|

“Landboklubben” i Hadsten

Herluf Nydam Jensen har sendt os denne historie om KOBALLERNE i Hadsten.

 

I Hadsten har ungdommen i et lille hundrede år haft lejlighed til at mødes ved et lørdags bal ca. en gang om måneden. Der er her tale om bal i “landboklubben”

Ballerne havde det lidet flatterende navn “koballer”. Det lyder ikke særlig pænt, men det afholdt nu ikke unge mennesker for at møde op, og i perioder var der overordentlig stor opbakning til festerne.

Forklaringen på det bastante øgenavn var at i klubbens start, var det forbeholdt sønner fra gårde med et vist antal køer på ejendommen at kunne blive medlem af klubben.

Jeg har fået oplyst at det var 12 røde køer og 15 sortbrogede der var den nederste grænse for optagelse, jeg har nu ikke kunnet få det bekræftet igennem vedtægter, men der er nok ikke tvivl om at det var forbeholdt bedre stillede unge landmandssønner at være medlem.

Et ret skrapt krav der i begyndelsen af det tyvende århundrede. I lovene fra 1946 står der at mindst 5 af bestyrelsens 7 medlemmer skal være unge landmænd. Ideen har ganske givet været at de unge mænd så skulle sørge for at invitere en ung dame med til festen og dermed var der lejlighed til at møde andre unge.

Jeg har fået fortalt af et bestyrelsesmedlem der var med i bestyrelsen før 2 verdenskrig. At han havde ofte været med til at skrive op til 150 indbydelser til unge damer, om at komme til fest og at de unge piger som regel mødte op i lange kjoler

Da festerne startede, var der Hadsten kro, Centralhotellet og Østergades Hotel (der hvor Nordea nu har banklokaler) og Hadsten Møbelmagasin har lager i den gamle sal, hvor der er tydelige spor af balkon, scene osv.

Da tilslutningen var på det højeste var der bal samme aften måske op til tre steder, men i hvert fald indtil mange gange 2 steder. Man kan godt forestille sig at der var livlig trafik imellem kro og hotel, for at se hvor det nu gik bedst. Januar 1948 er det sidste gang det nævnes i protokollen at der er arrangement på Østergades Hotel, søndag den 18 januar er teaterforestilling, med efterfølgende selskabelig sammenkomst.

Jeg var med første gang 1958, og på det tidspunkt foregik det på Centralhotellet og på Hadsten kro.

Aftenen forløb som regel på den måde at der var underholdning en times tid fra kl20. Underholdningen bestod af en populær sangerinde eller sanger med ledsagende musik.

Foreningen benyttede sig selvfølgelig af lokale kræfter i den udstrækning det kunne lade sig gøre, og her var Hadsten amatørteater med til at sætte stemningen i vejret.

Når underholdningen var slut, trådte orkestret til, og der blev spillet indtil ved 2 tiden. På det tidspunkt var de fleste trætte og de unge mænd der havde scoret havde travlt med at få den unge dame fulgt hjem.

Der var rift om taxaerne, de færreste havde bil på den tid, de fleste cyklede hjem.

I en periode blev der arrangeret ringridning, således kan der læses i protokollen at søndag den 12. juni 1944 havde landboklubben ringridning på stadion i Hadsten. Der var 36 ryttere med og da de var færdige gav gymnaster opvisning af 2 hold.

Festen var godt besøgt om aftenen til selskabelig sammenkomst på Hadsten kro. Gad vide om der var udgangsforbud på det tidspunkt i 1944.

Der var valgt en bestyrelse til at varetage afviklingen af ballerne. Bestyrelsen blev valgt på generalforsamlingen som foregik i oktober eller november måned umiddelbart før et bal.

Der mødte som regel kun den siddende bestyrelse op og derved blev bestyrelsen faktisk selvsupplerende. Jeg var med et par år fra 1963 til 1965, og havde stor fornøjelse af dette.

Opgaven var meget enkel, nemlig at sørge for at det var de mest populære aktører i underholdningsbranchen på den tid der kom og optrådte.

For at være ajour var det nødvendigt at tage til Århus eller Randers for at opleve hvad der var på markedet. Nørreris i Randers var et meget hot sted at komme, i Århus var det i Århushallen der var det smarte.

Ellers var det impresarioerne der sendte brochurer med tilbud på navne og hvad det kostede at få de forskellige til at komme.

Af optrædende kan nævnes Ebbe Rhode, Poul Reichardt, Rachel Rastenni, Gitte Henning med Farmand. Der kunne nævnes mange flere, men det var kapaciteter på den tid.

Det praktiske var arrangeret på den måde at der var 2 mand hvert sted til at sælge billetter, en der var med i mange år var Svend Jensen Østergade Hadsten. Derudover var der 2 kontrollører (dørmænd)

Det var som regel professionelle fra Århus der var organiseret i en forening for sådanne. De var nemme at kende med kasket og overarme og skuldre der var ved at rykke skjorteærmerne fra hinanden. Der var næsten aldrig ballade, og var der ballade varede det ikke ret længe, så havde udsmiderne dæmpet gemytterne.

