|

Kontrol for enhver pris…

Jeg var – som tidligere fortalt her i ’SAT PÅ SPIDSEN’ – for nylig i Catalonien, hvor jeg kom til skade og måtte en tur på den lokale skadestue

Jeg havde naturligvis mit blå EU-SYGESIKRINGSKORT med, men jeg var ikke opmærksom på, at sådan et kort har en udløbsdato, hvorfor jeg selv måtte afholde alle udgifter til undersøgelse og behandling, der indbefattede syning af sår og stivkrampevaccination.

Efter hjemkomst fra Catalonien, henvendte jeg mig hos regionskontoret i Viborg for at spørge ind til refusion af disse skadestueududgifter, der løb op i 80 Euro eller omregnet omkring 600 danske kroner.

Det viste sig, at det er en “jungle” af regler og bureaukrati, der skal tages hensyn til, før den offentlige sygesikring ‘punger ud’…

Ved henvendelse regionens Patientkontor fik jeg efter at have ventet 35 minutter i telefonkøen at vide, at det for det første er væsentligt, om den udenlandske skadestue er offentligt eller privat drevet. Og medarbejderen på Patientkontoret var ikke ‘stiv’ i reglerne, men mente at det måske ikke var regionens “bord”, hvis der var tale om en privat drevet skadestue. Så er det Styrelsen for Patientsikkerhed, der skal behandle sagen.

De offentligt ansatte bureaukrater og sundhedspolitikere, der har udtænkt denne finte, regner nok med, at når man kommer til skade i udlandet og skynder sig til nærmeste skadestue med et åbent og blødende sår, der kræver professionel behandling, så er det første man som patient tænker på, det er, at slå op i det pågældende lands firmaregister og finde ud af, om det er et offentligt eller et privat hospital, der driver skadestuen…

Nå, men medarbejderen på Patientkontoret valgte at sende mig to links via e-boks, så jeg selv kunne kigge nærmere på reglerne. Begge links havde jeg allerede selv været ind og se nærmere på.

Det ene af dem fortæller, at man skal udfylde og fysisk indsende et ret omfattende spørgeskema med tilhørende originalbilag, hvorefter sagen bliver lagt i en eller anden indbakke og først fundet frem efter et halvt års tid.

Først da kan man kan påregne at modtage en kvittering på, at sagen er modtaget af den pågældende instans…

Derefter vil den pågældende danske offentlige instans videresende sagen med tilhørende bilag til det land, hvor skaden er sket, for at finde ud af, hvor meget egenbetaling for dette lands borgere og offentligt tilskud for samme udgør.

Når så bureaukrat-kollegaerne ude i det store udland har vendt og drejet sagen, vil de derefter sende sagen tilbage til deres danske kollegaer.

Når bureaukraterne i begge lande således har vendt og drejet sagen, kan man derefter som dansker påregne en delvis refusion af sine udgifter.

Men først i løbet af et års tid…

Nu er jeg i den heldige situation, at jeg er dækket ind af en privat forsikring, og udfyldte via forsikringsselskabets hjemmeside en skadesanmeldelse med tilhørende scannet udgiftsbilagbilag. Det tog omkring 5 minutter… Og få sekunder senere fik jeg en bekræftelse på modtagelse samt at jeg kunne forvente svar og (formentlig) udbetaling af det fulde beløb i løbet af få dage.

Udbetalingen af hele beløbet gik ind på min konto i løbet af 3 dage…

Efter en ny henvendelse til region Midtjylland, hvor jeg spurgte ind til den mildt sagt temmelig omstændelige forretningsgang, herunder hvorfor det blå EU SYGESIKRINGSKORT udløber efter 5 år, og hvor der bruges mange personalemæssige ressourcer på kontrol af selv småting som min skadestueregning på sølle 80 Euro, svarede koncerndirektør Cristian Boel, at det skyldes, at man vil sikre sig mod misbrug af systemet, f. eks. hvis jeg var blevet udlandsdansker og det derfor ikke er det danske sundhedsvæsen, der skal dække mine udgifter.

