lørdag d. 30. maj 2020
|

Langt billigere at være husejer – men ikke i København

Lavere rente og stigende realløn gør det billigere at bo i eget hus

 

. Men i Storkøbenhavn er det blevet dyrere at bo siden huspriserne bundede i 2012. I dag går næsten halvdelen af lønnen til boligudgifter.

 

 

Selv om huspriserne – siden markedet bundede i 2012 – er steget med 29,6 procent på landsplan, er det alligevel blevet billigere at bo for en typisk børnefamilie, der har valgt at købe et 150 m2 stort parcelhus. 

Det viser Dansk Ejendomsmæglerforenings (DE) indeks over udviklingen i den såkaldte boligbyrde for 4. kvartal 2019. Boligbyrden angiver familiens samlede boligudgift set i forhold til husstandens indkomst efter skat.

Gør Videncentret Bolius det godt nok?

Vi vil gerne have din mening.

Vi trækker lod om 6 x 2 biografture inklusiv “Guf pakke” blandt deltagere i vores årlige brugerundersøgelse.

Deltag her

Faldende renter og stigende løn gør det billigere at være husejer

På landsplan brugte en  familie 18,1 procent af husstandsindkomsten i 4. kvartal 2019 på at bo i et gennemsnitshus, hvilket er 1,0 procentpoint mindre end i samme kvartal 2012, viser statistikken.

Forklaringen skal søges i en blanding af faldende renter og stigende realløn, som på landsbasis har fjernet den økonomiske effekt af de stigende huspriser. Boligejerne har fået flere penge mellem hænderne, hvilket giver dem råd til at betale en højere pris for boligen – uden at skulle bruge relativt flere penge på boligen.

Fx er renten på et fastforrentet lån faldet med cirka tre procentpoint siden 2012 og ligger i dag lige omkring 1,2 procent.

Alene rentefaldet siden 4. kvartal 2012 har betydet, at en boligejer har råd til at betale cirka 15 procent mere for boligen, uden at skulle af med en højere månedlige nettoydelse. Eksemplet er beregnet på grundlag af et fastforrentet lån med afdrag.

 

Store geografiske forskelle i boligbyrden

Den gennemsnitlige boligbyrde på 18,1 procent  dækker over store forskelle mellem de enkelte landsdele. En københavnsk husejer skal i 4. kvartal 2019 bruge 45,2 procent af sin disponible indkomst på boligen, mens samme husejer i 2012 kunne nøjes med 40,2 procent.

Omvendt er det blevet relativt billigere at bosætte sig i Jylland, Fyn og størstedelen af Sjælland, hvor boligbyrden siden 2012 er faldet med mellem 0,8 og 2,5 procentpoint.

Udviklingen afspejler dermed den aktuelle tendens med færre indbyggere i de i forvejen tyndt befolkede landdistrikter og en betydelig tilflytning til hovedstadsområdet og de regionale vækstcentre.

Må vi vise dig en infografik?

Her plejer at ligge et kort, et lagkagediagram eller lignende. Vi kan desværre ikke vise dig infografikken på grund af dine cookie-indstillinger.

 

Find flere uvildige undersøgelser fra Videncentret Bolius her

Som eksempel kan nævnes det østjyske vækstområde omkring Vejle og Horsens, hvor den seneste prognose fra Danmarks Statistik spår en vækst i indbyggertallet på 7–10 procent over de kommende 10 år, mens flere af nabokommunerne står til et fald i indbyggertallet.

Svært for førstegangskøbere i storbyområder

Forklaringen på en højere boligbyrde i Københavns-området ligger i en kraftig stigning i huspriserne, der siden 2012 er steget med 63 procent.

Udviklingen indebærer, at det bliver stadig sværere for en almindelig lønmodtager-familie med en indkomst på omkring 750.000 kr. at få råd til en bolig i fx Københavns Kommune.

Typisk koster en mindre villa cirka 4 millioner kr., hvilket er lige på grænsen for en førstegangskøber, der skal have sparet cirka en kvart million kr. sammen til udbetaling og omkostninger.

Samtidig kan økonomisk svage førstegangskøbere næppe nøjes med minimumsudbetalingen på 5 procent, men bør kalkulere mindst 10 procent i og omkring de to storbyområder. Årsagen er de særlige finansieringsbetingelser, som boliger i landets to storbyområder er underlagt.

