|

Kommunen kan vende tabet af biodiversitet

Favrskov Kommune giver naturpolitik en central placering i kommunens strategi. Det giver håb for vores skove, enge og mange af de truede arter i kommunen, siger Danmarks Naturfredningsforening i Favrskov. 

Danmarks Naturfredningsforening arbejder på landsplan med at vende tabet af biodiversitet, og i Favrskov er kommunen allerede godt i gang med konkrete tiltag til en ambitiøs naturpolitik.

Ambitionerne er også nødt til at være høje, siger formand for DN Farvskov, Alfred Borg:

 – Selvom kommunen nu er i gang med en naturpolitik, er vi i realiteten bagud, for flere arter er allerede væk. Men vi kan gøre en meget stor og synlig forskel, hvis vi hurtigt omsætter planer til virkelighed. Derfor er vi meget glade for kommunens positive indstilling.

 

FN’s biodiversitetsdag 22. maj
I dag på FN’s biodiversitetsdag den 22. maj lancerer Danmarks Naturfredningsforening Naturkommuner. Et nyt frivilligt samarbejdsprojekt med kommuner landet over, der rummer helt konkrete tiltag til at skabe mere og rigere natur i den enkelte kommune. Naturkommune-projektet er en grundig udarbejdet oversigt over kommunens naturopgaver kogt ned i et virkemiddelkatalog, der gør det lettere at prioritere indsatserne for naturen i kommunen.

Naturkommuner – en plan for naturens overlevelse

Mange levesteder for salamandre, flagermus og tudser er forsvundet og det gør, at Danmark må indforskrive sig i den enorme biodiversitetskrise, der har ramt kloden. Det skal der laves om på, mener Danmarks Naturfredningsforening.

– Vi skal vende tabet af arter, og vi skal starte herhjemme. Kommunerne har et stort ansvar for naturen og det ansvar vil vi gerne hjælpe dem med at løfte. Derfor tilbyder vi nu kommunerne en værktøjskasse med opskrifter på, hvordan de får en rig og robust natur i kommunen, siger Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

Helt konkret sender naturfredningsforeningen i dag 10 spørgsmål om kommunens naturforvaltning på gaden sammen med en oversigt over de juridiske forpligtelser for naturen, som kommunerne har ifølge lovgivningen. Der kommer et inspirationskatalog med anbefalinger til formulering af en stærk kommunal naturpolitik, og så er der et katalog med virkemidler, der ifølge forskningen fremmer biodiversitet.

Kommunen tager ansvar

Når Favrskov kommune er langt fremme med sin naturpolitik, skyldes det bl.a. formanden for planudvalget, Erling Kvist Andersen, der er meget enig med DN. Han oplyser, at man i den socialdemokratiske gruppe aktivt vil arbejde for at være naturkommune, bl.a. med udvikling af en biodiversitetsstrategi som grundlag.

Naturkommuneprojektet flugter fint med Venstres klima og miljøpolitik siger formanden for Teknik- og Miljøudvalget, Anders G. Christensen (V). Med baggrund i biodiversitetstrategien vil vi bl.a. iværksætte projekter med skovrejsning i forbindelse med de næste indsatsplaner for grundvand ved Hadsten. Der er allerede rejst meget ny skov mellem Grundfør-Søften-Hinnerup. Endvidere er vi på vej til at etablere det største vådengeprojekt i Favrskov Enge, som er opland til Randers Fjord.

Det samme siger Charlotte Green (C), der var meget aktiv omkring etablering af vådområdet ved Vissing enge. Nu er der flere meget store vådområder på vej, så der samlet set vil blive væsentlig mere sammenhængende natur i kommunen.

Også Søren Frandsen (F) og Bodil Kvistgaard Olsen (Ø) er positive over for betegnelsen Naturkommune, da det er så oplagt for os i Favrskov, hvor vi har meget fine skove og et stort potentiale for omlægning af marginaljorder til vild natur. .

Niels Kallehave (O) nåede også lige at fortælle at DF også er med på det, så det er det samlede byråd, der står bag

Flere af politikerne lægger også vægt på, at det har betydning for borgernes livskvalitet.  Bl.a. borgmester Nils Borring (S), der finder, at vi som tilflytterkommune gerne skal kunne tilbyde gode naturoplevelser til os selv og kommende generationer. 

Favrskov Kommune er således godt i gang, og vi stemmer i med gode forslag til at konkretisere handlingsplanerne, afslutter formand Alfred Borg DN Favrskov.

Parti fra Enge og overdrev langs Lilleåen . Græsningslaugets kvæg laver naturpleje

Parti fra skovene ved Bidstrup, hvor der er store områder med naturnær skov med meget dødt ved, som godset sætter stor pris på. Her er flere sjældne arter.

 

SvarSvar alle

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Elbiler og elcykler skal gøre transporten i Favrskov grønnere og nemmere

Elbiler og elcykler skal gøre transporten i Favrskov grønnere og nemmere

I de kommende måneder sætter Favrskov Kommune nye projekter i søen, der skal få flere til at køre i elbil og på elcykel ... læs mere
Indbrud i Hadsten

Indbrud i Hadsten

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
annonce : TAG PROPPEN AF

annonce : TAG PROPPEN AF

Besøg vinhandler Peter Aschelund i Søndergade i Hadsten og få et godt tilbud ... læs mere
HADSTEN TRÆF 2019 - vi bliver endnu flere og flere

HADSTEN TRÆF 2019 – vi bliver endnu flere og flere

Gregers Petersen og Lars Toft-Hansen fortsætter med at tage kontakt til personer med tilknytning til Hadsten- vi mangler kun dig ... læs mere
Politiets indsats mod spirituskørsel hen over sommeren 2019

Politiets indsats mod spirituskørsel hen over sommeren 2019

I perioden fra fredag den 21. juni til og med tirsdag den 30. juli gennemførte politiet landet over en målrettet indsats mod spirituskørsel. Indsatsen var koordineret med Rådet for Sikker Trafiks kampagne Stop Spirituskørsel ... læs mere
Tilskud skal få landmænd med på at bytte jordarealer

Tilskud skal få landmænd med på at bytte jordarealer

Landmænd kan nu søge om til tilskud til at bytte arealer med andre landmænd gennem jordfordeling. Det kan spare tid på landevejen og penge for landmanden ... læs mere
Indvielse af Røde Kors PLUS EN - mere genbrug af byggematerialer

Indvielse af Røde Kors PLUS EN – mere genbrug af byggematerialer

Kom til indvielsen lørdag den 10. august klokken 10.00. Borgmesteren klipper den røde snor, der er kaffe og kage og mulighed for at være kreativ ... læs mere
Magisk realisme: Særudstilling hos Hinnerup Bibliotek & Kulturhus

Magisk realisme: Særudstilling hos Hinnerup Bibliotek & Kulturhus

Den 15. august åbner udstilling fra Galleri V58 i Uhresalen hos Hinnerup Bibliotek & Kulturhus ... læs mere
Hjælp os!

Hjælp os!

De Radikale søger hjælpere til at udvikle deres politik… ... læs mere
En Hadsten Træf sang

En Hadsten Træf sang

Når der er Hadsten Træf på søndag 11. august er der skrevet en ny sang specielt om Hadsten Træf ... læs mere
Husk din fiskemand er i Hadsten hver mandag

Husk din fiskemand er i Hadsten hver mandag

Din fiskemand MARK er på plads udenfor Kvickly i Hadsten ... læs mere
Loading...