|

LERBJERGS GRANATER

“Granaten” i Lerbjerg. Ja – men der har været mere end én.
Kurt Villy følger med Fenrik Nielsen i dagens granatnedslag…

Tekst/billedmateriale: Kurt Villy Svendsen

GRANATER I LERBJERG

I dag for 100 år siden sluttede en af de forfærdeligste krige, som har raset i Europa: 1. Verdenskrig. Danmark holdt sig neutral, men alligevel fik landet krigens gru at føle, da titusindvis af sønderjyder direkte blev berørt af uhyrlighederne. Alle våbenføre mænd mellem 18 og 45 år blev indkaldt til den tyske hær, og næsten 5.000 af dem mistede livet med deraf følgende uhyggelig konsekvens for deres familier.

For at sikre Danmarks neutralitet, måtte regeringen give indrømmelser overfor blandt andet England. Dele af de danske farvande skulle mineres, og for at bevise landets forsvarsvilje indkaldtes en såkaldt sikringsstyrke på næsten 90.000 mand, som blev garnisoneret mange forskellige steder i landet.

Den 11.11. klokken 11 i 1918 sluttede krigen med fredsaftalen i den berømte togvogn i Compiêgneskoven i Frankrig, hvor et hårdt presset og ydmyget Tyskland måtte overgive sig. Begrebet ”den ellevte time” fra Bibelen fik pludselig helt ny betydning.

Også omkring Hadsten var der udstationeret soldater i en periode af krigen. I dag vil jeg vise jer et meget sjældent brev, afsendt af fenrik 276/16, J. Nielsen ved 3. Artilleriafdelings 1. Batteri, som var opstillet ved Lerbjerg. Fenrikken skriver til sin kollega – konstabel 203/17, Lauridsen, 1. Batteri – som denne 12. november 1918 er indlagt på Garnisonssygehuset i Århus; dengang beliggende på Høegh Guldbergsgades Kaserne, men nu nedrevet.

Kortet er luksusstemplet LERBJERG 12.11.1917, 6-10 F og kommer således med formiddagstoget. Men bemærk frankeringen, hvor frimærket er påtrykt SF, som ikke i denne forbindelse udgør en reklame for et nutidigt politisk parti.

Værnepligtigt mandskab i Sikringsstyrken fik ugentligt udleveret et korrespondancekort og et brevkort med påtryk SB – soldaterbrev. Dette blev fra august 1917 ændret til, at hver mand fik udleveret et 5-øres og et 10-øres frimærke, påtrykt SF (soldaterfrimærke.) Ordningen varede til slutningen af marts 1919, da Sikringsstyrken blev hjemsendt.

Komplette breve med tydelige stempler på SF-frimærker er sjældne, og eksemplaret fra Lerbjerg er et af de flotteste, jeg har set.

Og så er der lige det med artilleriet: Sådanne krudtkarle medbringer som bekendt kanoner – og dermed granater. I Lerbjerg lå – som mange endnu husker – et kombineret handelshus og udskænkningssted benævnt ”Granaten”.

Postkorttegning fra 1918: Kanonerne tordner –

måske over Lerbjerg

Mange fantasifulde historier er gennem tiden spundet om, hvorledes beværtningens navn opstod. Nu vil den gamle hedning komme med et godt bud:

”Granaten” fik sit navn, da Artilleriregimentet i1917 havde sine ”Jenser” udstationeret i byen med deraf følgende besøg i restaurationen.

På en stormfuld og våd novemberdag tog fenrik Jens Nielsen simpelthen sine udleverede granater med ind i krostuen og lagde dem ved sit stambord med ordene: ”Der er sgu´ ingen grund til, at gode kongelige granater ligger og ruster op i det møgvejr”…

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.”Julen” står for døren!

”Julen” står for døren!

Men pakker de politiske partier gaverne lidt for pænt ind? ... læs mere
Færdselsuheld i Hadsten

Færdselsuheld i Hadsten

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Irsk aften i Sløjfen

Irsk aften i Sløjfen

Lørdag d. 2. marts afholder Lions klubberne i Favrskov igen Irsk aften i Sløjfen i Hadsten ... læs mere
Nyheder fra Hadsten Storpastorat

Nyheder fra Hadsten Storpastorat

Vi har brug for dig til at fremstille ting til basaren i Sognegården ... læs mere
FOKUS PÅ REGERINGENS UDSPIL TIL NY SUNDHEDSREFORM

FOKUS PÅ REGERINGENS UDSPIL TIL NY SUNDHEDSREFORM

"Tiden er en anden og stiller andre krav til sundhedssektoren, og derfor er der ikke længere brug for regionsrådene", sagde statsministeren, da han lancerede reformen ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 405.

Ugens naturbilleder nr. 405.

Er du også blevet ramt af en spirende forårsfornemmelse? Vejr og temperatur passer ikke helt til vintermåneden februar, men det føles nu meget rart ... læs mere
Tillykke Hadsten Bio

Tillykke Hadsten Bio

Svar til formanden for Hadsten Bio Lars Kristensen ... læs mere
Send Syrien-krigerne til Guantánamo.

Send Syrien-krigerne til Guantánamo.

PingvinNyt har modtaget dette fra Michael Nedersøe, byrådsmedlem i Horsens og folketingskandidat i Favrskov for Dansk Folkeparti Søndermarksvej 12D, Sejet 8700 Horsens Mobil 25388281 ... læs mere
Husejere trodser ekstremt vejr: Kun et fåtal bekymrer sig om klimasikring

Husejere trodser ekstremt vejr: Kun et fåtal bekymrer sig om klimasikring

Blot en femtedel af danske husejere bekymrer sig over, om deres bolig er tilstrækkeligt sikret mod oversvømmelse ved skybrud og stormflod, viser en undersøgelse fra Bolius og Realdania ... læs mere
Boliggrundene på Hørbakken i Hinnerup er nu i 2. budrunde

Boliggrundene på Hørbakken i Hinnerup er nu i 2. budrunde

Favrskov Kommune gennemfører anden budrunde frem til 12. marts 2019 ... læs mere
Hadsten Varmeværk idriftsætter solcelleanlæg.

Hadsten Varmeværk idriftsætter solcelleanlæg.

Hadsten Varmeværk har netop idriftsat en solcelleanlæg der er monteret på taget af bygningen Toftegårdsvej 30 i Hadsten ... læs mere
Loading...