|

Lad os nu se den sundhedsreform

Af Rasmus Foged, Regionsrådsmedlem for Alternativet, Region Midtjylland, Folketingskandidat for Alternativet, Storkreds Østjylland Alternativet

Rasmus Foged

 

Iben Sønderup (S) og Britt Bager (V) diskuterer for tiden regionernes fremtid i de østjyske aviser. Som nyvalgt regionsrådsmedlem har jeg bestemt oplevet eksempler på, at der er nogle udfordringer i vores nuværende struktur. Det gælder blandt andet i sektorovergangene – særligt mellem kommuner og region, til dels også praksis/regioner og praksis/kommuner.

Jeg er derfor meget enig med Britt Bager i, at vi skal have modet til at udfordre det bestående og tænke nye tanker. Derfor glæder jeg mig meget til at se, hvad det er for et udspil til sundhedsreform, regeringen kommer med. For mig er det for det første vigtigt, at der ikke skabes mere administration, end vi allerede har. Vi arbejder i regionerne hårdt på at reducere administrationen i sundhedsvæsnet, så vi får mest mulig sundhed for pengene.

Hvis vi skal udnytte ressourcerne effektivt, er det endvidere helt afgørende, at hospitalerne først og fremmest samarbejder. Vores struktur må ikke skabe en usund konkurrence mellem de offentlige hospitaler. En vis konkurrence kan give incitament til innovation og udvikling, men det er meget, meget vigtigt, at der er mindst lige så meget incitament til samarbejde mellem hospitalerne. Vi skal ikke risikere, at hospitalerne fokuserer mere på egne forhold end det fælles bedste.

For det tredje skal vi også fremadrettet have en struktur, der kan håndtere det høje udviklingstempo på sundhedsområdet. Når nye behandlinger skal introduceres eller gamle behandlingsformer skal afvikles, skal vi kunne handle hurtigt. Det kræver en decentral koordinering mellem hospitalerne eller måske helt nye måder at organisere hospitalerne på. Den fleksibilitet giver regionerne i dag, og det skal vores fremtidige struktur også sikre.

Ligesom Iben Søndrup mener jeg også, det er meget vigtigt, at borgerne har demokratisk indflydelse på prioriteringerne i sundhedsvæsnet – ikke mindst på de geografiske prioriteringer. Hvis vi gerne vil tilbyde behandling tæt på borgerne, så koster det mere, end hvis vi centraliserer behandlingen. Det er en politisk prioritering, hvor meget ekstra, vi skal bruge på at tilbyde behandling tæt på borgerne, for i sidste ende betyder det større udgifter, længere behandlingstider eller dårligere behandling. Den prioritering bør foretages af politikere tæt på borgerne.

Til sidste vil jeg minde om, at det er meget dyrt at gennemføre en omstrukturering. Hvis vi skal bruge en hel masse ressourcer på en omstrukturering, skal vi altså være helt sikre på, at den nuværende struktur bliver erstattet af noget, der er meget, meget bedre. I den forbindelse skal vi også huske, at regionerne kun har eksisteret i 10 år. Region Midtjylland alene har omkring 25.000 medarbejdere, og det tager lang tid at gennemføre en sammenlægning, når så mange bliver berørt. Vi er ikke engang færdige med at bygge de nye, store hospitaler, som uanset hvad kommer til at spille en meget stor rolle i Danmarks fremtidige sundhedsvæsen. Der er således meget stor forskel på det, regionerne leverer i dag, og det regionerne vil kunne levere, når der har været kontinuerlig drift over en længere periode.

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Hadsten Håndbold går medlemsamok!

Hadsten Håndbold går medlemsamok!

Herrelandsholdet succes med VM-guldet i januar måned har skabt den ventede vækst i medlemstallene i håndbold Danmark ... læs mere
Indbrud i Hinnerup

Indbrud i Hinnerup

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Sorteringen breder sig helt naturligt i Favrskov

Sorteringen breder sig helt naturligt i Favrskov

Favrskov Forsyning er i fuld gang med at køre skraldespande og containere ud til de kommunale bygninger ... læs mere
Meget tilfredsstillende udvikling i Vestjysk Bank i 2018

Meget tilfredsstillende udvikling i Vestjysk Bank i 2018

Med et resultat efter skat i 2018 på 296 mio. kr. mod 163 mio. kr. i 2017, en omkostningsprocent, der fra 2017 til 2018 er nedbragt fra 53,3 til 52,9, og et nedskrivningsbehov, der er faldet fra 270 mio. kr ... læs mere
RIT A/S har overtaget Per Kejser IT

RIT A/S har overtaget Per Kejser IT

Forretningsoverdragelse i Hadsten ... læs mere
4 ud af 10 danskere: Rengøring er en belastning

4 ud af 10 danskere: Rengøring er en belastning

4 ud af 10 danskere: Rengøring er en belastning ... læs mere
Kommentar til indlæg fra Ove Rosenkvist 20/2-19

Kommentar til indlæg fra Ove Rosenkvist 20/2-19

PingvinNyt har modtaget dette indlæg fra Kirsten Andersen, Medlem af bestyrelsen i Hadsten Bio ... læs mere
”Julen” står for døren!

”Julen” står for døren!

Men pakker de politiske partier gaverne lidt for pænt ind? ... læs mere
Færdselsuheld i Hadsten

Færdselsuheld i Hadsten

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Irsk aften i Sløjfen

Irsk aften i Sløjfen

Lørdag d. 2. marts afholder Lions klubberne i Favrskov igen Irsk aften i Sløjfen i Hadsten ... læs mere
Nyheder fra Hadsten Storpastorat

Nyheder fra Hadsten Storpastorat

Vi har brug for dig til at fremstille ting til basaren i Sognegården ... læs mere
FOKUS PÅ REGERINGENS UDSPIL TIL NY SUNDHEDSREFORM

FOKUS PÅ REGERINGENS UDSPIL TIL NY SUNDHEDSREFORM

"Tiden er en anden og stiller andre krav til sundhedssektoren, og derfor er der ikke længere brug for regionsrådene", sagde statsministeren, da han lancerede reformen ... læs mere
Loading...