|

KØD FRA MIETHE…

En god julepølse – Gammelnissen lægger ud med et besøg hos slagteren ved Hadsten Mølle

KØD FRA MIETHE

Nedenfor viste motiv stammer fra et postkort afsendt 8.2.1908, og forstørres billedet op, kan man se, at i denne hjørneejendom ved Hadsten Mølle drev J. W. Miethe sin forretning med slagteriudsalg. Ejendommen, mange stadig husker som Søndergade 31, tilhørte møllen og blev bygget lige omkring 1900, hvor den bebos af møllens medarbejdere.

I hjørnet er der gennem tiden forskellige butikker, men den første erhvervsdrivende på stedet var slagter Miethe. I dag er ejendommen revet ned og har givet plads til ”Møllebo” (Søndergade 31-39.)

Sådan så hjørnet ud, hvor Wilhelm Miethe havde sin slagterforretning – der er ca. 80 år mellem billederne

Det var ikke let at få ordentligt kød i Hadsten omkring 1905. I det nuværende Nørregade 21 lå der ganske vist et slagterhus, drevet af slagter P. Nielsen, men som byens kendte skomager, Konrad Pedersen, fortalte, var det et farligt sted. Slagteren havde delirium, forårsaget af et stort forbrug af brændevin, og Konrad vidste, hvad han talte om, for familien Pedersen boede i huset, da den flyttede til Hadsten fra Langeland. Og Konrads far faldt også i ”spritfælden”. Heldigvis blev han senere ansat hos Benzen på Børstefabrikken, og resten af livet var Konrads far afholdsmand.

Telefon 3 – Hadsten: Det er hos Slagter Miethe

J.W. Miethe stammede fra Randers, og i ”Hadsten Slagteriudsalg” blev der solgt kød fra Randers, for Hadsten havde endnu ikke eget svineslagteri, da Miethe etablerede sig i byen.

Allerede den 15.10.1895 skete der imidlertid det glædelige for slagter Miethe, at han giftede sig med sin Jensine. Parret købte senere Søndergade 18, hvor fruen efter flere år i trikotagebranchen påbegyndte selvstændig virksomhed, idet Jensine Miethe den 29. marts 1910 grundlagde trikotageforretningen ”Standard” – hvilket viste sig at være en både god og langtidsholdbar idé. ”Standard” eksisterer som bekendt i bedste velgående den dag i dag.

Slagteriudsalget skranter, men det går bedre for Fru Miethe:
Trikotageforretningen “Standard” bliver et hit…

Bemærk, at Miethe hver mandag sælger rester fra ugens løb til billige priser. Måske var kvaliteten af disse rester svingende, måske er det konkurrencen fra en ny, flot slagterbutik i Østergade, hvor en mand ved navn Niels Hansen på nogenlunde samme tid (1907) starter egen forretning op komplet med slagteri, som gør, at udsalget lukker i 1910. Men det kan også tænkes, at Miethe bliver travlt beskæftiget med at hjælpe fruen i byens nye, velbesøgte modeforretning.

Uden sammenhæng i øvrigt kan det nævnes, at en læser op mod julen 1905 skriver til Hadsten og Omegns Folkeblad:

Min kjære Hr. Redacteur!

Tillad mig herved at gøre opmærksom på, at jeg engang har fundet en hul kindtand i en her i staden indkøbt pølse. Samt at min hund, ”Karo”, for to måneder siden forsvandt på en mystisk vis i området bag kroens rejsestald.

En trofast læser af Deres højtærede blad.

-Ja, jubler Gammelnissen Uffe: -Findes der noget skønnere end at besøge en rigtig slagter? I morgen vil jeg tage de gamle ben på nakken og løbe om til Slagter Hansen i Østergade…

Den flotte annonce fra ”Standards” åbning er venligst restaureret af Rudi Daugsch.

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Til- og frakort
9. dec. 2017

Til- og frakort

Julehøjskoletime
14. dec. 2017

Julehøjskoletime

Julemandens Gave
16. dec. 2017

Julemandens Gave

Loading...

NYT fra LMO

NYT fra LMO

Strukturændringer presser svineproducenterne ... læs mere
Sat på Spidsen

Sat på Spidsen

Er sprøjtegifte i vores fødevarer ét stort biologisk eksperiment? ... læs mere
RYGERENS JUL

RYGERENS JUL

Ja - det er lettere sagt end gjort, som Lars sagde til Uffe udenfor Skjold-Burne ... læs mere
Tag med Amorsen i byen

Tag med Amorsen i byen

Jørgen Amorsen, fotograf på PingvinNyt har været en "runde" og fået følgende på linsen ... læs mere
NYT fra Kræftens Bekæmpelse

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Ny viden om Antabus: Kan vise vej til ny behandling mod kræft ... læs mere
Østjyllands Politi oplyser

Østjyllands Politi oplyser

Undgå ubudne gæster i juleferien – mød politiet og få gode råd ... læs mere
Erhvervsvenligt samarbejde i Randers og Favrskov fortsætter

Erhvervsvenligt samarbejde i Randers og Favrskov fortsætter

Randers kommune og Favrskov Forsyning fortsætter samarbejde, der gør det nemt for virksomheder at komme af med affald i begge kommuner ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 342

Ugens naturbilleder nr. 342

Fin start på DECEMBER rent vejrmæssigt. Ugen bød bl.a. på farverig solopgang, rim i græsset, blå himmel, nisseskæg i skovbunden, supermåne og gylden solnedgang ... læs mere
Nyt fra LMO

Nyt fra LMO

Tjen penge på stivelseskartofler ... læs mere
ALLETIDERS KVALITET

ALLETIDERS KVALITET

7. december. I anledning af julen burde Gammelnissen måske skrive om Jerusalems Skomager, men han vælger alligevel at blive en dag ekstra hos Konrad i Østergade ... læs mere
Loading...