|

KUNSTNEREN CARL RØGIND

Kell Pedersen, Randers, fortæller om manden bag julekortene i PingvinNyts julekalender – mestertegneren Carl Røgind, som også var randrusianer…

RANDERSDRENGEN CARL RØGIND

Tekst og billedmateriale: Kell Pedersen

Carl Røgind, ham kender alle postkortsamlere, men når man er fra Randers, har man lov til at føle en lidt større tilknytning til ham end alle andre postkortsamlere, da han er randersdreng.

Carl Frederik Lobeck Røgind blev født den 16. juli 1871 som søn af skibsfører Johannes Røgind. Familien boede i Houmeden 19.

I en alder af 25 år tog Røgind til København og kom på Kunstakademiet i 1897-99. Fra 1898 startede han sammen med kemigraf Charles Hansen og bogtrykker Lützhöft-Petersen Bureauet for original Reklame.

Fra 1901 virkede han som tegnelærer ved det københavnske skolevæsen – fra 1. april 1913 og indtil sin død 9. november 1933 ved Sundbyøster skole på Amager.

Nogle af Carl Røginds mange bedrifter:

Røgind var en af de første, der lavede tegneserier, og han lavede tegninger til mange børnebøger for eksempel i 1898 til ”Historien om Otto der krøb op i Vindueskarmen”, ligesom han selv skrev og tegnede børnebøger som ”Hul i Bogen” fra 1923.

Fra 1924 til 1933 stod Carl Røgind for udgivelsen af tegneserien om Fyrtaarnet og Bivognen baseret på filmene af samme navn.

I hans senere år var han tilknyttet Familie-Journalen som tegner. Her skabte han tegneseriefigurerne Spilopmagerdrengene, Peter Harmonika og Lille Klaus Klumpe. Derudover tegnede han til de fleste af datidens satiriske blade som Ravnen, Puk, Klods-Hans, Fluen, Jakel, Blæksprutten, Puck m.fl.

Nu til det, vi beskæftiger os med, nemlig postkort. Carl Røgind har tegnet langt over 1000 postkort.

Dette kort fra år 1900 er Kell Pedersens bedste fra Carl Røginds hånd. Kortet er en satiretegning fra havnestrejken samme år. Fra venstre ses Henrik Boje, konsul Michaelsen, Chr. Rasmussen og grosserer Kaarup i færd med at skovle kul. På løbebroen to af firmaets funktionærer. Henrik Boje og Chr. Rasmussen var stiftere af Randers Kul-Kompagni.

Humørkortene udgjorde en stor del af hans produktion. Skrappe madammer og mænd der har en tør plet i halsen og mange af dem var, for den tid, lidt vovede.

Heldigvis for os postkortsamlere har han tilgodeset rigtig mange byer med kort fra byen eller området. Det kunne være jule-, nytårs-, eller satiriske kort.

Jeg vil vove den påstand at randersdrengen Carl Røgind har tilgodeset sin hjemby med flere postkort end fra andre byer.

 

Tak Carl!

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.PINGVINNYTS JULEKALENDER I LUFTEN...

PINGVINNYTS JULEKALENDER I LUFTEN…

PingvinNyt er, som det sig hør og bør, klar med endnu en julekalender. Læs her, hvordan årets Pingvinjuleknas blev til ... læs mere
NISSER I KLOKKETÅRNET

NISSER I KLOKKETÅRNET

Sidder disse nisser virkelig i Sct. Pauls klokketårn? Læs mere her den 2. december, hvor vi præsenterer et sjældent kirkebillede på PingvinNyt... :-) ... læs mere
Nyt on-line medie ser dagens lys

Nyt on-line medie ser dagens lys

ByensNyt.dk/8370 har fokus rettet ind på Hadsten ... læs mere
3F bliver ny stor partner i Hadsten Håndbold

3F bliver ny stor partner i Hadsten Håndbold

Det bliver med nye logoer på trøjerne at 1. divisionspigerne fra Hadsten Håndbold fremadrettet vil løbe på banen i VestjyskBANK Arena i Hadsten ... læs mere
Indbrud i privatbolig på Randersvej

Indbrud i privatbolig på Randersvej

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
DEN MODERNE BORGER

DEN MODERNE BORGER

Med Ole Juul tilbage i tiden i en fremragende juleklumme. Glædelig 1. søndag i Advent ... læs mere
Kom i vestjyskBANK-ARENA søndag kl.15

Kom i vestjyskBANK-ARENA søndag kl.15

Endnu et tophold på besøg i vestjyskBANK Arena ... læs mere
HØJBJERG FOREDRAG AF LENE PORS

HØJBJERG FOREDRAG AF LENE PORS

Den del af Hadsten Bibliotek, som der var afsat plads til, blev godt fyldt op, da Lene Pors i dag var på besøg for at fortælle om sin bog "I skyggen af Højbjerg" ... læs mere
Glædelig december – glædelig jul

Glædelig december – glædelig jul

HØST er udkommet og Redaktør Rikke Møller Antvorskov har indledt med følgende indlæg ... læs mere
4 Færdselsuheld + spirituskørsel

4 Færdselsuheld + spirituskørsel

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Loading...