|

Klumme af Nis Boesdal – Lokal opvarmning.

.

Sidder her (midt i januar 2010) og undrer mig over, at alle medier er så optaget af den globale opvarmning. Det minder mig om bonden fra Pandrup, der skulle gøre rede for sit momsregnskab og svarede: “Altså, det der med momsen, det er ligesom ikke rigtig slået igennem her hos os…” 

Global opvarmning er heller ikke for alvor slået igennem i Lyngå. Det føles i hvert fald ikke sådan. Det har været koldt længe nu, og samtlige vejrudsigter lover, at kulden bliver ved i det uendelige – vi kan se det på de blå farver over Norge og Finland – nogenlunde samme blå farve, som landsbyernes rygere har i kinderne, når de samles i dynejakker ved bagdøre og hakker tænder. De efterladte filtre ser ud som om de er blevet findelt i en pålægsmaskine.

 Man kan undre sig over, at nogle af verdens klogeste hoveder har valgt netop denne januar og netop dette land til at mødes på universitetet i Århus og snakke om landbrug og global opvarmning.
Men det gjorde de, og meget tyder på, at nu skal danske landmænd til at sadle om – og nu skal alle vi andre til at vænne os til en helt anden udsigt, når de vi kører gennem de engang så smukke landskaber.

Bølgende kornmarker, det er jo kernen i den danske sjæl, vi ved det fra Grundtvig, Ingemann og Aakjær, vi synger om dem i kirken, vi glæder os til dem hvert forår, for sådan har det jo altid været – i hvert fald siden udskiftningen for et par hundrede år siden. Men sådan vil det ikke blive ved med at være, siger de kloge.

Hveden er på vej ud. Fødevareministeriet har givet forskerne penge til at finde ud af, om der kan laves hvedesorter, der er mere resistente overfor tørke. Men sorterne, vi kender i dag, har næppe nogen fremtid. “Klimaforandringerne vil få drastiske konsekvenser for det danske landbrug,” siger professor Jørgen E. Olesen (som i parantes bemærket er en meget underholdende mand. “Det varmere klima vil eksempelvis gøre det mere attraktivt at dyrke majs til svinefoder…”
Majs!?! Jeg ved godt, man allerede længe har haft mindre arealer med majs rundt omkring, men majs skal vel ikke erstatte de bølgende kornmarker? Har forskere da ingen pli? ”Og dyrkningen af vinterafgrøder må udvides,” siger professoren. ”Fremover vil der næppe være vand nok til sommerafgrøder.”

Selvfølgelig må vi leve med, at tiderne forandrer sig, jeg ved det. Men alligevel: ”Når rugen alt bølger, og kornblomsten dølger / sin blå lille kyse bag gitter af strå…” Hvad med kornblomsterne, hr. Olesen?

Selv har jeg nået den alder, hvor hændelser for 14 dage siden nemt bliver til “de gode gamle dage”. Og jeg har glemt alt om, at min egen morfar for nylig sad på et stendige og sagde: “Hvad blev der af den kære rug og de smukke humlehaver? Hvor er alheden og de sitrende havremarker?”
Men alligevel: Det er altså begrænset, hvor meget poesi der kan hentes ud af kernemajs til svinefoder.

 Og så lader det endda til, at vi slipper billigt i Danmark. Grækerne og tyrkerne får den helt store tur, allerede i dag går 85% af deres vandforbrug til kunstvanding, og de store søer er ved at være tomme. Hvis der stadig er vandmeloner i Kvickly til sommer, må vi hellere fotografere dem. Mit digitale USB-stik skal fyldes med bølgende kornmarker og græske vandmeloner!

Og mens vi venter på den globale opvarmning, kan vi passende opdyrke den lokale. Is og sne ligger tykt på gårdspladsen lige nu, men foråret venter med gode søndage i kirken, nyt provstikontor, kunstværk på legepladsen i Lyngå, vinterfest, termokaffetræf i Lyngåhaven, petanquespil, sangkor, Weberbandetræf, grundlovsdag i præstegårdshaven, affaldsindsamling med hjemmebag, Sct. Hansfest på Nøragergård – sideløbende med alle de private tiltag, hvor folk opvarmer hinanden på et utal af opfindsomme måder.

 “Vi får behov for tørkeresistente varianter inden for alt fra korn til grøntsager!” siger professor Olesen. Og selvfølgelig har han ret, han er jo fagmand. Men vi får også behov for kulderesistent lokal opvarmning inden for alt fra kortspil og fællesspisning over korsang til helstegte pattegrise.

Jeg er glad for den kolde vinter. Det bliver ikke i det kommende efterår, vi skal sidde i kirken og synge: ”Nu falmer majsen trindt om land..” Og det bliver næppe heller i år, at børnene skal have en mikrobølgeovn med i skole, så de selv kan lave popcorn i det store frikvarter (bare Karen Ellemann ikke læser dette, så kommer der nok snart et nyt madpakkeforslag).

Nis Boesdal, januar 2010.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

Brugtpladebørs i Sløjfen i Hadsten.

Brugtpladebørs i Sløjfen i Hadsten.

Så er der atter tid til pladebørs den 9. marts 2019 KL. 10:00 – 15:00 Der vil være masser af vinyl skiver og CD skiver ... læs mere
Skiltepolitik for Favrskov Kommune

Skiltepolitik for Favrskov Kommune

Skiltepolitik for Favrskov Kommune er vedtaget af Favrskov Byråd 26. februar 2019 ... læs mere
Børnene skal have det bedste fra det hele

Børnene skal have det bedste fra det hele

Efter sammenflytning af tre børnehaver og nybyggeri står Børnehuset Vesterskovvej i Hadsten fagligt stærkt med hele tre pasningstilbud i én institution ... læs mere
Nej til havbrug – vi skal passe på vores unikke havmiljø

Nej til havbrug – vi skal passe på vores unikke havmiljø

Læserbrev af Iben Sønderup, folketingskandidat for Socialdemokratiet i Randers, opstillet i Østjylland. Havevej 9, Langå ... læs mere
Favrskov Havepleje er klar til sæsonen 2019

Favrskov Havepleje er klar til sæsonen 2019

Richard Torp Jensen fra pingvinnyt.dk har besøgt Favrskov Havepleje fra Laurbjerg, og fået en snak med de to ejere ... læs mere
Færdselsuheld i Laurbjerg

Færdselsuheld i Laurbjerg

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
NYT fra Kræftens Bekæmpelse

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Patienter med senfølger får hjælp af kostomlægning ... læs mere
Stillingsopslag: Ny spidskandidat søges!

Stillingsopslag: Ny spidskandidat søges!

Venstres Flemming Nørgaard trækker sig ... læs mere
Stor tilfredshed med Favrskov Erhvervsråds service

Stor tilfredshed med Favrskov Erhvervsråds service

En ny undersøgelse viser, at virksomheder og iværksættere i høj grad er tilfredse med den vejledning Favrskov Erhvervsråd tilbyder ... læs mere
Mester Jacob flytter

Mester Jacob flytter

Byens eneste bagerforretning flytter til Sundhedshuset ... læs mere
Gert og Lis nød jubilæumsdagen i Hadsten Bio

Gert og Lis nød jubilæumsdagen i Hadsten Bio

Gert fortæller følgende fra dagen ... læs mere
Loading...