|

Mål for RADON og få et bedre indeklima

Radon kan hverken ses, lugtes, føles eller høres, men er der for meget af det i luften, kan det påvirke dit helbred. Derfor er det som boligejer en god idé at få målt niveauet af radon i hjemmet.

Måling af radon sker med et dosimeter, der er en lille boks af plastic

Af:

 
 

Radon findes helt naturligt i luften omkring os, og for mange er mængden af radon i hjemmet på så lavt et niveau, at der ikke er nogen grund til bekymring. Men Sundhedsstyrelsen vurderer, at omkring 350.000 danske boliger har et for højt niveau af radon i luften, og at radon årligt er medvirkende årsag til 300 tilfælde af lungekræft i Danmark.

Myndighederne anbefaler, at boligejere radonsikrer deres hjem, hvis de får målt for høje koncentrationer, og det var på den baggrund, at kampagnen Radonfrithjem i 2015 blev sat i gang. Når kampagnen ruller igen denne vinter, er det dermed fjerde år i træk.

Kampagnen kører om vinteren, fordi koncentrationen af radon i indeluften er størst i de kolde måneder, og det derfor også er den bedste tid at få foretaget en måling. Boligejere kan bl.a. bestille en radonmåling på radonfrithjem.dk, og siden kampagnens start har mere end 24.000 boligejere fulgt kampagnens opfordring om at få målt indholdet af radon i boligen.

– Det er glædeligt, at vi er nået ud til så mange, og det fortæller mig også, at vi har haft fat i noget rigtigt med de sidste tre års kampagneaktivitet. Hele formålet med kampagnen er at gøre opmærksom på radon, gøre det nemmere for boligejerne at foretage en radonmåling – samt at få fortalt dem, hvad de kan gøre, hvis radonniveauet er for højt, siger Ulrik Heilmann, direktør i Bolius Boligejernes Videncenter. 

Du måler for radon ved hjælp af dosimetre, der er små bokse af plastic.

Store geografiske forskelle på radon

Mængden af radon i boligen svinger meget i forhold til geografien, og derfor fokuserer kampagnen på boligejere i de områder, hvor risikoen er størst. Hvor meget radon, der er i området, afhænger af jordbundsforholdene – er det klippegrund og morænemateriale, er radonforekomsterne højere, end hvis der er ren sandjord.

– Vi prøver at få fat på dem, der ligger i risikogruppen både i forhold til geografi og boligtype, og vi vil gerne opfordre til, at andre boligejere også får målt, siger Tue Patursson, der er ekspert i indeklima hos Bolius Boligejernes Videncenter.

Selvom der er områder, hvor radonproblemet er større end andre steder, og problemet generelt er størst i det østlige Danmark, er intet 100 procent givet ud fra geografien. Selv meget lokalt kan der være store udsving, og i princippet kan der være meget radon i ét hus og meget lidt i et helt identisk nabohus. Som boligejer er en radonmåling derfor den eneste måde at få vished på. 

Eksperter med på råd

For boligejere, der får målt for meget radon, er næste skridt at få radonsikret hjemmet, så niveauet skubbes ned, hvor der ikke længere er grund til bekymring.

– Hvis du sidder i et hus med for meget radon i luften, bør du overveje at gøre en indsats for at få bragt det ned. Det er heldigvis sådan, at der ofte kan findes ganske enkle løsninger på problemet, siger Tue Patursson.

Hvad der er den optimale løsning på radonproblemet i en bolig, afhænger både af, hvor højt niveau målingen har vist, og hvordan boligen er bygget. For mange vil det være nok med små tiltag, der skaber en bedre udluftning, mens andre måske skal have sat gang i større projekter. For at sikre, at det ikke ender med en dårlig løsning til en høj pris, kan den enkelte boligejer alliere sig med en ekspert på området, der kan rådgive om de mest hensigtsmæssige løsninger.

Hvad er radon?

Radon er en radioaktiv gasart, der findes i undergrunden, og især om vinteren trænger ind gennem fundamentet og ophober sig i luften. 

Når radon henfalder, skabes de såkaldte radondøtre, der kan sætte sig på støv og røg og indåndes af mennesker. 

Sundhedsstyrelsen vurderer, at radon hvert år er medvirkende årsag til 300 tilfælde af lungekræft. 

Hvordan måles radon?

Radon måles i becquerel per kubikmeter (Bq/m3), der dækker over antallet af radonatomer, der henfalder per sekund.  

Måling af radon sker med et dosimeter, der er en lille boks af plastic, som fint bare kan ligge på en reol i målingsperioden, og som sendes tilbage til analyse, når målingen er slut.  

Målingen foregår over to-tre måneder og bør laves i vinterhalvåret. Du kan læse mere om radonmålinger hos radonfrithjem.dk.

Hvad kan du gøre ved radon?

Energistyrelsen anbefaler, at du radonsikrer med mindre tiltag, hvis niveauet af radon kommer over 100 Bq/m3 og evt. større tiltag, hvis niveauet er over 200 Bq/m3.

Hvis du har fået konstateret for høje niveauer af radon i dit hjem, er der en række forskellige ting, du kan gøre. 

Hvad du bør gøre afhænger både af mængden af radon i luften og af udformningen af boligen – og derfor bør du som boligejer tale med en rådgiver. Du kan finde sådan en rådgiver på listen her.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Musikgudstjeneste i Vissing Kirke

Musikgudstjeneste i Vissing Kirke

Sommerkirke søndag d. 30. juni kl. 19.00 ... læs mere
Glædelig midsommer-jul

Glædelig midsommer-jul

I dag den 24. juni er vi nøjagtig lige langt fra juleaften 2018 og juleaften 2019. Man kan med andre ord ikke komme på længere afstand af julen. Men i Hadsten har julen varet helt frem til ugen før Sankthans ... læs mere
Opfølgning på branden i Hinnerup

Opfølgning på branden i Hinnerup

Opfølgning på branden i Hinnerup, som nu er under efterslukning ... læs mere
Brand på Kløvervej i Hinnerup

Brand på Kløvervej i Hinnerup

østjyllands Opliti oplyser ... læs mere
Stor tilfredshed med kultursatsning

Stor tilfredshed med kultursatsning

Mere end 2300 deltagere gæstede teaterforestillingen ”Spådommen om Høje Stene”. En forestilling, der gav deltagerne en unik oplevelse og samtidig formidlede Favrskovs historie midt i den grønne natur ... læs mere
DØDSFALD

DØDSFALD

Fhv. rektor Jørgen Christiansen ... læs mere
Favrskov Kommune skal have en borgervenlig hjemmeside

Favrskov Kommune skal have en borgervenlig hjemmeside

Af Birgit Liin, medlem af Favrskov Byråd og borgmesterkandidat for Venstre ... læs mere
annonce : Sand betyder professionel, grundig og nærværendende

annonce : Sand betyder professionel, grundig og nærværendende

Erik Sand er 45 år gammel, familiemenneske og assurandør for GF forsikring. Han har flere års erfaring med at sælge forsikringer men synes at fundet et godt professionelt og personligt match hos GF forsikring ... læs mere
Tre etaper når Banedanmark  skal modernisere i Hadsten

Tre etaper når Banedanmark skal modernisere i Hadsten

Når Banedanmark holder informationsmøde i Sløjfen i Hadsten mandag 24. juni, så bliver det nok uden de fleste af byens handlende ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 422.

Ugens naturbilleder nr. 422.

Midsommer står for døren og dagens længde er nu 17 timer og 42 minutter. Nyd de lyse timer, allerede fra på søndag er dagens længde aftagene ... læs mere
Loading...