|

Kontrol af de sejlende på Gudenåen

De sejlende i Gudenåsystemet vil igen i år møde ordensmagten på vandet. Gudenå-kommunerne og politiet fortsætter sammen kontrolindsatsen mod høj fart, manglende registreringsnumre, ulovlig udlejning af kanoer m.v.

Kontrol af de sejlende på Gudenåen

Det gode vejr lokker i disse dage de sejlende på vandet i Gudenåsystemet, og politiet og kommunerne lover, at de igen i år vil følge med i slipstrømmen. Kontrollerne af de sejlende vil finde sted på alle strækninger af Gudenåen. Myndighederne går ikke kun efter fartsynderne. De sejlende skal også huske redningsvesten, og er man i motorbåd, skal man have et gyldigt bådregistreringsnummer. Fortøjrede både og fartøjer ved teltpladser og private søgrunde er også i søgelyset.


Tidligere kontroller har desværre vist, at det kniber med at overholde reglerne på Gudenåen. Kontrolindsatsen i 2013 var den hidtil mest omfattende af sin art, hvor over 500 både med og uden motor blev tjekket. Indsatsen i 2014 vil være på mindst samme niveau.

Administrationen af reglerne for sejlads på Gudenåen koordineres af det tværkommunale samarbejde Gudenåkomitéen.


—Sikkerheden til vands er lige så vigtig som til lands, og kommunerne sætter stor pris på det konstruktive samarbejde, vi har med politiet om sejladskontrollen på Gudenåen, siger formanden for Gudenåkomitéen, Torsten Nielsen.

 

Farten skal ned At farten skal ned er et synspunkt, der også deles af Brugerrådet for Sejlads på Gudenåen, hvis ønske om yderligere kontrol også uden for almindelig arbejdstid bliver imødekommet i årets kontroller. Selv om alle kontroller ikke fører til en politisag, viser erfaringen, at myndighedernes synlighed på vandet også har en forebyggende virkning. Dialogen med de sejlende er vigtig. Samtaler med de sejlende over rælingen og besøg på f.eks. campingpladser er en god lejlighed til at informere om reglerne og skabe synlighed omkring reglerne til vands.


Registrering af motorbåde halter

Betaling af gebyr for motorbådsregistreringen, der siden 2011 har været påbudt i hele Gudenåsystemet, er en af de regler, som der fortsat skal oplyses om. Kontrollerne i 2013 viste nemlig, at der var problemer med motorbådsregistreringen i samtlige kommuner, hvor sejlads med motorbåd er tilladt. I Randers og Favrskov kommuner havde halvdelen af de motorbåde, der blev kontrolleret, ikke betalt registreringsgebyret. I Silkeborg var der problemer med ca. en 1/3 af

 

bådene. Motorbådsejere skal registrere deres båd i et registreringssystem. Derved får båden sit unikke nummer, som ejeren skal sætte på båden. Bådejeren skal betale et årligt gebyr på 200 kr. for, at registreringsnummeret er gyldigt.


Oplysning om ulovlig udlejning af kanoer Informationskampagnen mod ulovlig udlejning af kanoer, som Gudenåkommunerne kørte i 2013 gentages i år. Antallet af tilladelser til kanoudlejning er begrænset, for at naturen og faciliteterne ikke bliver belastet for meget. Desuden er tilladelserne givet efter et udbud. Derfor må foreninger, klubber, skoler og andre, som ejer kanoer og kajakker, ikke leje fartøjerne ud. Sidste år blev der registreret sejlende, der ikke var bekendt med reglerne. Informations- og kontrolindsatsen fortsætter derfor i 2014.


Fakta:

 Alle motorbåde, herunder også både med elmotor og hjælpemotor, skal registreres og have et gyldigt registreringsnummer på båden, før man må sejle i Gudenåsystemet. Man registrerer og betaler for sin motorbådsregistrering på www.baad.gudsam.dk

 Har man tilknytning til Gudenåsystemet, kan man få et permanent nummer – pris: 200 kr. pr. år.

 Er man gæst på Gudenåsystemet kan et tidsbegrænset gæstenummer fås for 30 kr. (14 dages gyldighed).

 Har man ikke et registreringsnummer på motorbåden, koster det 1000 kr. i bøde. Har man glemt at forny og betale sin bådregistrering, er bøden 500 kr.


 

Yderligere oplysninger

Torsten Nielsen, Formand for Gudenåkomitéen (tn@viborg.dk)

Majbritt Kjeldahl Lassen, Koordinator Gudenåkomitéen (51 44 49 43; makla@viborg.d

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

Comedy Night vender tilbage til Hadsten

Comedy Night vender tilbage til Hadsten

Af Simon Olsen, Salgs- & Eventchefen i Hadsten Håndbold ... læs mere
Trækker sig fra sit topjob i FN-panelet

Trækker sig fra sit topjob i FN-panelet

Helle Thorning-Schmidt vil alligevel ikke jagte skatteunddragere ... læs mere
Den ultimative lyd af forår

Den ultimative lyd af forår

Kun en uges tid efter kyndelmisse synger lærken ... læs mere
Stormskader i Favrskov

Stormskader i Favrskov

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
NYE BORGERE ER MEGET VELKOMNE I FAVRSKOV

NYE BORGERE ER MEGET VELKOMNE I FAVRSKOV

Af Birgit Liin, medlem af Favrskov Byråd, formand for Børne- og Skoleudvalget og borgmesterkandidat for Venstre ... læs mere
Annonce : Husk din fiskemand er i Hadsten hver mandag

Annonce : Husk din fiskemand er i Hadsten hver mandag

Din fiskemand MARK er på plads udenfor Kvickly i Hadsten ... læs mere
En aften med læring og faglig stolthed

En aften med læring og faglig stolthed

Dagtilbudschef Lone Bruun Nielsen kunne i går byde velkommen til en farvestrålende læringsfestival i InSide, der i dagens anledning var blevet pyntet op med vimpler, balloner og spændende faglige stande ... læs mere
Vandskade på SOLHØJ

Vandskade på SOLHØJ

En løbende vandhane hos en beboer har medført en vandskade på Solhøj ... læs mere
2 indbrud i Hadsten

2 indbrud i Hadsten

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Loading...