|

Kræftens Bekæmpelse giver 15 mio. kr. til forskning i immunterapi

Immunterapi er den fælles betegnelse for en række forskellige behandlinger, der går ud på at få kroppens eget immunsystem til at bekæmpe kræft.

Eksperter spår, at de nye behandlinger kan revolutionere kræftbehandlingen. Kræftens Bekæmpelse har gennem årene støttet forskning i immunterapi med omkring 35 mio. kr., og lige nu kan forskere søge om støtte fra en pulje på 15 mio. kr.

– Immunterapi er med til at give håb og vise vejen for fremtidens kræftbehandling. Men vi er endnu kun på forsøgsstadiet, og der er brug for meget mere forskning, siger Leif Vestergaard Pedersen, direktør i Kræftens Bekæmpelse

Kræftvacciner, antistofbehandling og celleterapi. Det er eksempler på kræftbehandlingsformer, der alle går under kategorien: Immunterapi. Fælles for dem er, at de på hver deres måde forsøger at få immunforsvaret til at se kræftcellerne og angribe dem.

Og det skorter ikke på de store ord blandt eksperterne, når talen falder på disse måder at angribe kræft på. Derfor åbner Kræftens Bekæmpelse nu op for en pulje på 15 mio. kr. som forskere kan søge.

– Inden for de senere år har vi set en række meget positive resultater af behandlingerne og forskning i immunterapi, og den udvikling vil vi rigtig gerne bakke op om. Derfor har vi besluttet, at 15 mio. fra den kommende Knæk Cancer indsamling skal gå til forskning i, hvordan immunsystemet kan bekæmpe kræft, siger Leif Vestergaard Pedersen, direktør for Kræftens Bekæmpelse.

Forskerne mangler penge

De seneste dage har flere medier berettet om de mange positive resultater, som forskellige behandlinger med immunterapi har vist, og forskerne har efterlyst flere penge blandt andet til forskning i såkaldt T-celleterapi.

Når en patient skal behandles med T-celleterapi, opererer man først en del af kræftsvulsten ud, og tager T-celler – også kaldet immunforsvarets dræberceller – fra den. I laboratoriet får lægerne cellerne til at formere sig og blive meget aktive, førend de igen bliver sprøjtet direkte ind i patientens blodbane.

Behandlingen har vist overraskende gode resultater for patienter med modermærkekræft, men forskerne mangler penge til afprøve behandlingen i større forsøg med patienter med andre kræftdiagnoser.

Udfordringen med T-celleterapi er, at der ikke er tale om en ny medicin men om en metode, og derfor kan man ikke hente støtte fra medicinalindustrien.

– Der er tale om en behandlingsform på linje med en operation, som man jo heller ikke kan kommercialisere. Forskerne har flere gange fået penge fra Kræftens Bekæmpelse, men det må også være en opgave for staten og regionerne at støtte denne meget lovende form for behandling, siger Leif Vestergaard Pedersen.

Kræftens Bekæmpelse har støttet immunterapi i mange år

Men immunterapi er meget andet end behandling med T-celler, og Kræftens Bekæmpelse har gennem mange år støttet en række forskellige projekter. En optælling viser, at Kræftens Bekæmpelse siden 2009 har bevilget omkring 35 mio. kr. til forskning i, hvordan immunforsvaret kan bekæmpe kræft.

Blandt andet har Inge Marie Svane, professor og overlæge på Center for Cancer Immunterapi på Herlev Hospital fået 3 mio. kr. til at undersøge, om T-celleterapi kan helbrede patienter med fremskreden æggestok- eller nyrekræft. Ligesom en ny forskergruppe på Herlev Hospital har fået knap 2,5 mio. kr. til at undersøge, hvordan man kan gøre immunterapi endnu mere effektiv. Og dette er blot nogle få eksempler.

