|

Læserbrev vedr. Budget 2020

I Favrskov Kommune videreføres og tilføres store beløb til ældre og handicap & psykiatri med dette års budget

Rikke Randrup Skåning

 

Tirsdag aften har vi på byrådsmøde 1. behandlet budgettet for 2020. Et budget vi i Socialdemokratiet er godt tilfredse med, særligt set i lyset af, hvor stort et pres vi også i vores kommune mærker – bl.a. inden for psykiatri og voksenhandicap.

I foråret blev Social- og Sundhedsudvalget orienteret om, hvordan budgetterne var under voldsomt pres. Inden for vores eget område skulle vi pege på svære, men nødvendige besparelser for at kunne overholde budgetterne. Det gav anledning til diverse skriverier i lokalavisen og heraf bekymringer hos borgere inden for de berørte områder.

Med det udkast til budgetaftale vi tirsdag aften har behandlet i byrådet, kan vi glæde os over, at et samlet byråd har valgt at prioritere hele 18 mio. til social – og sundhed.

Når det kan lade sig gøre, skyldes det i høj grad den aftale, der er indgået mellem regeringen og Kommunernes Landsforening (KL). Den aftale indeholder en forøgelse af bloktilskuddet i 2020, der for Favrskov Kommunes vedkommende er på ca. 17,2 mio. kr.

I budgetforslaget videreføres aktiviteter på ældre- og sundhedsområdet, der tidligere blev finansieret af den såkaldte ’værdighedsmilliard’. Dette beløb kunne nu som en del af bloktilskuddet være prioriteret til andre formål.

Favrskov Kommune oplever i lighed med flere andre kommuner stigende udgifter inden for handicap- og psykiatriområdet, der primært skyldes tilgang af borgere med svære handicaps og borgere, der har brug for korte og intensive genoptræningsforløb. På den baggrund tilføres handicap- og psykiatriområdet 10,2 mio. kr. årligt fra og med 2020. En mindre del af denne udvidelse finansieres via omlægninger og besparelser inden for området.

Med dette budget lykkes det at friholde ældreområdet, og vi skal ikke, som det f.eks. kan ses i vores nabokommuner, fjerne klippekortsordningen for de ældre eller lave forringelser på rengøringsydelserne.

På handicap- og psykiatriområdet vil man kunne mærke besparelser i hverdagen, men slet ikke i det omfang, som vi i Social- og Sundhedsudvalget i første omgang var blevet varslet og havde frygtet.

Det er også blevet muligt at tilføre TUBA lidt ekstra midler med dette budget. TUBA tilbyder hjælp, rådgivning og terapi til unge mellem 14 og 35 år, der er vokset op i hjem med alkohol- eller stofmisbrug.

 

Nu er budgettet sendt til høring blandt vores institutioner og bestyrelser. Vi ser frem til at modtage og læse høringssvarene inden den endelige vedtagelse d. 4. november.

 

På vegne af den socialdemokratiske byrådsgruppe

 

Grethe Villadsen, Formand for Social og Sundhed

Gitte Lynderup Lauritsen og Rikke Randrup Skåning

Medlemmer af Social – og Sundhedsudvalget

 

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Valgflæsk med den nye formand

Valgflæsk med den nye formand

Jakob Ellemann-Jensen spiser torsdag aften valgflæsk sammen med Venstre i Favrskov på Pøt Mølle ... læs mere
Kære Lars - skriver Kræftens Bekæmpelse til mig

Kære Lars – skriver Kræftens Bekæmpelse til mig

TV 2 og Kræftens Bekæmpelse har en opfordring til dig: Gør noget for andre. Gør noget for fremtiden. Støt Knæk Cancer ... læs mere
Opklaret

Opklaret

Tirsdag d. 22. oktober kl. 19.30 er der mulighed for at opleve tidligere drabschef Jens Møller Jensen og journalist Stine Bolther i et spændende samtaleforedrag i Sløjfen ... læs mere
Æblemost og vandretur

Æblemost og vandretur

Lørdag d. 19. oktober er der på Hadsten Bibliotek både mulighed for at få mostet sine æbler og få tips og tricks til vandreferie ... læs mere
1.-behandling af budget for Favrskov Kommune

1.-behandling af budget for Favrskov Kommune

I dag tirsdag den 8. oktober 2019, er der byrådsmøde kl. 19 i administrationsbygningen, Torvegade 7 i Hammel. Alle er velkommen til at overvære mødet ... læs mere
Rettidig omhu efterlyses…

Rettidig omhu efterlyses…

Mette Frederiksens første åbningstale som landets statsminister var foruroligende populistisk og uden reelt indhold ... læs mere
Del elbil med dine naboer

Del elbil med dine naboer

Favrskov Kommune åbner nu for ansøgninger til puljen for el-delebiler til eksempelvis grundejerforeninger, boligforeninger, landsbyer eller andre fællesskaber ... læs mere
Efterårets sange i den blå

Efterårets sange i den blå

Søndag 13. oktober er der sang i Sløjfen 14.00 ... læs mere
Ugens anmeldelse fra Favrskov Bibliotekerne

Ugens anmeldelse fra Favrskov Bibliotekerne

Tema: Når psyken slår knuder ... læs mere
Husk din fiskemand er i Hadsten hver mandag

Husk din fiskemand er i Hadsten hver mandag

Din fiskemand MARK er på plads udenfor Kvickly i Hadsten ... læs mere
Loading...