I mit stille sind tænker jeg bare, at der er andre områder, hvor man kunne bruge ressourcer og sund fornuft for at hindre misbrug af systemet.

Måske burde man flytte nogle bureaukrater med hang til kontrol og hindring af systemmisbrug over i Skatteministeriet. Så havde man måske forhindret et misbrug af udbytteskattereglerne i størrelsesordenen 13 milliarder kroner.

Men det er jo en ganske anden sag, og kommer på ingen måde kontrollen af mine udgifter på 80 Euro ved…

 post@eigiljacobsen.dk

SAT PÅ SPIDSEN’ skrives og redigeres af Eigil Jacobsen

Klummen spidder hverdagens nyheder og tildragelser. Både lokalt og nationalt.

Og altid helt respektløst. Ingen kan vide sig sikker på ikke at blive ”sat på spidsen”.

Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Klummeredaktøren ønsker alle Pingvinnyts læsere en rigtig god sommer.    Selv holder han sommerferie i hele juli måned. Og dermed holder også      “SAT PÅ SPIDSEN” ferie.

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Nye Elektrikere på DJH

Nye Elektrikere på DJH

Følgende afsluttedede svendeprøve d. 22/6-18, med speciale i styring- og reguleringsteknik ... læs mere
Esben Hegelund, Hadsten prøver kræfter med udenlandske løb

Esben Hegelund, Hadsten prøver kræfter med udenlandske løb

Efter tre sejre i årets tre første løb i Danmarksmesterskabet i rally har Esben Hegelund valgt at ændre programmet for resten af sin 2018-sæson. I stedet for løb herhjemme vil han prøve kræfter med internationale modstandere i en række udenlandske ... læs mere
Tilbagetrukne fødevarer

Tilbagetrukne fødevarer

Oppustede pakker med frikadellepølse ... læs mere
Forhenværende regionsrådsformand Bent Hansen holder åbningstalen ved årets Stafet For Livet i Hadsten

Forhenværende regionsrådsformand Bent Hansen holder åbningstalen ved årets Stafet For Livet i Hadsten

Stafet for Livet afholdes i Hadsten lørdag d. 25. og søndag d. 26. august ... læs mere
KUNST I LYNGÅ KONFIRMANDSTUE

KUNST I LYNGÅ KONFIRMANDSTUE

I juni og juli vil væggene være prydet af store lyse lærreder med forskellige teknikker i brugen af oliemaling. Det er med glæde vi har fået den rutinerede Ditte Connie til at vise sine malerier for os i denne lyse ... læs mere
Søren Tousgaard, Hadsten fhv. Direktør fylder 75 år

Søren Tousgaard, Hadsten fhv. Direktør fylder 75 år

Søren Tousgaard er tidligere direktør for Dansk Leca i Hadsten ... læs mere
Færdselsuheld i Hammel

Færdselsuheld i Hammel

Østjyllallands Politi oplyser ... læs mere
Tilbagetrukne Fødevarer

Tilbagetrukne Fødevarer

Hjemmelavet ret var kilde til pølseforgiftning ... læs mere
Masser af Fodbold

Masser af Fodbold

Hvor : ikke på TV men på NMT-BYENS Arena i Hadsten ... læs mere
Der er god pigefodbold på NMT-BYENS Arena i aften.

Der er god pigefodbold på NMT-BYENS Arena i aften.

JM-FINALE U13 PIGER LIGA 1 i aften på NMT-BYENS Arena i Hadsten 22. juni 2018 10:07 , af Gert Jensen ... læs mere
Nye højder i komplet uforståelige regler og bureaukrati…

Nye højder i komplet uforståelige regler og bureaukrati…

Så fik jeg lige et lån til en gældsbyrde, som jeg absolut ikke har bedt om! ... læs mere
Loading...