– Immunterapi er med til at give håb og vise vejen for fremtidens kræftbehandling. Men vi er endnu kun på forsøgsstadiet, og der er brug for meget mere forskning. Vi håber derfor, at vi får mange spændende ansøgninger til puljen på de 15 mio. kr., siger Leif Vestergaard Pedersen.

Se opslaget her

Immunterapi

Eksempler på projekter støttet af Kræftens Bekæmpelse

Dansk forskning vil gøre immunterapi endnu mere effektiv

Immunterapi er blevet udråbt til det helt store gennembrud inden for kræftbehandling – en behandling, der udnytter kroppens egen evne til at slå kræftceller ihjel. Men behandlingen virker ikke på alle, og det vil en gruppe danske forskere nu forsøge at lave om på. De mener nemlig, at de har fundet en af forklaringerne på, at behandlingen nogle gange ikke har en effekt.

Læs artikel

Kan T-celler helbrede kræft i æggestok og nyre?

Immunterapi med T-celler har vist sig at have ekstraordinær god effekt på patienter med uhelbredelig modermærkekræft. Nu vil forskere på Herlev Hospital undersøge, om det også kan hjælpe patienter, der har fremskreden kræft i æggestok eller nyre. Hver år dør 400 patienter af æggestokkræft og 300 af nyrekræft på trods af de eksisterende behandlingsmuligheder.

Læs artikel

Ny behandling testes på patienter med modermærkekræft

Kræften skrumper, og overlevelsen øges markant. En kombination af to forskellige behandlinger med immunterapi har vist så gode resultater i mus, at den nu testes på patienter med fremskreden modermærkekræft. Kræftens Bekæmpelse har støttet forskningen, der kan få betydning, ikke blot for patienter med modermærkekræft, men for alle kræftpatienter.

Læs artikel

Kan immunforsvaret bekæmpe kræft?

– Vi har åbnet en helt ny front i krigen mod kræft og fået et arsenal af præcisionsvåben, som kan ramme kræftcellen flere steder på en gang. Jeg tror derfor, at vi kan nå virkeligt langt, når vi lærer at mestre disse nye våben og bruge immunterapi sammen med de eksisterende behandlingsformer. Det siger Niels Ødum, der er professor ved Københavns Universitet ved Institut for International Sundhed, Immunologi og Mikrobiologi til tæt på kræft

Læs om immunterapi i tæt på kræft

Sidst ændret 13.04.2016

Af Charlotte Taarnhøj Dahlstrøm

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Så kommer Kim Larsen til Hadsten

Så kommer Kim Larsen til Hadsten

Så er billetsalget til Kim Larsen Tribute Nigth startet ... læs mere
To alt for hurtige knallerter beslaglagt

To alt for hurtige knallerter beslaglagt

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Få dit sundhedskort på mobilen

Få dit sundhedskort på mobilen

Du kan allerede få dit kørekort på mobilen, og nu er det også muligt at få dit sundhedskort samme sted ... læs mere
UD I NATUREN (24)

UD I NATUREN (24)

Velkommen til juni og dermed sommer og sol🌞Kom med på tur - bl.a. til Pøt Mølle Sø ... læs mere
Fuldstændigt uacceptabelt, at Favrskov Gymnasium ikke fik lov til at optage alle elever fra Favrskov

Fuldstændigt uacceptabelt, at Favrskov Gymnasium ikke fik lov til at optage alle elever fra Favrskov

Af René Schneider, Rækkevej 4, 8370 Hadsten Byrådskandidat for Det Konservative Folkeparti www.reneschneider.dk ... læs mere
Skal du bygge nyt ?

Skal du bygge nyt ?

Hos Gadeberg har vi det du har brug for ... læs mere
Læserbrev Favrskov. Frokostordning 

Læserbrev Favrskov. Frokostordning 

af Lone Glarbo, Venstre, medlem af Favrskov Byråd ... læs mere
Kviktest i Hammel

Kviktest i Hammel

Fra i morgen, mandag 31. maj 2021, er det muligt at få en kviktest i Hammel ... læs mere
Loading...