|

Lukket på Grund af glæde

4. -5. maj 1945 er dage, der står stærkt i Danmarkshistorien, idet det glade budskab kom 4. maj om aftenen.

Billedet er fra befrielsesdagen i Søndergade i Hadsten

 

Nu havde de tyske tropper i Holland-Belgien og Danmark overgivet sig til Feltmarchall Montgomery—Betingelsesløst. Budskabet blev selv om det var ventet modtaget med begejstring over hele Danmark…. der kom stearin lys i vinduerne for at markere, at nu var den forhadte mørklægning slut og man kunne igen færdes frit i gaderne.

Butikker var lukket på grund af glæde. Og jeg tror at det var meget rammende for hele den danske befolkning, at det havde man ventet på og glædet sig til i de fem forbandede år.
Der var dog undtagelser for de borgere, der havde holdt på den forkerte hest og hjulpet besættelsesmagten. De måtte nu stå til regnskab for deres gerninger og det gik ikke stille af.
Der blev arresteret rigtig mange mennesker og der var sikkert også nogen, der uretfærdigt blev anholdt og anklaget.
Tyskerpigerne der var nemme ofre, fik en ubehagelig medfart. Der er mange eksempler på at gadens parlement trådte til med nedværdigende behandling i form af kronragning og alt tøj trukket af og påmaling af hagekors. Det var ikke danskere værdigt.
Den store part af befolkningen fandt i bunden af skabet eller inderst i kælderen, den sidste flaske portvin frem, som var gemt til denne lejlighed.


Min svigermors bror var frihedskæmper, men var sidst på krigen kommet til Sverige og senere til England. Han havde gode sager med hjem fra England, blandt andet 2 flasker dejlig skotsk whisky, som han forærede til svigermor. Deres sidstfødte pige blev døbt kort tid efter og den ene flaske kom på bordet og blev tømt, med mange tømmermænd til følge, men som hun sagde—det var rigtig – rigtig sjovt.

Den anden flaske blev gemt til en senere stor begivenhed, men den kom aldrig, så jeg har arvet flasken og gemmer den godt.


Desværre er flasken med korkprop, som er blevet tør, og en del af indholdet er fordampet. Dog et dejligt minde at have, både om familien og slutningen på 2. Verdenskrig for Danmark—Lad os nu håbe at Danmark aldrig bliver besat igen.
Lys i vinduerne tænder vi stadigvæk

Herluf Nydam

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

Sara Kjærsgaard skifter til ligaklub

Sara Kjærsgaard skifter til ligaklub

Stregspilleren Sara Kjærsgaard kom til Hadsten Håndbold fra TTH Holstebro i ligaen og nu forlader hun efter fire sæsoner klubben, til fordel for en ligaklub igen ... læs mere
Der er brug for dig i Røde Kors Butikken i Hadsten!

Der er brug for dig i Røde Kors Butikken i Hadsten!

Vores gode butik i Hadsten har ledige frivillige jobs​!​ ... læs mere
Mandag er fiskedag i Hadsten

Mandag er fiskedag i Hadsten

FISK ER SUNDT - Besøg JJ-Fisk fra midt formiddag foran Kvickly i Hadsten ... læs mere
HADSTENS FREJDIGE SØMAND

HADSTENS FREJDIGE SØMAND

Fundet af et gammelt postkort ledte Kurt Villy på sporet af en saftig sømandshistorie. Fra dengang, skibene var af træ og mændene af jern ... læs mere
Racertalentet fra Volstrupvej

Racertalentet fra Volstrupvej

Martin Harritz Nielsen kører Formel 5 ... læs mere
SPORTS-skribenter søges af PingvinNyt

SPORTS-skribenter søges af PingvinNyt

Er det dig/jer vi mangler ? du behøver nødvendigvis ikke selv at kunne skrive, da størstedelen af arbejdet er, at indsamle og formidle allerede skrevne artikler om sporten i. Du er måske allerede idag medlem af en klub, som du ... læs mere
Royal Run

Royal Run

Vær med til at fejre Kronprins Frederik med hans 50 års fødsesldag ... læs mere
Pressemeddelelse fra Hadsten Bio:

Pressemeddelelse fra Hadsten Bio:

Hadsten Bio – Nu med opera ... læs mere
GENERATION DUM!

GENERATION DUM!

På det seneste har vi på TV2 kunnet se, at det er ganske almindelig praksis, at gymnasieelever som den mest naturlige ting i verden pjækker fra undervisningen ... læs mere
Nyt tag og ventilationssystem til Inside

Nyt tag og ventilationssystem til Inside

Bedre indeklima og et mindre el-forbrug bliver resultatet, når Kultur- og Sundhedscenter Inside i Hammel får nyt tagbelægning og ventilationssystem ... læs mere
NYT fra Favrskov Kommune

NYT fra Favrskov Kommune

Borgerservice river skrankerne ned ... læs mere
Loading...