|

Kronjyderne har travlt, når de kører bil

med sms’er, opkald og sociale medier

 
11.9.2021 06:00:00 | GF Fonden

TRAFIKSIKKERHED: På trods af storstilede kampagner og politiets voksende bødeblok er kronjyderne og resten af danskerne stadigvæk slemme til at bruge deres mobil, når de kører på vejene. Det viser tal fra både Østjyllands Politi og fra GF Forsikrings fond.

Det er særligt mobiltelefonen, der stjæler de kronjyske trafikanters opmærksomhed i trafikken. I 2020 måtte Østjyllands Politi da også sigte hele 2608 bilister for at anvende håndholdt telekommunikationsudstyr under kørsel. (Foto: GF Fonden, stock)

En sms fra konen, en venneanmodning på Facebook, en meddelelse om breaking news fra nyhedsappen. Det er sjældent, at kronjyderne får lov til at køre bil uden konstante notifikationer fra deres mobiltelefoner. Og det er desværre også sjældent, at notifikationer blot får lov til at være notifikationer.

– Det sker dagligt, at jeg ser både biler og desværre også lastbiler, som slingrer på vejen, fordi føreren ikke koncentrerer sig om at køre sikkert i trafikken og har gang i mobiltelefonen – på den ene eller anden måde. Det kan hurtigt gå rigtig galt – til stor fare for både fører af køretøjet og alle vi andre medtrafikanter, siger Lars Meier, som er bestyrelsesformand i GF Kronjylland og medlem af bestyrelsen i GF Fonden, der arbejder aktivt med at forbedre trafiksikkerheden i hele landet.

2608 sigtelser hos Østjyllands Politi
Formanden for den lokale afdeling af GF Forsikring er ikke alene med sine oplevelser på de kronjyske veje. Samme tendens kan man nemlig se hos Østjyllands Politi, der i 2020 sigtede intet mindre end 2608 bilister for at anvende håndholdt telekommunikationsudstyr under kørsel.

Derfor er det heller ikke overraskende, at størstedelen af respondenterne i en analyse fra GF Fonden oplever, at deres medtrafikanters uopmærksomhed især skyldes brugen af mobiltelefon. Hele 8 ud af 10 angiver, at de af og til oplever, at andre bilister taler i håndholdt mobil. Og så er det faktisk kun halvdelen af bilisterne, der angiver, at de ikke selv læser og svarer på beskeder, imens de kører bil.

– Det virker helt utroligt, at vi i et land som Danmark – med alle de teknologiske muligheder vi har – har så mange bilister, der sender sms’er og taler i telefon, som om de sad i deres sofa, siger GF Fondens bestyrelsesformand, Jens Jørgen Vinther.

Der er enormt meget at vinde
At trafikanterne på de kronjyske veje er uopmærksomme i trafikken, er ikke kun irriterende for deres medtrafikanter. Det er også en kraftig og direkte medvirkende faktor til trafikulykker.

Faktisk skyldes omkring 9 ud af 10 trafikulykker den såkaldte menneskelige faktor – altså vores adfærd i trafikken. Og 6 ud af 10 ulykker skyldes direkte uopmærksomme trafikanter eller utilstrækkelig orientering.

– Man skulle tro, at den skærpede straf for at bruge mobilen under kørsel, ville få flere til at tænke sig om en ekstra gang, inden de hev mobilen op af lommen. Men på trods af, at man nu både får et klip i kørekortet, en bøde på 1.500 kroner og bliver pålagt at betale 500 kroner til Offerfonden, ser det ikke ud til at have haft den store effekt, siger Jens Jørgen Vinther og fortsætter:

– Derfor kan jeg kun tale til danskernes samvittighed og bede dem overveje, hvor mange liv de sætter i fare, når de vender fokus mod mobilen i stedet for vejen. For der er enormt meget at vinde, hvis vi alle sammen tager ansvar for vores egen opmærksomhed i trafikken, slutter han.

*** FAKTABOKS ***

5 forslag til fremragende fokus

  1. Installer trådløs telefoni i bilen, så du kan holde begge hænder på rattet og begge øjne på vejen.
  2. Læg mobilen godt væk i en taske, i handskerum eller på bagsædet, så du ikke bliver fristet til at tjekke indkomne beskeder og notifikationer.
  3. Indtast dit bestemmelsessted på din mobils GPS, inden du triller ud ad indkørslen.
  4. Hold ind til siden, hvis du er nødt til at svare på en sms eller indstille GPS’en.
  5. Gør det klart for venner og familie, at du ikke svarer på opkald og sms’er, mens du færdes i trafikken. Og brug fx ’Forstyr ikke’-funktionen på din mobil. Den kan bruges af både bilister og cyklister.

***

Om analysen
Analysen er foretaget af analysebureauet Bilendi for GF Fonden blandt personer i alderen 18 år +, som er enten bilist eller cyklist. Se mere om analysen her.

Kontakter
 
 
Rikke Stange Laursen
Kommunikationskonsulent
GF Forsikring

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


”Helger Danske”
11. sep. 2021

”Helger Danske”

Bogreception
15. sep. 2021

Bogreception


PRESSEMEDDELELSE fra DjH

PRESSEMEDDELELSE fra DjH

FABx bygger sæbekassebiler til racerkører Jan Magnussen ... læs mere
Nu bliver det helt vildt på Østervangskolen

Nu bliver det helt vildt på Østervangskolen

Temaet for årets store, nationale Naturvidenskabsfestival er ”Helt vildt”. I den sidste uge i september udforsker tusindvis af skoleelever over hele Danmark den vilde natur ... læs mere
KV21: Tour de Favrskov

KV21: Tour de Favrskov

Kommunalvalget står for døren og det kan på mange måder sammenlignes med et langt cykelløb… ... læs mere
Afbalanceret budget med klare Venstre-aftryk

Afbalanceret budget med klare Venstre-aftryk

Det netop indgåede budget i Region Midtjylland indeholder en række punkter, som Venstre bragte med ind i forhandlingerne.  ... læs mere
UD I NATUREN (39)

UD I NATUREN (39)

Septembervejret viser sig virkelig fra sin gode side med blå himmel og okay temperatur - dette gav anledning til en tur til Langå/Gudenåen samt ud at se på markarbejde på Ravngårdsvej ... læs mere
Når man bliver ældre , kan balancen godt drille

Når man bliver ældre , kan balancen godt drille

Favrskov Aftenskole vil gøre noget ved det ... læs mere
Forslag til budget 2022-25 på plads i Favrskov

Forslag til budget 2022-25 på plads i Favrskov

Favrskov Kommunes budgetforslag for 2022-25 indeholder driftsudvidelser på 30,4 mio. kr., reduktioner på 5,3 mio. kr. samt et anlægsbudget på 110 mio. kr. årligt. Det fremgår af det budgetforslag, som 24 ud af 25 byrådsmedlemmer står bag ... læs mere
GRATIS GAVE TIL DIG

GRATIS GAVE TIL DIG

Mælkesyrebakterier og C-vitamin til rejsen i efteråret  ... læs mere
Nye tal fra Boligsiden

Nye tal fra Boligsiden

Boligpriserne steg med mindre end en halv procent i august, viser nye tal fra Boligsidens Markedsindeks ... læs mere
Loading...