Rekordlave boligudgifter i Vest- og Sønderjylland

Omvendt ser det ud i Vestjylland og Sønderjylland, hvor Danmarks Statistik spår en tilbagegang i befolkningen på 2-3 procent i flere kommuner over de kommende ti år. 

De to områder er kendetegnet ved nogle af landets de laveste prisstigninger på huse siden 2012. Eksempelvis er er gennemsnitligt hus i Sydjylland kun steget med 19,6 procent, siden markedet bundede i 2012. 

De lave prisstigninger slår ud i en lav boligbyrde, der i 2. kvartal 2019 udgjorde 13 procent i Sydjylland.

Bo for 3.100 kr. om måneden i Gråsten

Går du efter den lavest mulige boligudgift, er Sydjylland med sin charmerende natur et godt sted at starte søgningen.

Under postnummeret 6300 Gråsten er det ikke svært at finde en nydelig murermestervilla uden for centrum til omkring 600.000 kr. 

Med en udbetaling på 60.000 kr. ligger den månedlige ydelse på 3.100 kr. efter skat og inkl. ejerudgift, men ekskl. forbrugsudgifter.

Kilder, henvisninger og metode

Nyhed: Hold dig ajour med aktuel og relevant viden for dig og din bolig. Indholdet er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Se seneste nyheder.

Alle bidragsydere:

  • Jørgen Munksgaard Rasmussen, Boligøkonomisk fagekspert

Vis alle kilder og henvisninger add

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Meningsfulde aktiviteter og besøg i psykiatrien. Hvad med de indlagte patienter og deres pårørende?

Meningsfulde aktiviteter og besøg i psykiatrien. Hvad med de indlagte patienter og deres pårørende?

Ledende overlæge i psykiatrien i Vejle, Region Syddanmark ➡️Medstifter af regionspartiet Psykiatri-Listen (P) i Region Midtjylland ➡️Stifter af græsrodsbevægelsen #VærdigPsykiatriForAlle, Adresse: Nordre Strandvej 28, 8240 Risskov Mobil: 22377936 ... læs mere
Giv foreningslivet en hjælpende hånd i Corona-krisen

Giv foreningslivet en hjælpende hånd i Corona-krisen

Af Simon Buus Olsen, KV-Kandidat for Venstre, Bøgehaven 8370 Hadsten ... læs mere
Se pinsesolen danse – i pinsesnittet

Se pinsesolen danse – i pinsesnittet

Det er gammel tradition at stå tidligt op pinsemorgen for at se ”solen danse” ... læs mere
Ses vi til Torsdagstræf?  

Ses vi til Torsdagstræf?  

kynd dig at sætte kryds i kalenderen den 11. juni 2020, kl. 15-17.30, hvor vi besøger BMS i Søften.   ... læs mere
Landsdækkende spiritus- og narkotikakontrol i pinsen

Landsdækkende spiritus- og narkotikakontrol i pinsen

Landsdækkende spiritus- og narkotikakontrol i uge 22 og 23, 2020 ... læs mere
Begrænsede besøg på landets hospicer giver absolut ingen mening.

Begrænsede besøg på landets hospicer giver absolut ingen mening.

Af Lone Glarbo, Favrskov Byråd (V), Århusvej 55, 8382 Hinnerup, Social- og Sundhedsudvalget ... læs mere
Foreningslivet lever – Det skal det blive ved med

Foreningslivet lever – Det skal det blive ved med

Af Byrådsmedlem Morten Bang - Venstre ... læs mere
Fra ægtemand til plejer

Fra ægtemand til plejer

I påsken mistede Torben Gorm Larsen i Ulstrup sin kone efter 11 års sygdom. Han har samlet gode erfaringer, som han gerne vil give videre til andre ... læs mere
Nu bliver det ulovligt at købe koncentrerede sprøjtemidler

Nu bliver det ulovligt at købe koncentrerede sprøjtemidler

1. juli 2020 vil det ikke længere være muligt for private danskere at købe ukrudtsmidler, bl.a. Roundup, og andre pesticider i koncentreret form ... læs mere
Loading...