|

Mål for RADON og få et bedre indeklima

Radon kan hverken ses, lugtes, føles eller høres, men er der for meget af det i luften, kan det påvirke dit helbred. Derfor er det som boligejer en god idé at få målt niveauet af radon i hjemmet.

Måling af radon sker med et dosimeter, der er en lille boks af plastic

Af:

 
 

Radon findes helt naturligt i luften omkring os, og for mange er mængden af radon i hjemmet på så lavt et niveau, at der ikke er nogen grund til bekymring. Men Sundhedsstyrelsen vurderer, at omkring 350.000 danske boliger har et for højt niveau af radon i luften, og at radon årligt er medvirkende årsag til 300 tilfælde af lungekræft i Danmark.

Myndighederne anbefaler, at boligejere radonsikrer deres hjem, hvis de får målt for høje koncentrationer, og det var på den baggrund, at kampagnen Radonfrithjem i 2015 blev sat i gang. Når kampagnen ruller igen denne vinter, er det dermed fjerde år i træk.

Kampagnen kører om vinteren, fordi koncentrationen af radon i indeluften er størst i de kolde måneder, og det derfor også er den bedste tid at få foretaget en måling. Boligejere kan bl.a. bestille en radonmåling på radonfrithjem.dk, og siden kampagnens start har mere end 24.000 boligejere fulgt kampagnens opfordring om at få målt indholdet af radon i boligen.

– Det er glædeligt, at vi er nået ud til så mange, og det fortæller mig også, at vi har haft fat i noget rigtigt med de sidste tre års kampagneaktivitet. Hele formålet med kampagnen er at gøre opmærksom på radon, gøre det nemmere for boligejerne at foretage en radonmåling – samt at få fortalt dem, hvad de kan gøre, hvis radonniveauet er for højt, siger Ulrik Heilmann, direktør i Bolius Boligejernes Videncenter. 

Du måler for radon ved hjælp af dosimetre, der er små bokse af plastic.

Store geografiske forskelle på radon

Mængden af radon i boligen svinger meget i forhold til geografien, og derfor fokuserer kampagnen på boligejere i de områder, hvor risikoen er størst. Hvor meget radon, der er i området, afhænger af jordbundsforholdene – er det klippegrund og morænemateriale, er radonforekomsterne højere, end hvis der er ren sandjord.

– Vi prøver at få fat på dem, der ligger i risikogruppen både i forhold til geografi og boligtype, og vi vil gerne opfordre til, at andre boligejere også får målt, siger Tue Patursson, der er ekspert i indeklima hos Bolius Boligejernes Videncenter.

Selvom der er områder, hvor radonproblemet er større end andre steder, og problemet generelt er størst i det østlige Danmark, er intet 100 procent givet ud fra geografien. Selv meget lokalt kan der være store udsving, og i princippet kan der være meget radon i ét hus og meget lidt i et helt identisk nabohus. Som boligejer er en radonmåling derfor den eneste måde at få vished på. 

Eksperter med på råd

For boligejere, der får målt for meget radon, er næste skridt at få radonsikret hjemmet, så niveauet skubbes ned, hvor der ikke længere er grund til bekymring.

– Hvis du sidder i et hus med for meget radon i luften, bør du overveje at gøre en indsats for at få bragt det ned. Det er heldigvis sådan, at der ofte kan findes ganske enkle løsninger på problemet, siger Tue Patursson.

Hvad der er den optimale løsning på radonproblemet i en bolig, afhænger både af, hvor højt niveau målingen har vist, og hvordan boligen er bygget. For mange vil det være nok med små tiltag, der skaber en bedre udluftning, mens andre måske skal have sat gang i større projekter. For at sikre, at det ikke ender med en dårlig løsning til en høj pris, kan den enkelte boligejer alliere sig med en ekspert på området, der kan rådgive om de mest hensigtsmæssige løsninger.

Hvad er radon?

Radon er en radioaktiv gasart, der findes i undergrunden, og især om vinteren trænger ind gennem fundamentet og ophober sig i luften. 

Når radon henfalder, skabes de såkaldte radondøtre, der kan sætte sig på støv og røg og indåndes af mennesker. 

Sundhedsstyrelsen vurderer, at radon hvert år er medvirkende årsag til 300 tilfælde af lungekræft. 

Hvordan måles radon?

Radon måles i becquerel per kubikmeter (Bq/m3), der dækker over antallet af radonatomer, der henfalder per sekund.  

Måling af radon sker med et dosimeter, der er en lille boks af plastic, som fint bare kan ligge på en reol i målingsperioden, og som sendes tilbage til analyse, når målingen er slut.  

Målingen foregår over to-tre måneder og bør laves i vinterhalvåret. Du kan læse mere om radonmålinger hos radonfrithjem.dk.

Hvad kan du gøre ved radon?

Energistyrelsen anbefaler, at du radonsikrer med mindre tiltag, hvis niveauet af radon kommer over 100 Bq/m3 og evt. større tiltag, hvis niveauet er over 200 Bq/m3.

Hvis du har fået konstateret for høje niveauer af radon i dit hjem, er der en række forskellige ting, du kan gøre. 

Hvad du bør gøre afhænger både af mængden af radon i luften og af udformningen af boligen – og derfor bør du som boligejer tale med en rådgiver. Du kan finde sådan en rådgiver på listen her.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Ugens naturbilleder nr. 434.

Ugens naturbilleder nr. 434.

Det er ikke meget blå himmel september har budt på indtil nu. Vi må jo ha' noget til gode. Idag kommer du med på tur i skov og ved mark ... læs mere
Er der en voksen til stede?

Er der en voksen til stede?

”Hensyn-sygen” på Københavns Universitet er atter brudt ud ... læs mere
Ny storparcel i Hadsten i udbud

Ny storparcel i Hadsten i udbud

Storparcellen på Gl. Sellingvej 12 i Hadsten bliver udbudt til tæt-lav bebyggelse i to etager ... læs mere
ET GAMMELT POSTKORT MED ET MEJERI

ET GAMMELT POSTKORT MED ET MEJERI

En mejeriejer, en boghandler, en førstelærer. Alle medvirkende til en aktiv og levende stationsby, og alle bidrog de til dette fine postkort fra Hadsten ... læs mere
Rekordstor tilslutning til Kunst i Favrskov

Rekordstor tilslutning til Kunst i Favrskov

 Den 21. - 22. september  kl. 10 - 17 i Søften ... læs mere
Færdselsuheld i Hinnerup

Færdselsuheld i Hinnerup

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
HSK samarbejder med anden fodboldklub

HSK samarbejder med anden fodboldklub

Holdsamarbejder er ikke altid "lutter lagkage", men jeg er glad for, at jeg kan berette om en god historie fra pigefodboldens verden ... læs mere
Litterære filmaftener i Hadsten og Hammel

Litterære filmaftener i Hadsten og Hammel

Kom til en hyggelig aften i den lokale biograf med læseinspiration og film ... læs mere
Østjyllands Politi søger medlemmer til borgerråd

Østjyllands Politi søger medlemmer til borgerråd

Østjyllands Politi opretter to nye borgerråd, hvor frivillige borgere får mulighed for både at dele deres oplevelser med politiet og drøfte nye tiltag. Målet er at sikre en tæt dialog og inddragelse af borgernes perspektiv ... læs mere
Pilotprojekt i Sundhedshuset i Hadsten

Pilotprojekt i Sundhedshuset i Hadsten

Til Alle Patient foreninger – Pensionist foreninger – Ældresagen i Favrskov Kommune ... læs mere
Indbrud i Hinnerup

Indbrud i Hinnerup

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Loading...