|

KONGEPARRET 1912

Det er den 19. december, og vi møder Danmarks nye kongepar, hilser på byens travle postbude – og drikker en kaffepunch på Hadsten Kro…

KOM POSTEN

Dagens post bringes af: Kurt Bud

Ja, det gjorde han i hvert fald punktligt i 1912, hvor der blev trykt ikke færre end 8 millioner julemærker med et højaktuelt motiv, udført i rødt og guld efter et samtidigt fotografi, og det var Majestæten – Kong Christian den 10. – og Dronning Alexandrine, som prydede mærket.

Christian den 10. overtog tronen, da hans far – Frederik den 8. – døde den 14. maj 1912, og på årets julemærke ses det nye regentpar omgivet af deres monogrammer. CR for Christian Rex og AR for Alexandrine Regina.

Som tidligere nævnt holder jeg meget af de fantastiske nissekort fra både Carl Røginds og Henrik Larsens uforlignelige penne.

I Larsens og Røginds nisser genkender man menneskets træk på godt og ondt: Der er hang til spiritus og tobak, og især Larsens gammelnisser er ofte i selskab med skønne ungmøer. Larsens nisser har et kærligt forhold til dyr, det være sig grise, mus og fugle, og i dag vil vi se nærmere på et par af Larsens vidunderlige nissebilleder. Vi er tilmed så heldig stillet, at kunstneren er rigt repræsenteret i 1912.

På dagens indledningsbillede lægger vi imidlertid ud med et prægtigt postkort i ordets bedste betydning: Det travle postbud modtager en opstrammer undervejs på juleruten – noget, mange postbude tidligere kunne nikke anerkendende til.

Her i 1912 har Mathea Christensen skiftet arbejdsplads, idet hun fra Hadsten Afholdshotel nu er ansat på Østergades Afholdshotel i Randers. Vi kan muligvis få min postkortkammerat i Randers – Kell Pedersen – til at vise os et motiv med nævnte etablissement ved lejlighed.

Det er Matheas mor – skomagerfruen Martha Christensen – som sender en glædelig julehilsen fra Hadsten, og hun tilføjer, at ”vi har haft så travlt i forretningen. Det er godt, far kan hvile sig i helligdagene, for han er så træt”…

Henrik Larsen havde også et travlt arbejdsliv, som i omkring 40 år foregik på Den Kongelige Porcelænsfabrik, hvor han blandt andet tegnede nisser. Hvis vi kan forestille os, at H. Larsen også malede med på det berømte musselmalede stel, er dette herlige kort med Gammelnissen ved sin kop næsten en perle af et reklamejulekort. Kortet er sendt i 1912, og her sparer Henrik Larsen ikke på brødet.

Julekort 1912 – perfekt poststemplet i Lerbjerg…

En gammelnisse skal have noget at leve af til jul, men mon ikke næsen indikerer, at brødet bliver skyllet ned med andet end postevand?

Postevand var ikke det, der blev nydt af to børstenbindersvende, som en kold dag op mod jul slappede af på Hadsten Kro for at få den indre varme. Medens de skålede i en kaffepunch, spurgte den ene:

-Har du for resten hørt, at Andersen-Posten er holdt op med at drikke?

-Nej, svarede kammeraten: -Men han skal vel begraves fra Sct. Pauls?

H. Larsens gammelnisser smører stemmebåndene

Når vi nu er omkring et stykke godt porcelæn, kommer jeg til at tænke på min onkel Michael Svendsens første besøg i København. Vestjyden gik ind i en proper spiserestaurant, som på et iøjnefaldende skilt gjorde opmærksom på dagens ret: Lammesteg.

Gamle Svendsen var sulten og kunne faktisk godt lide lammesteg, så han afgav sin bestilling. Efter en stund kom anretningen, hvor der på den musselmalede tallerken lå et lille bitte stykke kød omgivet af diverse ganiture og lidt sovs. Onklen sad længe tavs og funderede, medens han betragtede tallerkenen, og til sidst gik tjeneren hen til bordet og spurgte, om der var noget galt. -Jow, svarede onkel:

-A vil bare spørge, om den lammesteg snart kommer.

-Jamen lammestegen ligger jo lige der foran Dem, svarede tjeneren og pegede på tallerkenen.

-Nå, ja – nu ser a den, råbte Michael Svendsen: -A troede først, det var en fejl i porcelænet!

Det andet kort, også sendt i 1912, oser af hjemlig julehygge og minder mig om de mange gange, jeg hen ad eftermiddagen vendte hjem fra lørdagens vintermarkeder i Hobro. Så stod Hanne klar med kaffen og en Gammel Dansk – ofte tilsat en pandekage med brombærsyltetøj og Nutella.

Således også den efterårsdag, hvor hun fortalte mig, at landposten var budt ind til formiddagskaffe. De snakkede lidt om vejret, og idet posten tyggede en ekstra gang på den sidste bid brød, kiggede han eftertænksomt op og sagde:

-Sig mig engang, Hanne – var der sennep på den rullepølsemad?

-Nej, sagde Fru Svendsen – det kommer jeg da aldrig på…

-Nå, så var´et sgu´ nok en hveps. Det krasset´ lidt i halsen…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

Indbrud i Thorsø

Indbrud i Thorsø

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Stor interesse for at blive domsmand

Stor interesse for at blive domsmand

Kommunen har allerede fået langt flere ansøgere, der vil være domsmænd, end der er behov for. Dog mangler der nogle personer for at gøre listen repræsentativ ... læs mere
Tilbagetrukne Fødevarer

Tilbagetrukne Fødevarer

Udeklarerede allergener i Blomsterbergs citronfromage ... læs mere
Er kørerutinerne lidt rustne?

Er kørerutinerne lidt rustne?

Ældre Sagen tilbyder opfriskningskursus for erfarne (læs ældre) bilister ... læs mere
Favrskov fyrer op under erhvervsuddannelserne

Favrskov fyrer op under erhvervsuddannelserne

I fremtiden kan det blive vanskeligere at finde en elektriker, der har tid til at ordne ledningerne i huset ... læs mere
Østjyllands Politi koordinerer efterforskningen af delinger af drabsvideo

Østjyllands Politi koordinerer efterforskningen af delinger af drabsvideo

Politiet i hele Danmark har gennem de seneste dage fået flere anmeldelser om personer, der deler en video af et drab på en kvinde i Marokko ... læs mere
Efterlysning

Efterlysning

Østjyllands Politi efterlyser den 67-årige Peder Madsen Høgh, der er forsvundet fra sit hjem i Randers midtby ... læs mere
Litterær lørdagsquiz

Litterær lørdagsquiz

Quiz-tid på Hadsten Bibliotek ... læs mere
NYT fra Ældre Sagen

NYT fra Ældre Sagen

Mødested for mænd ... læs mere
Statsministeren har udskrevet valg!

Statsministeren har udskrevet valg!

Valgrygterne har længe floreret på Christiansborg. I søndags trykkede statsministeren på valgknappen ... læs mere
Rejser i Norden

Rejser i Norden

Det østjyske rejsebureau Rejs og oplev udbyder i år to rejser til vores nordiske nabolande. Anne Hansen Aamand, Hadsten, der er rejseleder fortæller, at der er store forskelle men og så lighedspunkter på Gotland og Island, der er to af ... læs mere
PINGVINNYT DREJER LÆSERNE EN KNAP...

PINGVINNYT DREJER LÆSERNE EN KNAP…

Kig med, når Kurt Villy bladrer i Hadstens første avis - dagbladet "Hadsten Folketidende" - og igen møder Gotfred Buch, byens matador indenfor tobakken ... læs mere
Loading...