|

KONGEPARRET 1912

Det er den 19. december, og vi møder Danmarks nye kongepar, hilser på byens travle postbude – og drikker en kaffepunch på Hadsten Kro…

KOM POSTEN

Dagens post bringes af: Kurt Bud

Ja, det gjorde han i hvert fald punktligt i 1912, hvor der blev trykt ikke færre end 8 millioner julemærker med et højaktuelt motiv, udført i rødt og guld efter et samtidigt fotografi, og det var Majestæten – Kong Christian den 10. – og Dronning Alexandrine, som prydede mærket.

Christian den 10. overtog tronen, da hans far – Frederik den 8. – døde den 14. maj 1912, og på årets julemærke ses det nye regentpar omgivet af deres monogrammer. CR for Christian Rex og AR for Alexandrine Regina.

Som tidligere nævnt holder jeg meget af de fantastiske nissekort fra både Carl Røginds og Henrik Larsens uforlignelige penne.

I Larsens og Røginds nisser genkender man menneskets træk på godt og ondt: Der er hang til spiritus og tobak, og især Larsens gammelnisser er ofte i selskab med skønne ungmøer. Larsens nisser har et kærligt forhold til dyr, det være sig grise, mus og fugle, og i dag vil vi se nærmere på et par af Larsens vidunderlige nissebilleder. Vi er tilmed så heldig stillet, at kunstneren er rigt repræsenteret i 1912.

På dagens indledningsbillede lægger vi imidlertid ud med et prægtigt postkort i ordets bedste betydning: Det travle postbud modtager en opstrammer undervejs på juleruten – noget, mange postbude tidligere kunne nikke anerkendende til.

Her i 1912 har Mathea Christensen skiftet arbejdsplads, idet hun fra Hadsten Afholdshotel nu er ansat på Østergades Afholdshotel i Randers. Vi kan muligvis få min postkortkammerat i Randers – Kell Pedersen – til at vise os et motiv med nævnte etablissement ved lejlighed.

Det er Matheas mor – skomagerfruen Martha Christensen – som sender en glædelig julehilsen fra Hadsten, og hun tilføjer, at ”vi har haft så travlt i forretningen. Det er godt, far kan hvile sig i helligdagene, for han er så træt”…

Henrik Larsen havde også et travlt arbejdsliv, som i omkring 40 år foregik på Den Kongelige Porcelænsfabrik, hvor han blandt andet tegnede nisser. Hvis vi kan forestille os, at H. Larsen også malede med på det berømte musselmalede stel, er dette herlige kort med Gammelnissen ved sin kop næsten en perle af et reklamejulekort. Kortet er sendt i 1912, og her sparer Henrik Larsen ikke på brødet.

Julekort 1912 – perfekt poststemplet i Lerbjerg…

En gammelnisse skal have noget at leve af til jul, men mon ikke næsen indikerer, at brødet bliver skyllet ned med andet end postevand?

Postevand var ikke det, der blev nydt af to børstenbindersvende, som en kold dag op mod jul slappede af på Hadsten Kro for at få den indre varme. Medens de skålede i en kaffepunch, spurgte den ene:

-Har du for resten hørt, at Andersen-Posten er holdt op med at drikke?

-Nej, svarede kammeraten: -Men han skal vel begraves fra Sct. Pauls?

H. Larsens gammelnisser smører stemmebåndene

Når vi nu er omkring et stykke godt porcelæn, kommer jeg til at tænke på min onkel Michael Svendsens første besøg i København. Vestjyden gik ind i en proper spiserestaurant, som på et iøjnefaldende skilt gjorde opmærksom på dagens ret: Lammesteg.

Gamle Svendsen var sulten og kunne faktisk godt lide lammesteg, så han afgav sin bestilling. Efter en stund kom anretningen, hvor der på den musselmalede tallerken lå et lille bitte stykke kød omgivet af diverse ganiture og lidt sovs. Onklen sad længe tavs og funderede, medens han betragtede tallerkenen, og til sidst gik tjeneren hen til bordet og spurgte, om der var noget galt. -Jow, svarede onkel:

-A vil bare spørge, om den lammesteg snart kommer.

