|

KUNSTNEREN CARL RØGIND

Kell Pedersen, Randers, fortæller om manden bag julekortene i PingvinNyts julekalender – mestertegneren Carl Røgind, som også var randrusianer…

RANDERSDRENGEN CARL RØGIND

Tekst og billedmateriale: Kell Pedersen

Carl Røgind, ham kender alle postkortsamlere, men når man er fra Randers, har man lov til at føle en lidt større tilknytning til ham end alle andre postkortsamlere, da han er randersdreng.

Carl Frederik Lobeck Røgind blev født den 16. juli 1871 som søn af skibsfører Johannes Røgind. Familien boede i Houmeden 19.

I en alder af 25 år tog Røgind til København og kom på Kunstakademiet i 1897-99. Fra 1898 startede han sammen med kemigraf Charles Hansen og bogtrykker Lützhöft-Petersen Bureauet for original Reklame.

Fra 1901 virkede han som tegnelærer ved det københavnske skolevæsen – fra 1. april 1913 og indtil sin død 9. november 1933 ved Sundbyøster skole på Amager.

Nogle af Carl Røginds mange bedrifter:

Røgind var en af de første, der lavede tegneserier, og han lavede tegninger til mange børnebøger for eksempel i 1898 til ”Historien om Otto der krøb op i Vindueskarmen”, ligesom han selv skrev og tegnede børnebøger som ”Hul i Bogen” fra 1923.

Fra 1924 til 1933 stod Carl Røgind for udgivelsen af tegneserien om Fyrtaarnet og Bivognen baseret på filmene af samme navn.

I hans senere år var han tilknyttet Familie-Journalen som tegner. Her skabte han tegneseriefigurerne Spilopmagerdrengene, Peter Harmonika og Lille Klaus Klumpe. Derudover tegnede han til de fleste af datidens satiriske blade som Ravnen, Puk, Klods-Hans, Fluen, Jakel, Blæksprutten, Puck m.fl.

Nu til det, vi beskæftiger os med, nemlig postkort. Carl Røgind har tegnet langt over 1000 postkort.

Dette kort fra år 1900 er Kell Pedersens bedste fra Carl Røginds hånd. Kortet er en satiretegning fra havnestrejken samme år. Fra venstre ses Henrik Boje, konsul Michaelsen, Chr. Rasmussen og grosserer Kaarup i færd med at skovle kul. På løbebroen to af firmaets funktionærer. Henrik Boje og Chr. Rasmussen var stiftere af Randers Kul-Kompagni.

Humørkortene udgjorde en stor del af hans produktion. Skrappe madammer og mænd der har en tør plet i halsen og mange af dem var, for den tid, lidt vovede.

Heldigvis for os postkortsamlere har han tilgodeset rigtig mange byer med kort fra byen eller området. Det kunne være jule-, nytårs-, eller satiriske kort.

Jeg vil vove den påstand at randersdrengen Carl Røgind har tilgodeset sin hjemby med flere postkort end fra andre byer.

 

Tak Carl!

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Annonce : Ung forvirring i Kronjylland: Egen forsikring, deleforsikring eller ingen forsikring?

Annonce : Ung forvirring i Kronjylland: Egen forsikring, deleforsikring eller ingen forsikring?

STUDIESTART: For mange unge i Kronjylland rimer forsikring på forvirring. For hvilken forsikring er den rigtige, kan man tegne en fælles forsikring i bofællesskabet, og behøver man overhovedet at tegne én? Ja, lyder svaret fra GF Forsikring ... læs mere
Minimumsnormering på ældreområdet.

Minimumsnormering på ældreområdet.

Af Mercedes Czank, Formand Dansk Folkeparti,  Favrskov ... læs mere
Man binder os på mund og hånd...

Man binder os på mund og hånd…

… men man kan ikke binde ånd! ... læs mere
BUM – og så stod tiden stille!

BUM – og så stod tiden stille!

Af motorredaktør Jørgen Kjær, Hadsten ... læs mere
Syng dig glad i Hadsten blandede Kor

Syng dig glad i Hadsten blandede Kor

Sådan siger vi i Hadsten blandede Kor, som nu starter ny sæson onsdag den 26. august kl. 19.30 ... læs mere
Møde om boliger med fællesskaber

Møde om boliger med fællesskaber

Overvejer du en bolig, hvor der er mulighed for en privat bolig plus et fællesskab med andre, så er dette møde noget for dig ... læs mere
2 færdselsuheld lørdag formiddag

2 færdselsuheld lørdag formiddag

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Kræftens Bekæmpelse - Vi glæder os til (måske) at se dig i morgen

Kræftens Bekæmpelse – Vi glæder os til (måske) at se dig i morgen

Søndag går mange på gaden til den årlige landsindsamling, men desværre er det en helt anden indsamling end den, du kender ... læs mere
Loading...