|

Kurser er en saltvandsindsprøjtning

Temadagen satte fokus på vold og seksuelle krænkelser.

 

 • Temadagen satte fokus på vold og seksuelle krænkelser.

   

 • Kursusdagene med aktuelle temaer er vigtige for plejefamilierne.

  Kursusdagene med aktuelle temaer er vigtige for plejefamilierne.

 • Temadagen satte fokus på vold og seksuelle krænkelser.

  Temadagen satte fokus på vold og seksuelle krænkelser.

 • Kursusdagene med aktuelle temaer er vigtige for plejefamilierne.

  Kursusdagene med aktuelle temaer er vigtige for plejefamilierne.

I Favrskov Kommune har Børn og Familie samlet 50 plejeforældre til en temadag om vold og seksuelle overgreb mod børn og unge. Mød to af dem, der higer efter viden og er overbeviste om, at de er blevet bedre med årene.

Blandt deltagerne var Kirsten og Henning Callesen og Dorte og Ulrik Høglund. De er fra henholdsvis Vestjylland og Østjylland, og de er plejeforældre i Favrskov Kommune.

Kirsten og Henning er plejefamilie på fuld tid og har et plejebarn fra Favrskov.
Kirsten Callesen omtaler dem selv som nysgerrige:
– Vi tager alle de kurser og den uddannelse, vi kan komme i nærheden af, for børnene har brug for, at vi er godt klædt på. Jo mere viden, jo bedre. Kurser er en saltvandsindsprøjtning. Vi har børn i pleje fra tre forskellige kommuner, og det er også lærerigt for os at samarbejde med forskellige personer. Vi startede op for 20 år siden som aflastningsfamilie, men vi fandt hurtigt ud af, at vi gerne ville have børnene i døgnpleje, for vi vil gerne lære dem at kende og yde en indsats over tid. Vores erfaring er også, at det er godt at få dem, inden de bliver teenagere, for så har vi tid til at opbygge en relation.

I Østjylland hos Dorte og Ulrik er tre søskende lige ankommet, og på sigt skal der findes ud af, om de skal blive boende. Dorte arbejder som psykolog, mens Ulrik, der er uddannet kok og dataingeniør, er plejeforælder på fuld tid.
– Måske bytter vi rundt på et tidspunkt, hvis det er det bedste for de børn, vi har. Vi kan godt lide at vise dem et familieliv, hvor en af de voksne arbejder ude. Det er godt at komme på kurser sammen, da det både er givende at møde andre plejefamilier og få skærpet ens faglige fokus på forskellige emner. Og så har jeg selvfølgelig den fordel, at jeg sparrer meget med Dorte om det, der foregår i hverdagen. Hun er god til at drøfte med mig, om jeg nu håndterede en situation på den bedste måde, siger Ulrik Høglund.

De mener alle fire, at temaet om vold og seksuelle overgreb er relevant og brugbart.
– Vi har hørt noget af det før, men sådan en dag genopfrisker vores viden, og det er med til at skærpe vores blik  for, om der nu er noget, vi skal være ekstra opmærksomme på i forhold til børnene. Og så er der helt konkrete retningslinjer om, hvad man gør, hvis barnet har været ude for et overgreb. Det er godt lige at få det ridset op, lyder det fra de fire deltagere.

De er enige om, at de faktisk bliver bedre med årene.
Kirsten og Henning:
– Med tiden så lærer man at læse andre mennesker og være opmærksom på deres signaler. Man finder også ud af, at man skal arbejde mere nysgerrigt og tålmodigt, da man ikke kan lave verden om nu og her. Man skal være realistisk, tage små skridt og fejre de små sejre.
Dorte og Ulrik:
– Vi er helt klart blevet bedre med årene, og kurserne støtter i øvrigt op om erfaringen. Vi har skærpet vores sanser og kan også bedre spotte, om det bliver et godt match med børnene og os. Relationen skal ikke bryde sammen, så vi skal vide, hvad vi selv kan holde til.  