-Jamen lammestegen ligger jo lige der foran Dem, svarede tjeneren og pegede på tallerkenen.

-Nå, ja – nu ser a den, råbte Michael Svendsen: -A troede først, det var en fejl i porcelænet!

Det andet kort, også sendt i 1912, oser af hjemlig julehygge og minder mig om de mange gange, jeg hen ad eftermiddagen vendte hjem fra lørdagens vintermarkeder i Hobro. Så stod Hanne klar med kaffen og en Gammel Dansk – ofte tilsat en pandekage med brombærsyltetøj og Nutella.

Således også den efterårsdag, hvor hun fortalte mig, at landposten var budt ind til formiddagskaffe. De snakkede lidt om vejret, og idet posten tyggede en ekstra gang på den sidste bid brød, kiggede han eftertænksomt op og sagde:

-Sig mig engang, Hanne – var der sennep på den rullepølsemad?

-Nej, sagde Fru Svendsen – det kommer jeg da aldrig på…

-Nå, så var´et sgu´ nok en hveps. Det krasset´ lidt i halsen…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Pandekagedag
5. mar. 2019

Pandekagedag

VETERAN PLØJNING
9. mar. 2019

VETERAN PLØJNING

Loading...

Gert og Lis nød jubilæumsdagen i Hadsten Bio

Gert og Lis nød jubilæumsdagen i Hadsten Bio

Gert fortæller følgende fra dagen ... læs mere
Forslag: CO2-kompensation i Favrskov

Forslag: CO2-kompensation i Favrskov

Hvis danskernes CO2-udledning skal ned, et er bl.a. nødvendigt at begrænse flyvningen. Men det er svært,. Det vil nok hjælpe lidt at indføre afgifter, men der er også brug for at kunne betale kompensation for den CO2 man udleder når ... læs mere
Glade hundesmileys over hele landet

Glade hundesmileys over hele landet

Landets hundekenneler, -internater og -pensioner har fået en smiley, som viser, hvor godt de passer på deres hunde ... læs mere
Flot Fastelavnsoptog i gaderne i Hadsten

Flot Fastelavnsoptog i gaderne i Hadsten

Med start på Biblioteket og slut på Hans Gadebergs Plads - se billedreportage ... læs mere
Vi skal hjælpe skoletrætte børn

Vi skal hjælpe skoletrætte børn

Birgit Liin, byrådsmedlem for Venstre i Favrskov Byråd, Formand for Børne- og Skoleudvalget, Hvidtjørnevej 3, Laurbjerg, 8870 Langå ... læs mere
Efterlysning : Dagens lille fund på en mark øst for Hadsten.

Efterlysning : Dagens lille fund på en mark øst for Hadsten.

Dagens lille fund gav et par henvendelser, der kaster lidt lys over fundet  ... læs mere
Røverkøb

Røverkøb

Røde Kors Butikken i Thorsø giver den nu en ekstra  skalle ... læs mere
2 indbrud i Hadsten

2 indbrud i Hadsten

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Kvalitetsrapport på børne- og familieområdet

Kvalitetsrapport på børne- og familieområdet

Byrådet har godkendt den første kvalitetsrapport på børne- og familieområdet "Kvalitetsrapport for Børn og Familie 2018" ... læs mere
VENSTRE SKAL FINDE EN NY SPIDSKANDIDAT

VENSTRE SKAL FINDE EN NY SPIDSKANDIDAT

På den netop afholdte generalforsamling hos Venstre i Favrskov oplyste viceborgmester Flemming Nørgaard, at han ikke genopstiller som spidskandidat til det kommende kommunalvalg i 2021 ... læs mere
2 indbrud i Hinnerup

2 indbrud i Hinnerup

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
KIRKE OG SOGN - marts 2019

KIRKE OG SOGN – marts 2019

Nyt fra Lyngå, Lerbjerg og Skjød ... læs mere
Loading...