|

LERBJERGS GRANATER

“Granaten” i Lerbjerg. Ja – men der har været mere end én.
Kurt Villy følger med Fenrik Nielsen i dagens granatnedslag…

Tekst/billedmateriale: Kurt Villy Svendsen

GRANATER I LERBJERG

I dag for 100 år siden sluttede en af de forfærdeligste krige, som har raset i Europa: 1. Verdenskrig. Danmark holdt sig neutral, men alligevel fik landet krigens gru at føle, da titusindvis af sønderjyder direkte blev berørt af uhyrlighederne. Alle våbenføre mænd mellem 18 og 45 år blev indkaldt til den tyske hær, og næsten 5.000 af dem mistede livet med deraf følgende uhyggelig konsekvens for deres familier.

For at sikre Danmarks neutralitet, måtte regeringen give indrømmelser overfor blandt andet England. Dele af de danske farvande skulle mineres, og for at bevise landets forsvarsvilje indkaldtes en såkaldt sikringsstyrke på næsten 90.000 mand, som blev garnisoneret mange forskellige steder i landet.

Den 11.11. klokken 11 i 1918 sluttede krigen med fredsaftalen i den berømte togvogn i Compiêgneskoven i Frankrig, hvor et hårdt presset og ydmyget Tyskland måtte overgive sig. Begrebet ”den ellevte time” fra Bibelen fik pludselig helt ny betydning.

Også omkring Hadsten var der udstationeret soldater i en periode af krigen. I dag vil jeg vise jer et meget sjældent brev, afsendt af fenrik 276/16, J. Nielsen ved 3. Artilleriafdelings 1. Batteri, som var opstillet ved Lerbjerg. Fenrikken skriver til sin kollega – konstabel 203/17, Lauridsen, 1. Batteri – som denne 12. november 1918 er indlagt på Garnisonssygehuset i Århus; dengang beliggende på Høegh Guldbergsgades Kaserne, men nu nedrevet.

Kortet er luksusstemplet LERBJERG 12.11.1917, 6-10 F og kommer således med formiddagstoget. Men bemærk frankeringen, hvor frimærket er påtrykt SF, som ikke i denne forbindelse udgør en reklame for et nutidigt politisk parti.

Værnepligtigt mandskab i Sikringsstyrken fik ugentligt udleveret et korrespondancekort og et brevkort med påtryk SB – soldaterbrev. Dette blev fra august 1917 ændret til, at hver mand fik udleveret et 5-øres og et 10-øres frimærke, påtrykt SF (soldaterfrimærke.) Ordningen varede til slutningen af marts 1919, da Sikringsstyrken blev hjemsendt.

Komplette breve med tydelige stempler på SF-frimærker er sjældne, og eksemplaret fra Lerbjerg er et af de flotteste, jeg har set.

Og så er der lige det med artilleriet: Sådanne krudtkarle medbringer som bekendt kanoner – og dermed granater. I Lerbjerg lå – som mange endnu husker – et kombineret handelshus og udskænkningssted benævnt ”Granaten”.

Postkorttegning fra 1918: Kanonerne tordner –

måske over Lerbjerg

Mange fantasifulde historier er gennem tiden spundet om, hvorledes beværtningens navn opstod. Nu vil den gamle hedning komme med et godt bud:

”Granaten” fik sit navn, da Artilleriregimentet i1917 havde sine ”Jenser” udstationeret i byen med deraf følgende besøg i restaurationen.

På en stormfuld og våd novemberdag tog fenrik Jens Nielsen simpelthen sine udleverede granater med ind i krostuen og lagde dem ved sit stambord med ordene: ”Der er sgu´ ingen grund til, at gode kongelige granater ligger og ruster op i det møgvejr”…

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.DET GIVNE...

DET GIVNE…

Kurt Villy mindes en tankevækkende klumme af Ole Juul. Om at miste livet - midt i livet. Læs Ole Juul her på PingvinNyt ... læs mere
Indbrud i Søften

Indbrud i Søften

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Sindets Uge sætter fokus på mental sundhed

Sindets Uge sætter fokus på mental sundhed

Favrskov Kommune slår dørene op til et alsidigt program i Sindets Uge 7.- 11. oktober 2019. Med blandt andet foredrag, workshops, cafeer og åbent hus sætter kommunen fokus på den mentale sundhed for alle borgere ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 434.

Ugens naturbilleder nr. 434.

Det er ikke meget blå himmel september har budt på indtil nu. Vi må jo ha' noget til gode. Idag kommer du med på tur i skov og ved mark ... læs mere
Er der en voksen til stede?

Er der en voksen til stede?

”Hensyn-sygen” på Københavns Universitet er atter brudt ud ... læs mere
Ny storparcel i Hadsten i udbud

Ny storparcel i Hadsten i udbud

Storparcellen på Gl. Sellingvej 12 i Hadsten bliver udbudt til tæt-lav bebyggelse i to etager ... læs mere
ET GAMMELT POSTKORT MED ET MEJERI

ET GAMMELT POSTKORT MED ET MEJERI

En mejeriejer, en boghandler, en førstelærer. Alle medvirkende til en aktiv og levende stationsby, og alle bidrog de til dette fine postkort fra Hadsten ... læs mere
Rekordstor tilslutning til Kunst i Favrskov

Rekordstor tilslutning til Kunst i Favrskov

 Den 21. - 22. september  kl. 10 - 17 i Søften ... læs mere
Færdselsuheld i Hinnerup

Færdselsuheld i Hinnerup

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
HSK samarbejder med anden fodboldklub

HSK samarbejder med anden fodboldklub

Holdsamarbejder er ikke altid "lutter lagkage", men jeg er glad for, at jeg kan berette om en god historie fra pigefodboldens verden ... læs mere
Litterære filmaftener i Hadsten og Hammel

Litterære filmaftener i Hadsten og Hammel

Kom til en hyggelig aften i den lokale biograf med læseinspiration og film ... læs mere
Loading...