Unge mennesker dengang var ikke anderledes end unge mennesker i dag, dog synes jeg aldrig der var nogen der kom til skade, når næverne blev taget i brug.

Politiet var også til stede og helt frem til kommunalreformen i 1970 hørte Hadsten Kro under Landbetjenten i Hinnerup, og på den anden side af åen var det Landbetjenten i Hadsten by der var myndighed.

Traditionen er opstået på et tidspunkt at ordensmagten blev inviteret med ind at få smørrebrød i den blå stue når underholdningen var ovre.

Der mødtes bestyrelsen og de der havde underholdt, og som skulle have deres betaling. Det var sjældent de blev og spiste med, men det skete dog en gang imellem.

Vi fik nogen fantastiske stykker smørrebrød, fremtryllet af fru Madsen, som var eminent til at lave mad.

Maden blev grundigt skyllet ned med en snaps eller 2, det er festlige stunder at tænke tilbage på.

To arrangementer træder foran de andre, det er juleballet anden juledag og ballet Påskelørdag. Da kom der specielt mange unge mennesker af den årsag at lidt ældre unge der var rejst fra byen, for at studere, være inde som soldat eller havde fået læresteder med bopæl længere væk, de kom som regel hjem på ferie til jul og Påske og vidste at de kunne træffe tidligere skolekammerater og få sidste nyt om hinandens oplevelser i den forgangne tid.

Ved gennemgang af materialet der findes på Hadsten arkiv, lå der en Rapport fra Landbetjenten i Hadsten, Chr. Velborg. Rapporten beskriver ved Foreningens formand, hvordan foreningen fungerer, essensen af rapporten er at foreningens love ikke klart fortæller at det er en privat forening og som følge deraf skal der betales forlystelsesafgift. Dette meddeles af politimesteren i Randers den 23. juli 1948.

Allerede den 23. August samme år vedtages nye love der er mere fyldestgørende om formål, medlemsoptagelse og kontingent. Dette løser problemet og festerne fortsætter.

Alt har sin tid og hen omkring 1970 kommer diskotekerne frem og det er umoderne at mødes til bal om lørdagen, ret hurtigt er der diskoteker overalt, næsten alle ugens 7 dage og foreningen går i dvale, efter at have opfyldt sin mission i mange år, der er mange unge mænd og unge piger der har mødt hinanden for første gang til kobal i Hadsten.

med venlig hilsen

Herluf Nydam Jensen

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.De levende billeder

De levende billeder

Den 1. marts bliver Hadsten Bio 80 år. Rejsebiografen i Østergades Hotel blev nu afløst af en rigtig biograf ... læs mere
Flosset image...

Flosset image…

De to største pengeinstitutter her i landet kæmper med imageproblemer og kundeflugt i stor skala ... læs mere
Generalforsamling i Natteravnene i Hadsten-Hinnerup

Generalforsamling i Natteravnene i Hadsten-Hinnerup

Fommand Heidi Hagen Siem fik et flot genvalg, som formand ... læs mere
Favrskov`s borgmester fylder 60 år

Favrskov`s borgmester fylder 60 år

Nils Borring (S), folkeskolelærer og borgmester i Favrskov Kommune, fylder 60 år 24. februar ... læs mere
Klimaændringer – Den danske vinkel

Klimaændringer – Den danske vinkel

Livestreamet foredrag fra Aarhus universitet ... læs mere
Nyt liv i den gamle hjulfabrik.

Nyt liv i den gamle hjulfabrik.

PingvinNyt har besøgt Direktør Ruben M. Andersen, Loebeshop og han viser os rundt og fortæller hvor langt de nået i deres ny WEB-hotel ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 404.

Ugens naturbilleder nr. 404.

Vinterferien er over os, og det er en kærkommen lejlighed til at komme ud i den friske luft - her kommer du med på en tur ad Østergårdsvej ved Laurbjerg/Houlbjerg ... læs mere
Nu stiger eller falder prisen for mange fjernvarme-kunder

Nu stiger eller falder prisen for mange fjernvarme-kunder

De fleste fjernvarmeforbrugere skal betale mere for at få opvarmet deres bolig i 2019 end i 2018. Det viser nye tal fra Forsyningstilsynet ... læs mere
Der er ved at komme liv tilbage i Hadsten Centret

Der er ved at komme liv tilbage i Hadsten Centret

Det gamle indkøbscenter er godt på vej til at blive omdannet til et sundhedshus ... læs mere
Krænkelse i den blå sangbog.

Krænkelse i den blå sangbog.

”Sang fra den blå” begynder altid sangdagen med 162 ”Den danske sang…” ... læs mere
Loading...