|

LERBJERGS GRANATER

“Granaten” i Lerbjerg. Ja – men der har været mere end én.
Kurt Villy følger med Fenrik Nielsen i dagens granatnedslag…

Tekst/billedmateriale: Kurt Villy Svendsen

GRANATER I LERBJERG

I dag for 100 år siden sluttede en af de forfærdeligste krige, som har raset i Europa: 1. Verdenskrig. Danmark holdt sig neutral, men alligevel fik landet krigens gru at føle, da titusindvis af sønderjyder direkte blev berørt af uhyrlighederne. Alle våbenføre mænd mellem 18 og 45 år blev indkaldt til den tyske hær, og næsten 5.000 af dem mistede livet med deraf følgende uhyggelig konsekvens for deres familier.

For at sikre Danmarks neutralitet, måtte regeringen give indrømmelser overfor blandt andet England. Dele af de danske farvande skulle mineres, og for at bevise landets forsvarsvilje indkaldtes en såkaldt sikringsstyrke på næsten 90.000 mand, som blev garnisoneret mange forskellige steder i landet.

Den 11.11. klokken 11 i 1918 sluttede krigen med fredsaftalen i den berømte togvogn i Compiêgneskoven i Frankrig, hvor et hårdt presset og ydmyget Tyskland måtte overgive sig. Begrebet ”den ellevte time” fra Bibelen fik pludselig helt ny betydning.

Også omkring Hadsten var der udstationeret soldater i en periode af krigen. I dag vil jeg vise jer et meget sjældent brev, afsendt af fenrik 276/16, J. Nielsen ved 3. Artilleriafdelings 1. Batteri, som var opstillet ved Lerbjerg. Fenrikken skriver til sin kollega – konstabel 203/17, Lauridsen, 1. Batteri – som denne 12. november 1918 er indlagt på Garnisonssygehuset i Århus; dengang beliggende på Høegh Guldbergsgades Kaserne, men nu nedrevet.

Kortet er luksusstemplet LERBJERG 12.11.1917, 6-10 F og kommer således med formiddagstoget. Men bemærk frankeringen, hvor frimærket er påtrykt SF, som ikke i denne forbindelse udgør en reklame for et nutidigt politisk parti.

Værnepligtigt mandskab i Sikringsstyrken fik ugentligt udleveret et korrespondancekort og et brevkort med påtryk SB – soldaterbrev. Dette blev fra august 1917 ændret til, at hver mand fik udleveret et 5-øres og et 10-øres frimærke, påtrykt SF (soldaterfrimærke.) Ordningen varede til slutningen af marts 1919, da Sikringsstyrken blev hjemsendt.

Komplette breve med tydelige stempler på SF-frimærker er sjældne, og eksemplaret fra Lerbjerg er et af de flotteste, jeg har set.

Og så er der lige det med artilleriet: Sådanne krudtkarle medbringer som bekendt kanoner – og dermed granater. I Lerbjerg lå – som mange endnu husker – et kombineret handelshus og udskænkningssted benævnt ”Granaten”.

Postkorttegning fra 1918: Kanonerne tordner –

måske over Lerbjerg

Mange fantasifulde historier er gennem tiden spundet om, hvorledes beværtningens navn opstod. Nu vil den gamle hedning komme med et godt bud:

”Granaten” fik sit navn, da Artilleriregimentet i1917 havde sine ”Jenser” udstationeret i byen med deraf følgende besøg i restaurationen.

På en stormfuld og våd novemberdag tog fenrik Jens Nielsen simpelthen sine udleverede granater med ind i krostuen og lagde dem ved sit stambord med ordene: ”Der er sgu´ ingen grund til, at gode kongelige granater ligger og ruster op i det møgvejr”…

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Kære ‘Sat på spidsen’

Kære ‘Sat på spidsen’

Jeg har noteret mig jeres oprigtige bekymring for, om den nytiltrådte socialistiske regering nu sender Laurbjergs trinbræt i syltekrukken sammen med alle de andre trafikprojekter, som ellers var med i den tidligere regerings store trafikaftale, der blev indgået sammen med ... læs mere
Sigtet for at true med at skyde piges hest

Sigtet for at true med at skyde piges hest

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Udeklarerede hasselnødder i müsli

Udeklarerede hasselnødder i müsli

Tilbagrtrukne Fødevarer ... læs mere
NABOHJÆLP

NABOHJÆLP

Nabohjælp, fusk, vennetjeneste, sort arbejde. Ja tak Mere af det. Læs Ole Juuls klumme ... læs mere
God nattevagtsdækning på plejecentrene

God nattevagtsdækning på plejecentrene

Foranlediget af Ældrerådet blev det med 2019-budgettet besluttet at gennemføre en undersøgelse af bemandingen om natten på plejecentrene ... læs mere
Hvad så, Laurbjerg?

Hvad så, Laurbjerg?

Vores nye transportminister vil tage alle vedtagne trafikprojekter op til fornyet overvejelse. Det kommer måske til at gå ud over trinbrættet i Laurbjerg ... læs mere
Klimapopulisme er det nye sort

Klimapopulisme er det nye sort

Alle snakker om klima – (stort set) ingen gør noget ved det… ... læs mere
Indbrud i Hadsten

Indbrud i Hadsten

Østjtllands Politi oplyser ... læs mere
Nyhed fra HSK fodbold : Morten Andresen er stoppet som ungdomsformand

Nyhed fra HSK fodbold : Morten Andresen er stoppet som ungdomsformand

Morten Andresen, der siden 2015 har været ungdomsformand i HSK Fodbold, har valgt at stoppe pr. 30. juni 2019 ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 425.

Ugens naturbilleder nr. 425.

Vi kan vist hurtigt blive enige om, at sommervejret ikke ligefrem har vist sig fra sin bedste side den seneste uge. Men det skal ikke forhindre os i at nyde naturen ... læs mere
Loading...