|

Kommunen kan vende tabet af biodiversitet

Favrskov Kommune giver naturpolitik en central placering i kommunens strategi. Det giver håb for vores skove, enge og mange af de truede arter i kommunen, siger Danmarks Naturfredningsforening i Favrskov. 

Danmarks Naturfredningsforening arbejder på landsplan med at vende tabet af biodiversitet, og i Favrskov er kommunen allerede godt i gang med konkrete tiltag til en ambitiøs naturpolitik.

Ambitionerne er også nødt til at være høje, siger formand for DN Farvskov, Alfred Borg:

 – Selvom kommunen nu er i gang med en naturpolitik, er vi i realiteten bagud, for flere arter er allerede væk. Men vi kan gøre en meget stor og synlig forskel, hvis vi hurtigt omsætter planer til virkelighed. Derfor er vi meget glade for kommunens positive indstilling.

 

FN’s biodiversitetsdag 22. maj
I dag på FN’s biodiversitetsdag den 22. maj lancerer Danmarks Naturfredningsforening Naturkommuner. Et nyt frivilligt samarbejdsprojekt med kommuner landet over, der rummer helt konkrete tiltag til at skabe mere og rigere natur i den enkelte kommune. Naturkommune-projektet er en grundig udarbejdet oversigt over kommunens naturopgaver kogt ned i et virkemiddelkatalog, der gør det lettere at prioritere indsatserne for naturen i kommunen.

Naturkommuner – en plan for naturens overlevelse

Mange levesteder for salamandre, flagermus og tudser er forsvundet og det gør, at Danmark må indforskrive sig i den enorme biodiversitetskrise, der har ramt kloden. Det skal der laves om på, mener Danmarks Naturfredningsforening.

– Vi skal vende tabet af arter, og vi skal starte herhjemme. Kommunerne har et stort ansvar for naturen og det ansvar vil vi gerne hjælpe dem med at løfte. Derfor tilbyder vi nu kommunerne en værktøjskasse med opskrifter på, hvordan de får en rig og robust natur i kommunen, siger Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

Helt konkret sender naturfredningsforeningen i dag 10 spørgsmål om kommunens naturforvaltning på gaden sammen med en oversigt over de juridiske forpligtelser for naturen, som kommunerne har ifølge lovgivningen. Der kommer et inspirationskatalog med anbefalinger til formulering af en stærk kommunal naturpolitik, og så er der et katalog med virkemidler, der ifølge forskningen fremmer biodiversitet.

Kommunen tager ansvar

Når Favrskov kommune er langt fremme med sin naturpolitik, skyldes det bl.a. formanden for planudvalget, Erling Kvist Andersen, der er meget enig med DN. Han oplyser, at man i den socialdemokratiske gruppe aktivt vil arbejde for at være naturkommune, bl.a. med udvikling af en biodiversitetsstrategi som grundlag.

Naturkommuneprojektet flugter fint med Venstres klima og miljøpolitik siger formanden for Teknik- og Miljøudvalget, Anders G. Christensen (V). Med baggrund i biodiversitetstrategien vil vi bl.a. iværksætte projekter med skovrejsning i forbindelse med de næste indsatsplaner for grundvand ved Hadsten. Der er allerede rejst meget ny skov mellem Grundfør-Søften-Hinnerup. Endvidere er vi på vej til at etablere det største vådengeprojekt i Favrskov Enge, som er opland til Randers Fjord.

Det samme siger Charlotte Green (C), der var meget aktiv omkring etablering af vådområdet ved Vissing enge. Nu er der flere meget store vådområder på vej, så der samlet set vil blive væsentlig mere sammenhængende natur i kommunen.

Også Søren Frandsen (F) og Bodil Kvistgaard Olsen (Ø) er positive over for betegnelsen Naturkommune, da det er så oplagt for os i Favrskov, hvor vi har meget fine skove og et stort potentiale for omlægning af marginaljorder til vild natur. .

Niels Kallehave (O) nåede også lige at fortælle at DF også er med på det, så det er det samlede byråd, der står bag

Flere af politikerne lægger også vægt på, at det har betydning for borgernes livskvalitet.  Bl.a. borgmester Nils Borring (S), der finder, at vi som tilflytterkommune gerne skal kunne tilbyde gode naturoplevelser til os selv og kommende generationer. 

Favrskov Kommune er således godt i gang, og vi stemmer i med gode forslag til at konkretisere handlingsplanerne, afslutter formand Alfred Borg DN Favrskov.

Parti fra Enge og overdrev langs Lilleåen . Græsningslaugets kvæg laver naturpleje

Parti fra skovene ved Bidstrup, hvor der er store områder med naturnær skov med meget dødt ved, som godset sætter stor pris på. Her er flere sjældne arter.

 

SvarSvar alle

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.SOMMERKIRKE

SOMMERKIRKE

Torsdag d. 13. juni kl. 19.30 i Nr. Galten Kirke ... læs mere
Røde Kors Butikken i Thorsø springer ud

Røde Kors Butikken i Thorsø springer ud

Røde Kors Butikken i Thorsø bryder lørdag den 22. de sædvanlige rammer og rykker ud på gaden til markedsdag ... læs mere
Det er sommer og tid for Rose` vin

Det er sommer og tid for Rose` vin

Hos Skjold Burne skyder vi rosé-sæsonen i gang med et kanontilbud på vores pivlækre "LAVENDETTE ROSÉ (2018)" fortæller Vinhandler Peter Aschelund fra butikken i Søndergade i Hadsten ... læs mere
Sparekniven truer de ældre

Sparekniven truer de ældre

af Charlotte Green byrådsmedlem og folketingskanda for Det Konservative Folkeparti ... læs mere
VI MARKERER EN  SKÆBNEDAG  FOR VORES FRIHED

VI MARKERER EN SKÆBNEDAG FOR VORES FRIHED

HJEMMMEVÆRNSESKADRILLE 265, HVIDSTEN, MARKERER 75 ÅRS DAGEN FOR HVIDSTENGRUPPENS HENRETTELSE DEN 29. juni 1944 ... læs mere
En manipulerende kirkeklumme

En manipulerende kirkeklumme

Af Eva Damsgaard Næstformand  i Dansk Folkeparti ... læs mere
Nyt på Lilleåmarked 2019

Nyt på Lilleåmarked 2019

PingvinNyt har talt med formanden for Lilleåmarked Henning Bertelsen fra Lions Clubben ... læs mere
Anholdt for spirituskørsel

Anholdt for spirituskørsel

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Bus endte i husmur

Bus endte i husmur

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Vi hjælper hianden

Vi hjælper hianden

Af PET Petersen fra partiet Alternativet ... læs mere
Folketingsvalg med fin valgdeltagelse

Folketingsvalg med fin valgdeltagelse

Se resultaterne fra Favrskov Kommune ... læs mere
Loading...