|

KUNSTNEREN CARL RØGIND

Kell Pedersen, Randers, fortæller om manden bag julekortene i PingvinNyts julekalender – mestertegneren Carl Røgind, som også var randrusianer…

RANDERSDRENGEN CARL RØGIND

Tekst og billedmateriale: Kell Pedersen

Carl Røgind, ham kender alle postkortsamlere, men når man er fra Randers, har man lov til at føle en lidt større tilknytning til ham end alle andre postkortsamlere, da han er randersdreng.

Carl Frederik Lobeck Røgind blev født den 16. juli 1871 som søn af skibsfører Johannes Røgind. Familien boede i Houmeden 19.

I en alder af 25 år tog Røgind til København og kom på Kunstakademiet i 1897-99. Fra 1898 startede han sammen med kemigraf Charles Hansen og bogtrykker Lützhöft-Petersen Bureauet for original Reklame.

Fra 1901 virkede han som tegnelærer ved det københavnske skolevæsen – fra 1. april 1913 og indtil sin død 9. november 1933 ved Sundbyøster skole på Amager.

Nogle af Carl Røginds mange bedrifter:

Røgind var en af de første, der lavede tegneserier, og han lavede tegninger til mange børnebøger for eksempel i 1898 til ”Historien om Otto der krøb op i Vindueskarmen”, ligesom han selv skrev og tegnede børnebøger som ”Hul i Bogen” fra 1923.

Fra 1924 til 1933 stod Carl Røgind for udgivelsen af tegneserien om Fyrtaarnet og Bivognen baseret på filmene af samme navn.

I hans senere år var han tilknyttet Familie-Journalen som tegner. Her skabte han tegneseriefigurerne Spilopmagerdrengene, Peter Harmonika og Lille Klaus Klumpe. Derudover tegnede han til de fleste af datidens satiriske blade som Ravnen, Puk, Klods-Hans, Fluen, Jakel, Blæksprutten, Puck m.fl.

Nu til det, vi beskæftiger os med, nemlig postkort. Carl Røgind har tegnet langt over 1000 postkort.

Dette kort fra år 1900 er Kell Pedersens bedste fra Carl Røginds hånd. Kortet er en satiretegning fra havnestrejken samme år. Fra venstre ses Henrik Boje, konsul Michaelsen, Chr. Rasmussen og grosserer Kaarup i færd med at skovle kul. På løbebroen to af firmaets funktionærer. Henrik Boje og Chr. Rasmussen var stiftere af Randers Kul-Kompagni.

Humørkortene udgjorde en stor del af hans produktion. Skrappe madammer og mænd der har en tør plet i halsen og mange af dem var, for den tid, lidt vovede.

Heldigvis for os postkortsamlere har han tilgodeset rigtig mange byer med kort fra byen eller området. Det kunne være jule-, nytårs-, eller satiriske kort.

Jeg vil vove den påstand at randersdrengen Carl Røgind har tilgodeset sin hjemby med flere postkort end fra andre byer.

 

Tak Carl!

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

DET ER HELT VILDT..........

DET ER HELT VILDT……….

Vi tilbyder opskæring af dyr fortæller slagter Knud Schou fra Bakkjærsminde Gårdbutik på Hammelvej ved Laurbjerg ... læs mere
Annonce : Husk din fiskemand er i Hadsten hver mandag

Annonce : Husk din fiskemand er i Hadsten hver mandag

Din fiskemand MARK er på plads udenfor Kvickly i Hadsten ... læs mere
Håndbold i mørke

Håndbold i mørke

af Simon Olsen ... læs mere
Redan støtter Natteravnene i nærområdet

Redan støtter Natteravnene i nærområdet

Natteravnene er en frivillig social forening med 150 lokalforeninger, - i alt 3500 personer på landsplan ... læs mere
Spritbilist i Hammel

Spritbilist i Hammel

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Mange har budt ind på direktørjob i Favrskov

Mange har budt ind på direktørjob i Favrskov

31 ansøgere vil være Favrskov Kommunes nye direktør for Social og Sundhed ... læs mere
InSide med i forskningsprojekt

InSide med i forskningsprojekt

Sammen med 34 andre kulturhuse deltager InSide i et stort forskningsprojekt ... læs mere
Loading...