|

Klimaforandringer

Uvejr over Taastrup anno 1929 af Herluf Nydam Jensen, Hadsten Lokalarkiv

 Billedet er stuehuset på Taastrupgaard bygget 1845 og rytteren er Aage Jensen  på hesten ”Messingjens”

Klimaforandringer og stigende temperaturer fylder meget i medierne i disse år, og det kan være svært at forholde sig til, hvad der passer og hvad der ikke passer. Nogen gange kan man godt få det indtryk, at det er pustet op til sensationer. På Hadsten Lokalarkiv stødte jeg på en beskrivelse af et uvejr, der ramte Tåstrup ved Selling den 21.juli 1927.

 Mollerup Blach, barnefødt i Sandby Damgaard, senere Taastrupgaard fortæller i sin dagbog om et frygteligt haglvejr, da han var forpagter  i Taastrup.

 Han fortæller: ”Min kone var bleven kaldt til Hadsten til sin moder Fru købmand Sørensen, der om formiddagen havde fået et hedeslag. Så landbrugslærer Clausager, tidligere Ødum landbrugsskole, der var på besøg, måtte spise alene til middag sammen med børnene og mig. Efter denne skulle jeg køre ham til stationen i Hadsten, men just som han skulle stige til vogns brød et forfærdeligt uvejr løs. Han skyndte sig ind, og jeg fik lige hesten i stald inden ”orkanen” var over os.

Mage til uvejr har jeg aldrig oplevet. Lyn, torden, hagl så store, ja som var større end due æg, og en voldsom storm, som lavede skrækkelig ravage. Det var mig umuligt at løbe fra hestestalden og ind i stuehuset. Køerne som gik i folden lige bag vor lade bygning løb brølende hjem mod gården. De blev skrækkelig forslåede af haglene.

De så ud som om, de havde huden fuld af oksebremselarver. Jeg kravlede op i en tom staldbås, og så hvorledes høns og kyllinger blev slået ned af haglene ved at løbe mod hønsehushullet. Og de skyllede bort med strømmen af regn. Over 100 lå døde ved hønsegårdshegnet. Mange ruder blev slået ind, og nordsiden af ladens tag lignede en si. (Den var tækket med pap) Der blev mørkt og stuehuset rystede. Clausager var urolig for mig, og børnene græd, men endelig holdt uvejret op.

Vi gik straks ud, og det var frygteligt at se. Den store flotte avl var helt ødelagt af hagl, kun et mindre hjørne i Neder marken var der en 5-6 fold korn på. Træerne var ribbet for blade, store grene knækket af, og mange lysmaster væltede og knækkede. Jeg kørte Clausager til 6-toget i Hadsten, men der havde de kun fået lidt vand. Da min kone og jeg kom hjem lå der endnu 1 meter høje driver af hagl i 2 af gårdens hjørner.

I haglskadeerstatning fik jeg skaden vurderet til 738 td. korn. I penge blev det til efter årets kapitaltakst 8.466,- kr.” 

venlig hilsen

Herluf Nydam Jensen

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Meningsfulde aktiviteter og besøg i psykiatrien. Hvad med de indlagte patienter og deres pårørende?

Meningsfulde aktiviteter og besøg i psykiatrien. Hvad med de indlagte patienter og deres pårørende?

Ledende overlæge i psykiatrien i Vejle, Region Syddanmark ➡️Medstifter af regionspartiet Psykiatri-Listen (P) i Region Midtjylland ➡️Stifter af græsrodsbevægelsen #VærdigPsykiatriForAlle, Adresse: Nordre Strandvej 28, 8240 Risskov Mobil: 22377936 ... læs mere
Giv foreningslivet en hjælpende hånd i Corona-krisen

Giv foreningslivet en hjælpende hånd i Corona-krisen

Af Simon Buus Olsen, KV-Kandidat for Venstre, Bøgehaven 8370 Hadsten ... læs mere
Se pinsesolen danse – i pinsesnittet

Se pinsesolen danse – i pinsesnittet

Det er gammel tradition at stå tidligt op pinsemorgen for at se ”solen danse” ... læs mere
Ses vi til Torsdagstræf?  

Ses vi til Torsdagstræf?  

kynd dig at sætte kryds i kalenderen den 11. juni 2020, kl. 15-17.30, hvor vi besøger BMS i Søften.   ... læs mere
Landsdækkende spiritus- og narkotikakontrol i pinsen

Landsdækkende spiritus- og narkotikakontrol i pinsen

Landsdækkende spiritus- og narkotikakontrol i uge 22 og 23, 2020 ... læs mere
Begrænsede besøg på landets hospicer giver absolut ingen mening.

Begrænsede besøg på landets hospicer giver absolut ingen mening.

Af Lone Glarbo, Favrskov Byråd (V), Århusvej 55, 8382 Hinnerup, Social- og Sundhedsudvalget ... læs mere
Foreningslivet lever – Det skal det blive ved med

Foreningslivet lever – Det skal det blive ved med

Af Byrådsmedlem Morten Bang - Venstre ... læs mere
Fra ægtemand til plejer

Fra ægtemand til plejer

I påsken mistede Torben Gorm Larsen i Ulstrup sin kone efter 11 års sygdom. Han har samlet gode erfaringer, som han gerne vil give videre til andre ... læs mere
Nu bliver det ulovligt at købe koncentrerede sprøjtemidler

Nu bliver det ulovligt at købe koncentrerede sprøjtemidler

1. juli 2020 vil det ikke længere være muligt for private danskere at købe ukrudtsmidler, bl.a. Roundup, og andre pesticider i koncentreret form ... læs mere
Loading...