 

Fakta:

Godkendte plejefamilier skal som minimum have to årlige efteruddannelsesdage. Kommunerne udbyder forskellige kurser. Denne gang havde Favrskov Kommune valgt at sætte fokus på vold og seksuelle overgreb.
Børn anbragt i plejefamilie er ofte udsatte børn. Mange har oplevet svære familiemæssige forhold. Det er dog langtfra alle plejebørn, der udsættes for overgreb. Man kan ikke altid vide, hvilke plejebørn der har været eller bliver udsat for overgreb. Det er derfor nødvendigt at afvikle temadage for blandt andet at sikre opsporing, da der er tale om et komplekst og dilemmafyldt emne.  

Temadagen ’Vold og seksuelle overgreb mod børn og unge’ havde fokus på:

 • at plejefamilier i Favrskov Kommune får en generel viden om overgrebsområdet
 • at plejefamilier får redskaber til at forebygge og opdage overgreb
 • at plejefamilier får kendskab til handlemuligheder og handlepligt, hvis der opstår mistanke eller viden om overgreb
 • at plejefamilier får et overblik over de forskellige instansers opgaver, når der opstår mistanke eller viden om overgreb.

To gæsteundervisere fra Videnscenteret for Sociale Indsatser ved Vold og Seksuelle Overgreb mod børn’ (SISO) stod for oplæggene.
 

Dato:28. april 2019

Senest opdateret:

28. april 2019

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Politisk debat på Den jydske Haandværkerskole

Politisk debat på Den jydske Haandværkerskole

Salen var fyldt af unge mennesker under uddannelse, da ni politikere stille op til 1½ times debat på Den jydske Haandværkerskole. Eleverne der repræsenterede alle skolens uddannelsesretninger både inden for eud- og eux-uddannelserne, var velforberedte med spørgsmål til politikerne ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 415.

Ugens naturbilleder nr. 415.

Velkommen til skønne maj, måneden hvor skoven bliver rigtig grøn ... læs mere
NYT fra Kræftens Bekæmpelse

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Forskere forfølger fedtet ... læs mere
Mads Hoe VINDER i hans debut i Formel 4

Mads Hoe VINDER i hans debut i Formel 4

Det er et lille team med begrænsede midler, så et flot flot resultat! ... læs mere
Til Peder Meyhoff

Til Peder Meyhoff

Besvarelse af spørgsmål stillet i Byrådets spørgetid 30. april 2019 ... læs mere
Anfører fortsætter i Hadsten Håndbold

Anfører fortsætter i Hadsten Håndbold

Anfører Sofie Ladekjær tager endnu en sæson i Hadsten Håndbold, der bliver hendes 5. sæson i Hadsten trøjen ... læs mere
FAGLIG EKSKURSION TIL RØNHAVE APS OG DANISH CROWN, HOLSTED

FAGLIG EKSKURSION TIL RØNHAVE APS OG DANISH CROWN, HOLSTED

Tag med LMO Kvæg på faglig ekskursion torsdag den 9. maj 2019. Vi skal besøge landets største mælkeproducent med 3.500 malkekøer og Danish Crown i Holsted ... læs mere
Mand havde hash og knojern i bilen

Mand havde hash og knojern i bilen

En 27-årig mand blev natten til onsdag kl. 00.58 anholdt, da han blev standset af en patrulje på Landevejen ud for Ødum ... læs mere
Legende børn i sprogfitnesscenter

Legende børn i sprogfitnesscenter

Parker, biblioteker og haller omdannes den 10. maj til livlige sprogfitnesscentre, når ca. 10.000 børn fra hele landet deltager i Sprogfitness 2019 ... læs mere
Listeria i grønkålsprodukter

Listeria i grønkålsprodukter

Tilbagerukne Fødevarer ... læs mere
annonce : Vælgermøde:  KLIMA & GRØN OMSTILLING.

annonce : Vælgermøde:  KLIMA & GRØN OMSTILLING.

Alternativet Favrskov inviterer hermed til vælgermøde, mandag den 6. maj, kl. 19-21.30 på Hinnerup Bibliotek & Kulturcenter.   ... læs mere
Hvornår bliver Folketingsvalget udskrevet?

Hvornår bliver Folketingsvalget udskrevet?

Hvor længe vil statsministeren nøle med at trykke på den berømte valgknap? ... læs mere
Loading...