LYNGAA BRUGSFORENING
I den forrige omtale af Lyngaa så vi (sandsynligvis) Rasmus Laursen udenfor huset på Lyngaavej 70. I dag skal vi se nærmere på et meget spændende postkort, hvor motivet er Lyngaa Brugsforening. Kortet er skrevet af ”Ras Lausens” barnebarn, Karmine Laursen, datter af Søren Peder Laursen og Ane Tind.
Kortet, som sendes til Marie Christensen Stensbjerg i Allerup v. Brobyværk på Fyn, er så indholdsrigt, at det tåler en præsentation:
”Vivild pr. Hadsten, 16.9.1913.
Kære Marie!
Jeg sad i aften og bladede min poesibog igennem og kom pludselig i tanke om, at det dog kunne være rart at høre lidt om, hvordan I glade lille fynboer lever. I er vel alle ved det gode humør som i de dejlige dage på Askov?
Husker du cykelturene dernede? Det glemmer jeg aldrig. Det blev vel ikke til noget, at du kom her ud til møde, for du havde jo da bestemt lovet at besøge os. Næste år ville jeg gerne der ned. Marie er rejst ud og tjene, men blev jo forlovet og er nu ude at lære lidt. Emilie er også rejst her fra egnen, og Katharina ligeså. Af firkløveret er der kun ét blad tilbage. Nu en venlig hilsen fra din veninde Karmine Laursen”.
Smukt skrevet af den 18-årige Karmine, ikke sandt?
Og smuk er Lyngaas nye brugsforening også som kortets motiv her i 1913, hvor ”Brugsen” fylder 10 år. Lyngaas første brugsforening stammer tilbage fra 1887, og i dens første bestyrelse sad såmænd Karmines bedstefar, Rasmus Laursen. Den nuværende bygning, som ligger der endnu, er rejst i 1903 på en grund kaldet ”Plantegaarden”; et stykke jord, som var ejet af alle jordbrugere i fællesskab. Grunden kostede 500 kr.
Brugsforeningen blev opført af snedkermester N. Mikkelsen, Hadsten, og prisen blev 6.680 kr., men for dette beløb skulle Mikkelsen også levere brugsens inventar. Så tidligt som i Lyngaas telefonliste fra 1912 er Brugsforeningen på moderne vis udstyret med telefon. Nummeret er Lyngaa 12.
Men hvordan gik Karmine?
Jo, den 21. november 1917 bliver hun gift med gårdens bestyrer, Valdemar Sehested, som oprindeligt stammede fra Tvilum. Karmines far, Søren P. Laursen er forinden – den 30. september 1917 – afgået ved døden, kun 52 år gammel.
Dermed bliver Karmine og Valdemar Sehested ejer af en af Vivilds gode ejendomme, ”Klosterskovgaard”, som Rasmus Laursen købte fri af Grevskabet Frijsenborg, da han vendte hjem fra krigen i 1864.