brogede verden, trods al dens nød og strid”. Få fred til at bevæge sig derud igen på det larmende torv, turde erkende verden, som den er. For livet på torvet, det er det virkelige liv, men herinde, i rummet, bag al den prangende kunst og det svulstige udtryk gemmer der sig et tidløst udsagn om, at det ikke er en tragedie, at verden ikke er fuldkommen, en fortælling om et Gudsrige, der er derude, midt i den larmende virkelighed.

Det er den fortælling, vi hver for sig i vores egen ufuldkomne og ofte uforløste hverdag skal bringe til torvs, bogstaveligt talt. Vi må, når vi har hørt den, som kvinden i novellen, atter turde træde derud og ind midt i den tvivlsomme affære, som tilværelsen ofte er, for os selv og hinanden forvandle den og lade den opstå til levet liv.

Glædelig Påske!

 

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

Sara Kjærsgaard skifter til ligaklub

Sara Kjærsgaard skifter til ligaklub

Stregspilleren Sara Kjærsgaard kom til Hadsten Håndbold fra TTH Holstebro i ligaen og nu forlader hun efter fire sæsoner klubben, til fordel for en ligaklub igen ... læs mere
Der er brug for dig i Røde Kors Butikken i Hadsten!

Der er brug for dig i Røde Kors Butikken i Hadsten!

Vores gode butik i Hadsten har ledige frivillige jobs​!​ ... læs mere
Mandag er fiskedag i Hadsten

Mandag er fiskedag i Hadsten

FISK ER SUNDT - Besøg JJ-Fisk fra midt formiddag foran Kvickly i Hadsten ... læs mere
HADSTENS FREJDIGE SØMAND

HADSTENS FREJDIGE SØMAND

Fundet af et gammelt postkort ledte Kurt Villy på sporet af en saftig sømandshistorie. Fra dengang, skibene var af træ og mændene af jern ... læs mere
Racertalentet fra Volstrupvej

Racertalentet fra Volstrupvej

Martin Harritz Nielsen kører Formel 5 ... læs mere
SPORTS-skribenter søges af PingvinNyt

SPORTS-skribenter søges af PingvinNyt

Er det dig/jer vi mangler ? du behøver nødvendigvis ikke selv at kunne skrive, da størstedelen af arbejdet er, at indsamle og formidle allerede skrevne artikler om sporten i. Du er måske allerede idag medlem af en klub, som du ... læs mere
Royal Run

Royal Run

Vær med til at fejre Kronprins Frederik med hans 50 års fødsesldag ... læs mere
Pressemeddelelse fra Hadsten Bio:

Pressemeddelelse fra Hadsten Bio:

Hadsten Bio – Nu med opera ... læs mere
GENERATION DUM!

GENERATION DUM!

På det seneste har vi på TV2 kunnet se, at det er ganske almindelig praksis, at gymnasieelever som den mest naturlige ting i verden pjækker fra undervisningen ... læs mere
Nyt tag og ventilationssystem til Inside

Nyt tag og ventilationssystem til Inside

Bedre indeklima og et mindre el-forbrug bliver resultatet, når Kultur- og Sundhedscenter Inside i Hammel får nyt tagbelægning og ventilationssystem ... læs mere
NYT fra Favrskov Kommune

NYT fra Favrskov Kommune

Borgerservice river skrankerne ned ... læs mere
Loading...